lördag 3 april 2021

Trubbel

"Retoriskt bisarrt blir det när allehanda konspirationsteorier vävs samman och dess olika förespråkare väver sammanhängande konspiratoriska vävar. Men det finns en förklaring till detta: att hitta, och hitta på fantasifulla, samband är något som homo sapiens hjärna är oerhört bra på. På gott och ont. Kort sagt: hjärnan är en kreativ filur som ibland kan löpa amok. Det är en del av att vara människa."


Ur dagens ledare:

"Det är onekligen så att det i allt från skendemokratier till det vi lite till mans beskriver som riktiga demokratier pågår lagstiftning och utarbetande av praxis som lägger grund inte bara för missbruk utan också för eventuellt framtida auktoritära regeringar att långsiktigt förändra vad som ska anses vara normalitet. 

Att motståndet mot detta kan komma att förknippas med konspirationsteoretiker, generella vaccinmotståndare, klimatförnekare och de som ofta avfärdas som foliehattar är allt annat än optimalt. En seriös diskussion och seriös kritik av inskränkningarna i demokratin och våra fri- och rättigheter försvåras onekligen av dessa.

För vem kommer ta kritisk analys av till exempel vaccinpasset på allvar när sådana som Frihet Sverige och andra allsköns konspirationsteoretiker gjort frågan till sin? Och hur tänker de politiker – de finns! – som inser riskerna med inskränkningar av sådant som mötes- och demonstrationsrätten när de hör sådana som anser att pandemin är en bluff, att smittskyddsläkare är köpta och att vi alla kan kramas och bör dricka kolloidalt silver och käka D-vitamin. (Därmed inget ont sagt om D-vitamin rent generellt.)"

LÄS HELA KRÖNIKAN HÄR.