tisdag 19 april 2016

Om Kaplan och förlusten som uppstår när man reser sig och går

Mehmet Kaplan avgick. Den avslutande scenen började med en fest där han var inbjuden, en del menar att han borde rest sig och gått därifrån då han borde observerat att några av gästerna var ledande figurer i organisationer med vedervärdiga åsikter.

Häromdagen fick jag en fråga på tåget: Hur hade du gjort? Hade du suttit kvar? Mitt svar: Nej, inte suttit kvar vid mitt bord utan föreslagit att jag fått sitta vid bordet där de vedervärdiga satt.  Medresenären såg frågande ut, trodde att jag skämtade. Inte ska man väl prata med neofascister...

Jag skämtade inte. Hade jag hamnat på en middag och upptäckt att en av de övriga som var inbjuden var ordförande i en förening med vedervärdiga åsikter så hade jag definitivt inte rest mig och gått. Tvärtom, jag hade verkligen försökt få plats vid dennes bord för att samtala öga mot öga. Vilket alltid visat sig vara bättre än att tala i flock och i offentlighet.

Sådana som hotar sina medmänniskor, som är stolta över att ha mördat, borde aldrig dinera utan att få höra andra åsikter. Aldrig.

Mina avsikter med att stanna kvar, sätta mig vid bordet, skulle vara att såväl markera mitt avståndstagande till åsikter jag starkt ogillar som att försöka förstå hur den andres värderingar är skapade, hur de växt fram och på vilket sätt motiven att hata andra ser ut just för den middagsgäst som utgjorde min politiska motsats.

Jag skulle, precis som Kaplan skulle haft, ha allt att vinna. Att försöka skrapa ett sår på ytan om inte annat. Ett nyttigt sår.

Skulle samtalet urarta, vilket det faktiskt sällan gör när man talar öga mot öga utanför offentlighet där skådespelet ligger på is, skulle det inte vara jag som skulle resa mig i vredesmod, utan den andre. Att låta den andre, den med vedervärdiga åsikter, vara kvar och kunna dominera en middagsbjudning genom att själv resa mig och gå vore att förlora. Man ska aldrig förlora mot sådana som har vedervärdiga åsikter. Jag har skrivit om detta tidigare i samband med den beryktade iftar som Kaplan var inbjuden till.

Att vända ryggen till innebär bara att den med de vedervärdiga åsikterna kan kapsla in  sig än mer i sin bubbla, sin värderingsvärld där hen lever sitt liv med likasinnade. Det är är tydligen den strategin som krävs av medieestradörer.

Gamla kommunister från Östtyskland ålades att inte tala med västerlänningar, de skulle hålla sig på sin kant, de skulle inte bli infekterade av värderingar som kunde fräta på deras egna. Att ledarskribenter, politiker och - höll jag på att säga, och skrev det visst också - politruker anser att det vore förfärligt om Kaplan på en mer eller mindre privat fest talade med människor med vedervärdiga åsikter och turkisk bakgrund ter sig för mig både kontraproduktivt och absurt. Men så är jag inte politiker heller. Det värsta är att jag hade samma uppfattning när jag var politiker. Prata med sina politiska fiender, ju värre de är desto viktigare att inte låta dem leva i sin fredade bubbla.


Att miljöpartister gläds över att Kaplan berättat att han inte kände igen ordföranden för Grå vargarna - en organisation som är vedervärdig och vars ordförande han verkligen borde känna igen - anser jag är märkligt. Jag anser att de skulle vara mer tillfreds med att Kaplan hade känt igen neofascisten - varför? Jo, för ledare för fascistiska organisation är det bra att känna igen, så man vet var man har dom.

Man är också glada för att Kaplan inte satt vid samma bord som den vedervärdige.  Skulle inte Kaplan klarat det? Är man orolig över att Kaplan inte skulle vilja ta den konflikten? Är det så att han kanske är konflikträdd i umgänget med människor med turkisk bargrund? I hur många frågor har Mehmet tagit strid under sina år i riksdagsgruppen - var det kanske för hans låga profil och följsamhet han blev vald till gruppledare för riksdagsgruppen? Och är det verkligen sant att Gustav Fridolin - som det påstås i boken Dom blev som de andra - skulle avstått från att kandidera som språkrör om Mehmet ställt upp? Det lilla jag känner av Mehmet får mig att tro att han aldrig skulle ställa upp, det lite mer jag känner av Gustav får mig att tro att det inte är sant.

Det är uppenbarligen tur att jag inte är statsråd. För jag samtalar - på middagar eller konstiga mingel - hellre med de som inte delar mina värderingar än med de som delar mina värderingar. Även om de jag hellre pratar med har värderingar som är vedervärdiga. Jag är övertygad om att mina värderingar, som också - antar jag - är Miljöpartiets värderingar är mer hållfasta än sådana som bygger sina på de idéer som bärs av obskyra organisationer, som manar till död och är stolta över att skapa gravplatser.

