fredag 4 mars 2016

Doften av ved

Så har då republikanerna varnat för att partiets frontman inte bara är en bedragare, utan också en träskalle. Vilket får mig att tänka på ved. Och därmed på dofter.

Dofter. Det är något speciellt med det. Doften när man hässjade hö, de där åren då vi hade får. Nu är det doften av ved. Doften i skogen när motorsågen gjort sitt, doften vid huggkubben, doften vid vedstapeln. Den anläggs nu.

Ved skall klyvas, så färsk som möjligt, före påsk. Staplar med den smart så är den torr lagom till en kall svensk midsommar. Och torr skall den vara.

Allt för många eldar ved med alltför mycket fukt. Ur varje kubikmeter ved, som är staplad på tunet, skall ungefär 300 liter vatten försvinna innan det är dags att elda. När fukten är borta doftar veden mindre. Så det gäller att ta vara på den här tiden.

Hugga och stapla. Det skall erkännas, det gick fortare förr innan mina egna årsringar började närma sig den grövre vedens. Men det gör ingenting. Klyvyxan hanteras med större erfarenhet, missarna uteblir och förståelsen för hur vresig ved är uppbyggd underlättar.

Det som då, i yngre år, var något som skulle bli färdigt, är numera något som skall göras. Det är viss skillnad. Hissnade skillnad faktiskt. Tid att känna doften, tid att ta sig en kaffepaus, tid att rikta ansiktet mot solen, görandet i sig blir både mål och medel - den tiden fanns inte under åren då politiken slukade åren och pappershögarna inte bara lästes av lust utan av plikt.

I genomsnitt använder varje person boende i Sverige cirka 300 kilo ved. Förvånansvärt mycket kan man tycka i tider av kärnkraft och värmepumpar.

Skälet till att använda ved - hemma använder vi den som komplement till bergvärme och solfångare - är inte bara att den skall ge värme under de kallaste vinterdagarna, utan att levande värme ger en så rik, rent av sinnlig, upplevelse. Kaminen, kopplad till den uråldriga kakelugnsväggen, i biblioteket ger skön värme och trevligt - nästa ursprungligt - ljud. Och behagligt inneklimat. Som bonus dessutom: vackert ljus.

Vedspisen, i det som tidigare var kök, knastrar vackert och värmer vattnet som - på ett sätt som rörmokare och husexperter säger inte skall fungera - drar runt till husets tunga och omodernt vackra element.

Men. Det gäller att veden är torr. Ett sätt att kolla är att - läste jag i Lars Myttings oundgängliga bok Ved - stryka lite diskmedel på en ände av vedklampen och sedan blåsa hårt från andra hållet. Är veden torr släpper den igenom luften så att såpbubblor bildas. Det trodde ni inte!

Stapling av ved har för övrigt sin egen logik. Stapla vid solig vägg, med barken nedåt längst ner och barken uppåt högst upp, är den metod jag vanligen använt. Ibland har inte tiden räckt till och då, när politiken kallade, blev veden liggande i en stor hög. Vilket, enligt traditionell syn i någon av de amerikanska delstaterna, visar att giftaslystna damer skall akta sig eftersom en sådan hög visar att mannen inte är något att ha - förmodligen lat, okunnig och alltför intresserad av alkoholhaltiga drycker. Jag skulle kunna lägga till: drabbad av för mycket politik.

Tack och lov hade Lena inte grepp på hur en vedhög på marken bör tolkas...

I år blir det både väggstapling och en fyrkantsstapel som är snyggt anlagd, om än inte jättestor. Vilket sägs betyda att jag är en rak och stabil man. Möjligen kompletterat med att jag är förnöjsam och välplanerad (stora och små klampar om varandra) och aningen inåtvänd (ganska pedantiskt uppbyggd).

Allt det där positiva - doft, värme, trevnad - uppväger de moment som kan kännas jobbiga. Tumregeln är nämligen, för den som kör hela linjen från att avliva trädet i skogen till att ta ut askan från spisen: en årsförbrukning av 10 kubikmeter innebär ett totalt flyttande, i alla steg, av över 35 ton.

