onsdag 31 januari 2018

Valter Mutt återupprättad


Expressen igår...
Miljöpartiets riksdagsgrupp hade chans att i viss mån försöka hela partiet genom att återinsätta Valter Mutt som utrikespolitisk talesperson. Det gjorde man. Valter tillhör de fyra obstinata i riksdagsgruppen som haft modet att utmana partiledningen i ett antal frågor för att istället hålla fast vid partilinjen. Dessa fyra har valt att inte ställa upp på valsedlar i höst.

Valter Mutt petades 2016 efter att ha pläderat mot bland annat värdlandavalet med Nato, och ersattes av Pernilla Stålhammar, som före julhelgen i sin tur avsattes som talesperson efter att hon anklagat personer på ledande positioner för att haft otillbörliga kontakter med Ryssland.

En av dem hon anklagade var just Valter Mutt som nu är återupprättad. Det är allt annat än säkert att partiledningen uppskattar att en majoritet i riksdagsgruppen fått nog av hur hanteringen av Stålhammaraffären gått till. Kanske inser man också att valrörelsen närmar sig och partiet behöver skärpa sig när det gäller utrikespolitiska frågor, att Valter är en tillgång.

Första eldprovet för partiets återupprättade talesperson i utrikespolitiska frågor blir hanteringen av CETA-avtalet som MP:s partiledning såväl som riksdagsgruppens majoritet ställt sig bakom trots att hela den gröna europeiska partisfären, inklusive Miljöpartiets EU-parlamentariker och Valter själv, haft vett att säga nej eftersom avtalet strider mot gröna grundprinciper.

Hur som helst: Miljöpartiet är att gratulera, en av riksdagens mest kvalificerade omvärldsanalytiker har åter blivit dess talesperson.