Att försöka förstå är inte att acceptera. Att försöka förstå ger ökad förmåga att vinna. Då måste man tala med de man inte älskar, till och med med sådana vars åsikter man avskyr. Därför var det synd att inte Kaplan kände igen de figurer han borde ägnat måltiden åt att samtala med - att samtala är att lyssna, försöka förstå men inte jamsa med. Vare sig av artighet eller diplomati eller konflikträdsla. Men förmodligen hade medieestradörer inte accepterat det heller.


Så avslutades Kaplans tid som statsråd. Händelser som blivit till incidenter hade blivit alltför många, - en del kanske vreds till oigenkännlighet? Och Kaplans informations- och pressavdelning verkade vara över måttan inkompetent och tondöv. Totalbilden blev som den blev. Avgång blev nödvändig. För både Mehmet och regeringen. Trots att han förmodligen betalat sin tevelicens och inte haft svart arbetskraft boende i källaren - det var sådant, förutom allmän arrogans, som borgerliga statsråd tvingats avgå för.

Kaplan skriver i Expressen - jag har ingen anledning att inte tro att det han skriver är hans uppriktiga mening. Själv har jag mött människor med turkisk bakgrund som kallat Kaplan för house-nigger, på temat att han är feminist och försvarar homosexuellas rättigheter. Grå vargarna lär vara nöjda, de har fått uppmärksamhet. Islamister är säkert också nöjda, de kan sprida varianten att muslimer diskrimineras också i regeringen. Säkert är Nalin Pekul och många andra också nöjda. Regeringen får andrum tills jakten på någon annan snart börjar... Sådant är livet för regeringar. På gott och ont.

Kommentarsfältet är öppet på försök efter en tids nedstängning. Kommenterar ni så vore jag tacksam om ni som vanligt låtsas att ni sitter vid ett köksbord och talar med varandra - och dessutom ska tillbringa dagen med varandra, med lunch, middag och kvällsfika på en brygga en varm sommarkväll.

78 kommentarer:

 1. "Måttstockarna" i media är av besynnerligt slag: vissa är jättelånga, närmast oändliga, medans andra är korta, så jättekorta. Vissa individer kan göra en felsägning & då rinner bägaren över prompt & andra kan "lalla runt" rent apatiskt, frånvarande & sagolikt inkompetenta (& säga vilka tokiga saker som helst inför rullande kameror i mindre sammanhang), men dessa har "tumstockarna" på sin sida, så att säga..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt i sin ordning. Robinson-robban är inte folkvald minister. Det är däremot Kaplan. Klart måttstockarna skall vara annorlunda.

   Radera
  2. Solkiga, amoraliska figurer som betedde sig som "adelsmän i spetskrås" gavs milslång tumstock, verkade närmast vara tumstocks-fabrikanten..

   Radera
 2. "Skandaler" med organiserad support...

  SvaraRadera
 3. Det är bra att du vill prata med människor med andra värderingar än du själv! I motsatt fall skulle du ha varit sekterist eller opportunist. Det är besynnerligt att det senare blivit så fint inom "vänstern" och miljöpartiet, nästan ett krav...

  Att reducera vår biologiska, sociala, kemiska, fysiska verklighet till värderingar öppnar för verbala manipulationer på vid gavel. Ett enkelt exempel är att "kärnkraften är säker". Värderingen är alltså "säkerhet", för vem vill ha "osäkerhet"? Jag gillar också säkerhet men blir inte långsiktigt lugn av säkerhetsvärderingen. Värdringar grundade på okunnighet och ickedeltagande m m har inte mycket värde.

  Att både Birger och Mehmet säger sig stå fast vid samma värderingar betyder för mig två helt olika saker. Det första oroar mig inte. Det senare k a n vara rätt oroande. Se ovan.

  SvaraRadera
 4. När statsråd och kanske framförallt ledare från arbetarpartiet springer på, av kapitalet inbjudna privata, föreställningar, där dessutom tystnadsplikt råder, finns det inte en enda medieestradör som kommenterar.
  Bilderbergmötena genomförs i kompakt tystnad. Då finns det inget att ifrågasätta.

  SvaraRadera
 5. Personligen anser jag att problemet inte är att man samtalar eller sitter vid samma bord som någon utan att man riskerar att i sin officiella roll som minister legitimera saker med sin närvaro. Så kan det ju uppfattas av omvärlden. Är det viktigt att förstå Grå Vargarna är det också viktigt att förstå hur ens närvaro som minister kan komma att användas i media, både turkisk och svensk. Uppenbarligen har inte Kaplan förstått detta.

  Samtal med alla möjliga kan man föra, men man ska nog som minister passa sig för i vilket forum det sker.