Inte undra på att man är trött. God morgon!

48 kommentarer:

 1. I Österrike kostar kilowattimmen ungefär 3 kronor. Därför använder man biobränslen i stället för värmepumpar. 85 % av uppvärmningen utanför fjärrvärmeområden är pellets, flis eller ved och speciellt när det gäller flis- och pelletspannor är österrikarna världsledande. Det kan jag intyga.

  Här i Värmland har vi en mp-riksdagsledamot som är skogsägare och som värmer sitt hus med värmepump som är beroende av kärnkraft och importerad kolkraft. Hon kallas för "Stina mä pompen"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror nog en och annan österrikare eldar med gas också? Vilket inte kostar 3 kr/kWh.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Österrike använder gas men enligt min pannleverantör så är det 85 % biobränslen utanför fjärrvärmeområden. Intressant med tanke på alla värmepumpar som installeras på den svenska landsbygden medan nya vedpannor minskar.

   Radera
  4. Det kan vara en parallell till den Strängskq vedskatten. Sträng genom förde en skall på egen ved vilket gjorde att vedpannan åkte ut och oljepannan in.
   Då skatten på arbete är så stor ägnar folk på landet sin tid åt att ta sig till sin arbetsplats ångt bort.
   Vistas där hela dagen för att åter vara hemma framåt sju på kvällen. Allt för att få ihop till en normal inkomst. Skillnaden mot att bo i tätorten är obefintlig då man inte kan utnyttja naturens resurser runt omkring sig. När skall man hinna med det....

   Radera
  5. Gunnar Sträng var sur på Ulla Lindström när Ulla gick mot sitt parti och röstade för slopad vedskatt.

   Radera
 2. Apropå det så irriterar jag mig som f-n på Malmö stad som smällde upp en gigantisk gasturbin i Norra Hamnen för några år sedan. Karin Svensson Smith var starkt emot det, och där stod hon ju på rätt sida får man säga.

  SvaraRadera
 3. När jag hör republikanerna varna för, att partiets frontman, inte bara är en bedragare, utan en träskalle, tänker jag på krig. Inte på ved. Han säger sig vara välutrustad. Nu rustar männen för krig igen. Må inte EU ta över denna välutrustningskampanj. Nu rustar vi NATO mot Putin. Snart citerar partiets frontman (spekulation) Freud, Hillary är bara avundsjuk och vänta bara, tills folket upptäcker, att hon saknar en viktig kroppsdel.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägg av med männen-snacket. Madeleine Albright och Margaret Thatcher var knappast några fredsduvor hörrö.

   Radera
  2. Hillary är kvinna.
   Hillary är demokrat.
   Hillary vill inte krig.
   Barack är svart.
   Barack är demokrat.
   Barack vill inte krig.

   Sanningen är alltid enkel.

   Radera
  3. Obama blev trodd att vara en fredsduva...
   Så blev det inte!
   Trump sägs vara en stridens man.
   Så blir det kanske inte.

   Radera
  4. Svårt att veta vad Trump vill. Fler sanktioner mot Iran, intervention i Syrien, mer stöd till Israel. Och USA:s två bästa tillgångar i utrikespolitiken, säger han, är militär makt och en tydlig, bestämd linje/policy.

   Radera
 4. Regeringen : indragna bidrag vid avslag på asylansökan.

  En doft av skit?

  SvaraRadera
 5. Nu åker Birger ut i kylan. Blir han likt en SD:are utesluten nu när han läst en bok som av hans kulturmarxistiska kompisar kallas för fascistiska. Jag har naturligtvis själv läst boken och uppskattar den väldigt. Boken har sålts i hundratusentals exemplar i Norden och Tyskland.

  SvaraRadera
 6. RB verkar vara ute och cykla, boken är allt annat än fascistisk...Författaren andra bok lovordas till och med på Aftonbladets kultursidor. VED finns i varje miljöpartistiskt hem här på landet!
  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte RB som säger att den är fascistisk. Han upplyser om att vänsteretablissemanget - som ser fascism överallt - har klassat den så.

