torsdag 3 mars 2016

Må den lille aldrig hamna i sällskap med gaffel kort

Godmorgon.

Det berättas att en liten prins är född i kungariket Sverige. Såväl förlossningslokal som förlossningspersonal tycks ha funnits tillgängliga. Det var väl tur i tider av brist på sådant. Vi får hoppas att den lille alltid slipper bli en gaffel kort. Däremot skall han, enligt gällande grundlag, uppfostras i den evangeliska läran utifrån den Augsburgska trosbekännelsen från 1593.

I övrigt, vad kan förtäljas en dag som denna?
 • Tio tusen människor ärade häromdagen - genom att delta vid begravningen - den man som dödade den guvernör i Pakistan som kritiserat den lag som innebär att kritik av islam skall straffas med döden.
 • Två biskopar i katolska kyrkan - i Pennsylvania - anklagas för att ha försökt dölja att hundratals barn utsatts för sexuella övergrepp av religiösa ledare.
 • Snart kan vi ha en president i USA som meddelat att han går i kyrkan så ofta han kan, - "till jul, till påsk, varje söndag" - och kräver att USA återinför skendränkningar och annan kreativ tortyr. Kanske inspirerad av att påven Innocentius IV införde tortyr som kyrkligt rannsakningsmedel.
Det finns all anledning att tänka på något annat... T ex hur livet kan gestalta sig om man hamnar i en situation där man är en gaffel kort.

(Sedvanliga, ofta knastertorra, kommentarer om invandring undanbedes av hänsyn till prinsens invandrade mormoder och utländska fadersarv. Ni får nöja er med att den Augsburgska trosbekännelsen tar avstånd från islam, judendom, katolicism och baptism.)


60 kommentarer:

 1. Men VAD gör vi nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menar Nato ska bygga bo här.Grundlagen är för länge sen under isen.EU:s lagar styr och härnäst står TTIP:s(exvis Monsantos) hemliga domstolar på tur.VAD gör man om man inte vill vara terrorist!

   Radera
  2. Ja EU:s lagar styr vi går mot Europas förenta stater. Om inget drastiskt sker. Och så drömmer en del om en svensk president. Eller att talmannen ska ta på sig rollen som ansiktet utåt. "Men VAD gör vi nu?" Önskar en liten prins välkommen till världen? Lite vett och etikett?
   Välkommen Oscar Carl Olof! Farbror Birger är inte så farlig som han låter! Hörde att Trump är emot frihandel. Samt att hårdhandskarna nu plockas fram emot honom.

   Lisbeth

   Radera
 2. Nå, jag tror nog att den gunstig junkern egentligen kan skita i en augsburgska trosbekännelsen. Man utesluts bara från successionsordningen och han har ju redan en storasyster som aspirerar på drottningskapet när Kungen och Victoria gått hädan. Chansen att han skulle få komma till som kung är väl nästan obefintlig.

  Med det sagt - vi ska naturligtvis ha republik.

  När det gäller begravningen av Momtaz Qadri så skriver BBC t o m att det var 30 000 som deltog i begravningen. Lite oklart dock om alla dessa ansåg att mordet på guvernören var en gudibehaglig gärning, eller om de bara tyckte att döden var ett alldeles för hårt straff för gärningen. Vill man vara snäll kan man ju tro det senare.

  SvaraRadera
 3. Du garderar dig... får man komma med lite civil olydnad? Är det inte trevligt med ett kungahus, som speglar mångkultur? Ett kungahus som även har en make, till vår förmodade blivande drottning, som är född i den svenska myllan, som man uttrycker det. Kungahuset visar väl på evolution? På utveckling.

  Är det inte så, att även kungahuset och de som ingår i det, ingår i evolutionen? Om inte berätta gärna vad de ingår i.
  Lyssnade till en vetenskapsreporter nu på morgonen. Kyrkan ansågs stå för kontakten "uppåt". Politiken skulle stå för det andra praktiska.

  Religioner kan ha som funktion att förädla känslan, Alla har inte naturen som "sin religion". Andliga ledare mobiliserar inte bara för krig. Det finns även dem som talar om att reformera religionerna. Men de hörs inte så bra ännu. Och de är inte lika många.

