tisdag 8 mars 2016

Kvinnodagen: Och suffragetterna stred för demokratin... vilka gör det idag?Suffragetterna, regisserad av Sarah Gavron, går på svenska biografer. Det är en bra film. Om kvinnors kamp för rösträtt. Även våldsam kamp. Den utspelar sig i England för drygt 100 år sedan. Likvärdig rösträtt infördes där först 1928. För drygt tre generationer sedan. 
I Sverige tog kvinnorörelsens ledande avstånd från suffragetterna. Man ansåg att dessa var gapiga och förfärliga. En av de få som försvarade dem var Elin Wägner, som kom att skriva romanen Pennskaftet. Som handlar om kvinnors, och en del mäns, kamp för allmän rösträtt.
 
Den svenska debatten var inte lätt. Kyrkan hade makt. Kyrkoherde Henrik Ringius var en av dem som formulerade en allmän uppfattning. Han skrev i ett debattinlägg: ”Kvinnor som engagerar sig i rösträttskvinnornas sak riskerar att bli ett mänskligt neutrum, som varken kan fylla kvinnors eller mäns uppgift i skapelsen.”
Kyrkoherde Ringius
Ringius var inte ensam. Från predikstolar snart sagt över hela landet predikades samma budskap.

Kvinnor som tog kamp för jämlikhet beskrevs som neutrum, en tanke som utvecklats i en av den tidens stora boksuccéer, Det tredje könet av Ernst von Wolzogen. Han skrev om dessa kvinnor:

”Dessa urvattnade manliga själar i smaklösa kvinnohöljen, vilka satt en omotiverad stolthet i att ha dödat kvinnans längtan inom sig och vilka försumma sina plikter mot naturen genom att svärma för att grundlägga åt sig rättigheter inom samhället. Arma själar i skärselden, för vilka ingen bedjer… Sådant är detta tredje kön…”
Ernst von Wolzogen

Hjalmar Söderberg var inte bättre han. I sin bok Hjärtats oro meddelar han inte bara att kvinnor som vill ha rösträtt är fula utan att de också är ”som små barn när det gäller politik”. Själv hade han aldrig träffat någon kvinnlig kvinna som brytt sig om rösträtt.

I tidskriften Strix, som var ett veckoblad där många i den tidens kulturetablissemang skrev, kunde man läsa hur Albert Engström ansåg att kvinnor som engagerade sig politiskt var ”ett oting som bör klippa sitt hår och tala i bas.”

Kyrkan, kulturfolket… Politiskt då? Många är de liberaler och socialister som gärna vill ta åt sig äran för att Sverige fick kvinnlig rösträtt. Äran är dock minimal. Svenska liberaler och socialister tillhörde släkten som var sega. Sverige var sist i Norden att införa kvinnlig rösträtt.

På socialdemokraternas kongress 1905 avslogs, med stöd av Hjalmar Branting, krav på kvinnlig rösträtt med 96 mot 66. Frågan om kvinnlig rösträtt fick inte stå i vägen för annat – männens rättigheter nämligen. Ungsocialisterna blev förbannade, den mest framträdande (Hinke Bergegren) uteslöts så småningom ur partiet.
Även liberalerna darrade på manschetten. När den liberale statsministern Karl Staaff 1905 fick motta en petition med 130 underskrifter av välkända kulturpersonligheter – bland annat Selma Lagerlöf – så svarade han med att frågan inte var mogen. Skulle man nu dra med sig kvinnorna så skulle det hota en rösträttsreform för ”ansvariga medborgare”.

Staaff


1909 ramlade det ut ett riksdagsbeslut om allmän rösträtt för just dessa. Med ”ansvarsfulla medborgare” menades de som inte var fattiga, värnpliktsvägrare eller kvinnor.

Men, till slut, 1921 fick också kvinnor rösta i val till riksdagen. Socialbidragstagare fick vänta ända till 1945.

Så man kan ju säga att vi kommit en bit på väg. En bit alltså. En väldigt kort bit tyckte jag den 28 maj 1998. Det var då riksdagen antog en ny lagstiftning om kvinnofrid. Jag var inte anmäld till den debatten men gick upp i den eftersom det var några män som flinande viskade till varandra att den kvinnliga talaren ”nog fått för lite…”.

Längre än så hade det inte gått 1998. Gamla tiders lumparjargong satt fortfarande i väggarna. Och sitter där förmodligen än om man skrapar på ytan.

