fredag 12 oktober 2018

NU satsar vi på klimatförsvar... eller vad?

Sverige engagerar sig NU i klimatkriget. Sålunda välkomnar man, och deltar i, en militärövning tillsammand med Nato utanför Norges kust. USA  har bland annat skickat hangarfartyget USS Harry S Truman, som kan ta 70 stridsplan - 44 jakt- och attackplan av typ F18 och lite annat - och helikoptrar ombord vid sidan av 5000 militärer och lämpliga vapen.

Mikael Holmström - DN:s försvarspolitiska reporter och tillika ledamot av Krigsvetenskapsakademien - berättar smått lyriskt om ångorna från jetbränslet som slår emot honom då han som enda nordiska journalist stiger ombord. Allt sägs vara till för att visa ryssen att det är meningslöst att anfalla något nordiskt land. Varför ryssen skulle göra det är oklart, men operationen är ett äventyr för högste befäl ombord liksom för själva fartyget, meddelas av högste befäl. Det låter trevligt. Man skall nu arbeta tillsammans med gamla och nya vänner, meddelas. De nya är svenskarna ur flygvapnet, armén, flottan och hemvärnet. Luleå skall vara bas för USA-plan.

Från USS Truman sker en normal dag 220 start- och landningar vilket ger lyriska känslor av jetbränsle och krig mot klimat, nedrustning och konflikthantering. Att ha ytterligare en stark partner (Trump) i närområdet är alldeles utmärkt, meddelas av Sveriges flygvapenchef Mats Helgesson. Truman drivs av två kärnreaktorer och är bestyckat med gissa vad. 50 000 militärer deltar i övningen som fått namnet Trident Juncture. Hoppas du känner dig trygg. Företrädare från partiet med rötter i fredsrörelsen är tysta, ty att säga nåt är plakatpolitik.