  Varför inte lyckönska föräldrarna? Grattis till en liten prins. Må han utvecklas väl i sin nuvarande roll? Och vi med.
  Kyrkan gör mycket bra saker också. Öppnar upp för hemlösa och flyktingar bland annat. Däremot så ser vi väldigt lite av det t.ex. i välbärgade områden. "Uppdrag granskning" i går visar väl den förut dolda rasismen. Vi kan vara helt säkra på att vi får se mer av den varan. Mer hatiska känslosvall.

  Är varken för eller emot kungahuset. Ser den som vårt kulturarv. Som speglar vår tidigare och nuvarande medvetenhet. Och eftersom jag anser att livets mening är att utveckla medvetenheten, så önskar jag att kungahuset får avveckla sig självt. Att det inte störtas. Vi vet vad vi har, men inte vad vi får. Många som sökt sin tillflykt hit har dessutom positiva mentala bilder av kungahuset, enligt en religionspsykolog. Varför inte lyssna till dem och varför de har det?

  Lisbeth

  SvaraRadera
 4. Dogmen om "Allas lika värde" gäller inte kungligheter. Men kungligheterna kommer nog snart få bli islamister om de vill. Då kan de förespråka underkastelse som värdegrund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast där var augsburgska trosbekännelsen lite av ett fall framåt. Den förbjöd biskopar osv att skaffa sig vidlyftiga värdsliga åtaganden och även föra krig och sånt där.

   Radera
  2. Visst är allas lika värde en dogm.

   Rätten att bli bemött med samma värdighet det är en internationell mänsklig rättighet däremot.

   Radera
  3. Visst är allas lika värde en dogm.

   Rätten att bli bemött med samma värdighet det är en internationell mänsklig rättighet däremot.

   Radera
  4. Snarare så är det väl så att dogmen om att alla inte är lika mycket värda är högst levande. Alla handlingar däremot har inte lika värde.
   Sak och person. Idag har det fötts en liten prins i Sverige. Som heter Oscar Carl Olof. Alla barn är lika mycket värda. Och såvida vi inte tänker, mina barn andras ungar, så hälsar vi honom välkommen till detta liv. Hans handlingar kommer att granskas under lupp. Av Svensk Damtidning t.ex.

   Lisbeth

   Radera
  5. Varför rekommenderar man kvinnor att inte föda barn om de riskerar att få förkrympta hjärnor pga Zika? Nu har påven plötsligt accepterat preventivmedel för att förhindra Zika-barn. Så tydligen anser inte ens han att alla barn är lika mycket värda.

   Radera
  6. Har påven rekommenderat det? Har han inte gett med sig för att människor är oroliga? Är preventivmedel ondska?

   Radera
 5. Jag hoppas att prinsen som omväxling får åtminstone ett nordiskt namn. Att som kronprinsessan inte tilldelas ett nordiskt namn är ett hån mot det nordiska folket som med sina liv och sin strävan tvingats understödja och berika kungafamiljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stalltipset var väl Karl-Johan? Varav "karl" är urnordiskt medan Johan väl är av mer sydeuropeiskt ursprung.

   Radera
  2. Lite mer tidsenligt och en hommage till alla inavlade dyslektiker skulle ju vara Kral-Jhoan i så fall.

   Radera
  3. Hans namn blir Oscar Carl Olof och han blir hertig av Skåne.

   Radera
  4. Nej. Johan kommer av Johannes Döparen. Bibliskt namn alltså.

   Radera
  5. Nej? Verkligen? Johan(nes) är grekiskt. Ligger Grekland i sydeuropa?

   Radera
 6. Jag hoppas att prinsen som omväxling får åtminstone ett nordiskt namn. Att som kronprinsessan inte tilldelas ett nordiskt namn är ett hån mot det nordiska folket som med sina liv och sin strävan tvingats understödja och berika kungafamiljen.