Idén om ”en människa, en röst” har dock vunnit. Fint. Det kallas politisk demokrati. Den omsluts alltmer av växande icke-demokrati inom ekonomin. Där finns allt mer makt och där frodas patriarkala strukturer. 
 
Suffragetterna gjorde ett grovjobb för demokratin. Ett sådant uppdrag väntar också idag.
Texten är tidigare publicerad sin Inledare i Fria tidningen den 4 mars 2016.


 

69 kommentarer:

 1. Nu måste ju dock problemet vara slutgiltigt löst eftersom ingen längre gör lumpen och lär sig "lumparjargong".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tur att vi lever idag, för hade vi överfört den företeelsen (ingen gör lumpen) till 1921 så hade bara kvinnor haft rösträtt.

   Radera
  2. Fast i och med försvarsbeslutet 1925 skars ju försvaret ner rejält och 1/3 av männen undantogs. Sådär lagom några år innan machtubernahme. Historien upprepar sig...

   Radera
  3. Men vad är bäst om man vill slippa krig? Ett starkt försvar eller ett svagt. Mycket tyder på att det inte spelar någon roll, och alltså går lika bra med ett svagt som ett starkt.

   Radera
  4. Det bästa är naturligtvis att ge en fiende det den vill ha. Då slipper man slåss.

   Radera
 2. I dagens verklighet går polisen ut med varningar att kvinnor inte ska vistas ensamma i city efter mörkrets inbrott. I vissa bostadsområden är det inga kvinnor som vistas ensamma i tvättstugan eller källaren. Närbutiker stänger allt tidigare på kvällstid. Barn som vill leka med grannens barn får sällskap dit av föräldrar i ledig hemmaklädsel. Kommunikationen barnen emellan går genom telefonen, lekplatserna är tomma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det där med barn som får sällskap av sina föräldrar beror nog inte på att det finns en massa fler pedofiler. Bara att vi är mer medvetna om risken + att det finns tid. En del saker var nog inte bättre förr, liksom.

   Radera
  2. Man varnades nog för fula gubbar när jag var liten, men man fick knappast någon förklaring vad det var som var så hemskt med de fula gubbarna. Och så bortsåg man från att alla pedofiler inte är fula gubbar utan kan vara unga män eller till och med kvinnor. En granntjej i nedre tonåren följde mig in på toaletten när jag som sjuårig kille skulle kissa. Knappast för att jag behövde hjälp...

   Radera
  3. Och I Östersund vimlar det av aggressiva fula gubbar så pass att polisen inte tycker kvinnor ska vara ute ensamma när det är mörkt.

   Radera
  4. I mitt bostadsområde finns en kvinna som drygar ut pensionen (samtidigt som hon får billig hjälp med diverse arbetsuppgifter i kolonin, hemmet, bilen etc) med inkomsten från att vara "god man" för några killar från Afghanistan. Med anledning av skriverierna i media om vissa gruppers beteenden på badhus, torg mm

   Radera
  5. Själv drygar jag ut inkomsterna med att vara "ond man". Det är mycket roligare.

   Radera
  6. "Själv drygar jag ut inkomsterna med att vara "ond man" Det är mycket roligare" Du får betalt för att hänga här? En fråga inget påstående... Frågan är väl i vilken grad det gynnar vårt fortsatta liv? Vill du bli kallad "djävulens lakej" Motvallskärring? Eller vill du hitta lösningar på svåra samhällsproblem?

   Anonym, Oj, oj oj, de "svenska" männen har blivit kvinnornas beskyddare. Jaha? Samma män som endast kan fokusera på, att män som gjorde värnplikt, inte fick rösta? Nu är de plötsligt kvinnor och barns beskyddare? Våldet har delvis ändrat karaktär. Visst är det så! Men mäns våld mot kvinnor och barn har alltid funnits. Det finns grader "i helvetet" som enligt mitt sätt att tänka är här på jorden.

   Vi har verkligen ingen lätt uppgift framför oss. "Goda" FN soldater uppvuxna i demokratier, våldtar kvinnor och barn. Kvinnor, barn och även pojkar och män våldtas på flykt. Och här hemma är det oroligt. Polisen har inte kunnat skydda oss från våldet. Gospic hjärnforskaren, kan delvis, ge oss svar på, varför vi är idioter. Varför vi inte kan kontrollera den skenande hästen. Vi är känslovarelser. Män vill gärna se sig själva som rationellt logiskt tänkande varelser. Men vi är för närvarande inte sådana och har aldrig varit det.

