måndag 17 april 2017

Sansad analys av Hans Blix - och några rader om SVT:s dilemma och språkrörens hantering av Stratcom

http://www.utrikesmagasinet.se/kronikor/2017/april/trumps-missile-attack-motivated-by-domestic-politics/
Klicka på bilden för att också  läsa analysen av Hans Blix.
USA:s bombning - med "alla bombers moder" - i Syrien får stöd från alla politiska läger i USA, meddelade Erika Bjerström i Rapport förra veckan. Vilket faktiskt är en falsk nyhet, som om den levererats från den amerikanska administrationens trollfabrik....

Bernie Sanders är en av dem som kritiserat attacken, Sanders var en hårsmån från att bli Demokraternas presidentkandidat. Så det är inte vilken som helst vi talar om.

Andra kongressledamöter har också varit kritiska och förvånas över hur snabbt USA och EU slog fast skuldbördan gällande gasattacken  och påminner om att USA:s administration ljög om massförstörelsevapen Irak med förfärande följder. Varför skall vi ta allt som kommer från USA som sanning trots att också de, precis som Ryssland, ljuger hej vilt för att försöka komma i bättre dager eller ge sken av legitimitet för attacker.

Som bland annat kongressledamoten Tulsi Gabbard påpekat är det minsta krav man kan ställa att bevis läggs fram offentligt innan man, utan att fråga kongressen, börjar bomba i ett annat land, hon hänvisar till hur administrationen ljög när det gällde massförstörelsevapen i Irak för att få skäl att angripa. 

Läs t ex Hans Blix artikel som är publicerad på Utrikespolitiska Institutets hemsida - se bilden.

Jag är lika trött på de som instinktivt slår ifrån sig tanken att Assad beordrat gasattack som de som lika instinktivt hävdar att USA vet att det var Assad. Efter USA-administrationens lögn om massförstörelsevapen i Irak - och det helvete som detta skapat - finns all anledning i världen att kritiskt granska vad som sägs därifrån. Lika stor anledning som det finns att kritiskt analysera det som härrör från att de trollfabriker som finns kring Kreml, finns anledning att kritiskt analysera motsvarigheten kring Washington.

De ryska trollen utnyttjar sociala medier, de amerikanska trollen har hjälp av gammelmedier som har en fäbless för att vara enögda.

Rent logiskt är det en absurd tanke att Assad, som plötsligt seglat i mindre motvind, skulle riskera internationell acceptans genom att gasbomba den egna befolkningen i en tid när kontrollen över information inte existerar. Krig är visserligen absurda, så logik är inte en given regel. Men den kritik som SVT inte låtsades om finns väl utbredd också i kretsar som på intet sätt går hand i hand med Putin.

En sak har jag lärt mig när det gäller politik: de som bekämpar det onda är inte med automatik goda.Och lögn är, om inte krigsretorikens moder, så åtminstone broder.

PS! SVT:s dilemma som del av psykologiska försvaret - och MP:s stöd till Natos Stratcom
Värt att veta, i dessa tider, är att den rödgröna regeringen har tagit det formella beslutet att Sverige skall "gå med" i Natos Stratcom, "för att förstärka det psykologiska försvaret". I det psykologiska försvaret ingår också SVT och SR. Som starkt tillskyndare av public service är jag bekymrad över länken Stratcom - svenska psykologiska försvaret - public service. Det är helt enkelt inte bra.

Samarbetet med Stratcom ska vi helst inte skall prata om... men de tre brutalt obstinata MP-ledamöterna Lillemets, Mutt och Schlyter har ändå reagerat på i riksdagen, vilket är tacknämligt.

Hur MP:s partiledning kan ställa sig bakom denna form av Natosamarbeta är något som partiets medlemmar nog borde fundera över, ta ställning till och reagera på.