torsdag 2 januari 2020

Kalla och Öberg har moral att säga nej till spelbolagen

De här två - Charlotte Kalla och Hanna Öberg - är värda en stor eloge. De säger nej till reklampengar från spelbolag också i år.

Det är märkligt att två av Sveriges bästa idrottare har kurage och resning nog att säga nej medan en av Sveriges mest kända skådespelare numera reducerat sig själv genom att bli pubertal frontfigur för ett spelbolag och därmed också bli frontfigur för spelmissbruk som slår sönder såväl framtid som familjer för så många.

Fotbollstidningen Offside har också - till skillnad från t ex Zlatan och andra fotbollsmiljonärer - vägrat ta in spelreklam på inkomstsidan. Det hedrar dem och deras förlag.

Spelmissbruk finansieras ofta genom snabba lån med hög ränta. Etta antal tafatta beslut har tagits för att i Sverige reglera den cyniska branschen. I Italien är det förbjudet för spelbolag att göra reklam i tv, på radio och på nätet.

Håller tummarna för sådana som Charlotte Kalla och Hanna Öberg i vinter. Hur det än går för dem så är de förebilder i en genomkommersialiserad cynisk värld. Vi skulle behöva fler sådana. Och var kulturvärldens tolvtaggare ägnar sig åt bara ynkligt.