måndag 1 februari 2016

Skatt på finansiella tjänster

Förra gången det begav sig...hittas i papperskorgen.
Från och med idag skall inte fler hamna i FAS 3. En rödgrön reform som säkert gläder många. En annan reform som kan bli verklig utreds av Christer Sjödin, f.d. lagman i Kammarrätten i Sundsvall. Han utreder skatt på finansiella tjänster. 

Finansiella tjänster är idag undantagna från moms, till skillnad från det mesta annat. Gissa hur det kan komma sig i en ekonomistisk samhällsmodell... Och gissa varför man ägnar så mycket kraft åt att försvara just denna snedvridning när man annars så gärna talar om förenklingar (platt skatt etc)... Förenklingar och likvärdighet tycks vara viktiga då det medför att den som redan har kan få mer.

Utredningen om finansiella tjänster skall vara klar i höst. Och syftet är att lägga fram förslag på hur finanssektorn - typ bank- och finansieringstjänster, värdepappershandel etc - skall beskattas så att någon sorts ordning kan införas som avslutar den värsta formen av snedfördelning av skatter.

Den rödgröna regeringen har trots sina tillkortakommande i alla fall, efter alla års diskussion, kommit fram till att denna snedfördelning - varför skall moms utgå på livets nödtorft men inte på finansiella tjänster? - i någon mån bör rättas till. Se där någon fördel med en rödgrön regering, trots allt. Om det nu slutar i något annat än ett stort ingenting...

Alla skulle inte bli glada om den finansiella sektorn skall behöva ta ansvar för mer än sitt eget välbefinnande, sitt egenintresse av vinst. En sektor som rent generellt behandlas med silkesvante och vars ledargarnityr uppbär fantasilöner trots att de verkar inom en skyddad verkstad eftersom staten till slut garanterar det mesta.

I t ex Danmark har man en avgift på finansiella tjänster, som kompensation för att man inte betalar moms. I Sverige har frågan diskuterats i årtionden... Till och med utretts, förslag lagts... och hamnat i papperskorgen. SOU  1990:46. Motstånden från starka grupper har varit stort. Jag känner igen motstånd av denna art från den tid då jag var med i en utredning om bland annat förmögenhetsskattens framtid.

Nu lär den mer kapitalstinna lobbingmobben snart göra ett sista anfall, som vanligt lite snirklande om värdet av principiell likvärdighet, men också pekande på "gränsdragningsproblem" vilket gick hem förra gången - något man däremot aldrig väjt för när det gäller t ex kultursektorns beskattning, vilket alla som jobbar inom den sektorn lär känna till.

PS!
Varför infördes inte skatt på finansiella tjänster förra gången det utreddes i Sverige? Den dåvarande regeringens formella skäl var att det fanns "tekniska hinder" och" internationella aspekter". Det förstnämnda hindret sades vara att "fastställa beskattningsunderlaget". Det andra som sades försvåra införandet var innehållet i ett EU-direktiv, som dock inte innehöll något strikt förbud.  Man skall inte förminska svårigheterna, men inte heller förstora dem... Sanningen var att den dåvarande regeringen inte var intresserad. Vems förtjänst det är att frågan än en gång aktualiserats kan vi ju låta vara osagt så slipper vi tjafs om den saken. EU-direktivet är för övrigt ändrat sedan 90-talet.

38 kommentarer:

 1. Den penningsuktande grönmobben i regeringen borde, trots sina tillkortakommanden, åtgärda det här.Men gör dom det?

  SvaraRadera
 2. Den blåa vi-stöder-oss-på-ett-gammalt-nasse-parti-mobben kommer att motsätta sig detta med all kraft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den röd-gröna-finns-inget-tak-mobben sviker Sjöstedt här också!

   Radera
 3. Jag har inget emot att sätta åt finansindustrin. Men detta socialistiska förslag ger inte den effekten utan blir ytterligare en belastning för svensken som redan lider under världens högsta skattetryck. Det är de lagarna som sjuklöverpartierna skapat som är problemet - inte brist på avgifter och skatter. Titta istället på den Isländska utvecklingen. I den riktningen hittar vi en väg att bryta den globala finansterrorn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @RB
   Du kan tänka rätt i flera steg. Var vänlig inseminera alla Miljöpartistiska kvinnor med dina gener snarast!

   Korrigeringen måste ske i följande ordning
   1. Ut ur Eu
   2. mer socialism och skatteryck

   Den som gör det i en annan ordning arbetar sannolikt åt främmande makt för att söndra Sverige för att senare kunna härska med Sverige....oavsett om det är medvetet eller ej...

   Jag börjar alltmer tro att det är medvetet ... i detta märkliga fall.

