fredag 18 juni 2021

Majoriteten i riksdagen mot - men riksdagen röstar för...?

Jaha. Vänsterpartiet har satt ultimatum i frågan om "marknadshyror". Om det kan en tycka vad som helst, beroende på vilket perspektiv en har. Men argumentationen är dock tydlig: 

  • Fastighetsägarna har inte fått igenom sina krav i förhandlingar med hyresgästföreningen. 
  • Då har ägarna gått till politiken via Centerpartiet för att via politiken avskaffa hyresgästerna som förhandlingspart. 
  • Det är som om Svenskt Näringsliv inte får igenom sina krav i förhandlingar med facken och därför går till regeringen för att få den att avskaffa facken som förhandlingspart.  

Förslaget från regeringen (som Centerpartiet tvingat fram) är att "fri hyressättning" skall gälla nyproducerade lägenheter. Det vill säga ett litet antal av alla hyreslägenheter som finns. 

Men år efter år blir det fler, långsiktigt blir det väldigt många. Och den nya prissättningen kommer att påverka även gamla lägenheter på sikt. Så säger Vänsterpartiet.

Jo, så är det ju. 

Samtidigt kan sägas att förslaget som utredningen gett har en rad detaljer som gör att vad som helst inte kan beslutas av fastighetsägarna. I vart fall på pappret. Vad praxis skulle komma att bli är dock oklart. 

Retoriskt kommer regeringen att säga att det inte handlar om "marknadshyror" utan om "fri hyressättning". Fastighetsägaren - med jurister och stora muskler - skall "förhandla" med varje enskild hyresgäst. Goliat mot David, kan tyckas. Särskilt i ett läge där det är brist på bostäder. Vad kan en enskild hyresgäst sätta emot?

Vänsterpartiet har satt ner foten. Direkt på ömma tår som tillhör Stefan Löfven. 

Tanken är att stödja en misstroendeförklaring - och därmed avsätta Stefan Löfven - som något annat parti lägger. Vänsterns mandat räcker inte. Det blev SD som fixade misstroendeförklaringen. 

Det är pillrigt för alla parter. 

Pillrigast i argumentationen blir det nog för bostadsministern. Det vill säga Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi. Varken hon eller Löfven gillar marknadshyror. I själva verket finns en majoritet i riksdagen - om alla ledamöter får rösta - mot marknadshyror. V, S, MP, SD. En osalig blandning kan tyckas. Demokrati och parlamentarism har också sina sidor...

Således: trots att såväl bostadsministern som hela regeringen och majoriteten i riksdagen är emot ett systemskifte för att införa marknadshyror kan första steget tas genom "utpressning" från Centerpartiet på temat: "vi har stött Löfven som statsminister eftersom vi gjorde en överenskommelse om bland annat fri hyressättning på nyproducerad lägenheter". 

Det var makt till SD som gjorde att C valde att stötta Löfven som statsminister. Nu har man genom att hålla fast vid sitt krav på "fri hyressättning" gett SD makten. Pillrigt är det.

SD är emot marknadshyror men tillsätter gärna Ulf Kristersson som statsminister som vill inför sådana. Som sagt: pillrigt är det. Och många piruetter blir det. För många partier. 

Själv bor jag i en kåk på landet. Där vare sig Fastighetsägarna eller Hyresgästföreningen kan lägga sig i. Det känns riktigt bra. Men även som ägare av kåk måste jag tillstå att mycket är orättvist för boende i hyresrätter redan idag. Och inte lär det bli det mer rättfärdigt. 

Bilden? Malmvägen i Sollentuna Centrum. Bodde där innan jag blev del av Gröna Vågen och flyttade till vischan.