   Men visst efterlyser skillnader mellan kvinnor och män. Om det nu finns sådana...?

   Lisbeth

   Radera
  7. Det var bara en liten ordlek. Slappna av.

   Radera
  8. Sen är det nog faktiskt inte så värst många av de där Fn-soldaterna som våldtar som kommer från demokratier. Inga alls från Skandinavien vad jag vet. En kapten köpte sex i Kosovo typ 2001, men han var endast tillfälligt förordnad till kapten och var till vardags journalist i Sverige.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Men han var naturligtvis bara låtsasjournalist från någon hatsajt eftersom han betedde sig på det viset?

   Radera
  11. Ingen aning om var han jobbade faktiskt.

   Radera
  12. "Slappna av" Ja så sa man redan på den tiden... Kvinnor var hysteriska och man ansåg att det bl.a. berodde på att de har en livmoder.

   Lisbeth

   Radera
  13. Inget att tillägga i sakfrågan?

   Radera
 3. Det där med feminism gäller inte lika mycket i förorten som på Södermalm.
  Det är skillnad på slott och koja.
  Men en av fem vd:ar är kvinna så någon är ju glad i varje fall.

  SvaraRadera
 4. Tyvärr tror feminister inom exempelvis FI att vägen till demokrati heter öppna gränser (möjligen har de reviderat sin uppfattning en aning de senaste månaderna), medan öppna gränser i själva verket bara undergräver demokratin. Demokratin är inget värd när alla som har åkt tunnelbana i Stockholm är svenskar, som Åsa Romson tyckte. Bristen på förstånd är understundom monumental inom feministiska kretsar.

  SvaraRadera
 5. Kan avståndstagandet ha något med suffragetternas "white feather movement" att göra, dvs förlöjligande och utmålande av män som fega (genom utdelande av vita fjädrar) om de inte var soldater? Ett samhälle där inte lika rättigheter följs av lika skyldigheter går ju stick i stäv med arbetarrörelsens "gör din plikt, kräv din rätt".

  SvaraRadera
 6. Var det inte en miljöpartist som tyckte att personer med put skulle få rösträtt? Någon vill sänka åldern till 16 år.
  Människor som uppehåller sig illegalt i Sverige har ju rätt till sjukvård, skola, socialbidrag och väl då också få rösta? Kanske alla som vill till Sverige också borde få rösta?
  Eftersom det är strukturell rasism att gamla människor i Sverige nästan uteslutande är germaner borde människor över 70 inte få rösta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personer med PUT har väl iofs kommunal rösträtt om jag inte minns fel.

   Radera
  2. Efter att ha arbetat och betalat skatt i Sverige i snart 46 år vore det väl konstigt om jag inte hade rösträtt - vilket jag har i kommun- och landstingsval.

   Fred Lane

   Radera
  3. Ja, eller så är det ännu konstigare att bo och arbeta i ett land i 46 år utan att söka medborgarskap. Men det får ju var och en välja själv.

   Radera
  4. Vet inte om det är "ännu konstigare". Bägge mina hemländers inträde i EU gjorde att det blev mindre aktuellt/nödvändigt å söka medborgarskap. Nu känns det åter aktuellt.

   Fred Lane

   Radera
  5. Om man är intresserad av samhällsfrågor, politik och försöker sätta sig in i frågor, så borde man få rösta? Kanske borde det ha börjat där dvs. med en röstskola? I stället så började det med, om man ägde egendom eller inte. Rösträtten var beroende av ekonomin. Alltså fick männen med god ekonomi och egendom rösta först. Därefter andra i tur och ordning. Alla vill dock strida för sin egen sak främst. När individen är till för kollektivet och kollektivet är till för individen, då är vi på rätt väg. Nu är vi fel ute. Vi talar för lite om kollektiv... De grupper som betalar mest skatt, är de arbetslösa och de sjuka, plus de som vill ta hand om sina barn?
   Rösträtt har de visserligen. Men Vem/vilka för på allvar deras talan?
   Försäkringskassan? Politikerna? De som folk nu tar fajten emot i all större utsträckning.

   Lisbeth

   Radera
  6. Vi talar för lite om kollektiv i identitetspolitikens årtionde?
   Du hänger för mycket på bloggen om du missat kollektivet!

