måndag 16 november 2020

Kära regering och övriga naiva politiker: ska ni lära er nåt nu då?

Överraskade, är en del. Men hur naiv är man inte om man är överraskad? Av att USA spionerar precis som Ryssland och Kina. I det här fallet att amerikanska staten spionerat för att ge fördelar åt amerikanska bolag som tillverkar stridsflygplan. Och nu är politiker överraskade... 

Samma naivitet ledde till politikers kommentarer om att "vi hade inte förväntat oss en pandemi" trots att det enda som var otänkbart var att det inte skulle dyka upp en pandemi. 

Samma naivitet dränker varje uns av eftertänksamhet när politiker och marknad gemensamt gör allt man kan för att allt skall vara uppkopplat trots att allt som är uppkopplat kan hackas, övervakas och slås ut. Vi vet ju att det är så, så varför fortsätter man istället för att umgås lite mer seriöst med verkligheten...

Ibland har man rätt att vara trött på såväl politiker som marknaden som tycks oförmögna att tänka långa tankar. De ena ser fram till nästa val, de andra lever under kvartalsrapporternas förbannelse och hysteriska börsmäklares algoritmer.

 


Programvaran som tydligen använts för att spionera mot bland annat Saab är den gamla godingen Xkeyscore. Programmet avslöjades för första gången av Edward Snowden. Bland annat avslöjades att svenska FRA samarbetar med USA med hjälp av Xkeyscore och trojan-systemet Quantum inserts. Bland annat kunde USA spionera på EU-kommissionen. Så låt inte lura er av att strålkastaren riktas på Kina och Ryssland som säkert spionerar hej vilt - bakom strålkastaren i mörkret håller USA och andra på med samma sak. Men det ska vi inte låtsas om utan verka överraskade av när några glåmiga grävande journalister vänder på strålkastaren.

Nu ska man förstås inte bortse från möjligheten att det är andra länders underrättelseorgan som lyckats manipulera så det ser ut som om USA spionerat. På liknande sätt som man inte skall bortse från risken att det som synes vara spioneri från länder som Kina och Ryssland består i amerikanska underrättelsemyndighets försök att skapa konflikter. Det är en sörja, och vad som är sant och falskt blir allt svårare att avgöra. Sanning, lögner och mitt emellan vävs allt mer intensivt ihop till en gegga där vi alla riskerar att bli nyttiga idioter bara vi länkar, kommenterar eller pratar vid köksbordet för att föra något vidare. Huawei, Kina, USA, troll i Moskva... vem i hela friden kan man lita på... ingen. Allra minst de som ensidigt sätter strålkastaren hårt riktad mot ett håll. 

På torsdag - det var bestämt långt innan avslöjandet som nu skett -samtalar ÖB Bydén och säkerhetspolischefen Friberg under ledning av Annika Nordgren Christensen om säkerhet. Arrangör: Saab. Sic! Hur ska dom prata bort det här med Danska Radions uppgifter om amerikansk spioneri? Upplägget var väl tänkt som en del i propagandan för Natomedlemskap och närmande till USA.