  Det finns ju andra yrkesgrupper som har liknande krav på sig. Det skulle inte hålla för en polis att hänga på Hells Angels fester även om det är på fritiden och för att han vill förstå dem.

  Kaplan ska väl ha låtit undslippa att "offentliga uppdrag ska man inte ta så allvarligt" vid presskonferensen vilket ligger helt i linje med att han inte förstår vad man kan och inte kan göra som minister.

  SvaraRadera
 6. Ben Dover, nu var den aktuella inbjudning en vare sig Hellström Angels eller neofascister utan en svensk- turkisk företagarförening. I övrigt ser jag ingen motsättning i det Schlaug skriver och det du framför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hellström Angels låter iofs som en rätt beskedlig förening :-)

   Hells Angels är, enligt dem själva, en kompisförening för folk som gillar HD-motorcyklar. Ändå kan man hitta en hel del personer där som det vore olämpligt för Kaplan att umgås med. Kanske samma sak med en företagarförening?

   Som minister har man nog lite anställda som kan kolla upp sådana här saker innan man går på middagen.

   Radera
  2. @ Anonym 07:11:00 fm
   Den turkiska företagarföreningen Tümsiad är en underförening till av en stor religiös islamsk orden i Turkiet som är AKP närstående och har ministrar i Erdogans regering. En Turkisk religiös-politiskt företagarförening som verkar internationellt i de Turkiska diaspororna.
   Lägger man sen till lobbyorganisationerna UETD och YTB som lyder direkt under det turkiska premiärministeriet och finansieras av det regerande islamistpartiet AKP får man en bättre bild av helheten. Dessa organisationer har som uppgift att verka för att folk i de turkiska diaspororna ska infiltrera det offentliga politiska livet i värdländerna för att gynna turkiska intressen. Kaplan hade ju även flitigt umgänge med den ledande figuren för YTB i Sverige.

   Radera
  3. @ Anonym 07:11:00 fm
   Den turkiska diasporan i Sverige är inte så stor, inte som den Tyska som är ett av Turkiets största valdistrikt efter Ankara och några andra storstäder. Eliten av den turkiska diasporan är inte av den omfattningen att det är närmast orimligt att inte en politiskt aktiv person som Kaplan inte har klart för sig vem som bjuder in och vilka som troligen kommer och vet vem som är vem på en sådan middag.

   Radera
 7. Alla vet och förstår att det är islamofobi det är frågan om!
  Media slår upp att 75% tycker det är rätt att sparka Kaplan men bara 3% tycker det är fel medans 22% "inte vet"som man säger.
  För svenskar med icke-kristen bakgrund är det hela enkelt.
  Efter den stora omsvängningen ger man sakta SD rätt steg för steg.
  MP hade kunnat kräva att Kaplan skulle vara kvar om man verkligen stått fast vid MR.Det gjorde man inte och det är lätt att se varför!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var bättre för när vi dansade i fontäner.Nu för tiden är det mesta svek och kolbitar som kommer tillbaks som en elak bumerang i nacken.Vi kanske inte skulle ha lovat allt åt alla på en gång??

   Radera
  2. Identitetspolitiken kommer att krascha MP också!

   Radera
  3. FEL!
   MP kommer krascha MP!

   Radera
 8. Ben Dover och anonyma: Naturligtvis skall man inte låta sig inbjudas till julbord eller liknande om inbjudaren är Hells Angels eller Nationaldemokraterna eller Grå Vargarna eller liknande.

  I det här fallet, när själva slutscenen inleddes på det som blev Kaplans sista kapitel som statsråd, var det en företagarförening som bjöd in. Inte helt självklart faktiskt att man då ber att få se inbjudningslistan. Men så lär det nog bli i fortsättningen. Ska bli intressant att se hur organisationen Svenskt Näringsliv upplever att Löfven i fortsättningen vill se listan på närvarande vid någon jubileumsfest eller dylikt. Frågan är om vi vill ha en sådan ordning. Det låter nästan som det går till i länder som inte är en politisk demokrati. Mer som Cuba eller nåt.

  Och, var går gränsen? Innebär det att om man säger ja till en person att man stöder eller accepterar den organisation som personen kommer ifrån? I så fall får man en del bekymmer. Ska Jonas Sjöstedt tacka ja till riksdagsjournalisters julglögg med förbehållet att man inte också får bjuda in Åkesson? Ska statsråd ställa ultimatum vilka som t ex SOK bjuder in? Jag vet inte om det blir så bra.
  En variant är att man tackar nej till allt. Vilket i alla fall inte de vedervärdiga avser att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan Birger undrar jag om just är företagarföreningen och miljöpartister som ska ses som oantastliga?
   För i annat fall kan jag inte se annat än att det som skett är rätt?