  SvaraRadera
 7. Kul! Henrik Dorsin född på Lidingö gör sig lustig över det mesta. Rolig är han det är inte det... Jag skrattar för det mesta gott och så även nu. Men många (inte alla) kommer att behöva söka sig till "fredens lokaler" som han sjunger om. Tack Janne Josefsson för att du vill spegla verkligen. Oj, oj det går inte längre att gömma sig bakom fina fasader och titlar.
  Det är väl bra?

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Janne Josefsson äger journalistiken.
   Hur länge kan SVT stå ut med det?
   Man har ju en agenda att tänka på..

   Radera
 8. Men ett kungahus som kränger vapen i Saudiarabien,ska vi vara nöjda med det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har Kungen sålt vapen till Saudiarabien?

   Radera
  2. Näe, inte ens det har han väl åstadkommit.

   Radera
  3. Vem har sålt vapen till Saudarabien då?

   Radera
  4. Sossarna började sälja vapen.

   Radera
  5. Sossarna började sälja vapen.

   Radera
  6. Är det inte sossarna som MP sitter i regering med?
   Trots sina rötter i fredsrörelsen?

   Radera
  7. Prinsessan Viktoria reste till Saudiarabien för att kränga vapen,vilket blev en "lyckad"resa.

   Radera
  8. Så mötas kungligheter. Skillnaden mellan en demokrati och en diktatur verkar inte vara så stor...

   Lisbeth

   Radera
  9. Som varandes i landet ifråga kan jag meddela att jag inte har träffat på vare sig kungen, Viktoria eller sossar här, så ryktet om deras aktiviteter är säkert överdrivet.

   Radera
  10. Det är ofint av kungahuset att gå bakom ryggen på regeringen och sälja vapen ur sin arsenal till Saudiarabien sådär!

   Radera
  11. Han nöjde sig med att dela ut en medalj till saudiska kungen oxh stödja vapenförsäljarna.

   Radera
 9. Hubertus lär det bli. Och kanske namn efter granatgeväret Carl Gustav?

  SvaraRadera
 10. Oroväckande hur auktoritetstron ökar i många delar av världen. Den och medias behov av att sälja tror jag förklarar både kungahushysterien i Sverige och Trumps framgångar i USA.

  Läste en mycket intressant artikel i Vox om ”Ökningen av amerikansk auktoritetstro.
  En grupp statsvetare kan ha avslöjat vad som driver Donald Trumps framgångar.”

  En punkt stämmer mycket bra in på Henrik Dorsins underbara text - Vad anser du vara viktigast för ett barn? – Nyfikenhet eller gott uppförande?

  Att kungafamiljen skulle befria sig själva tror jag inte vi ska hoppas på. Däremot önskar jag att den nyfödde ska ha lika stor chans som andra att bli president i Sverige. Inte enligt USAs modell utan annan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det ska vi inte hoppas på. Inte många väljer frivilligt att såga av den gren de sitter på. Däremot så ser väl utveckling dvs. samhällsevolution på sikt till, att de i symbios med folket befriar sig själva. C.a. 70 procent av folket, vill enligt undersökningar ha kungahuset kvar. Och det säger väl, att då blir det kvar ett tag till.

   Visst finns det kungahysteri. Men man behöver inte vara hysterisk, för att man tänker, vi vet vad vi har, men inte vad vi får. Hur ofta får vi reda på att det krängs vapen och på vilket sätt det sker. Det är så mycket mygel. Sorgligt att de som flyr från diktaturer, har så vackra mentala inre bilder av Sverige.
   En leende Viktoria tillsammans på bild med kronprins Abdullah är kanske inte vad man väntar sig.

   En president? Inom ramen för nuvarande politik skulle det bli en EU president? Ska vi jobba för det? Politikerna verkar jobba intensivt på att avveckla (befria) sig själva. Politikerföraktet ökar i USA och inom EU.

