torsdag 10 september 2020

Nytt rör - hopp eller hot?


Vägval. Kanske man kan säga. Vägval för Miljöpartiet. Kan man se det så? Valet av nytt språkrör. Hela raddan av kandidater kommer att träda fram, de flesta ganska eller helt okända för de flesta. 

Än så länge  har nämligen både Alice Bah Kunke och Amanda Lind sagt nej. Men de som kommer att berätta att de ställer upp är hyggligt kända inom partiet. En radda som varit och är djupt förankrade i den strategi, retorik och politik som nu förs. På många sätt ansvariga för hur det är, hur det ser ut, hur det talas.

Till det kanske någon tillkommer som har vilja att driva opinion för allt det där som finns i den gröna skattkistan.

Rättfärdig fördelning, medborgarlön/basinkomst, idén om självtillit som balans till globaliseringen, mer kritisk hållning till militarismen, kritik av den smygande process som leder oss in oss i Nato. Och mångfald! Särskilt mångfald är intressant: mångfald inte bara inom naturen, utan även inom ekonomin. Det behövs som reaktion mot den sentida kapitalismen som tuggat i sig allt mer av just mångfald så att allt större konglomerat äger allt mer, styr allt mer, roffar åt sig allt mer, skadar demokratin alltmer.

Så vilka finns som står för sådant? Språkrörskandidater som kan och vill utmana? Det är onekligen så att Rebecka Le Moine är en som många tänker på. Personligen personröstade jag på henne, hon blev faktiskt inröstad förbi Östergötlands listas förstanamn som säkert nuvarande partiledning hellre sett i riksdagen. I naturkretsar är Rebecka mycket välkänd och uppskattad.

Tja, de närmast veckorna lär ge svar på vilka som kandiderar. De flesta i medierna tycks i alla fall helt glömt bort Rebecka Le Moine. Men vad vet journalister om ett partis inre liv och längtan?

Men, vem vet? Och vore det inte att ge sig in i ett smärre helsicke att som djupgrön hamna i positionen som språkrör i ett parti som gömt undan så mycket av det som Rebecka står för? Jo.

– Jag vill driva systemkritiska frågor och våga kombinera dem med dagspolitiken. Vi måste designa om det ekonomiska systemet, som i dag bygger på exploatering av både människor och natur. Vi kan absolut berätta om de kompromisser som vi når, men vi måste också berätta om vår vision bortom den här mandatperioden. Självklart vill Miljöpartiet mycket mer än att smådutta i ett dåligt system. Det måste vi kunna säga, har Rebecka Le Moine sagt till Expressen.

Jag vet en som tycker likadant...:-)