   Radera
  2. Vi hakar fast hela resonemanget runt den där inbjudan till middagen. Hade det bara varit den, hade Kaplan fortfarande varit minister.
   Om Kaplan hade lämnat sällskapet när han upptäckte att han hamnat lite fel, hade det blivit med beröm godkänt.
   Om han hade stannat, men nu efteråt sagt att det var kanske ett misstag och att faktiskt inte kan stödja dessa personers politiska budskap, hade det också gått fint.
   Nu valde han istället att inte göra något av ovanstående, och dessutom i Expressen, och där delar jag Birgers uppfattning att Kaplan nog är helt ärlig, skriva att det egentligen inte är så allvarligt, och att egentligen endast de personliga övertygelserna räknas; det politiska uppdraget som minister är inget att ta så högtidligt.
   Varje socialdemokrat som läser det kommer att hata den meningen. Den uttrycker att man sätter sin prestige och högtravande uppfattningar före ämbetet som minister, även när dessa inte är regeringens uppfattningar. Det kan inte bli mer fel.
   Man kan tycka att det är lite märkligt att det som till sist stjälpte lasset är något han sa 2009, men samtidigt tar han inte heller avstånd från det nu. Han väljer ju därmed att distansera sig från regeringen och sitt parti, även om inte Fridolin och Romson ser det så, eller begriper det.

   Radera
  3. Som sagt, HA är en intresseförening för folk som gillar HD-motorcyklar enligt dem själva. Det kan väl inte vara nåt problem att gå på fest där, det är väl typ som den lokala bowlingklubben liksom.

   Radera
 9. För några år sedan hävdade Maud Olofsson i Almedalen att "Hitler gjorde en del tokiga saker." Tokiga saker? Jag förmodar att hon syftade på förintelsen. Hon fick sitta kvar trots detta groteska uttalanden. Men visst, hon var ju mer borgerligt inriktad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. synonymer till tokig som du kan hitta på internet:

   "1. galen, vansinnig, konstig, rubbad, fånig, svagsint, befängd, barock, orimlig, besynnerlig, dum, dåraktig, knäpp, vrickad, vriden, knasig, hjärndöd, ding, beng, koko; "

   Radera
 10. Håller totalt med Birger, jag tror också det ger mer effekt att tala med och utmana åsikter från de som inte tycker som en själv. Sedan finns det ju ganska mycket mer företeelser som synes besvärande med anknytning till Mehmet som nog skulle behöva en rejäl genomlysning, allt från uttalande till personkopplingar, potentiellt svindleri i samband med avveckling av förening etc - finns ganska mycket indicier som alla inte nödvändigtvis dyker upp i de vanliga dagstidningarna.

  Skall vi dock se till det faktiska resultatet att Mehmet lämnar posten som bostadsminister så tror jag det är väldigt positivt, då jag har svårt att hitta att något i rätt riktning åstadkommits på den fronten sedan hans tillträde (med reservation för att jag inte rimligen följt allt - om än mycket - på området).

  SvaraRadera
 11. En tråkig konsekvens är att opinionsbildande politik och ideologi därmed definitivt är en historisk parentes.
  Kaplan uttryckte i centrum av Israels övervåld mot Palestina en liknelse med nazisternas behandling av judarna i 30-talets Tyskland. I den då rådande situationen en någorlunda relevant liknelse (30-talet före massmördandet). Det är rimligt att tonen anpassas till läget om den ska väcka en opinion för att förhindra urskillningslöst våld. Jämför Olof Palmes ton när USA bombande Hanoi julen 1972.
  Vad vi nu har är lurpassade journalister och politisk opposition som tar varje tillfälle som ges för att fälla varje högvilt. Som ammunition finns åratals texter och inspelade bilder som i fel kontext och fel tid kan mixas till en giftig rubrik-sörja.
  Märklig utveckling och kontraproduktivt för en levande demokrati.

  SvaraRadera
 12. Birger, det är nog läge att stänga av kommentarsfältet igen. Åsa Romson har uttalat sig och det gick väl inte så bra, återigen.

  SvaraRadera
 13. Vad jag förstår bjuder den här företagarföreningen inte in kvinnor. De får däremot äran att fixa maten. Räcker inte det som skäl för en feminist att inte närvara?

  SvaraRadera
 14. Neoliberal Agendatis apr. 19, 10:19:00 fm

  Håller med. Guilt by association är aldrig något bra argument.

  Ska någon avgå ur regeringen så är det Magdalena Andersson. Hon gick till val på att inte bryta överskottsmålet. Ni har säkert alla sett intervjun i TV 4 där Anders Borg förutspår precis det som har hänt. Sen tycker jag omvändningen när det gäller flyktingpolitiken är anmärkningsvärd. Det som innan valet kallades nyfascism, blev S och MPs egen politik.

