torsdag 23 januari 2020

"Vad ska vi ha samhället till?"

Jaha, då kommer frågan om hur omslaget ska se ut på min nya bok, har bara vara riktigt nöjd en enda gång - och den gången designade jag och Lena boken själva och - hör och häpna - förlaget blev entusiastiskt. Boken heter Miljön, makten och friheten. Skriven 1989 efter min första vända som språkrör - då var det självklart för oss gröna att tala om makt och frihet med samma vurm som vi pratade om miljö. Idag känns väl omslaget aningen "omodernt".

Några, men långt ifrån alla, kapitel är frånsprungna av tiden. Klimatfrågan, maktkoncentration, globaliseringens avarter och analysen av den absurda sårbarheten håller. Skulle kunnat flytta in några kapitel direkt till min nya bok som kommer ut mellan hägg och syrén. Den heter Vad ska vi ha samhället till? 

Med visst nervöst darr har jag lämnat ut manuset på "remiss" till bland annat statsvetare, tidigare språkrör, tidigare gruppledare i MP:s riksdagsgrupp, till några socialister, liberaler och konservativa. Socialisten påpekade att han trots allt föredrog Marx, liberalen att det var ett glödande försvar av den liberala samhällsordningen och lika skoningslös kritik av nyliberalismen. De gröna var också nöjda, några rent av euforiska. Och glada över att boken inte andades bitterhet över hur partiet förändrats utan snarare "ger oss råg i ryggen och argumentation vi behöver för att klara debatten". Sveriges bästa statsvetare gav goda omdömen. 

Så är det dags för det där omslaget som förlaget vill ha, får tänka på saken.