måndag 2 september 2019

Amazonas regnskogar, AP-fonder och JAS-plan till Brasilien...

Finansmarknadsminister Bolund (MP) vill att regeringen utvärderar hur AP-fonderna investerar i Brasiliens regnskogar. Vilket för övrigt jag och Annika Nordgren motionerade om för drygt 20 år sedan i riksdagen. Finland är ett av de länder som nu vill införa sanktioner.

Svensk tystnad i frågan lär bero på att Sverige arbetat hårt för att få till avtal om försäljning av 36 JAS-plan till Brasilien. Det första planet levereras denna månad. Det brasilianska bolaget Embraer skall bli partner till Saab på världsmarknaden.Den 25 augusti 2015 undertecknades finansieringsavtalet av representanter från Brasiliens finansdepartement och från det statliga bolaget Svensk Exportkredit som lånar ut pengarna. 15 av planen skall sättas samman i Brasilien och samarbete skall ske, som en del av motköpen, i utvecklingen. Det var oktober 2014 som Saab meddelade att Embraer skall bli partner till Saab på världsmarknaden.

Så det svenska intresset att ligga i front när det gäller Amazonas har varit, och lär förbli, svagt i realiteten bortom inhemsk retorik.

Marknaden gör för övrigt var den kan för att skövla regnskogarna. Bara från marknadens riskkapitalbolag plöjdes under en tioårsperiod (2001 - 2011) cirka 250 miljarder ner för att Amazonas skall omvandlas till jordbruk för kött- och soja.


Den mesta sojan används som foder till s.k köttdjur och odlad fisk - en del till vegetabiliska oljor och sojabaserade vegetariska livsmedel.

Den illegala skogsavverkning har ökat under president Bolsonaro - budgeten minskas för de som ska se till att Brasiliens lagar mot avskogning efterlevs. Brasiliens ekonomi ska växa med hjälp av utökad handel. Nötkött och sojabönor hör till landets viktigaste exportvaror.

Ingenting blir ju bättre av att svenska pensionsfonder - trots all debatt skall och alla sagor som berättas om att "vi ska titta på frågan, vi ska utreda, vi tar frågan på allvar" - används på ett sätt som skadar regnskogen.

Regeringen meddelar alltså att man inte vet hur AP-fonderna har det med regnskogarna. Men man ska titta frågan, en utvärdering kan ske.


Att det inte skett tidigare beror säkerligen - jag tar det en gång till - på något så simpelt som att Sverige har ett avtal om att leverera 36 JAS-plan till Brasilien med början denna månad. Och därtill har gemensamma intressen av marknadsföring och samarbete. Sverige är insyltat och lär gömma sig bakom EU i frågan om hur Brasilien skall hanteras - Sverige lär knappast ligga i fronten när det gäller kritik och åtgärder som kan såra den brasilianska regimen. Tur att Finland för tillfället är ordförandeland i EU.

Och som sagt, inget nytt under solen: