onsdag 11 januari 2017

Folk och Försvar: Räknas de tusen som dött i Flygvapnet?

Folk och Försvar har avslutats i Sälen. Har lyssnat en del. Förstår dessutom att man, åtminstone vid någon middag, samtalat om förslaget att införa  allmän flaggdag för veteraner. Tanken är att man skall högtidlighålla minnet av stupade och omkomna soldater. Bland annat de fem svenska soldater som har stupat i Afghanistan.

Flest av de soldater som omkommit i tjänst har aldrig varit i krig. De har dött i svenska flygplan som störtat.

I Flygvapnets Minneshall på Östermalm i Stockholm kan man läsa namnet på fler än 600 stridspiloter som omkommit i svenska stridsplan.. Till det kommer 400 personer som varit med som besättning i de störtade flygplanen, bland annat personal från FRA.

De allra, allra flesta har således dött i övningar och spaningar utan fiende i närheten. De är värda att inte glömmas. De som visserligen inte någon fiende skjutit ner - utan "bara" blev offer för usla flygplan som Saab fick leverera i takt med att de störtade, föraktfullt militärt ledarskap och regeringar som vägrade reagera över alla som omkom.

Skall vi ha flaggdag för omkomna veteraner så bör denna också omfatta alla de som omkommit utan fienders medverkan, utan bara medverkan av den svenska Försvarsmakten själv.

Eller är dessa offer mindre värda? Kan det möjligen vara så att deras död inte är något Försvarsmakten vill berätta om? Senast jag besökte Minneshallen dolde man kokt nog, med en stor blombukett, den cyniska text som upprört barn till de omkomna, en text hämtat från Bibelns Uppenbarelseboken 12:11: "De älskade icke livet så att de drogo sig undaHär n döden". Som om barnen inte var värda att leva för. Flera hörde av sig till mig, när jag för några år sedan skrev om detta, och berättade hur illa de tagit vid sig.

Med rätta minns många av oss de åtta som Sovjetunionen 1952 sköt ner över Östersjön, de har fått en speciell plats i Flygvapnets minneshall. Sovjet förnekade förstås detta, men till slut, under Jeltsins tid, erkändes det. Sverige hade för övrigt ingått ett avtal med USA och Storbritannien för att spana på Sovjets luftförsvar - vilket efter många år så småningom kom fram. Här har jag skrivit mer om detta.

Minneshallen. Några av de cirka 1000 som dött under uppdrag i Flygvapnet.