   Radera
 7. Det där med att veden skulle bli klar som ung och nu som lite äldre skall den göras stämmer så bra. Som äldre njuter man mer när stapeln växer. Man kan räkna med att en klar årsved är drygt en månadslön i inkomst i sparad el. Därför bör man lätt kunna lägga enochenhalv månads jobb på den trevliga sysslan. När man klyver veden kan man tänka att klabben är skallen på någon man inte har så mycket till övers för. Som typ Åke i kröken vars stövare jagar i skogen året runt så kiden skvätter åt alla håll.

  SvaraRadera
 8. Schlaug berättade I showen Delvis Presley att han tänkte på Göran Persson när klamparna var stora och tjocka, och Bildt när de var smala och sega.

  SvaraRadera
 9. Träskalle, bedragare.

  För två veckor sedan berättade Roger Stone att de 200 mäktigaste/rikaste familjerna skulle samlas i New York för ett anti Trump möte. Dagordningen, de skulle lägga upp olika anti Trump strategier och bl a så skulle de damma av Mitt Romney. Och så skedde mötet, och Mitt Romney gav sig in i leken. Allt exakt så som insidern R.S berättade minst en vecka i förväg.

  Ett par dagar efter mötet så kom ”stormen” från olika håll som alla journalister hoppade på med hull och hår.

  Minns ni den smuttsiga valrörelsen mellan Clinton och Obama? Plötsligt förvann Obama från alla bokande möten och så spekulerades det i hela media vart han hade tagit vägen. Senare erkände han att han att han hade varit på ett extrainkallat Bilderbergmöte. Efter mötet var Hillary som då ledde över Obama ganska blek och allt gick senare Obamas väg. Förmodligen viskade någon i Hillarys öra att det inte var hennes år.

  Staten & kapitalet, sång.. lägg till vänstern, liberalerna, miljörörelsen, sitter i samma båt men har ingen aning om vem som styr.

  SvaraRadera
 10. Vi kan räkna med att Trump plötsligt försvinner?

  SvaraRadera
 11. Härligt! Det är bara en bild på vedstapeln som fattas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Monica! Jag trodde du tröttnat på bloggen när det allteftersom blivit allt mer politisk, vilket inte var syftet på den tid du hittade den...

   Radera
  2. Nej, jag har inte tröttnat, i alla fall inte slutat läsa, bara slutat kommentera. Har inte bloggat själv så mycket, men är nu igång igen, så nu ska det bloggas och läsas bloggar!
   Men ibland blir det för "svenskpolitiskt" för en som bott så länge utanför Sverige ;)
   Hade du ett annat syfte med bloggen tidigare? Och vad är syftet nu? Bara undrar... ;)

   Radera
 12. Skulle man inte kunna tänka sig att vedhuggning kunde vara ett lämpligt första-jobb för våra nyanlända?Då vore mycket vunnet!

  SvaraRadera
 13. "Eld är mänsklighetens äldsta energi" skriver Svenska dagbladet. I Storbritannien säljer tydligen boken bra. Kände inte ens till den. Varje dag lär man sig något nytt på denna blogg. Tack. Från att ha handlat om ren överlevnad, så handlar det nu om romantik skriver de. Har de missat något?

  Det är inte enbart på landet man gillar mys. Minns att min längtan efter en brasa, gjorde att jag skaffade en DVD, som hette "Brasan" Ja man fick ett akvarium på köpet. Lyckan var väl inte total, men visst det var mysigt. Vi är fullproppade med så många illusioner och fiktioner, så varför inte låtsas att man har en brasa? Centraliseringen till storstäder gör att vi finner "lösningar" Det eldas i moderna kaminer, både i stan och på landet. Hur man hugger ved har vi med latent. Nu kommer det... evolutionen. Fast det sägs vara en manlig syssla.

  Undrar mer om det inte handlar mer om urkraft och överlevnad än om själva myset. Som verkligheten ser ut, så räcker det inte med en DVD. Människor som fryser och är rädda behöver mer.