   Radera
  7. Om en person som är 16 år, kan svara på, vilka de två högst beslutande instanserna i EU är, men inte dess lärare eller föräldrar klarar det. Eller ens alla politiker. Vem/vilka borde få rösta?
   16 åringar har inte jobbat och betalat skatt i 45 år...Men de kan ha stor kunskap om samhällsbyggande för det.

   Lisbeth

   Radera
  8. Ja i identitetspolitikens årtionde framhävs individen framför kollektivet. Individens rätt till frihet. Framför kollektivets. Därför missar vi att få med flera grupper. De halkar efter.

   Lisbeth

   Radera
  9. forts. Barn och ungdomar t.ex. vem lyssnar på allvar på dem?

   Radera
  10. En sak håller jag med om. Och det är att jag hänger för mycket på bloggen.

   Radera
  11. En sak håller jag med dig om Lisbeth.
   Ett kunskapsprov borde avgöra rösträtten.
   Kan man bara tillräckligt så får man göra av med andras pengar.
   Alla som har fast jobb och fyllt trettio fråntas rätten att rösta och istället erbjuds kunniga femåringar chansen.Det är enda sättet att få barn och ungdomar att bli lyssnade på kollektivt.

   Radera
  12. Ja så borde det vara. Men vem ska avgöra vad som är kunskap? Okunnigheten dvs, vi? Det är därför jag menar att trots allt är demokratin för närvarande det bästa vi har. Och ändå monteras den ner mer och mer. Makten sitter allt längre bort.

   Lisbeth

   Radera
  13. tillägg: Menar givetvis inte att man får göra av med andras pengar om man kan tillräckligt mycket. Om man kan tillräckligt mycket vill man inte, göra av med andras pengar? Man skor sig inte medvetet på andra. Femåringar har väl också talförmåga i de flesta fall. Rösträtt kan betyda, att röster hörs och tas hänsyn till. När individen är till för kollektivet och kollektivet är till för individen, är vi på rätt väg. 5 åringar kan vara "ganska" grymma. Men de är individer och har nått olika slags kapacitet. En del kallas för lillgamla. Verkar ovanligt kloka för sin ringa ålder. Jag kallar dem för äldre själar. Men så kloka att de ska ges rösträtt nej:) Det tar ett tag att uppnå sin fulla kapacitet. Ja jag talar om reinkarnation...den hypotes jag bygger mitt resonemang på.

   Radera
  14. Du menar att bara de som är tillräckligt reinkarnerade ska få rösträtt?

   Radera
  15. Nej det menar jag definitivt inte. De som har intresse av att fredligt skapa bättre samhällen bör vi ge förtroendet. Rätt man och rätt kvinna på rätt plats. Men det är väldigt svårt att avgöra vilka de är.... Kan du det? Vi kan skönja vilka de är, men det kan vara ett falskt sken.

   Elin Wägner var även besviken på kvinnorna. Inte bara på männen. Och jag "tror" att rösträttskvinnorna, inte fick med sig alla kvinnor på grund av att de inte, kände igen sig i formuleringarna. För de fattigaste, var inte politisk rösträtt viktigast, utan att mötas med respekt i det tunga arbeten de utförde. I hemmet till att börja med...
   Vilka var det man trodde gjorde våldsamt uppror först? Vilka skyllde man på? Jo på de fattigaste och arbetarkvinnorna? Pöbeln. kallades de för. Men det visade sig, att även liberala kvinnor av fin börd kunde ta till med hårdhandskarna. Då kallades även de för pöbeln, för manshatare. Och givetvis var de alla fula som stryk. Naturligtvis var man rädd för, att folket skulle resa sig då, lika mycket som man är idag. Klass vi har inte utrett vad klass är. Min hypotes är att vi reinkarnerar. Och hittills har jag inte blivit övertygad om motsatsen. "tillräckligt reinkarnerade" vad betyder det? Om du med det menar att inte försöka förskansa sig makt genom våld, så är svaret ja.
   Vi får inte veta men jag undrar hur Elin Wägner resonerat idag. Om hon hade stött Suffragetterna. Undrar om hon inte suckat över hur lite som hänt. Jag blir lite rädd när man framställer någon som fullkomlig. Vi är inte fullkomliga. Och jag "tror" att inte ens Elin Wägner var det. Och att hon om hon kunde skulle hålla med mig. Hon var med rätta bekymrad över mänskligheten. Vi har anledning att vara det.

