Thursday, 26 October 2017

Oljepannor

I början av 2000-talet genomfördes också regeringen Perssons skatteväxling, vilken bedöms ha fått en förstärkt effekt när oljepriserna steg under andra hälften av 00-talet. Det bidrog då till den snabba utfasningen av oljepannor. Läser jag i SvD.

Jo, men det var ingenting som socialdemokraterna uppskattade... Den gröna skatteväxlingen, som påbörjades efter budgetförhandlingarna mellan MP, V och S 1998, skulle  omfatta 30 miljarder kronor och villaoljan blev en av de första skatterna som höjdes radikalt. MP hade i val efter val drivit frågan, och när budgetsamarbetet inleddes fanns en reell möjlighet att radera ut villaoljan.

Villaägarna var rasande, det kom gammaldags brev och mejl - kampanj pågick för att smutskasta MP. Till och med min närmaste granne var förbannad... Jag menar att dråpslaget mot villaoljan - skattehöjningen lades på ett redan högt pris - är något av det bästa vi genomförde. Skatteväxlingen drogs tillbaka när MP inte längre kunde utnyttja sin utpressningsposition - ingen skatteväxling, inget budgetsamarbete. Punkt.

 Villaoljan är i stort ett helt utraderad. Och alla är nöjda. Det gäller att orka ta stryk, våga bli obekväm i förhandlingar.

För övrigt är Sveriges hållning i dagsnoteringen oklar vad gäller glyfosat (Roundup etc). Miljöminister Skog har försvarat ett icke-förbud vilket var detsamma som att hon plockade fram den sista spiken för MP-kistan. Nu har hon tydligen insett vad hon gjort och vid en bordshanduppräckning i EU darrat över insikten. Vilket förstås fått C och M att gå i taket.