   Lisbeth

   Radera
 11. Apropå att vi snart kan ha en president i USA som "kräver att USA återinför skendränkningar och annan kreativ tortyr":
  Som protest mot att världsetablissemanget har upphöjt sin egen "moral” till något som står över folket och tror sig vara en utvald ”moralisk” elit som oberoende av folkviljan har rätt att forma våra samhällen enligt sina egen vilja. Många är därför rasande över det politiska systemet. Politikerna har svikit oss.
  Ur den aspekten är det ju en ganska bra replik som Trump har funnit, eftersom den är kopplad till IS framfart (vilket inte framgår i bloggen eftersom det kanske inte helt ingår i bloggförfattarens agenda att vilja diskutera allt).
  Som Trump säger, kan IS uppföra sig väldigt illa mot oss , då kan vi återgälda på samma sätt. Likt Hitler på sin tid har Trump förmågan att uttrycka vad väldigt mycket folk gärna vill höra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Njae, moralfrågorna är ju delvis stadfästa i diverse FN-konventioner och annat.

   Problemet med det Trump säger är snarare att han bekräftar det som IS och många andra i mellanöstern säger, nämligen att väst är Islams fiende och yada yada. Det är ett recept på ökad polarisering, precis vad t ex IS vill ha.

   Radera
  2. Visst måste vi ha ett kungahus på vår jord att se upp till. Nu när Gud abdikerat och avsagt sig kungamakten.

   Radera
 12. Neoliberal Agendators mars 03, 11:13:00 fm

  Medellivslängden i Sverige för kvinnor är 84 år. Det betyder att Estelle kommer med dagens medellivslängd leva till knappt år 2100.

  Under den tiden kan vi nästan vara garanterade att åldrande kommer kunna reverseras. Det betyder att Estelle kan leva iaf. upp till 1000 år, beroende på om hon råkar ut för en olycka eller inte. År 3000 kommer samhället förändrats så mycket att det vore osannolikt att kungahuset skulle finnas kvar.

  Kort sagt, kung Carl XVI Gustaf, Vicoria eller Estelle blir den siste monarken.

  Det är något att fundera över en dag som denna.

  SvaraRadera
 13. Apropå monarkin så har det läckt ut, att nästa regent, drottning Victoria, redan har bestämt sitt kommande valspråk. Det lyder:
  "Alla människors lika värde".

  Gt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gt, "Alla människors lika värde" Tänk om det verkligen blir kungahusets valspråk. Det gammalmodiga, hatade (av många) kungahuset skulle välja bort dogmatism, förutfattade meningar, kring att människor skulle vara olika värda. Vi föds, vi utvecklas, vi dör. Kan det bli mer jämlikt? Mer rättvist?

   Rätten till att bli bemött med samma värdighet oavsett sina handlingar däremot är dogmatism.
   Man bör t.ex. inte berömma en seriemördares handlingar.

   Lisbeth

   Radera
  2. Lisbeth brukar tala om evolution ganska ofta. Är du medveten om vad som händer med dem som inte klarar konkurrensen? De sorteras bort av evolutionen. De upphör att existera. Kvar blir de konkurrenskraftiga. Du kan hävda att trilobiter är lika mycket värda som människor, men det verkar inte evolutionen anse.

   Radera
  3. Jaha, De som inte klarar konkurrensen sorteras bort av evolutionen. Det låter som en ond jäkel! Nu ska vi skylla på den i stället för Gud? Det finns ingen evolution, om den inte ingriper är god och rättar till, allt vi ställer till med? Är det evolutionens arbetssätt att göra jobbet åt oss? Den arbetar alltså från början, efter en fastställd plan?

   Skapar inte evolutionen, möjligheter att utvecklas. Evolution betyder väl just utveckling. Det är ett problem att vi jämför oss med djuren. Även om vi ofta beter oss som djur. Ett stort problem t.om. Det är t.ex. skrämmande, när kända ateister t.ex. (Dawkins) hänvisar till evolutionen och talar om, att foster med Downs Syndrom, bör aborteras, på grund av att de inte är konkurrensdugliga nog. I naturen är det naturligt, så vi människor bör sortera ut dem som inte klarar konkurrensen. Speciellt om vi tror att de lider. Bevara mig väl för ett lyckoindex så länge vi tror att livets mening är lycka. Lyckoindex och ateism det kan bli riktigt farligt.