  Anonym 09:37:00, det låter inte som om du tror att "vänstern, liberalerna, miljörörelsen som sitter i samma båt, kan förändra så mycket. Det är inte bara en bild på vedstapeln som fattas?


  Lisbeth

  SvaraRadera
 14. "Ved" är sakprosa på högsta nivå. Ett måste för alla vedeldare.
  "Med tjäle under tungan letar jag efter eld till ett ord"
  Lars Mytting skriver om ved lika träffsäkert som Lars Krantz skriver om trädgård eller Erik Sjödin i sin "Får", alla fårskötares bibel.
  Fredrik Sjöbergs recension av "Ved" blev en lovsång, som alla vedeldare nog instämmer i.

  En halvtimmes huggning om dagen ger själen ro och eliminerar aggressioner och våldsbrott i samhället. Den näst bästa aktivitet man kan hänge sig åt.
  Att min gröna hållbara kinasåg, med nypris sexhundra kronor, inte fick utrymme i boken, kan jag lätt överse med mellan alla galet autentiska beskrivningar av oss vedbackens idioter.
  En ung grön kvinnosåg platsar inte i "klubben", kostar en tiondel, går lätt, tyst och nästan vibrationsfritt på lika grön el. Den tar liten plats, kräver nästan ingen service och den tål turligt nog inte regnruskiga dagar.
  Burning Love - ger vit rök ur min skorsten !
  /IQ på hugget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gröna Kinasågen lär inte fungera så bra i skogen där träden tas av daga. Det finns två varianter att hålla sig till Jonsered eller STHL. Birger föredrar den sistnämnda vet jag, eller hur?

   Radera
  2. Det har du anonym rätt i.
   Jag slipper delta i massavrättningarna i skogen och ägnar mig istället åt finstyckningen och kremeringen hemmavid.Strör sedan ut askan som välbehövligt tillskott i trädgården, dock inte överallt.
   Skördarmaskin avrättar och grovstyckar ett vuxet träd på ca 45 sekunder. Där står jag mig slätt.
   IQ

   Radera
 15. Neoliberal Agendafre mars 04, 12:09:00 em

  Utsläpp från vedeldning är lika hälsofarliga som utsläpp från fordon,", säger Pernilla Gustafson, doktorand vid avdelningen för Arbets- och miljömedicin

  Tur att inte alla i Sverige använder ved till värmeförsörjning. Vilka utsläpp och många cancerfall det skulle bli, för att inte tala om den ekologiska påverkan med rovdriften på all skog.

  Vi får tacka vattenkraften och kärnkraften.

  Hundratals, om inte tusentals, räddas troligen varje år från en onödig död .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer, och det har varit känt rätt länge. Jag gick på högskolan på det glada 90-talet och redan då visste forskarna detta.

   Skulle alla elda med ved för uppvärmning i stan skulle luften bli förjävlig, men bor man på landet med rimligt avstånd till grannen tar ju ingen skada. Se även London på 50-talet.

   Radera
  2. Neoliberal Agendafre mars 04, 12:51:00 em

   Eldar man inomhus, även på landet, så tar man skada,

   Det konstiga är dock att Birger vill "stoppa rovdriften på älvarna" och "avveckla kärnkraften" Kan låta mosägelsefullt, men vill man ha en bra miljö, ska man hålla sig borta från grön ideologi.

   Det man bör titta på så klart är antal ofrivilligt skadade eller döda, Att straffbeskatta el som producerats rent, så folk istället drivs in vedeldning, är vansinne.

   Radera
  3. Men skita ner sin EGEN miljö kan man väl få göra... Jag tänkte snarare på utomhusmiljön i mitt inlägg.

   Radera
 16. Nu ska vi väl vara lite försiktiga med slutsatserna, Pernillas forskning fyller snart tio år. Vedeldning som sker i fjärrvärmeverk (pellets) har mycket goda utsläppsvärden, moderna kaminer (och torr ved) går inte att jämföra med gamla tiders eldstäder. Ved i städer är inte det smartaste, men på landet fungerar det utmärkt om eldarna begriper sig på att elda. Solvärme och solceller är givna alternativ till dålig vedeldning i många länder.

