måndag 7 mars 2016

Förståelse för hur samhället fungerar...

Så här skrev jag i Syre häromveckan - hela artikeln här.

• Liberaler tycks inte förmå se skillnad på frihet för kapital och frihet för människor.
• Socialister tycks inte inse hur hög skatt på arbete och arbetstid motverkar såväl ett ekologiskt som socialt hållbart samhälle.
•  Konservativa har tappat all känsla för det man förr ansåg vara en dygd: värnande av natur och biologisk mångfald.
• De gröna, vars ursprungliga idé byggde på en kritisk analys av rådande ekonomiska system, har snarare blivit systemets försvarare.

Förståelse för hur systemen fungerar är grunden för att medborgarna ska känna tillit. Och för att demokratin ska fungera. Vi behöver helt enkelt rensa, förenkla och förtydliga. Skapa mer robusta system. Mindre sårbara. Som myndigförklarar medborgare, ökar friheten men också ökar förutsättningarna att kunna behålla välfärdssamhället
.
Det saknas visioner om hur Sverige skulle kunna se ut 2030. Hur vi skulle kunna gå från tillväxt- och konsumtionssamhälle till utvecklingssamhälle. Hur frihetsrummet för människor ska bli större, men också hur samhället ska bli mer rättfärdigt.  Hur vi skulle kunna göra en fredlig kulturrevolution. Fortsättning...

37 kommentarer:

 1. Ja svarar jag på på frågan i slutet av artikeln. Det behövs ett nytt tvärpolitiskt parti som är obundet och som kan plocka det bästa ur alla politiska inriktningar. Alternativet är ett bra namn. Birger skulle vara en utmärkt ledare eller en av dem.
  // Harry Hängsla

  SvaraRadera
 2. Partinamnet Alternativet säger ingenting om vad partiet tror på och vill. Jag förespråkar ett parti med namnet Ekosocialliberaldemokratiska Arbetar- och Medborgarpartiet EkoSoLiD/EAM, vilket i jämförelse är en tydlig innehållsdeklaration. Självfallet förespråkar ett Medborgarparti också medborgarlön. Men de som fortsätter slita 40 timmar i veckan eller mer skall självfallet också ha stöd. Man arbetar inte nödvändigtvis 40 timmar i veckan för att ha råd med bil och Thailandsresor, utan för att man har ett aktivitetsbehov och känner att man kan göra bra saker för människor, samhället och världen.

  Ett parti med namnet Alternativet riskerar att bli allmänt alternativextremistiskt. Det är inget självändamål att skilja sig maximalt från de andra partierna. Däremot behöver vi sunda värderingar och sund ideologi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda som behövs är patriotism.

   Radera
 3. Egentligen behövs inget nytt parti. Vad som behövs är politiker och partistrukturer som
  inte främjar följsamhet med den guldkantade paradgatan mot inordnad makt och karriär.
  Visst börjar resan i nya partier på den smala krokiga vägen med ideologisk glöd och äkta vilja. Men under vägen övergår rörelsen till alltför stora delar av människor med naiv följsamhet och karriärkåta individualister.
  Hur ska en partistruktur se ut som främjar de bästa sidorna hos dess medlemmar och ledare i stället för att i en växande fas attrahera människor med "dolda" agendor?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det torde underlätta om man har en tydlig och sund ideologi som folk samlas kring. Har man en skruttig, lealös och "slumpmässig" ideologi så låter partimedlemmar sig lätt förledas av marknadsliberaler mm som lobbar hårt och hjälper den framåt som tjänar snöda syften av något slag. Har partiet en tydlig och klok kompass så kapas det inte lika lätt av särintressen.

   Hur partistrukturerna i övrigt bör utformas för att minska risken för att partiet kapas har jag inte så mycket idéer om, men kom gärna med förslag.

   Radera
  2. Menar du Platons idevärld? Då får vi sluta att tala om slumpen? "slumpmässig" Kompass och slump rimmar illa. Med kompass stakar vi ut vår väg.

   Mitt förslag är att vi börjar ifrågasätta slumpen. Den där retliga jäkeln som dyker upp hela tiden. Jaha och vad ska den nu hitta på? Vi kan medvetet påverka våra känslor och tankar. Styra om dem. Hur sunt är det att samlas i rena känslosvall och låta känslorna styra politiken? Menar inte att vi bör vara känslokalla.

