lördag 14 mars 2020

Men Ingves då!

Igår kunde vi höra riksbankschefen Stefan Ingves i radion meddela att Riksbanken är beredd att skapa 500 nya miljarder kronor. Då undslapp det honom också att "det är Riksbanken som kan skapa pengar, det kan inte bankerna". Vilket är helt fel. Vilket förstås även riksbanken meddelar på sin hemsida.

Så här skriver man: "När det gäller elektroniska pengar är det inte bara Riksbanken som skapar nya pengar i Sverige. Även bankerna tillför nya pengar till systemet när de ger ut nya lån. Om en bank till exempel beviljar dig ett nytt lån till en bostad får du en skuld på ditt konto hos banken. Samtidigt överförs pengarna som du lånat till säljaren av bostaden, som sätter in pengarna på sitt bankkonto. På så sätt skapar nya lån nya pengar i systemet." 

Bankpengarna minskar när kunden betalar tillbaka lånet till banken. Mängden bankpengar ökar hela tiden. Ett kapitel i min nya bok, som kommer ut den 17 maj, handlar just om detta. Och om det synnerligen tveksamma med att privata banker har rätten att skapa pengar - och göra vinster som rimligen skulle göra mer nytta i skola, vård och omsorg. Ett mer balanserat system krävs!

Förlaget erbjuder mina bloggläsare rabatt vid förhandsbeställning här.