fredag 11 mars 2016

The Ghosts of Highway 20

Fredag morgon. På väg till SVT och Nyhetspanelen.  Lucinda Willams plattor passar egentligen inte alls för fredag morgon. Hon passar mer en fredag kväll, när gästerna gått, disken står kvar, rödvinet är uppdrucket och lördagen inväntar med snöblask.

Hon är liksom mer röst än sångerska. En raspig, sprucken bluesig röst som hon använder i gränslandet mellan blues, country, rock och traditionell amerikansk folkmusik. Liksom mellan köksbordet och diskbänken, mellan minnen från det som varit och en disig framtid. Eller nåt.

Ny platta på gång. The Ghosts of highway 20. Kanske inte den bästa plattan, men fyra koftor av fem möjliga blir det. Den bästa plattan är nog West, där dyker Bill Frisell upp, jazzgiarristen. Och violinisten Jenny Scheman. Nya brytningar och klanger uppstod bakom den där rösten. Elegant, rått och äkta. Personliga texter, nästan små noveller, men inte påträngande privata. Snyggt.
.
Den senaste heter alltså The Ghosts of Highway 20. Den får sina fyra koftor utan vidare. Bill Frisell är med den här gången också. Dystra akvareller, skriver Po Tidholm i DN om plattan. Jo, så kan man säga. Fina dystra akvareller, med en del olja.

Highway 20 går från Newport till Boston. Den går förstås inte upp mot Route 66. Där utspelade sig Vredens druvor av Steinbeck. Som ung läste jag boken därför att jag ville veta hur det såg ut där Elvis, Scotty Moore och Bill Black färdades i en rosa Cadillac genom Södern för att lira rock´n´roll från något lastbilsflak i någon gudsförgäten håla i mitten på 50-talet.

Jag vet inte om Steinbeck, Hemingway och Strindberg var den mest lämpliga litteraturen för en ung man. Mansrollen var som den var. Sen träffade jag på Elin Wägner och förstod hur människorollen var.

Här ett smakprov från Lucinda Williams highway:

13 kommentarer:

 1. Just de tre författarna var sådana som mina 40-talistfödda svensk- och engelsklärare tvingade oss att läsa i skolan. För att dom själva tyckte dom var så bra. Kanske därför, eller av helt andra skäl, tycker jag illa om alla tre. Tur att man hittade Stig Larsson och lite andra såna skojare i skolbibblan. Fast allt fanns inte där - Lars-Olof Bengtsson (Ah, Excelsior!) och Niklas Lundqvist fick man leta efter på annat håll.

  SvaraRadera
 2. Bra! att Tove Lifvendahl påpekade, att människor ska skickas tillbaks! C:a 80.000 har det sagts... En får komma, en ska skickas tillbaka? En slags byteshandel? Där syrier får företräde framför andra? Byteshandel mellan Turkiet och EU och medlemsländerna. För att det blev fel från början? Och det kan man inte skylla enbart Turkiet för, hur urusla de än må vara på mänskliga rättigheter. De beviljar inte syrier asyl. Ge oss de förlöpta turkarna och andra ni inte vill ha, så får ni syrierna? Permanenta uppehållstillstånd har blivit till tillfälliga. Trots att Sverige ivrigt signalerade, kom till oss. Välkomna. Visste politikerna inte hur systemen fungerar? Att de inte är hållbara och har stora brister.

  Enligt Merkel så ville inte medlemsländerna, bidra med pengar till mer "hjälp på plats". Biståndspengar. Men det fokuseras nu mest på, att de inte vill öppna sina hjärtan och länder. Man vill/ville alltså varken öppna plånboken eller hjärtat. Vi har gjort både och. Ingen kan på allvar påstå annat. Jo t.ex. en miljardär....som skänker miljoner kan det. Varför är hen miljardär? Blir man det av en slump?

  Nu får vi se om våra hjärtan, är öppna nog att försvara t.ex. de "apatiska barnen". Som liksom många svenskar, svenska medborgare sondmatas i hemmen, eller förses med kaloridrycker, i sina hem i närmast tystnad och mörker. Av lika tysta anhöriga. Nästan... Jag "tror" att ämnet, kommer att diskuteras livligt snart. "Måhända" i samband med infektioner, globalism, krig, människor på flykt och resistenta bakterier. Finns vissa tecken. Det är tid för det. Ett tecken är att Migrationsverket, åter tar upp de apatiska barnen, som riskerar att skickas tillbaka, För några år sedan var det mycket prat kring dem. För att sedan tystna helt. Vad kommer att hända med dem? Hur mår de idag? hur många fler är de? Det är ett kollektiv av individer, som inte kan föra sin egen talan.

  Bra att slå ihop landstingen till nya regioner. Att rita om kartan. Likvärdig vård över hela landet, är väl eftersträvansvärt?

  Bra av polisen i Östersund att varna kvinnor. De har inte resurser nog att finnas på plats överallt. Välfärdsarbetare ska man ta på allvar. Tyvärr så riskerar vi att problem skyls över, eller tvärtom förs fram för ensidigt. Faktum är att vi ser att mönstren delvis har ändrats. På gator, bibliotek, badhus osv. Blev glad då jag såg att Medley, satt upp information på turkiska om gemensamma regler i bastu, bassänger, gym. Att de instruerade en medarbetare i, att på sitt språk försöka nå ut. För jag har bevittnat/sett mycket irritation och hört kommentarer. Tycker du var lite "feg" Birger! Men du har rätt! mäns våld mot kvinnor har alltid existerat. Nog ser även du att vi har fått ännu mer att ta tag i. Skillnader i kultur.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Polisen i Östersund uppmanar kvinnor att inte röra sig ensamma på kvällarna. I andra städer uppmanar polisen i det tysta kvinnor att beväpna sig.

