fredag 25 juni 2021

Och så har vi kommit till det 5800:e blogginlägget...


Midsommarafton. Fönster är öppna i köket. Sommaren strömmar in. Ett kök i byn där vi bor. Lärare med goda bokval bor här. Åtminstone om hänsyn tas till böckerna på köksbordet. Oro för Liberalerna finns inte, ingen bryr sig. Tror inte nån bryr sig i hela byn. Viss oro för MP finns i det här byköket. 

Här ska förberedas midsommarlunch, berättar frun i huset. Sill, färskpotatis, gräddfil med gräslök. Veganalternativ tillkommer. Nubbe. "Skål, etanol" säger husfadern.

Lite politik kommer säkert att talas. Flera före detta kommunpolitiker lär sitta kring lunchbordet. Fotboll kommer det säkert att talas om. Det gjorde det vid morgondoppet i sjön också. 

En by i Sverige. 2021. Allt är sig likt. Bortsett från veganrätten. Sån existerade inte förr. Allra minst i byn, kan jag tro. 

Men så hettar det till i ordflödet. Det talas i sarkastisk ton - det är sjuksköterskan - om hur löjligt det är att hen inte kunnat låna en bok på biblioteket för att datasystemet som sköter sånt i Sverige och andra länder utsatts för hackerattack. När hen var ung skrev bibliotekarien upp lånen på ett litet registerkort och höll järnkoll. Nu kan dom inte det längre. 

Vilket sabla kunskapssamhälle, utropar hen som kaĺlas Katten.

Själv funderar jag på vilka uppgifter, om vem som lånar vad, som registerbolaget, som hanterar boklånen, säljer vidare. Och till vem de säljer.

För 33 år sedan krävdes av MP i motion till riksdagen att digital registrering av boklån skulle förbjudas eftersom det skulle kunna samköras med andra register för att lägga grund till det orwellska övervakningssamhället. Nu är vi där.

Globala företag vet massor om oss. Stater vet också massor om oss. Vad vi handlar, vad vi semestrar, vad vi söker på nätet, vilket skonummer vi har, vilka åsikter vi har, vilka drömmar vi har. Systemen har skapats i tron att missbruk inte skall ske. Naivt. Sedan, om makten hamnar hos onda krafter, ligger vi illa till. 

Lär vi oss nåt av detta? Nej. 

Hoppas vi på det bästa? Ja. 

Är det naivt? Ja. 

Är det bekvämt? Ja. 

Sitter vi på ett sluttande plan? Jo. 

Kan vi göra nåt åt det? Nej, inte mycket. 

Krackelerar det en vacker dag? Med stor säkerhet. Regeln är: Allt som är uppkopplat kan hackas - allt som är uppkopplat kommer att hackas. Ditt smarta kylskåp, din självkörande bil, ditt bankkonto och din blogg... Och Bidens och Putins kärnvapen?

Det här var det 5800:e inlägget på bloggen. Ett inlägg varje dag. Utom den vecka bloggen var hackad för några år sedan.

Det är väl som hen som kallas Katten brukar säga på midsommar: "Skål, vi får mer än vi tål."

Ha en bra midsommarafton! För övrigt är Mariestads alkoholfria öl riktigt gott. Rekommenderas inte minst till politiker som ställt till det.