torsdag 22 april 2021

Pragvåren, ministrar och avsaknaden av mänskligt ansikte.

Värsta krisen mellan Moskva och Prag sedan 1968. Då, 1968, gick Sovjetunionen och lakejstaterna in med militär i Prag för att stoppa försöken att införa "socialism med mänskligt ansikte". 

Nu anklagar den tjeckiska regeringen Ryssland för att för 2014 ha sprängt ett ammunitionslager - som tillhörde en bulgarisk vapenhandlare som stod i begrepp att sälja ammunition till Ukraina - i Tjeckien. Anklagelsen/bevis för detta dök upp i samma veva som den tjeckiska regeringen planerade att köpa in det ryska corona-vaccinet Sputnik V. Och krisen mellan Moskva och Prag är tillbaka.

Den som 1968 ville införa socialism med mänskligt ansikte var det tjeckoslovakiska kommunistpartiets ledare, Alexander Dubček. Det sista han gjorde innan han tvingades bort var att ge Tjeckoslovakien en marinminister, vilket högtidligt tillkännagavs. Han blev uppkallad till sovjetiska ambassaden för att förklara sig - Tjeckoslovakien hade ju vare sig kust eller flotta. "Än sen då", svarade Dubček, "ni har ju en justitieminister".

När socialdemokraterna 1987 utsåg en miljöminister så påminde jag (i egenskap av språkrör för MP) om Alexander Dubčeks påpekande...