tisdag 25 maj 2021

Så här ser en statsterrorist ut

Det blir inte mindre statsterrorism genom att, som gänget kring Lukasjenko,  försvara sig med att "ni i Väst har gjort samma sak"... Syftande på hur ett plan 2013 beordrades ner i Österrike med motivet att visselblåsaren Edward Snowden kunde finnas ombord. Det gjorde han inte. Där fanns bara Bolivias president.

Då skickades inte heller hotfulla militärplan upp. Och då skrämdes inte med att det fanns en bomb i planet. Det var illa ändå...

Så här beskrev Yle (finska public service) det som hände 2013.

"Ett plan med Bolivias president Evo Morales ombord omdirigerades och tvingades landa i Österrike på grund av misstankar om att den spionanklagade amerikanen Edward Snowden fanns ombord.

Morales var på väg hem efter ett besök i Moskva då hans plan tvingades landa i Wien sedan Frankrike, Italien och Portugal plötsligt hade försatt planet i flygförbud.

Bolivias utrikesminister anklagar Frankrike och Portugal för att ha gått USA:s ärenden och därigenom riskerat Morales liv.

Morales har sagt sig vara redo att bevilja asyl åt Snowden som tros vara kvar på Sjeremetjevoflygplatsen i Moskva.

Österrike bekräftade senare att Snowden inte fanns ombord på planet.

Bolivia anklagar USA och menar att inspektionen av planet strider mot internationella avtal."

Och det gjorde det väl. Stred mot internationella avtal.

Apropå flyg och Snowden... minns ni det här: 

"Från flera håll väcks nu frågan om Sverige borde ge asyl åt visselblåsaren Edward Snowden. Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson vill använda regeringsplanet för att hämta honom.

I morgon delar Right Livelihood-stiftelsen ut sitt så kallade alternativa Nobelpris, där Snowden är en av årets pristagare.

Samtidigt höjs flera röster för att Edward Snowden inte bara borde få besöka Sverige för att ta emot pris, utan att Sverige borde ge honom asyl.

– Det är en skam för både Sverige och EU att Putin, en demokratiskt tvivelaktig ledare, är den enda som erbjuder en hjälte som Edward Snowden asyl, säger Valter Mutt som är utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet.

”Övervakning av orwellska proportioner”

Han argumenterar för att Sverige borde ge asyl åt Snowden, trots att denne i USA anklagas för spioneri. Enligt Mutt bör man se Snowdens agerande på samma sätt som historiska giganter som Gandhi eller Mandela.

– Han har avslöjat en övervakning av närmast orwellska proportioner.

Bland de som argumenterar för asyl åt Edward Snowden finns också socialdemokraten och tidigare kabinettssekreteraren och ministern Pierre Schori.

– Jag ser en historisk parallell till när Sverige tog emot amerikanska soldater som vägrade döda i Vietnam. Då erbjöd man tillfällig asyl på humanitär grund. Man skulle kunna göra samma sak här, säger Pierre Schori till SVT.

Det praktiska kan lösas

Hur skulle det då praktiskt gå till att ta Edward Snowden till Sverige? Valter Mutt menar att det går att lösa.

– Det finns ju regeringsplan. De praktiska frågorna kan man alltid lösa, det är den politiska viljan det handlar om.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har avböjt att låta sig intervjuas i ämnet, men Valter Mutt säger att han kommer att ta upp frågan med utrikesministern."

Jag tyckte att Valter Mutt hade rätt, men det gjorde inte den dåvarande partiledningen. Valter Mutt fråntogs efter ett tag uppdraget som talesperson, ersattes av Pernilla Stålhammar som sedermera anklagade partiledningen för att vara någon sorts ryska lakejer - då blev hon fråntagen uppdraget som utrikespolitisk talesperson och ersattes genom beslut i riksdagsgruppen av... Valter Mutt. Som inte hade det så lätt med partiledningen, så han valde att inte ställa upp i nästa riksdagsval och lämnade partiet. Tråkigt! Där och då skars nog de sista rötterna till fredsrörelsen av. De rötterna hade varit starka vid bildandet av det gröna partiet. Partiet bytte skepnad. 

Och nu då, efter flygkapningen beordrad av statsterroristen? Vad ska Sverige göra då? Det minsta man bör göra är att kalla hem ambassadören "för konsultationer". Ambassadören bör ta tåget. För säkerhets skull. Och, två flugor i en smäll, för klimatets skull. 

Det sägs att om EU agerar för hårt så knyter man Belarus än närmare Putin. Synd att svenska regeringen inte tänkte likadant när det gällde Edward Snowden och därmed erbjudit honom asyl i Sverige.