   Lisbeth

   Radera
  16. Jag tror Elin Wägner var fullkomlig och att du Lisbeth inte kan avgöra vilka som fredligt vill skapa bättre samhällen.
   Jag är alltså din raka motsats.

   Radera
  17. Nej jag kan inte avgöra vilka som fredligt vill skapa bättre samhällen. Helt riktigt. Där satte du huvudet på spiken Anonym! Helt dum är jag dock inte. Och jag märker när jag ska tystas.
   Och jag tror inte att Elin Wägner var fullkomlig. Och jag tror dessutom att, om hon kunde höra mig "i sin himmel", så skulle hon säga att hon var jäkligt bra, ansträngde sig betydligt mer än de flesta, men definitivt inte var allvetande och därmed färdig.
   Kan det vara så finurligt, som att målet för oss alla är att bli allvetande? Inte vet jag. Men det kan vara så. Vem kan påstå annat?

   Radera
  18. Gudadyrkan skapar det rättvisare jämställda samhällen?

   Lisbeth

   Radera
  19. Av vad jag förstått så hade Elin Wägner humor. Finns inte så mycket av den varan. Hon var ömsint enligt Birger Schlaug. Hon beskrev den nästan religiösa andan, för kvinnlig rösträtt. PÅ ett humoristiskt och ömsint sätt. Hon var rösträttskvinna, men även pacifist. Vilket bör väga tyngst? Det handlade inte direkt om liv eller död om kvinnor fick rösträtt på studs? Alla fick det inte heller...

   Är det då rättfärdigt krig att ta till våld? Nej det anser inte jag. Inte konstigt, att ingen mer än hon, förstod att kvinnorna var frustrerade. Att hon försvarade dem.

   Vilket övervägde om hon försvarade Suffragetterna? Var det rösträtten? Kan vi avgöra det? Försvara betyder förresten inte hylla... Det kan betyda att man själv känner stor frustrationen och förstår att våld är lätt att ta till. Även "den bäste" kan göra det.

   Lisbeth

   Radera
  20. Nu tror jag faktiskt inte någon vill tysta dig eftersom du är den stora behållningen på Birgers blogg med allt vad du tror om allt!

   Radera
 7. Alla dessa kommentarer och händelser i höst, som faktiskt kallas feministisk politik, tyder på att de där stockkonsvervativa gubbarna för hundra år sedan kanske inte hade alldeles fel...
  Att alla som har rösträtt också har ansvar för vad som sker, är just det typiskt svenska i politiken
  Vi har ju inget ministerstyre. Alltså ingen ansvarig (patriark).
  Alla väljare är i själva verket ansvariga. Eller hur...

  SvaraRadera
 8. Gamla tiders lumparjargong har som bekant ersatts av nyspråk men jag är inte lika säker som herr Schlaug på att kvinnofriden kommer att existera i framtiden annat än som exempel på en obsolet lagparagraf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad vet Anonym 08:16 om vad Schlaug är säker på? Om du läst mer vad han skrivit istället hade du inte trampat på i din retoriskt dammiga stil. (Jag utgår från att det är samme figur som alltid skriver "herr Schlaug").

   Radera
  2. Å andra sidan, Anonym 08:48, vem bryr sig om vad som skrivs i kommentarsfältet, det sägs att någon procent av läsare av bloggar och liknande läser kommentarer som ju för det mesta blivit hem för fåtalet att prata med varandra snarare än med skribenten.

   Radera
  3. Ja och hur det blir med kvinnofriden är väl en öppen fråga när man kan stämpla retoriskt dammiga stilar?
   Det känns fräscht en dag som denna!

   Radera
 9. "Socialbidragstagare fick vänta till 1945" Ett stort problem med demokratin är att den från början var beroende av ekonomin. När det blir fel från början, dröjer sig ofta problemen kvar....Fattigdomsproblemen är fortfarande olösta. Klyftorna ökar snarare än minskar. Trots att forskning säger att jämställda samhällen mår bäst. Ingen är villig, att såga av den gren de sitter på. Och hur ska då klyftorna kunna utjämnas?

  Suffragetterna de hördes, röststarka liberala kvinnor. Som väckte en längtan hos andra kvinnor. Som hakade på. Bra givetvis. De talade om kvinnors rösträtt. Men mindre om ekonomiska klyftor? Kämpade dessa kvinnor måhända för olika saker? Talade de röststarka liberala ofta välbärgade kvinnorna, om att klass är en naturens ordning, bestämd av individens egenskaper och kapacitet? Eller sa de att alla har samma förmåga till begripande. Och i så fall stämmer det? Har alla lika stor förmåga och kapacitet att lösa samhällsproblem?

