tisdag 11 februari 2020

Härliga konspirationer...

Ska vi ladda med lite fräscha konspirationsteorier så här i Coronatider? Om vi börjar med det rimliga antagandet innan kreativitet tar fart så är det så här: Om inte människan hade stängt in levande djur på små områden, som på matmarknaderna, eller ätit dem med bristfällig tillagning eller fångat in dem för olika andra mer eller mindre nödvändiga syften så hade den här typen av virusen inte spridits till oss.

Och så till konspirationer som redan florerar på nätet innan jag ger mig hän i en alldeles egen... Här är lite av det som finns att ta del av:
  • Läkemedelsindustrin, som ju sannerligen inte alltid har det renaste mjölet i påsen, har skapat viruset för att få sälja vacciner.
  • USA har skapat det för att skada Kinas ekonomi, det vet man ju hur Trump och dom fungerar.
  • Kina har skapat det när de utvecklade biologiska vapen för att förinta fienden och ta över världen så hankineser blir kvar.
  • Strålning från 5 G ligger bakom.
  • Klimatförändringarna ligger bakom.
  • Klimatalarmister vill genom virusen minska antalet människor för att rädda planeten.
Jag har lustigt nog ännu inte sett nåt om att vare sig Putin, Harry Potter, muslimer, feminister eller bögar är de skyldiga.

Hur skulle det vara med den här nya och fräscha varianten: det är manipulerande och luriga klimatskeptiker som spridit viruset för att debatten skall handla om virus istället för de klimatförändringar som blir allt svårare att förklara bort? (Nej, det tror jag förstås inte, men en stollig konspirationsteori kan ju vara lika god som någon annan...)

För övrigt sägs att fladdermusen - som har funnits sedan dinosauritiden - är den skyldiga skurken till Coronaviruset. Det är fel.

Så jag tar det en gång till: Om inte människan hade stängt in levande djur på små områden eller ätit dem med bristfällig tillagning eller fångat in dem för allehanda syften så hade den här typen av virusen inte spridits till oss. Sålunda: den lille på bilden är oskyldig.