   Evolutionen prövar sig fram på alla upptänkliga vägar. Vi kan utvecklas som kristna, muslimer, ateister, akademiker, osv. Eller varför inte som en prins, som uppfostras enligt den evangeliska läran. Och kan börja tänka, vad är det här? Det här vill inte jag egentligen. Jag väljer att bli ateist. Som jag ser det finner evolutionen det som är mest ändamålsenligt för oss var och en, så att vi kan utvecklas.
   Evolution betyder ju inte religion.

   Lisbeth
   Radera
  4. Lisbeth och EVOLUTIONEN är allt ett kapitel för sig.

   Radera
  5. Ja visst är jag knastertorr:)Blandar vår politik EU:s, flyktingar, religion, och evolution i en enda salig röra.

   Lisbeth

   Radera
  6. Neoliberal Agendators mars 03, 09:16:00 em

   "Alla människors lika värde".

   Det är för tråkigt och intetsägande. Är mina föräldrar lika mycket värda som Hitler? Näää.

   Dessutom finns risken att det klingar falskt i framtiden då vi kommer ha maskinintelligens i paritet med människan. Har inte de något värde? Och när vi får kosntgjort kött och det blir förbjudet att farma djur, så kommer man undra varför inte djuren fick vara med?

   Radera
 14. - Men en del är jämlikare än andra.

  Gt

  SvaraRadera
 15. Enligt säkra källor valde föräldraparet mellan namnen "Oscar Karl Olof" och "Nisse". Då man hade svårt att bestämma sig så singlade man slant och då blev det det "Oscar Karl Olof". Synd, för det hade varit ganska kul med en Nisse Bernadotte.

  SvaraRadera
 16. Jag hade hoppats på en namn i tiden, Bernie Bernadotte, t ex.

  SvaraRadera
 17. Vi ska vara stolta över Kungahuset!
  Ett enastående exempel på lyckad integration väl värt att fundera över en stund i vår tid.Med rätt bemötande och öppna hjärtan är det en investering som betalar sig mångfaldig över tid.
  Kraven på republik får vila i några hundra år ytterligare eftersom allt annat vore självmord.Handen på hjärtat,vem i hela världen bryr sig om vad huset Fridolins ungar heter?
  Inte ens lärarna har en susning..

  SvaraRadera
 18. Att inte få nämna något om det som sades på mötet i Grekland i dag är märkligt! Oavsett om prinsar föds så är vi på väg att fatta att vi är bara människor, också vi européer. Grekernas lösning på dilemmat är: grexit till Turkiet med en färja om man inte har uppenbara asylskäl. Om man har det, så får man ändå inte asyl i Grekland för där är det fullt. Vad gör vi då? Hälsning till alla bidragstagande länder i EU. Länge leve förnuftet. Förresten kom att tänka på denna blogg när såg på reportaget om maoisterna i Sverige i kväll. Heja Lisbeth!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Morgan låtsas som det kokta fläsket inte är stekt.
   Åsa och Gustav är så glada över sin nya fina överrock.
   Gränsen är nådd för MP och det blir inga nya skitiga eftergifter.
   Svenska media är för goda för att rapportera om Donald.
   Tusk inte Trumpf.
   Hå hå ja ja

   Radera
 19. Förlåt, men jag kan inte låta bli att tänka att det går an att beklaga sig över underskott på förlossningspersonal och andra brister i välfärden, men att dryfta orsakerna undanbedes tydligen.

  Var det en torr eller blöt kommentar?

  För övrigt gör Dorsin en genial gestaltning av Cornelis, tycker jag.

  SvaraRadera
 20. Jag har som vanligt missat mycket. Men diskutera orsaken till att det finns för lite personal i vård o omsorg kommer vi in på hela tiden. Det är inge naturlag att offentliga sektorn ska vara liten. Det har tagits politiska beslut som gav det resultatet. Beslut går att ändra men vi kan inte ändra naturlagarna. Vi kan tänka bort kungahus, religon och den rådande ekonomiska teorin. Tycker Tant Barbro

  SvaraRadera
 21. Ja tänka längre tankar än djuren, det kan vi, kan vara därför, vi kallar oss för Homo sapiens, den visa människan.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.