  Franska revolutionens krav på jämlikhet, innebar inte det endast avskaffandet av alla klassprivilegier. Talade man inte om orättvisa? Talade för avskaffandet av klassprivilegier. Har det i så fall skett? Skatterna t.ex. vilka betalar högst skatt?

  Demokratins problem är att den inte lyckats lösa minoriteters rättigheter. Huvudlöst lagstiftande långt borta (EU) vad görs mot det?

  Idag förs en kamp för fler kvinnor i bolagsstyrelser. Inte många politiker kämpar för "svagare" grupper. Tvärtom de ställs hela tiden mot varandra. Pekas ut som bovarna. De får betala politikernas misslyckanden. Inget parti vill på allvar ändra på det.
  Demokratin är trots detta, för närvarande det bästa vi har. Och ändå håller vi gemensamt på att riva ner även de bra bitarna, medvetet eller omedvetet. Nyanser...Liksom diktaturer är ett maktens problem, så är demokratin ett frihetens. Frihet och makt är samma sak? Vad som skiljer är gränserna.
  Lydde rådet jag fick igår och gick och köpte mig en påse nyanser. Och tänk genast dök dessa tankar upp. Får väl rådet att köpa ännu en...;)

  Kunskap är makt? Ändå röstar många på grund av övertalning. Många demagoger talar till folket, som om de vore idioter. De skräms och säger rösta inte si eller så. De bestämmer saker över huvudet på oss. Ber oss rösta för allas vår undergång. Och vi gör det.

  Lisbeth

  SvaraRadera

 10. En fråga väl värd att ställa när utrikesministern utreds för korruptionsbrott och statsministern kommer hem tomhänt från Bryssel.

  SvaraRadera
 11. Det där med att kvinnan riskerade bli "mindre kvinnlig" (jag antar att man trodde de skulle bli lesbiska) om hon engagerade sig i bland annat rösträttsfrågan var vanligt förekommande på den tiden. Jag har nyss läst litteraturhistoria om den tiden och åsikten var vanligt förekommande även bland författare och litteraturkritiken (en del ansåg till och med att kvinnor inte alls kunde skriva). Många kvinnliga författare skrev under manlig psedonym. Många kvinnliga författare från den tiden är inte ihågkomna idag. Hjalmar Söderberg förresten, rätt så otrevlig typ... Lite som Strindberg... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte ovanligt även i vår "upplysta" tid att feminister anklagas för att vara "flator, okvinnliga" - och att manliga feminister anklagas för att "bögar, omanliga".
   Personangrepp i brist på argument!
   Hörde just i radion att de par (hetero, antar jag) som samarbetar - kring barnskötsel, bland annat - har bäst sex.

   Fred Lane

   Radera
  2. Har hört att en och annan medelålders och ung vit man anklagas för att vara både arga och kränkta också i vår upplysta tid.Tydligen ska en del vara obildade också.
   Sett på tv att de har sex också men vet inte hur bra det är?

   Radera
 12. Jonas Sjöstedt är en hård man.
  Nu är Sverige medskyldigt,tycker han.
  Det betyder väl också den regering Sjöstedt så gärna ville sitta i
  alltså den regering han röstar med?
  Den med Stefan,Åsa och Gustav?
  Det är nog skit om man frågar Gustav.
  Den hårde mannen tar inte så hårda ord i sin mun men medskyldiga räcker långt.

  SvaraRadera
 13. Varför finns det en kvinnodag, men ingen mansdag? Inte mycket tyder på att de flesta män har privilegier? En liten klick oftast män sitter på makten.
  Jonas Sjöstedt t.ex. blev anklagad för att vara en vit medelålders man. Inte kan väl en sådan föra kvinnors talan?
  Det finns en kvinnodag, en semmeldag och en massa andra dagar. Inte konstigt att män som inte känner sig eller är privilegierade blir förbaskade.
  Vi får de samhällen vi skapar.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snällt av dig att vilja ge männen en alldeles egen dag.
   Men får de inte bada själva på badhuset är den inget värd och jag vill inte ha den!
   Någon måtta får det allt lov att vara!

