torsdag 20 maj 2021

Kränkta

Nog måste det tålas lite upplevt kränkning. Eller?

När Kajsa Ekis Ekman kom ut med sin bok "Om könets existens" så drogs
kränkthetskortet upp ganska snabbt. Nu är jag synnerligen tveksam till en del av det som KEE skrivit - om jag förstår det rätt, jag har inte läst boken än - men debatt kring kön och könsidentitet måste väl ändå få föras utan att allmän bestraffning utgår?

När KEE blir avbokad från konferenser så är det inte bara dumt utan till och med kontraproduktivt. Det triggar snarare människor att bli avogt inställda till de som avbokar och vad de står för, i det här fallet ROKS (Riksnätverket för kvinnojourer och tjejjourer)

Apropå Ekmans bok så håller jag med före detta utrikesministern Margot Wallström som gav sig in i debatten och ställde frågan: ”Kan vi som fortsatt vill bli kallade kvinnor eller män få göra det OCH samtidigt försvara transpersoners rättigheter?” 

Ja, tack, det vore sympatiskt om vi fick det. När Vårdguiden har svårt att skriva att det är män som kan få prostatacancer blir det aningen löjligt. Men det bör jag kanske inte uttala mig om eftersom jag både identifierar mig som man och var av hanlig fysiskbiologisk sort redan när jag föddes. Vilket ju enligt, den många gånger idiotiska, identitetspolitikens norm medför att jag skall hålla käften i frågor som inte har med min identitet att göra... 

För övrigt anser jag att transpersoners rättigheter inte är en fråga om tolerans utan om självklarheter... Hur som helst: ROKS gör ett rejält klavertramp. Läs gärna den här artikeln av Nina Björk och fundera en stund på det där med livmoder, prostata, biologi och social identitet.

Visst är det som hon skriver: det blir någon sorts gränslös konstruktivism när människors språk, föreställningar och normer får makten över allt som existerar. Vi är förvisso sociala och kulturella varelser, men vi är onekligen i grunden också biologiska varelser. Det blir larvigt när en del försöker bortse från det, det är faktiskt än larvigare än när biologister vill spela ner att vi också är sociala och kulturella varelser.

Och ROKS bör vakna upp ur sin bubbla. Tack för idag, slut för idag.