fredag 6 oktober 2017

Karolina Skog står på barrikaderna för Monsanto och Roundup

Jag minns hur jag som språkrör anklagade de andra partierna för att kräva liken på borden innan man gjorde något - det gällde allt från asbest till hormoslyr. Många språkrör för MP har anklagat de andra partierna att kräva liken på bordet. Det gäller inte dagens partiledning, och framför allt inte miljöminister Skog  (MP).
 
Sverige och miljöminister Skog tar nu ställning för Roundup medan länder som inte har någon grön minister vill förhindra användningen. Så är läget inför EU-beslut om glyfosats framtid som bekämpningsmedel. 

Att få se ett miljöpartistiskt statsråd stå på barrikaderna för glyfosat, Roundup och kemikalieindustrins lobbygrupper känns som ett enda stort förräderi mot allt det som MP stått för.
 
Rötterna i miljörörelsen, precis som rötterna i fredsrörelsen, har partiets nya språkrör och statsråd totalt skurit av. Med MP i regeringen får vi  Roundup, värdlandavtal med Nato och Thomas Bodström, f.d. styrelsemedlem i pensionsskojarbolaget Allra, som landshövding. Vem i h-e kunde tro något sådant? Apropå det sistnämnda så skrev Per Gahrton en gång en bok som hette Cirkus Sverige.

De finns förstås miljöpartister som fortfarande står på det gröna fundament som vi en gång byggde, som omfattar den tankefigur som var en självklarhet för grönt tänkande och vars sådd nu, när tiden kommit ifatt oss, skulle skördas. Att just då, i skördetiden, se hur förespråkare för det nya MP istället för att skörda använder sig av retorisk Roundup för att ta död på sådden känns minst sagt tragiskt.