tisdag 14 augusti 2018

Dimma över den politiska debatten

Dimman ligger tät över fjärden. Det gör den över den politiska debatten också. Allt fler figurer som uttalar sig om att klimatet inte är en fråga om höger eller vänster. Det är förstås sant.. Klimatet är en av flera planetära processer.

Men. Att låta omsorg och skydd av planetära processer väga tyngre än ekonomisk tillväxt, skapande av arbete, militär upprustning och ökad global handel är dock en djupt ideologisk fråga.

Liksom motsatsen.

Liberaler och socialister, höger och vänster har sina ideologier och i dessa utgör inte sådant som planetära processer och miljö en grund. Det där andra väger därmed tyngre i praktisk politik. Annars hade vi ju aldrig hamnat där vi är idag.

Det är ohyggligt patetiskt att nu höra olika vänster- och högerpolitiker - och alla dessa populistiska ledarskribenter! - nyvaket inse att klimatfrågan är avgörande för vår framtid. Nyss var det globalisering, ekonomisk tillväxt, skapande av arbete, vinster som var det viktigaste.

Ja, det gäller vänstern också, som i praktiken fört en politik under decennierna som om planeten gärna får gå under bara vi alla knaprar lika mycket på den. 

Dimman ligger tung över fjärden, det gör den över den politiska debatten också.

Nu har vi nått så långt i skapandet av problem - där klimatet är ett av alla stora miljöproblem - att politiken måste få större utrymme än marknaden. Att det som behövs är en socialekologisk blandekonomi där marknaden hålls i örat och staten slutar prioritera tillväxt och globalisering.

Det duger inte att ha en svensk liberal EU-kommissionär, med ansvar för handel, som pratar om vikten av att vi skall kunna transportera tårtor över haven.

Det duger inte att ha ett stort socialdemokratisk parti som hävdar att det viktigaste är att skapa arbete.

Det duger inte att ha ett vänsterparti vars retorik när det gäller klimat- och miljöfrågor är beroende av hur högt dessa frågor ligger på den politiska dagordningen i medierna.

Det duger inte att ha en oppositionsledare som kräver sänkta skatter på fossila bränslen. Det duger inte att ha ett centerparti som gör frågan om avveckling av flygskatten till sin profilfråga. Det är ta mig fan väldigt lite som duger.

Det duger inte ens att ha gröna företrädare i riksdag och regering som pladdrar om att de vill se ökad världshandel och som enda gröna företrädare i världen argumenterar för internationella avtal som leder till ökande transporter av varor över haven. Det är mycket lite som duger i den svenska debatten om vi skall ta de stora frågorna på allvar.

Dimman ligger tung över fjärden. Det gör den över den politiska debatten också.

En av de tyngsta dimbankarna är den som växer när svenska politiker slår sig för bröstet och säger att vi är bäst. Det smakar så in i helvete illa när vi ligger på nionde plats på listan över länder vars befolkning per capita gör störst ekologiska fotavtryck.