söndag 14 oktober 2018

MP gör upp med borgare och partipolitruker är griniga

Stoppat.
Sosseriets härskara är griniga över att MP gjort upp med borgarna i Stockholm. Förmodligen är dom lika griniga för att MP därmed lyckats stoppa ett nytt motorvägshelvete, det groteska Nobelhuset och Apple Store som skulle täppa till Kungsträdgården. Oåterkalleliga investeringar som förhindrats, sådant är viktigt. Om man lyckats tillsammans med det maktfullkomliga S är minst sagt tveksamt. Dessutom hade de rödgrönrosa inte fått majoriet - nu är SD fråntaget inflytande.

Och trot eller inte men uppgörelsen innebär också införandet av fler naturreservat och miljözoner och - hör och häpna - bistånd till papperslösa barn. Hur mycket av detta hade sossarna gått med på i deras kamp för att ta tillbaka SD-väljare och stora darr inför Stefan Sauks behåning av miljözoner och satsningar på cykelleder...? Moderata väljare är förbannade. Bra.

När sossarnas finansborgarråd uttryckte stor glädje över att Apple ville bygga sin koloss i Kungsträdgården tappade jag helt tron på S som motmakt till den bisarra kommersialisering som pågår. Eller deras försvar för det bisarra bygget av Nobelhus där det definitivt inte bör byggas. Hand i hand med kapitalets företrädare var/är man trogna lakejer för att verka "moderna".

Må detta lära S något. Och må MP i Stockholm, till skillnad från MP i riksdagen, förstå att makt får man inte som litet parti om man inte också är villig att lämna den formella makten. Så sätt er inte på det sluttande planet, var inte bekväma.

Acceptera inte t ex Centerns försök att privatisera något bibliotek, men bejaka deras förslag om kulturcheck till alla under 19 år.  Bra att uppgörelsen sätter stopp för bostadsombildningar i såväl innerstaden som närförorter. Bra att fler "bostad först-lägenheter "ska skapas, en viktig åtgärd för att motverka hemlöshet. 

Sossar som pratar om förräderi kan ju fundera på de kommuner där S och M bildat majoritet - i min närhet finns exemplet Katrineholm och Eskilstuna. Och vänsterpartister som hojtar om borgare kan ju fundera på om V i Gällivare är borgare eftersom de gjort upp med M. Så lägg av, ska ett litet parti få inflytande får man inte vara en viftande svans till något av de stora betonghäckarna utan utnyttja deras iver att få formell makt.

Kommunpolitiken är av annan kaliber är rikspolitik. I rikspolitiken står M för något värre än S, men i kommuner är det alls inte så enkelt. Har aldrig varit heller.

Jag förstår att moderata väljare rasar. Liksom säkert Stefan Sauk. Bara det sistnämnda visar att uppgörelsen är helt OK.