tisdag 18 maj 2021

Gamla matinéfilmer uppdateras...

Så händer det. Den helt vithyade "vilda västern", får maka på sig när mer realistiska "västernfilmer" blivit trend. John Wayne har blivit utbytt mot mörkhyade cowboys. För det var ju svarta de flesta var. Och minsann: de nya filmerna handlar inte om machomän utan om mjuka män, vardagliga liv och människans relation till de stora vidderna. 

 I boken Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac skrev jag om den förr så vanliga, högernationalistiska förljugenheten i gamla vilda-västern-filmer. Det låter bland annat så här i boken när huvudpersonen, som är Elvis Presley, talar: 

"För övrigt kan jag berätta för er att de flesta cowboys i Vilda Västern var svarta. John Wayne berättade det en gång när vi träffades i Hollywood i samband med en filminspelning. Han viskade det så ingen skulle höra. Han sa att det måste förbli en hemlighet. Att Amerikas ära stod på spel."

Varför inte citera en bit till ur boken... Så här: 

"Cherokeestammarna fördrevs från Appalacherna till Oklahoma, varifrån småbönderna redan tvingats fly från torkan. Det är också en del av Amerika. Men jag älskar det ändå. Om ni inte visste det förut kan jag förresten berätta att det inte bara var indianer som tog skalper. I slutet av 1800-talet utfäste de vita myndigheterna belöning för varje indianskalp en vit man kunde visa upp." (Boken finns här.)