onsdag 11 juli 2018

Barn, ankytning och pengar

Jaha, så har man då än en gång forskat fram det alla vet. Stor personalomsättning på förskolan kan vara skadlig för barnen. Barn som blir svikna, barn som inte kan lita på vuxna, att de där som man skaffat lite anknytning till plötsligt inte finns där. Gång på gång. Så vem i helvete skall ett barn lita på? Föräldrar som suckar när de måste vara hemma hos sjukt barn? Personal som byts ut? Barn som är ivägen, som hindrar vuxnas karriär.

Skrev för ett tag sedan så här:

Så är det då dags igen. Att reducera värdet av barn till en fråga om hur många tusenlappar man blir av med under sitt liv. Att barn också har den egenskapen att de ger något - t ex kan öka meningen med livet - är ingenting ekonomismens siffernissar och statuskonsumtionsdrogade samhällsdebattörer tycks få in i sina hjärnor. De är ju fullt upptagna med att koppla ordet JAG och MITT och LIV med begrepp som cv, karriär, heltid och drömmar om pension som ändå ingen jävel kan veta något om.

Nu senast är det ärkesossen Anna Hedborg som förskräckt konstaterar att föräldrar - mest kvinnor enligt normer från en annan tid - tar ut föräldraledighet alldeles obetalt. Detta leder till allvarliga problem för näringslivet som inte riktigt vet var det har sina anställda. Att barnen får veta vad de har föräldrarna är en skändning... 

Även LO rasar. Att föräldrar tar ut ledighet - i form av deltid eller annat - utöver vad den betalda föräldraförsäkringen ger ställer till trassel för näringslivet. Meddelar alltså LO-chefen tillika sossen Karl-Petter ”Kålle” Thorwaldsson.

Att föräldrar - jo, det är fortfarande mest mödrar - håller sig borta från arbetsmarknaden genom att t ex jobba deltid uppfattas således som förluster. För alla. För föräldrar, för näringslivet, för staten. Vad barnen tycker har liksom inte med saken att göra. Barnperspektiv är bara bra så länge det gynnar arbetslinje, tillväxt och konsumtion. Fler nya barnvagnar sätter snurr på ekonomin. Men de där som ligger i barnvagnen är mest till besvär.

Deltid, detta hatade begrepp i samhällsdebatten. Visserligen är arbetslösheten skyhög, men det ska vi inte prata om nu. För nu ska vi prata om att DU, din lata oansvariga jävel, ska jobba heltid och skicka ungarna till dagis fortast möjligt. På heltid. Gärna på nätter också. Därför ska kommuner ställa dagis till förfogande dygnet runt. Om det är även röda, och gröna och rosa överens. Och Svenskt Näringsliv förstås. Småbarnsföräldrar skall ges möjligheten att få jobba nätter och på oregelbundna tider, meddelade ett gäng s-märkta kommunalråd före valet. Möjligheten!

Det är direkt ohälsosamt att arbeta på oregelbundna och obekväma arbetstider. Hur vore det om vänstern tog till sig det budskapet istället för att vara duktiga idioter i en samhällsutveckling som medför att det reella klassamhället förstärks...

Forskning visar inte bara på ett samband mellan sömnbrist och fetma, utan också att störning av dygnsrytmen leder till sämre ämnesomsättning, minskad insulinproduktion och ökad risk för diabetes. Gamla hederliga klassjukdomar.

Och var så säker, det är inte vi med goda inkomster och goda fria arbeten som lär åka på dem. Det är inte ens kommunalråden som skriver att nattöppen förskola ”möjliggör för fler kvinnor att kunna jobba obekväma arbetstider, vilket leder till en högre inkomst och bättre pension”. 

Tro nu inte att ett enda parti sätter målet att inga småbarnsföräldrar skall tvingas till jobb på obekväm arbetstid och oregelbundna arbetstider. Tvärtom, här skall inte bara sjukhus, brandstationer och polis var öppet dygnet runt utan varenda galleria borde hålla öppet dygnet runt så att jobb skapas och att vi begriper att vår uppgift är att konsumera mer.