  SvaraRadera
 17. Politisk vedeldning..

  SvaraRadera
 18. Visst måste man tänka på vilken luft ,vilken är Bs specialitet, man skapar ,särskilt åt grannarna när man eldar med ved. Men skämt åsido, kollade på Nyhetspanelen och denna L Ohly! Herregud! Måste ses hans argumentation om hur Sverige borde ta emot fler flyktingar osv. Han påstår också att strul i systemen pga flyktingstömmen inte stämmer. Varför inte sluta teoretisera och i stället komma till verkligheten och bli godeman åt några ensamkommande pojkar i Gnesta. Då skulle han kunna se hur det är! Päivi
  ps nu har jag inte tid mera för denna blogg på ett tag så fram med Elvis!

  SvaraRadera
 19. Efter kreditavregleringen år 1985 kraschade svensk ekonomi och tvingade fram en bank-stimulans motsvarande 100 miljarder kronor.

  Vad jag förstår så är svenska bankers aktiekapital belånat 20-30 gånger och det är tiotusentals miljarder skuldkronor i omlopp i det svenska systemet (siffror från SVD 2014).

  Vem betalar?

  Det går åt pipsvängen.

  SvaraRadera
 20. Neoliberal Agendalör mars 05, 12:08:00 fm

  Tänk om alla skulle ha samma ekologiska avtryck som Birger och konsumerade 10 kubikmeter per år. Det skulle bli en ekologisk katastrof.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många som är negativa till vedeldning är dom som inte har möjlighet att själva elda. Dom har ingen kamin. Inte tillgång till egen ved
   Inte råd att sätta in en kamin eller vedpanna. Eller bor väldigt tätt på grannarna eller i lägenhet. Det bottnar i avundsjuka. Vad trist det är med sådana människor. Dom är skitjobbigt :(

   Radera
  2. Neoliberal Agendalör mars 05, 10:49:00 fm

   Så kanske det även är, när det gäller utfall mot stadsjeepar och köttätande. Det är bara avundsjuka. Milöpartister vill inget hellre än att åka runt i en SUV och äta middag på AG.

   De har bara inte råd, eller bor inte i Stockholm

   Radera
  3. Det tror jag inte. Tyckte det var du som stod för utfallet. Verkar lite känsligt det där så jag träffa tydligen huvve på spiken. Du kan spara lite pengar och skaffa en kamin. Du kan även hitta en på loppis billigt. Lycka till

   Radera
 21. Hur ser (mp) på (s) tankar om indragna bidrag så hemvändandet ska kunna "effektiviseras"? (mp) har en färggrann sagovärld där allt ska bli motsatsen?

  SvaraRadera
 22. Läser att Birger inte har så stora staplar på "tunet", och att veden är komplement till bergvörme och solvärne. Tio kubik är det som den som enbart eldar med ved brukar göra av ned. Så skall det nog läsas.Men det ligger inte i neoliberals intresse kanske.

  SvaraRadera
 23. Anonym 05.48 - helt rätt så. Men neo hittar nog något att hacka på i alla fall. Den som ovan frågade om hen gissade rätt på motorsåg gjorde det, gissade rätt alltså. Hur 12,44 kan få ihop sitt med ved förstår jag inte, men hen har väl inga begränsningar när det gäller att meddela sina anonyma åsikter på just den här bloggen. Terapi?

  SvaraRadera
 24. Hm sura toner... som ren ättika. Knastertorrt. Neo med en helt annan bild hackar?
  Katarina Gospic hjärnforskare, har huvudet fullt av hjärnor. "Är du en idiot?" Modellen vi bär runt på är vansinnigt omodern säger hon. Kanhända lika omodern, som att elda med ved. Trots moderna kaminer och öppna spisar. Ser ingenstans i Birgers inlägg, att han talar om att det skulle vara miljövänligt, att elda med ved.