  Sen har vi Fridolin och skolan som skulle fixas på 100 dagar. För att inte tala om Romson som konstant slirar på orden, nu senast 9/11 och "olyckor". Ett tips till henne, prata långsammare, så blir det nog inte lika många grodor och även äldre kan hänga med. Sen är det inte så mycket felsägelserna, utan hur hon hanterar det efteråt. Det finns ingen ångerkänsla eller uppriktighet i hennes svar. Omöjligt att ha förtroende för henne, vilket också opinionsundersökningarna visar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt budgeten så var konsoliderade offentlig sektors resultat rel. BNP 2015 +-0, 2016 förväntas bli -0,4%, och förväntas bli 0,7% 2017. Att det sen sjunker är som vanligt så långt fram mest fria fantasier. Allt under en procent är vad som kan anses vara en rimlig fluktuation av +-0. Konsoliderade offentlig sektors bruttoskuld var 2014 44,8 % av BNP, 2016 beräknas det bli 42,5 %.
   Andersson är en kompetent kamrer, nu skyfflar hon runt för att täcka upp kostnaderna för asylinvandringskaoset, som inte i sak är hennes bord, och håller det hela på ~+-0 och klarar utgiftstak.
   Klart man kunde haft en finansminister som hade mer makroekonomiska visioner och inte var så låst vid det kamerala, men en bra kamrer är hon.

   Radera
 15. En blixt från klar himmel slår ner.Igen.
  En olycka kommer aldrig ensam.
  I MP är det ledningen som är olyckorna.Krasch-o-bang-lyckan.
  Alltså räcker det med att en olycka öppnar kakhålet och vips är olyckan framme.Igen.
  Gnissel-o-pang-lyckan.

  /Olle Olyckan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter det att kommentarsfältet öppnats igen har tonen och formuleringarna varit såväl relevanta som sakliga. Synd att det inte så kan förbli.

   Radera
 16. I intervjun med DN som genomförs med de båda språkrören i tandem hävdar språkröret och "läraren" Gustav Fridolin att han kan gå i god för Kaplan då de jobbat ihop i 20 år.
  Fridolin är 32 år.
  Miljöpartiets språkrör har gjort det till en dygd att slira på sanningen och halka på orden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ursäkta, men det kanske är du som slirar på sanningen, var i intervjun i DN hittar du det påståendet? I SVT har han sagt att han träffade Kaplan för 20 år sedan, vilket mycket väl kan stämma. Du skall inte tro på allt som sprids på nätet. Kritiken skall riktas, men medvetna "missupfattningar" och ryktesspridning är oacceptabelt.

   Radera
  2. Eftersom länkar är förbjudna får du leta på DN efter DN-tv och lyssna av intervjuen själv.Om det nu är acceptabelt..

   Radera
  3. Jo, det är just det jag gjort. Och det du säger stämmer inte.
   11:34

   Radera
  4. Så exakt vad hör du då?

   Radera
  5. På TV4 sa han samma sak
   transkriptionen:
   "jag betvivlar inte för en sekund att Mehmet Kaplan är en demokrat och humanist jag har jobbat med honom i tjugo år"

   Fridolin var iofs ett politiskt underbarn, har jag förstått, som Mp tog till sig i tidig ålder för att slå mynt av. Men man skulle kunna tycka att han trots allt var ganska upptagen av skolan i Vittsjö i 12 - 15 års åldern och inte hade så mycket tid att arbeta med den betydligt äldre Kaplan.

   Radera
  6. Det stämmer att Fridolin säger sig ha jobbat med Kaplan i 20 år.

   Radera
 17. Svensk medias olika tumstockar:

  Borgare (även röd borgare)=klart grabben ska ha nya chanser!
  Vänstersinnad=ett felstavat ord och det kan bli "ohållbart"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svensk media är islamofober och kapitalistkramare sen de tröttnade på vänstersinnade i mp menar du?

   Radera
  2. Besynnerlig media-frånvaro av borgare som uttryckt sig lite ovanligt, suttit till bords utan att känna till gästlistor i detalj & vars privata vandel skilt sig lite från andras? Den typen av granskning verkar "reserverad" åt andra än borgare..

   Radera
  3. Är det Birro du tänker på?

   Radera
 18. Till följd av nationalsocialismens brott för 70 år sedan är det otillåtet att kritisera Israels övergrepp mot ockuperade områdens befolkning. Det är också antisemitiskt att konstatera hur det judiska folket har ett enormt inflytande över USA-politiken, oaktat allt görs för att ej exponera detta.
  Att göra en historisk koppling mellan förtryckta människors lidanden 1933-45 i Tyskland och 1967-2016 i Ghaza är också antisemitiskt enligt EUs beslutande organ. Allt detta betyder i klarspråk att det judiska folket uppbär rättslig immunitet för överträdelser av genevekonventioner och normal västerländsk etik.

