måndag 9 november 2020

Nej, dessvärre inte...

 


 

Nej, så enkelt är det inte. Epokgörande är det inte. Vi är snarare tillbaka på noll. USA var även under demokratiskt styre ett land vars "koldioxidutsläpp" per capita tillhörde världens värsta. Den amerikanska livsstilen har gjort enorma ekologiska fotavtryck oavsett president. 

Även om Joe Biden fått med sig en majoritet demokrater i såväl senaten som representanthuset hade det inte lett till en ekologisk hållbar utveckling. Den som påstår något annat är antingen naiv eller förblindad av (berättigad) glädje över att en bisarr, lögnaktig och vetenskapsföraktande figur ska släpas ut från Vita huset.

Erika Bjärström skriver; "Världens mäktigaste politiska ämbete kommer att innehas av en politiker som i årtionden varit en föregångare på klimatområde." Det är ett påstående av den bisarra arten. 

Sant är att i Joe Bidens valplattform har klimatfrågan ett utrymme, han ställer sig bakom vetenskapen, kommer att återinföra - i vart fall de flesta - klimat- och miljölagar som Trump lyckats avveckla trots domstolars och delstaters motstånd. 

En variant av  Green New Deal kommer förmodligen att sjösättas men förbrukningen av naturresurser kommer att fortsätta i ökande takt. Gott är att Biden utlovat en plan för hur USA skall bli "koldioxidneutralt" före 2050. På vilket sätt detta skall försöka uppnås är ännu oklart, och hur det skall räknas är också oklart som för de flesta andra (inkl Kina och Ryssland) som utlovat planer för att minska användningen av fossila bränslen

Kolindustrin kommer nog inte att reduceras så mycket som den faktiskt gjorde under Trumps tid - den mest olönsamma "kolproduktionen" har nämligen  avvecklats eftersom den varit olönsam oavsett vad Trump gjort. Fracking kommer att fortsätta, om än inte på statlig mark.

För klimat och miljö var det nödvändigt att Trump förlorade valet. Men att därmed säga att klimat och miljö är vinnare är allt annat än sant. De är förlorare oavsett vem som sitter i Vita huset. Därmed skiljer sig inte Vita huset från de flesta av världens regeringsbyggnader. Om vi nu ska vara ärliga.