  Är det inte våra känslor, kring vedeldning han beskriver? Doften av ved. Och då kommer det ett inlägg, kring att vi miljöpartister på landet eldar med ved. "VED finns i varje miljöpartistiskt hem här på landet" Jag försökte beskriva i stan använde en del en DVD. För känslan myset vill vi ha.

  Berra skriver om avundsjuka. Vi människor är ofta avundsjuka. Men lika ofta, så beskyller vi också andra för avundsjuka. De som har det bra ställt gör gärna det. De som har det mindre bra ställt, beskyller gärna andra för att vara märkvärdiga eller giriga. KÄNSLOR.

  Katarina Gospic skriver om hur mycket vi påverkas av känslor och miljö. Och grupptillhörighet. Ni utanför, gör er inte besvär, att försöka ta er in. Det kommer inte att belönas eller lyckas. Såvida ni inte vill vara, tänka och känna som oss.

  Har inte likt henne huvudet fullt av hjärnor. Men däremot så delar jag hennes vurm för att vi bör utforska hjärnan mer. Hon beskriver sig själv som en lustmänniska. Trixar med känslor säger hon. Men hon tittar medvetet på dem. Sina egna alltså... "Vi människor är ögontjänare och vill bli accepterade av vår sociala grupp, vilken den än är" stämmer det hon säger?
  Ja det "Tror" jag.

  När jag läser reglerna för kommentarsfältet inser jag att det är så. Vi som eldar med ved på landet, är trötta på mothugg eller andra vinklingar? Vi orkar inte skriva i kommentarsfältet längre. Men det är ju som Gospic säger, modellen hjärnan vi bär runt på, ÄR vansinnigt omodern. "Med bättre kunskap om hjärnan kan vi hejda impulsen att trakassera andra- och även stå emot grupptryck hävdar hon"
  Det gäller oss alla. Vi behöver nog alla "Terapi?" kring gammalt och nytt.

  "Doften av ved" blev till, är ved klimat och miljövänligt att elda med? Unnar alla miljöpartistiska vedeldare på landet att elda med ved. Unnar även dem med moderna braskaminer i stan att elda. Eld är ett urelement. En urkraft. Som kan både hela och förgöra oss.

  Tänk om vi alla kunde använda vår kraft till att inte vara så förbaskat lättstötta. Heja Gospic! Du är verkligen något på spåret. Läs gärna "Forskare med huvudet fullt av hjärnor" DN

  Lisbeth

  Är vi idioter? Behöver vi kanske alla terapi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Neoliberal Agendalör mars 05, 04:55:00 em

   "Unnar alla miljöpartistiska vedeldare på landet att elda med ved. Unnar även dem med moderna braskaminer i stan att elda."

   Men unnar du personer i andra partier att göra annat, som att åka bensinslukande bilar när de inte behöver eller äta mer kött än vad som är ekologiskt hållbart? Om inte, så är det nog fast i modellen. Grupptrycket bestämmer.

   Jag är den djävulens advokat som Gospic efterlyser.

   Radera
  2. Var och en, gör väl så gott den kan, utefter egen förmåga och kapacitet. Så försöker jag tänka i mina bästa stunder. Vill miljöpartister eller icke miljöpartister, elda med ved vad kan jag göra åt det? Som ett komplement skrev Birger. Det eldas inte bara med ved. Dofter, sinnlighet vi behöver det också.

   Ja grupptryck bestämmer mycket. Vi vill bli accepterade i den grupp vi anser oss tillhöra. Eldar någon med ved, så vill andra göra det. Kör någon med bensinslukande bilar eller köper en ny större bil, vill gärna grannen ha en större ännu mer bensinslukande. Grillas det, så vill grannen grilla. Ögontjänare kallar gospic det för. Vi vill bli accepterade i vår sociala grupp, vilken den än är.

   Djävulens advokat det låter ruggigt.

   Lisbeth

   Radera
 25. Och i så fall finns det resurser...?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.