tisdag 26 februari 2019

Värderingar som skapar kaos och rädsla

Platt skatt, det vill säga att alla betalar lika hög inkomstskatt oavsett inkomst. Per Bolund förordade det som del av grön skatteväxling - höjda miljöskatter växlat mot platt skatt. Det skrev han Almegas skrift "Utvecklingskraft i bojor" för några år sedan då han satt i riksdagens finansutskott som talesperson för MP i ekonomiska frågor.
Tanken är således att vi som är lite mer välbeställda får råd, genom sänkt inkomstskatt, att betala de höjda miljöskatterna. Det resulterar, enligt Bolund, till progressiv beskattning eftersom det är de mer välbemedlade som har råd att köra bil etc och därmed betalar mer i skatt. 
 Eller som Bolund skriver: "Genom en långtgående grön skatteväxling kan därför progressiviteten i löneskatterna tas bort och ersättas med den progressivitet som finns inbyggd i miljöskatterna. Man låter helt enkelt miljöskatterna stå för progressiviteten i skattesystemet. På det viset skulle de löneskatter som finns kvar på sikt i ökad grad kunna baseras på principen om platt skatt." (I samma skrift meddelar Annie Lööf - som då hette Johansson - att också hon på sikt vill se platt skatt).
Per Bolund, som är statsråd och språkrörskandidat efter Gustav Fridolin, har en värderingsgrund som skapar just det som vi ser i Frankrike: de gula västarnas protester som kan utnyttjas av sådana som Marine le Pen.

Jag kan inte tänka mig att någon annan språkrörskandidat någonsin förordat platt skatt. Det är sådant som prat om platt skatt och dålig fördelningspolitik som bidragit till att tilltron till MP när det gäller fördelningsfrågor är svag på många håll, vilket ju bland annat "utbrytarna" som varit med att bilda Partiet Vändpunkt säger sig haft som ett skäl. Almegas bok, fri att läsa, finns här att ladda ner HÄR.
(Info: Inlägget gjort med anledning av att Per Bolund i Expressen-TV sagt att det är "snömos" att hävda att han står till höger. De övriga språkrörskandidaterna är Niclas Malmberg Magnus P. Wåhlin och Per-Inge Lidén. Bland "utbrytarna" finns f.d. riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Annika Lillemets och Valter Mutt samt Max Andersson . Flera i MP:s partistyrelse har framfört vikten av fördelningsfrågor, bland annat Göran Hådén Partiets nestor Per Gahrton tillhör de som pläderat för högre inkomstskatt på höga inkomster. 
Historiskt sett har MP drivit en starkare fördelningsprofil - inte minst i socialförsäkringssystemen - än Vänsterpartiet, bland annat med motivet att "det går inte att få med sig alla i en omställining av samhället om de ekonomiska och sociala klyftorna är stora" och "ett demokratiskt och ekologiskt hållbart samhälle kräver social hållbarhet och rättfärdig fördelning". Det första citatet från valrörelsen 1994, det andra från valrörelsen 1998.) Med stora ekonomiska klyftor skapas ett dåligt samhälle, där rädsla dominerar såväl i fattiga områden som i de rika där vaktbolag, schäferhundar och galler för fönstren blir normalitet. Ett uselt samhälle för alla. Vi är sent ute, men det går att rätta till. Viljan måste dock finnas hos oss som tillhör de som lever goda liv.