   Radera
  2. Nej jag vill att alla dagar ska vara allas dagar. Jag vill äta så många semlor jag vill. Har ätit två. Inte på semmeldagen dock. Och jag hoppas definitivt att inte "kulturvänstern" "de gröna" och de andra, fortsätter med att nedmontera demokratin i all sin omedvetenhet om att århundraden av kamp raseras. Hoppas att de bra bitarna kan räddas.

   Lisbeth

   Radera
  3. Det finns en mansdag. 19 november infaller den.

   Radera
 14. Tack Birger och Varm KvinnoKram!
  för det grovjobb du gjort och fortfarande gör för ökad jämställdhet mellan alla oss människor. Insikten om att könsojämlikhet också är ett mansproblem är nog halva lösningen.
  Att som ung kvinna i landsbygd föra kampen vidare, kräver tjockt skinn på näsan, ett stort mått av taktiskt kunnande och medfödd
  IQ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp.
   Amazoner och Mensaner på landsbygden.
   Annat är det i stan.

   Radera
  2. Förklara gärna hur IQ kan vara medfödd? Är IQ något vi förskansat oss även tidigare? Innan födseln?

   Lisbeth

   Radera
  3. Man har den eller inte helt enkelt.Vi kvinnor på landsbygden har den.

   Radera
  4. Att ni på landet strider mot folk i stan det vet jag redan;) Och tvärtom. Landet är tyvärr uppdelat i vi och dem. Amazoner kvinnliga krigare strider inte direkt "med pennan" Kom inte hit 08:or då tar vi fram bössan! Nej vem f-an vill besöka lantisar? De är ju inte smarta (Batra). Berra och IQ ska man passa sig för om man kommer från stan;)

   Bra inlägg idag som vanligt Birger! Svaret är att knappast någon idag strider för demokratin? Den lilla demokrati som har byggts upp håller vi som bäst på att montera ner. Nu ska det dessutom ske med Turkiets hjälp. Vi är nästan lika omedvetna som för hundra år sedan. Evolutionen har sina irrvägar. Och vi irrar med. Vi måste bestämma oss för, om vi ingår i EU och även, om vi ingår i Evolutionen eller inte. Speciellt om man säger sig vara grön och vet mycket om kretslopp. In med Lööf i lövblåsten och ut kommer...något annat.

   Lisbeth

   Radera
  5. Ska vi ingå i EU och Evolutionen med Turkiets hjälp eller irra vidare själva i ett kretslopp tills lövblåsten gått över?
   Tunga frågor idag..

   Radera
 15. Tja vem har sagt att livet ska vara lätt?

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lisbeth,
   du får inte förväxla mig med anonym. Jag signerar alltid.
   Jag är idel värme och gästfrihet mot er stadsbor trots att jag har en stor dos medfödd
   IQ

   Radera
  2. Det där med "medfödd" det kan inte förklaras med IQ. Helt riktigt. Har man en stor medfödd dos värme och gästfrihet, så har man förmodligen arbetat ihop till den... Bra jobbat! att du är idel värme och gästfrihet mot oss stadsbor. Och inte laddar bössan.

   Har inte förväxlat dig med Anonym. Jag signerar inte alltid, men för det mesta. Demokrati innebär bland annat att man ska kunna vara anonym t.ex. när vi röstar. Eget ansvar gäller vid anonymitet också.

   Radera
 16. Undrar just hur länge socialbidragstagare kommer att få ha kvar sin rösträtt? Undrar just hur länge "löpande socialbidrag" kommer att finnas? Några politiska försvarare av detta kanske inte längre finns i den s.k. vänstern? "Överdrivna förmåner" som går på övertid? Helt otroligt med de hänvisningar man hör till "mänskliga rättigheter"(!) från vänster-partierna, med tanke på den arbetsmarknadspolitik man fortsätter bedriva.

  SvaraRadera
 17. Elin Wägner tyckte redan på 30 -talet att kvinnorna använde sin rösträtt fel. Det var väl därför hon var med och Fågelstadsskolan med kurser i demokrati startades. Jag tycker inte det är feminism att det ska bli fler kvinnor i börsnoterade företag. Jag tycker det är ett feministiskt förslag att attt göra ändringar i Aktiebolagslagen. så att det inte är ett aktiebolags enda syfte är att ge vinst till delägarna. Jag ångrar förresten att jag ville sänka rösträttsåldern till 16 år. Det verkar som kunskaperna blir allt grundare i samhällsfrågar. Barn ska vara barn och behandlas som det.
  Tant Barbro

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.