   Lisbeth

   Radera
  3. Med slumpmässig avser jag att partiets linjer bestämts av vad som fanns i luften när partiet skapades och av inflytelserika grundare som lyckats göra vissa frågor omotiverat tunga eller betydelselösa i partiet. Även retoriska grepp kan få alldeles för stort inflytande, bara för att de skapat en skenbar enhetlighet i komplexiteten.

   Radera
 4. Om produktionsskatt: Vill vi inte exportera all produktion (som är flyttbar) från landet kan det vara klokt att välja sina skattesatser så att det är kostnadsneutralt för företagen att producera här eller utrikes. Troligen leder det till att produktionsskatt aldrig kan bli en stor del av uttaget.
  Jag vill puffa för skattebaser som inte kan flytta: Skatt på fastigheter. Inte nödvändigtvis på byggnader, men samhället bör beskatta övervärden i fastigheter.
  /Kalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Automatiseringen kan leda till kraftiga kostnadssänkningar, vilket gör att folk kan få det bättre även om löner och skatteintäkter inte ökar. Om man har medborgarlön. I annat fall skapar automatiseringen förstås lätt ett stort "utanförskap" för alla dem som inte lyckas skaffa sig ett heltidsjobb, samt en kraftigt krympande ekonomi när icke-konsumerande robotar tar över produktionen.

   Radera
  2. Ja, håller med. Men moms är bättre än produktionsskatt för att moms träffar både inrikes och utrikes produktion. Dessutom håller moms ner okynneskonsumtion.
   Jag skulle förslå att man gör samhället mer robust genom viss ränteskatt, alltså skatt på krediter. Detta för att vi ska klara utdragen deflation i spåren av automatiseringens troliga kostnadssänkningar och åtföljande minskade konsumentpriser utan skuldkrascher.
   /Kalle

   Radera
 5. Förstår inte hur demokrati ska kunna fungera. Även om den för närvarande är det bästa vi har. Fungera något sånär kanske? Bättre än nu? När medborgarna förstår att demokrati är ett skenproblem, så kan vi måhända bygga system som fungerar lite bättre. Håller med Leif Webbvalet AB. Vi behöver inga nya partier. Och nej, är inte emot demokrati, men inte heller för något, som bevisligen inte fungerar. Demokratier övergår lätt till rena diktaturer. Skillnaden är hårfin. Demokratier talar om frihet, men uppvisar makt. Det är svårt att bygga demokrati, men väldigt lätt att rasera den. Barbarer river gärna allt i sin väg dvs de civilisationer, som vi tyckt fungerat hjälpligt. Det sker för fullt i detta nu, i skrivandets ögonblick.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Skillnaden är hårfin"

   Du vet verkligen inte vad du talar om!

   Radera
  2. Titta på de länder som kallar sig för demokratier. Hur beter de sig?

   Lisbeth

   Radera
  3. Titta på de länder som ÄR diktaturer..

   Radera
  4. Titta på både och...

   Lisbeth

   Radera
  5. Ta vägen förbi kiosken och köp en påse nyanser.Du behöver dom.

   Radera
  6. Tack för tipset. Nyanser är det bästa jag vet.

   Lisbeth

   Radera
  7. Tänk om Lisbeth har rätt. Räkna antalet övergrepp eller kränkningar i en utpräglad diktatur resp. demokrati, och jämför frekvenserna.
   Vill vi veta sanningen eller vill vi låtsas som att den inte finns.
   Aran

   Radera
  8. Hur är ställningen just nu?
   Vilka odds får man?

   Radera
  9. Demokratin fungerar som solens strålar.
   Många dyrkar dem trots dess högst varierande intensitet och skenbara sken i olika former. Effekterna kan skapa de mest otroliga upplevelser, som många har svårt att trovärdigt beskriva för andra.
   Målet verkar för en del vara en molnfri julidag med högsommarvärme, då alla ligger utslagna vid havet, och ingen människa har lust att besvära sig eller tänka på något arbete.
   Aran

   Radera
  10. Aran
   Jag förstår.Du vet inte.Tror inte ens.
   Bara påstår.Leker med tanken.

   Radera
  11. Jorå, jag tror, vet, förstår, påstår och leker med tanken.
   Alltså lever jag!
   Aran

   Radera
  12. Så trevligt att du lever.
   Imponerande.

   Radera
 6. Härligt!
  Besvikelsen över ett miljöparti i riksdagen driver den gröna rörelsen i riktning mot sekterism.Framtiden blir en marginaliserad tillvaro på någon blogg.En utveckling ganska lik extremkommunisternas tjäbbel om ordningen på bokstäverna i "partiernas" namnförkortningar.

