fredag 10 april 2020

Slavägaren och pastorn

Corona börjar lamslå afrikanska länder. Som hade kunnat vara i bättre läge. Skrev så här i min bok Svarta Oliver Och Gröna Drömmar:
"Vasco da Gama rundade Godahoppsudden 1497 och vi européer kunde påbörja civiliserandet av det lömska Afrika. Det da Gama fanns där borta i “de lägre stående folkens länder” var emellertid upprörande imponerande. Där fanns utvecklade handelsstäder, avancerad kunskap i såväl navigering och skeppsbygge som konsthantverk och stadsbyggnadskonst. Men européerna valde att slå sönder det som fanns.
Bild: Lena Rosén Schlaug, olja, detalj från Slavjägaren och pastorn.
Vi slog ut balanserade handelssystem och monopoliserade all handel på Indiska oceanen. Vi ödelade den kultur som växt fram, införde europeisk överhöghet och tvingade till oss årlig tribut i guld. Vi fullföljde vårt uppdrag som upplysare genom att frakta bort 50 miljoner afrikaner som slavar - de starkaste, de friskaste. Afrikas ryggmärg tappade vi ur så gott vi kunde. Vi kallade det för civilisationsprocess. Miljoner dog på väg till utskeppningshamnarna, miljoner dog på slavskeppen som gick i skytteltrafik över havet. Vi var kristna brödätare."
Slut citat. Om du undrar varför jag skrev "kristna brödätare" så kommer en förklaring: I TCO:s studiematerial inför folkomröstningen om EU kunde man läsa: 
 ”Det är klart att vi (i Sverige) tillhör Europa, det har vi alltid gjort.... Vi har samma kulturarv, samma demokratiska grundvärderingar som resten av Europa. En sådan enkel sak som att vi alla har bröd - inte ris eller couscous - som basföda, förenar oss. Eller att vi så gott som alla har samma Gud. Vi är helt enkelt rätt lika.”
Så kan man också skapa ett "vi" och ett "de andra". 
Bilden: "Slavägaren och pastorn", detalj från oljemålning av Lena Rosén Schlaug.