torsdag 1 april 2021

Om konsten att hålla sig oinformerad

Kycklingar är väldigt söta. Många föds det bara i vårt lilla land. En del sorteras ut direkt, mer än 10 000 tuppkycklingar - jo, du läste rätt - gasas eller mals ner varje dag. Det ser inget vidare ut i verkligheten kan jag berätta. 

Över 3 miljoner kycklingar kasserades enligt statistiken förra året, inte för att de maldes ner för att de var tuppar utan för att de var något annat som var oönskat, skadade i "produktionen"

 Så det är något lurt med den svenska "djurvälfärden" kan anas. 

Jag är inte vegan eller ens vegetarian men kan inte låta bli att känna avsmak för hur djur behandlas under sina liv och inför dödandet. Jag har själv haft både får och höns, har själv slaktat men - trots allt - i förvissningen att de haft goda liv och varit obekymrade även sista sekunderna av sitt liv. Hyckleri kan tyckas, och är väl också delvis det. 

Cirka 118 miljoner djur slaktades förra året, de flesta såldes under namn som kycklingfilé, kotlett, färs, entrecote och falukorv. Ett schysst sätt att informera sig kan ju vara att ha koll på Syres Djurrättskoll. Kanske är det lättare för den som ägnar sig åt konsten att hålla sig oinformerad. Det är väl också den konsten livsmedelsindustrin vill att vi skall bli bra på. Kunskap är ju ett hot...