  SvaraRadera
 7. Livet har blivit som ett enda stort häxprov. Människor förs ut på djupare och djupare vatten och ingen bryr sig längre ens om människor är eller var skyldiga eller oskyldiga. Mycket negativ energi i vår tid med hundratals miljoner av människor som jagar småsmulor över hela världen och den negativa energin måste ut någonstans och om det blir grannlandet, invandraren, kollegan eller grannens katt är bara en fråga om kontext.

  Satt i en lektionssal på Uppsala Universitet med 30 andra unga elever och märkte en total frånvaro av intresse ungdomarna emellan. De flesta tittade på sina mobiltelefoner varje ledig stund. Försökte lektion två att presentera mig för den seminariegrupp jag blev indelad i och de tittade först på min utsträckta hand som om jag vore en kastlös från Indien. Det tog jag illa vid mig av men det lättade när jag såg hur ointresserade de andra i gruppen var av varandra. Jag frågade mig, hur ska så här osociala människor kunna nätverka sig i livet och skapa ett bättre samhälle tillsammans med andra?

  Finns det ens en framtid?

  SvaraRadera
 8. Neoliberal Agendamån mars 07, 10:53:00 fm

  "Det saknas visioner om hur Sverige skulle kunna se ut 2030. Hur vi skulle kunna gå från tillväxt- och konsumtionssamhälle till utvecklingssamhälle. "

  Bra att ta sikte på hur Sverige skulle kunna se ut i framtiden, visioner saknas bland dagens politiker. Tyvärr kommer du dock direkt med ett färdigt svar.

  Tillväxten ska stoppas.

  Borde du inte formulera visionen som hur det ska vara att leva då?

  Exempel, ingen ska behöva dö i förtid pga bilavgaser. Sen får man utifrån det se hur man ska nå målet, att stoppa tillväxten är kanske inte det bästa sättet? Ett framtida system skulle t.ex. kunna låta bilister få betala straffavgifter efter hur många de skadar. Kör man i städer får ma betala dyrt, medan kostnaden på landet blir låg. Billiga GPS:er och kryptoteknik skulle kunna göra det möjligt/säkert.

  En annan möjlig lösning är att säkerställa att det finns billig el för elbilar i framtiden. Kanske ska vi förenkla byggnationen av nya kärnkraftverk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Neoliberal Agendamån mars 07, 11:04:00 fm

   Att börja i en nationalekonomisk term som tillväxt, dvs ökningen av bruttonationalprodukten, låter som en gravt fall ekonomism.

   Radera
 9. Förståelse för hur samhället fungerar...

  De gröna, Liberaler, Socialister och Konservativa gruffar med varandra i Pyongyang. Att Kim Jong-un styr alla fyra känner man inte till då man tar sin information från tidningen Pyongyang Sinmun och media Rodong Sinmun. Truman Show.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge som en blomma inte utsätts
   för allt för starka yttre vindar så
   kan bladen hålla sig fast i stammen.

   Men nu när bladen har skingrats för vinden
   så är både bladen och stjälken mogna för komposten.
   Radera
 10. Det är inte utan att ett och annat pekar mot att det blir etter värre efter EU-mötet idag.Mästerförhandlaren verkar inte riktigt klara sina ingångsvärden nu för tiden(även om Jämtin tycker det).Det ska bli oändligt spännande att se hur regeringens dö-halva ställer sig till det..

  SvaraRadera
 11. MP tar priset.
  Greenwashpriset.
  Det är nog skit om man frågar Fridolin..

  SvaraRadera
 12. De gamla partierna verkar inte vara ett dugg omställnings-benägna. Inte det minsta lilla. (s) & (v) är värstingarna, alla övriga partier kan nog ändå tänka sig att samhällsutveckling (till sist) behöver konkreta politiska förändringar för att saker ska fortsätta fungera. Värstingarna skiter i detta! Saker görs där som när farfar var hyfsat ung, punkt & slut. Klockan stannade/sista kalendern utgavs kring år 1966.

  SvaraRadera
  Svar
  1. (sd):s öppna funderingar i nyhetsprogrammen om att man skulle vilja omförhandla EU-medlemskapet som vissa andra länder gjort...skulle man ens kunna viska om sådana saker bakom stängda draperier i den s.k. "vänstern"? Den som ju var så radikal, en gång i tiden? För mycket, mycket länge sedan, ja så länge sedan att man tänker på sago-frasen "det var en gång.."