Vad är det för arbetarrörelse vi försetts med i detta land?

• Först ställer man sig bakom en pensionsreform som innebär att pensionerna sänks medan pensionsmäklare och fondägare kan skära guld med täljkniv på pensionsmarknaden.

• Sedan ser man till att låginkomsttagare betalar löjligt hög skatt på sin inkomst, medan höginkomsttagare kommer allt mer lindrigt undan - inte minst genom låg skatt på kapitalinkomster.

• Slutligen vägrar man sänka arbetstiden – vilket leder till att arbetslösheten blir så hög att kvinnor med små barn ska jagas ut på nätterna för att kunna försörja sig.

Skälet till allt detta är att också vänstern låter idén om den eviga tillväxten väga tyngre än människors livskvalitet och värdighet. Man har fastnat i tillväxtmanin. Man hjälper Svensk Näringsliv att reducera människan till en produktions- och konsumtionsvarelse vars uppdrag det är att hålla igång ett ekonomiskt hjul som ska snurra fortare och fortare. Dygnet runt. Ungjävlar är i vägen. Bortsett från att deras förekomst i samhället genererar försäljning av barnvagnar och plastiga leksaker.

Vore det inte hög tid att sätta ner foten och istället kräva att småbarnsföräldrar ska slippa arbeta oregelbundna tider och på obekväm arbetstid?


Jag har svårt för delar av feminismen och delar av vänstern eftersom företrädare anammat ekonomismens idé om att det mesta skall reduceras till enkelt mätbara värden där arbete, konsumtion och siffror på konton är det som räknas. Jobba heltid! Gör karriär! Tänk på dig själv - men bara i mätbara termer. Istället för att kritisera männens traditionella sätt att leva bör tydligen alla leva samma torftiga liv vars värde räknas i konsumtionsutrymme, cv och heltid. 

Hur mycket förlorar man om man jobbar deltid när ungarna är små? Frågan bör ställas: hur mycket förlorar man om man inte jobbar deltid när ungarna är små? Hur mycket förlorar män som envisas med att ta ut mindre av föräldraförsäkringen för att familjen ska får råd att dra iväg på den där resan som ingen minns när man ligger på dödsbädden och funderar på vad som var de bästa stunderna i livet.

Kommer ni håg debatten som fördes innan maxtaxan på dagis infördes... Jo, det var för barnens skull. Hette det. Snick snack. Hela idén baserades på att föräldrar skulle stimuleras att ha barnen längre tid på dagis för att de själva skulle kunna lönearbeta mer och bli duktiga kuggar i samhällsmaskineriet som kräver tillväxt, heltid, arbetslinje, jobba-din-jävel-och-gör-din-plikt-som-konsument och begrip att du skall skämmas om du smiter undan och tar hand om dina barn när du egentligen skulle kunna jobba så näringslivet vet var de har dig och du kan drömma om en pension som du förmodligen ändå blir blåst på. 

Den obetalda föräldraledigheten, skall stramas åt meddelades för några år sedan. LO tyckte att det bara ställer till trassel på arbetsmarknaden. Det där med att jobba deltid när barnen är små. Det trasslar till det, meddelade också arbetsgivarna.

Trassel för barn är liksom ingenting som räknas. För du skall vara lönsam lille vän. Var duktig kugge. Om det är vänster och höger överens. Och glöm aldrig att ungjävlar kostar, sätt dig och räkna bara. Men räkna bara siffror. Inte det reella värdet av innehållet i varje siffra. Då kan du bli en samhällsfara. I den värld där LO och Svensk Näringsliv, vänster och höger skapar normen. Och alltför många gröna och feminister dessutom.

Kanske blir de som jobbade deltid, för att få mer tid för barnen, de stora vinnarna. Om Anna Hedborg får sitt så blir det färre vinnare.