  SvaraRadera
 19. Birger. Nu får Du väl ta foliehattarna vid öronen i alla fall. 9/11, judisk konspiration och 20 år med Kaplan. Det är inte uttalanden som stärker MP:s aktier. Istället förvandlar det MP till ett Chem-Trailsparti, med den relevans det förtjänar.

  SvaraRadera
 20. Som någon skriver ovanför: 75% av svenskarna tycker det är rätt att Kaplan fick sparken och 22% vet inte.Kvar är väl ungefär de som tycker 9/11 var en olycka, att Auschwitz ligger i Medelhavet och att kolbiten både ska och inte ska grävas ned i marken samtidigt.Om nu mp klarar att hålla ihop över kongressen så är det definitivt slut efter valet.
  Det troliga är att det förklaras vara sossarnas,medias och SD:s fel..

  SvaraRadera
 21. Det är alltid olyckligt att göra jämförelser mellan nazismen, som drev fram Förintelsen, och annat som händer.

  Situationen 2009, då Kaplan tydligen gjort någon sorts luddig jämförelse mellan vad nazisterna gjorde mot judarna och var Israel just då gjorde mot palestinierna i Gaza, kanske vi glömt bort. Ilskan var stor mot Operation Gjutet Bly, som Israels regering valt att kalla anfallet på Gaza där, enligt vad som rapporterade av den israeliska organisationen Shovrim Shtika, soldaterna hade order att betrakta alla invånare, civila såväl som militära, som fiender. Anledningen skulle vara att minimera Israels egna förluster för att på sått behålla stödet för aktionen hos den egna befolkningen.

  Bland de som reagerade mot Israels operation fanns Amnesty som kritiserade Israel för att ha skjutit kvinnor och barn till döds på nära håll utan att de hade utgjort något fara för israeliska soldater, och för att stridsflyg bombade civila bostäder. Det talades om att såväl barn som lekt på hustak som sjukvårdspersonal, sysselsatta med att vårda skadade personer, beskjöts med precisionsraketer. Röda korset anklagade Israel för att lämna sårade palestinier åt sitt öde i Gazas stridszoner. Human Rights Watch uppmanade Israel att sluta använda vit fosfor. Så såg läget ut 2009.

  En FN-rapport kritiserade dessutom Israel efter det att flera FN-byggnader bombats där det bland annat hävdas att Israel medvetet använt oproportionerligt våld riktat mot civila.

  Bilderna från kriget sitter nog kvar på mångas näthinna.Mängder med kvarter bombades sönder och samman. Upprördheten då var stark. Åtskilliga - vilket inte gör det bättre på något sätt - gjorde samma koppling som Kaplan gjorde. Möjligen var det än värre när Maud Olofsson, som sedermera blev näringsminister, 2003 i Almedalen under EMU-debatten drog liknelser med Hitler trots att "Hitler gjorde en del tokiga saker".
  SR sände 2009 Konflikt om Gaza, finns här: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/85098?programid=1300

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så Birger, vad är då, enligt din tolkning, orsaken till att Kaplan själv sa upp sig?
   Eller tror du som flertalet att Löfven sparkade ut honom med språkrörens samtycke dvs de gjorde ett bonde-offer för att själva kunna sitta kvar?

   Radera
  2. Anonym 01:14 - har funderat på din fråga. Jag tror att han själv ville avsluta. Den tron bygger på två saker: Kaplan är inte en konfliktpolitiker som gillar strider, jag tror snarare att han mår illa av sådant, rent av inte klarar av det. Dessutom tror jag - på än mindre säkre grunder än det förra - att han insåg att han skulle vara en belastning för regeringen och för sitt parti, och det tror jag inte att han ville vara. Så självbevarelsedrift och hänsyn till de övriga i regeringen tror jag faktiskt samverkade. Det lilla jag känner, och det något mer jag känner till om, Kaplan säger mig att han är allt annat än en stridis. Det är nog också det främsta skälet till att han blev gruppledare i MP:s riksdagsgrupp, som nog behövde en samarbetsinriktad och smidig gruppledare.

   Radera
  3. Insåg han kanske att detta inte skulle upphöra förrän han avgick? Tyvärr verkar man nu igen ha tagit upp ”jakten” på Åsa Romson.

   Jag levde i tron att notiser från TT stämmer, men i min dagstidning stod det i en TT-notis "jämförde .. Kaplan israelers agerande mot palestinier med nazisternas behandling av judar under andra världskriget, skriver Svenska Dagbladet"

   Jag skrev frågor till TT om detta, men har inte fått svar. Min fråga var det min lokala tidning som har ändrat i notisen, Svd som skriver om andra världskriget eller TT som skriver det? Visst började kriget 39, men jag tror inte man uppfattar TT text att bara gälla det året.

