måndag 20 april 2020

Det MÅSTE gå, skriver han desperat...

Dagens Nyheter meddelade häromdagen på ledarplats att "det får inte finnas något motsatsförhållande mellan klimatomställning och tillväxt". Det FÅR inte finnas, skriver den desperata ledarskribenten.

Kanske är det just så som nationalekonomen Kate Raworth skriver i sin bok Donutekonomi:

”Eftersom fortsatt ekonomisk tillväxt också i höginkomstländer anses vara politiskt nödvändigt så hävdas desperat att den är möjlig att uppnå i evighet.” Amen. Kate Raworth berättar vidare om hur hon på en konferens träffade en av sina gamla professorer. Efter att hövligt samtalat lite om familj och karriär ställde hon frågan om det var möjligt med evig BNP-tillväxt. Ja, utbrast han, det måste det vara. Hon skriver: Jag häpnade, inte bara över styrkan i hans övertygelse, utan av resonemanget bakom. Han var säker på att ekonomisk tillväxt i evighet är möjligt eftersom det måste vara möjligt i evighet.

Om detta har Nationalencyklopedin följande att säga: ”Ekonomisk tillväxt enligt ett konstant procenttal leder till exponentiell tillväxt med i längden orimliga följder.” Men det spelar ingen roll för den troende, det är ändå vi som påpekar det orimliga i tron på den eviga tillväxten som anses flummiga.

Ovanstående är citat från min nya bok som kommer ut den 17 maj och ännu någon dryg veckan kan förhandsbeställas till rabatterat pris (ange koden BIRGER) här: https://verbalforlag.se/bocker/vad-ska-vi-med-samhallet-till/