   Radera
 13. En dansk trader blev visselblåsare. "The secrets of central banks"

  Får inte länka så sök på youtube "Central Bank Debt Slavery and Big Money Collapse, with Mads Palsvig"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur många visste att danska "riksbanken" är privatägd? Inte ens insidern Mads som jobbat 30 år visste detta.

   Vi måste ändra på hela banksystemet, först då har vi en chans att bli av med de som nu styr bakom kulisserna, nuvarande system är deras största födkrok.

   Radera
 14. Vision om hur livet ska vara år 2030? Om 14 år år borde jag leva om jag lever lika länge som mina föräldrar och andra släktingar. Jag vill då ha möjlighet välja att allt jag äter är från svenska lantbruk eller trädgårdar. Alla ska få bra undersökningar av sjukvården så att alla får anpassad kost för att behålla sin hälsa. Jag vill att mina anhöriga ska veta och tycka att mitt boende är tryggt och att jag har valt det själv. Det går att nå min bostadsort med allmänna kommunikationer varje dag i veckan. Brev utdelas varje dag. Post kan skickas varje dag. Telefon och bredband fungerar för alla varje dag i Sverig när det gäller kommunikation inom Norden. Min energiförsörjning kommer från sol, vind med biomassa. Det finns personal i skola vård och omsorg som har val begränsade ansvarsområden i tid och rum. Ingen som inte själv vill jobbar mer än 30 timmar i veckan. Alla har möjlighet att ha en basinkomst. Detta för att det enkelt ska gå att årstidsanpassa arbete efter nederbörd och värme. Det finns tillräckligt med Gode män till de som behöver stöd i ekonomi och att bevaka sina rättigheter. Staten har öppnat kassatjänst igen och hanterar kontanter. Vi behöver som privatpersoner ingen annan bankservice. Privatbanker avskaffas. Eftersom alla måste leva inom de ekologiska gränserna så är all produktionen mycket hård styrd. Det "trycks" bara så mycket pengar som behövs för att det nödvändiga arbete i Sverige ska kunna utföras varje år. Löneskillnderna är små, eftersom resurserna som får användas måste fördelas rättvist. Det finns inte mycket att köpa som höjer statusen! Kultur är tillgängligt för alla genom enkla sätt kunna delta ivisningar på teater och museer genom Internet. Alla friska och starka har utbildning i civilförsvar. Alla har undervisning i hushållning och återbruk av resurser. Sverige är öppet för in och utvandring. Polisen har tid att göra sitt arbeta att förebygga och utreda brott. De har anställda som sköter pappersarbete som passhantering mm. Det finns personal vid buss och tågstationer som säljer biljetter och kan svar på frågor och hjälp atill vid problem. Livet verkar långsammare än vad det är nu men alla kan odla sina relationer och då minskar problemen för barn och ungdomar så det är mindre brott och folk håller sig friskare. All mark är kommunaliserad. Mark kan inte ägas bara hyras. Vem som får hyra bestäms genom aktioner vid lämpliga intervall. Tant Barbro

  SvaraRadera
 15. Hej Tant Barbro.
  Vi människor har sedan Platon pratat om
  hur vi ska skapa ett bra samhälle.
  Men så länge som inte gör det själva så blir det inte till.
  BS kommer att på sitt lättsamma och följsamma sätt att tala
  om för oss hur det borde se ut. Men han kommer aldrig att utsätta sig
  för de risker och insikter som skulle följa av man tillsammans med andra
  och den plätt på Jorden som vi bor på, skapa ett bra samhälle.
  Det är en mycket rimlig inställning, eftersom det materialet i form av människor knappast längre finns. Skulle sådana grupper av människor uppstå
  så är det troligt att dom skulle utrotas av vettlösa länder som USA och
  deras lika vettlösa ryggradslösa länder som liksom rödbetor på rad, står
  till USAs förfogande för hänsynslös strävan efter Total Dominans på Jorden
  och som förespråkar en konsumerande livsstil som hotar allt liv på Jorden.
  Men vi måste ha förståelse för att innan majoriteten av Sveriges riksdagsmän blev vansinniga så blev de utsatta för påtryckningar.
  Exempel: Sveriges medverkan på USAs sida när dt gällde mordet på Gaddafi och på Libyen. Fler exempel om vettlösa avtal där demokrati ersätts av girighet kommer om ett sådant tema uppstår.

  Farbror Roland

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.