   ”Jag visade bland annat bilder på hur palestinska affärslokaler stängts ner och markerats. Min poäng var att islamofobi och antisemitism kan ta sig väldigt lika, obehagliga uttryck”, skriver Kaplan i ett mail. Tänk om vi fick höra mer om det!

   Radera
 22. Inte ens miljöpartister tror på Miljöpartiets allt sorgligare förklaringar.
  "”Sluta avfärda kritiken som islamofobi” "
  av Rebwar Hassan , gruppledare (MP) Skärholmen kan man läsa på dagenssamhalle.se

  SvaraRadera
 23. Vi skall inte glömma att Kaplan sa nazister på 30-talet. Han hade knappast nämnt en tidsperiod om den inte var avgörande. Nazister på 30-talet var demokratiskt på samma sätt som Israel, man trackasserade oönskade på samma sätt som Israel, man föste in dem i särskilda områden och krävde papper. Deras butiker och verksamheter slogs sönder.

  Israel och Tyskland på 30-talet har fler likheter än olikheter.

  Folk har ljugit om vad Kaplan sa genom att anspela på att han talat om den industriella utrotningen, men det talade han alltså aldrig om, för den började först senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojo med snöre på...

   Radera
  2. En väsentlig skillnad är väl att judar inte bedrev terrordåd mot civilbefolkningen i Tyskland.

   Radera
  3. Du menar att judarna på 30-talet inte hade fått göra motstånd alltså? Häpnadsväckande pro-nazistiskt uttalande.

   Radera
 24. Kolla artikeln i Daily Mail om Romsons senaste uttalande. Kolla också läsarnas kommentarer. Frågan är om inte också Åsa Romson nu har samlat ihop till en avgång. Man kan inte säga sådana här saker om man är vice statsminister!

  SvaraRadera
 25. Romson är på väg att bli internationell kändis också.Daily Mail med några fler läsare än Aftonblaskan till och med gör stort nummer av hennes accidents.Snart får Margot stå och förklara det också.

  SvaraRadera
 26. BLOGGEN HAR MÅNGA LÄSARE, FLERA TUSEN, DÅ BORDE VÄL MIJLÖPARTIETS INFOMÄNNISKOR KOMMA IN OCH BEMÖTA SÅDANT SOM SKRIVS I KOMMENTARSFÄLTET. hAR INTE MP NÅGON SOM FÖLJER SOCIALA MEDIER?

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP:s infomänniskor ligger på golvet på HQ och försöker sopa in under mattan för glatta livet.Inte har de tid med Schlaugs blogg när de precis hamnat på de riktigt stora drakarnas radar!!!!

   Radera
 27. Tack för alla seriösa och analyserande kommentarer. Ni som istället försöker trigga samtalet till hånfullheter och skadeglada gliringar kan väl hålla på någon annanstans - det finns ju kommentarsfält där sådant är själva livsluften.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "hånfullheter och skadeglada gliringar "?
   När MP själva står för utspel som lindrigt sagt kan kallas diskutabla tycker jag nog att de får stå för det.
   Per Gahrton tex som hittat en israelisk konspiration bakom Kaplans avgång eller Peter Eriksson som skyller på islamofobi.
   Det du kallar "hånfullheter och skadeglada gliringar " är vad jag kan se fullt normala reaktioner på både klantigt utförda och tokigt uttänkta miljöpartistiska försök att komma undan!

   Radera
  2. Jamen det får du Anonym 03:56, väl i så fall rikta till miljöpartisterna Gahrton och Eriksson och språkrören och inte rikta här där ju faktiskt en ovanligt bra samtalston hållits med intressanta inlägg istället för sedvanligt pajkastande som bara är till för pajkastarens egen skull. Trigga inte igång så vi återigen hamnar i det läge det var före det att kommentarsfältet stängdes ner förra gången.

   Radera
  3. Det är väl ingen utomstående som behöver trigga något som MP klarar så ypperligt bra själva?

   Radera
  4. Vad har det med den här bloggen att göra?

   Radera
  5. Jag vet inte om du läst att dagens ämne är Kaplan och förlusten som uppstår när man reser sig och går ?

   Radera
 28. Den intellektuella nivå och hederlighet du bemöts med här, är exakt samma nivå som drevet emot Kaplan varit hela tiden.

  Mechanical turks...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miljöpartiet har ända sedan starten förföljts och förnedrats i media så jag hoppas inte det är något som överraskar dig?

