tisdag 4 februari 2020

Skämmes, ta mig fan!

Maths Nilsson klär av Ganman, Filer och klimatskeptiker totalt. HÄR!
Tidskriften Fokus har delat ut priset Årets Svensk 2019 till Jens Ganman. Motiveringens centrala del
lyder: ”Utmärkelsen Årets svensk ska tilldelas en person som under året stuckit ut på ett sätt som förändrat Sverige till det bättre."

Jag roade mig med att börja granska vad "Årets svensk" meddelat i klimatfrågan. Och undrar hur det kommer sig att Fokus plötsligt anser att rena rama falsarierna kan ha förändrat Sverige till det bättre?

Ganman sprider rykten som för länge sedan avslöjats som falska, bygger påståenden på rena rama falsarierna som sponsrats av fossilbranschen. 

Nu behöver jag inte skriva mer, för jag hittade Maths Nilssons genomgång. Som är så mycket bättre än jag hade lyckats med. Och till Fokus finns bara ett att säga: Skämmes, ta mig fan. 

Juryn? Har dess medlemmar - allt från universitet till banker och sjukhus - verkligen kontrollerat vad man ställt sig bakom eller har man bara gått på chefredaktör Hakelius rekommendation? Om inte beslutet tagits i blindo: När blev rena rama falsarierna, sketen ryktesspridning och direkt okunskap något som förändrar Sverige till det bättre?

Vad gäller Jens Ganman: om jag nu hittat så stor vilja att bygga på falsarier i ett ämne jag själv kan - hur ska jag då kunna lita på att det inte är lika lummigt och fyllt med (medvetet?) dåligt underbyggda rykten och vinklingar i andra viktiga debattområden där han verkar? Trist.

Tyvärr har Fokus lyckats ge klimatskeptiker, vetenskapsföraktare och konspirationsteoretiker en air av bekräftelse.