lördag 10 augusti 2019

Världen sedd utifrån grillkolsperspektiv

Det säljs fyra gånger så mycket europeiskt FSC-märkt grillkol än vad som produceras inom Europa. Det bluffas kontinuerligt. Det är främst i EU-landet Polen som det bluffas, kol från regnskogar i Afrika och Sydamerika packas om där, den mesta grillkol som säljs i Sverige är importerat från just Polen. 
Många tror att grillkol märkt med FSC är en garanti för ordning och reda. Så är det inte, den märkningen ger utrymme för marknaden att bluffa. Den enda grillkol som kan anses vara acceptabel är märkt med Svanen eller Bra miljöval. 
Idén att transportera grillkol - frihandel, tjoho! - över världshaven är grotesk. När samma politiker som hyllar denna absurditet som en mänsklighetens framgång och tillväxtens tjänare, samtidigt lägger pannan i djupa veck och talar fint om att man tar klimatfrågan på allvar så är hyckleriet fulländat. 
Än värre blir det när samma politiker - oavsett färg - ger sken av att marknaden nu tar klimatfrågan på allvar, när de till och med står på sina kongresser och mässar om denna floskel... Marknaden lever under kortsiktighetens förbannelse, svårare än så är det inte. Det är nästa kvartalsrapport som styr så oändligt mycket i den globaliserade ekonomin. 
Och politikens styrmedel används allt annat än konsekvent för att minska miljöbelastning, klimatrelaterade utsläpp och allt mer absurda sårbarhet. När krisen kommer - och den kommer - är systemet uppbyggt enligt principen "faller en så faller alla". 
Det finns inte en enda ledande politiker - oavsett färg - som vill, vågar eller orkar plädera för en sammanhållen politik som inte bara värnar miljö och klimat utan också värnar den goda företagarens konkurrenskraft gentemot kvartalsrapporternas diktat.