måndag 23 november 2020

10-i-topp på vad nya språkrör inte bör säga

Jag fick - förmodligen i egenskap av avdankat språkrör - frågan om hur jag tycker att Isabella Lövins efterträdare bör kommunicera. Frågan var utformad så här: Hur ska språkrör inte uttrycka sig om du får bestämma? Kan du göra en 10-i-topp-lista?

Nu får jag inte bestämma, vilket säkert gläder många. Men här kommer listan:

1. Du ska inte säga att människor "ska komma i arbete". Uttrycket är förskräckligt! 

2. Du ska inte säga att vi måste "skapa arbete". Det är ju en bisarr tanke att vi skall skapa arbete. Mycket behöver göras i t ex vård, omsorg och skola, det är sant. Men det är en helt annan sak.

3. Du ska inte säga att "vi måste arbeta mer så vi får råd att...". Därför att det är helt feltänkt. Det beror på hur och vad vi beskattar.

4. Du ska inte säga att du är "grön liberal". Eller grön socialist. Du är grön. Punkt.

5. Du ska inte dribbla på frågor om ekonomisk tillväxt. Tänk dig BNP som en hink. Ekonomisk tillväxt innebär att hinken blir större och större för varje år. Din uppfattning bör rimligen vara att hinkens innehåll skall bli grönare.

6. Du ska inte, som tidigare språkrör, säga att du är stolt över att ditt parti ställt sig bakom den militära upprustningen. Tvärtom, du ska gå till attack mot krigsretoriken och att Sverige deltar i den vanvettiga upprustningsspiralen.

7. Du ska inte säga att "Sverige ligger i framkant när det gäller klimatet". Du ska säga att de utsläpp vi är skyldiga till genom vår konsumtion och vårt sätt att leva är minst sju gånger så stora som de skall vara om vi skall leva hållbart.

8. Du ska inte hävda, som din föregångare, att "klimatlagen medför att varje regering måste ta klimatet på allvar". Det är inte sant. Varje regering kan bryta mot klimatlagen utan att straffas. Det behövs grön politik för att uppnå klimatmålet.

9. Du ska inte uttala att något "är på plats". Varje gång du gör det ler Per Schlingmann som skapade uttrycket.

10. Du ska inte säga att du vill "leda partiet". Det är medlemmar och kongresser som leder partiet. Det var därför vi inte inrättade partiledare utan språkrör.