   Radera
 29. Varför kommenterar nästan ingen Kaplans viktigaste arbetsuppgift sedan 3 oktober 2014: Att producera fler och mer ekologiskt anpassade bostäder än någonsin? Visst har det börjat produceras bostadsmoduler. Men räcker dom? Har den ekologiska anpassningen gjort några framsteg? I så fall vilka?
  Den viktigaste samhällsbyggnadsfrågan måste väl vara att inte producera en enda slumförort till. Hur har Kaplan gjort för att förebygga detta? Vad har han föranstaltat för att läka befintliga slumområden?
  Kan det vara så att arbetsuppgiften är omöjlig inom dagens institutionella ramar?
  Är det därför hans yviga fritidsaktiviteter kommenteras mer än hans arbetsuppgifter?
  Inte ens den borgerliga alliansen vågar säga slum utan väljer det beslöjande ordet: utanförskapsområden. Annars skulle man kunna ställas till svars för att det finns slum.

  Jag undrar om Kaplan gjort allt som stått i hans makt att lösa sina huvuduppgifter. De borde knappast ha givit honom någon fritid, knappt någon "kyrkhelg".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har funderat jätte mycket på löftet/ kraven på att minska bostadsbristen. Kommer Bolund att kunna vara tillräckligt smidig för att få igång byggindustrin? Vad är skiljnaden på byggföretagen nu och för 50 år sedan. Jag tycker att Kapland hellre borde gått på middag med företrädare för byggföretagen, för att försöka förstå hur de resonerar. Han skulle behövt hitta metoder för att få aktörerna ändra sitt arbetssätt. Men det är aktiebolagslagen som gäller, Det är dåligt för hela Sverige at byggbranchen är så korrupt. Jag anser förövritg att att Israel ska hållas kort liksom amdra länder i mellanöstern. Judar hade inga vapen då på 1930-talet. Men det skulle hedra dem om de använde sin analytiska förmåga istället för att anmärka på svenska ministrars uttalanden. Oroliheter och rena krigstillstånd i Mellanöstern är inget lokalt småtjafs. Vi har stora problem därför att de har mycket stora problem och de har haft det länge. Tant Barbro

   Radera
 30. "SVT hade granskat Kaplan i tre månader"

  "Har ni mer avslöjanden att komma med?

  – Vi har ett otroligt material och bra källor. Vi får se hur det blir, vi har mycket material kvar."
  (artikeln finns på journalisten.se)

  /SåPass

  SvaraRadera
  Svar
  1. SVT säger att de gick igång på detta av ett tips. Av vem?
   Redan i oktober 2014 hade en gräventusiast på Flashback gediget redovisat detta med AKP kopplingar mm, med gedigna länkar till trovärdiga källor. Då tog den lilla "obskyra" enmanspublikationen Nyheter idag upp det men MSN tyckte det var en icke nyhet. MSN går fram som slamsugare på sk hatsajter för att hitta uppslag.
   Men så var det någon som viskade i SVT:s öra att (det var önskvärt?) att Kaplan borde synas i sömmarna och SVT viftade på svansen (och frågade hur högt de skulle hoppa?) och satte igång att gräva.

   Radera
  2. Kan inte journalisterna bara ha tröttnat på att hänga med MP?

   Radera
  3. Det låter lite långsökt i mina öron.
   Det kanske inte var Kaplan som är det primära målet utan Mp i sig? Löfven och S tycker nu att priset varit för högt att vara sambo med Mp. Löfven har gått fram som en Rambo när det gäller asylpolitiken, nu säljs brunkolet till högstbjudande, Bromma blir kvar mm och vad har Mp fått? Sänkt moms på cykelreparationer ...

   Radera
  4. Löfven frågar sig nu, hur mycket skit kan de äta innan de slutar bita sig fast vid ministerposterna?

   Radera
 31. Är Lisbeth (eller vad hon hette) sjuk?

  SvaraRadera
 32. Om det bara gällde denna middagsbjudning kunde man resonera som Birger gör i inlägget, men Kaplan har ju figurerat i liknande sammanhang hur många gånger som helst. Om han ständigt nätverkar med islamister finns det anledning att ifrågasätta vilka värderingar han har innerst inne.

  SvaraRadera
 33. Birgr resonerar ju bara om middagen och hur man skall hantera människor med vedervärdiga åsikter, så var är det du syftar på - hans slutsats blir ju att Kaplan helt enkelt måste avgå.

  SvaraRadera
 34. Åsa Romson numera viral

  Swedish deputy PM calls 9/11 an ‘accident’

  New York Post

  SvaraRadera
 35. En ideologilös gosse satt och tänkte
  att han ville äga gårdar & ha makt
  och därför inte riktigt märkte
  bekymren med sin status-jakt

  Gossen påminde om en "hal termit"
  som hade slippriga svar på allt
  han förvandlade guld till sxxt
  & förvärrade läget tusenfallt..  SvaraRadera
 36. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 37. Den intresserade kan som vanligt läsa Johan Westerholms eminenta blogg.
  I dag om Ibn Rushd-sfären och S-perspektiv på ledarsidorna.se.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.