onsdag 28 oktober 2020

DN låter Greta Thunberg agera chefredaktör en dag

Greta Thunberg ska bli chefredaktör för DN en dag. Detta upprör inte minst Svenska Dagbladets ledarredaktion. Som anser att det är fel att låta en aktivist som Greta Thunberg - som driver opinion för sin åsikt grundad på den forskning som faktiskt finns - för en dag bli "chefredaktör". Det hotar den journalistiska integriteten, heter det. Peter Wolodarski kommer att vara ansvarig utgivare även Gretas dag.

Men vad skiljer då henne från ledarskribenterna på SvD? Är inte dessa också aktivister? Visserligen sitter dom bakom sitt skrivbord när det regnar istället för att sitta utanför riksdagshuset. Men visst är de aktivister, de driver åsikten om mer militär upprustning, fortsatt ekonomisk tillväxt, lägre skatt på kapital, frihandel utan sociala och ekologisk ramverk, vinster i välfärden. De driver det så hårt att de släpper in klimatförnekare på ledarsidan. 

Så, vad skiljer nu Greta Thunberg från Ivar Arpi när det gäller drivande av opinion? Jo, Arpi är välavlönad för att driva åsikter sittande bakom skrivbord. Thunberg driver ideellt sina åsikter såväl i regn och kyla som inför påve och FN. Vad gäller integritet tycks mig Greta Thunberg utklassa Ivar Arpi.

Och DN? Tappar tidningen trovärdighet? Nej, inte i det här fallet. Det sker öppet och rakt. Jag antar att det inte bli en enda annons för fossilbilar eller flygresande den dagen, inte en enda annons för ökande klimatpåverkan. En dag. En.