   Oavsett hur politiskt korrekt man vill vara så har det aldrig varit så illa tidigare.

   Radera
  2. Visst, det kanske gäller i Sverige. Men på andra sidan Östersjön, i det där landet som vi bör göra eftergifter mot och som "hotas av NATO" du vet, där Schlaugs fredsduvor sitter, där slås 40 kvinnor om dagen ihjäl av sina män. I Sverige 20 st om året. Det är en överrepresentation om ca 50 ggr jämfört med Sverige. Antar att det är kvinnomisshandel vi ska lära oss i de fredsskapande kulturutbyten vi enligt OScarson&co ska ha med dem...

   Radera
  3. Ben, eller kan vi ju ta efter den amerikanska fängelsekulturen. Eller för den delen engelska "arbetstryggheten". Alla kulturer har nog avarter likväl som vi kan lära oss av varandra. Kulturer är inte svartvita.

   Radera
  4. Jag hänger inte med i musiktipset. Jag begriper att tillbakaskickande av asylsökande diskuterats och att Tyskland inte tänker ta emot flyktingar som redan är registrerade i Tyskland men åkt vidare till Sverige. Sverig har försökt var bäst i klassen i EU med att följa regler.Varför skulle Sverige gå med när det gick att läsa sig till att EU inte skulle verka för fred utanför EU ? Asylprocessen är ett lotteri fortfarande. I stället för att polisen ska leta reda på de som fått avslag ska de förebygga och utreda de brott som begås. I bland kommer då asylsökande som är kriminella ställas inför rätta och kan då bli utvisade.En gammal fd polis berättade nyligen i radio att domstolarna motverkar att brott bli ordentligt utredda vilket gör att kriminella får för låga straff. Polisen har så lite folk på landsbygden att brott inte ens kan anmälas. Angående Polisens varningar i Östersund till Kvinnorna. Jag säger som Golda Meier angående något förslag i Israel att kvinnor skulle skyddas." Varför inte utegångsförbud för männen på nätterna?" Tant Barbro

   Radera
 3. Jo det har varit illa länge. Nu kommer förhoppningsvis dolda saker upp till ytan. Det dolda och det synliga våldet. Den dolda rasismen och den synliga rasismen. Så "Oavsett hur politiskt korrekt man vill vara så har det aldrig varit så illa tidigare" Aldrig har det varit så illa och aldrig, har vi haft en så stor chans, att våga ta tag i allvarliga problem på allvar. Dags att våga titta även inåt.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Tack för musiktipset Birger. En härlig annorlunda röst med rätt avskalad och luftig musikalisk inramning. Nått för fredagskvällen att lyssna mer på.

  SvaraRadera
 5. Jaha då backar tyskarna ur då.Trodde ju som Stefan att vi var bästisar.
  Om bara någon annan än Sverige hade tagit sitt ansvar säger regeringen.
  Och låter bli att ta det ansvaret om Ygeman och Morgan får som dom vill.
  Vad säger Stefan?
  Och vad säger språkrören?
  Att det är skit det här med?

  SvaraRadera
 6. Kan inte låta bli att kommentera: Det finns en bättre variant med Pete Seeger och Bruce Springsteen, The ghost of Tom J. Jag gillar inte Bruce S annars, lite väl maskulin fast jag inte är henig. Men om Nyhetspanelen: Ursula verkar ju helt borta! Hon menar att det är fel med de 80 000 som skulle avvisas, alltså hälften av 160 000 som sökte asyl förra året. Men det brukar ju vara så att inte hälften har asylskäl och utvisas pga det. Inget nytt. Liksom att nu skulle hela familjer i stället för ensamkommande män komma i gummibåtar när man inte tillåter anhöriginvandring. Just nu försöker Europa strypa gummibåtstrafiken. Ja, låten med Pete är vacker och ursprunglig. Men han hade också benägenhet att inte vilja se hela spektrat av verkligheten. Kul bild för ett par dagar sedan i DN om Merkel som spelar poker med Erdogan. Annars håller jag med dem: börja skicka de fattiga syrierna till Europas olika länder, de som suttit länge på flyktingläger och inte har pengar att ta sig hit annars.https://www.youtube.com/watch?v=NN0gy6fSRkU Päivi som gästskrivare.

  SvaraRadera
 7. Gillar man Lucinda Williams gillar man nog också den nyligen sverieaktuella Lindi Ortega. https://www.youtube.com/watch?v=zyOCxJ85gQs&index=1&list=PL-vRzIstbdOYgBtGsFBXBC2aTaNEigGr9

  SvaraRadera
 8. Man kan i varje fall inte klaga på antalet länkar i dag...

  SvaraRadera
 9. Tack för en oavsiktlig resa tillbaka till 60-talet!
  För det första till With a little help of my friends, 1969, med Joe Cocker;
  För det andra till If I was a carpenter, 1966; för det tredje till Sympathy for the devil, 1968, med Roling Stones. Det är inte lätt att skriva helt ny poppmusik – men man kan ju ändra på klangen, takten och trycket! Det enda som verkar att ha gått framåt är inspelningstekniken;)

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.