   Radera
  2. Jag följer jordens upplösningen av alla jägarsamhällen
   och vårt medlöperi in i det stora dårhuset.
   Sedan när vi är befriade ifrån varje sammanhang så kan vi
   uttrycka oss, ibland, nästan lika intelligent som Birger Schlaug kan.

   Roland. Rödbetor är vi allihopa.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Men nu har ju inte Sverige världens högsta skattenivå..

   Radera
 4. Toppkommentarer från toppolitiker i vårt så hatälskade USA;

  TRETTON pojkar och TVÅ flickor i toppen. Detta kallas ändå för en demokrati.


  "Sättet att vända utvecklingen av vår ekonomi är inte att göra rika människor fattigare, utan fattiga människor rikare."

  "Det är det som är grejen med affärer. Fakta och siffror och resultat är det som faktiskt räknas. Det handlar inte bara om ord som inom politiken."

  "Jag tror inte att de män och kvinnor som försvarade demokratin kämpade för att skapa en situation där miljardärer äger den politiska processen."

  "Jag tycker om att tänka stort. Om du ändå ska tänka något, så kan du lika gärna tänka stort."

  "Kvinnor är den största outnyttjade reservoaren av talang i världen."

  IQ

  SvaraRadera
 5. Neoliberal Agendamån feb. 01, 09:13:00 fm

  Valpskatt provades på 80-talet med katastrofalt resultat. Vi behöver göra precis tvärtom, avskaffa all skatt på kapital så vi uppmuntrar investeringar och företagande. Kan t.ex. finansieras genom avskaffade ränteavdrag och privatiserad a-kassa.

  Grundproblemet är dock det monetära systemet. Det är det som gör att bankerna kan tjäna mångmiljardbelopp genom att inflatera valutan samtidigt som vi får en instabil ekonomi med bubblor och krascher.

  Vi behöver ett uppbackat system med fast penningmängd (eller sakta ökande med någon procent) och marknadsräntor. Vill många låna stiger räntorna, vill många spara så sjunker de. Helt självreglerande, istället för reglerat av planekonomerna på Riksbanken. Och bäst av allt, går banken i konkurs så kan du foprtfarande få ut dina pengar, då de aldrig är en del bankens balansräkning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vadå kapital. Det finns inga kapital hos varken företag eller alla oss andra. Allt är processat igenom bankernas datasystem. Vad allt handlar om är skulder. Sveriges ekonomi är en av världen största kasinoekonomier. Allt är bluff ett stort jävla pyramidspel baserat på bankernas skulder till alla bankers kontoinnehavare. Alla företag i detta land har baserat sin verksamhet på lån från bankerna, den dag när detta krakelerar sopas företagen undan och banken tar tillgångarna för att försöka rädda sig själv. Senast var det Cabby som konkade och banken snodde tillgångarna? Om detta står det inte mycket i dagspressen för det är ju normalt?! Skojeriet fortsätter så länge folk tror att det finns kapital? Pengar? vadå 3% är pengar resten 97% är SKULDER!

   Radera
  2. Neoliberal Agendamån feb. 01, 04:51:00 em

   Rätthaveridiskussioner kring ordet pengar får du ta med Lincoln, men jag menar skatt på utdelningar, ränteintäkter, aktievinster mm.

   Det som normalt brukar kallas kapitalinkomstskatt.

   Radera
  3. Lite roligt att Neoliberal så glatt skyddar parasitismen men svammel om att man är rättshaverister om man berättar sanning.

   Men då det enligt dig Neo är en man en rättshaverist om man påpekar att den svenska penningmängden till 97% består av bankernas skulder till kontoinnehavare måste då också anse att bankrusningar är en teori skapad av rättshaverister (du vet där som hände t.ex senast i Grekland när bankomaterna och bankerna stängde luckan - men visst ja - det hände ju aldrig enligt dig).

   By the way, Neo, jag har bara varit i rättegång en gång och det var för över 25 år sedan när jag vapenvögrade. Så istället för att diktera dina egna konspirationsteorier om andras rättstatus så kan du inte försöka pterkomma till jorden istället för att flyga ut i rymden med din egna fantasier - jag skriver det av all välmening - det kan inte var bra för din mentala hälsa att tro att dina fantasier alltid är sanna.

   Men om vi slutar larva oss och istället beskriver om den verklighet som faktiskt existerar (och nä, jag innefattar inte din verklighetsuppfattning med verklighet, Neo)så är hela penningsystemet uppbyggt som ett pyramidspel - precis som Kjell påpekar.

   Vad händer i ett pyramidspel - jo de som lämnar det sist blir av med sina pengar. Vad händer vid en banrusning? Jo, de som kommer sist ut får inte ut sina pengar då bankerna inga pengar har.

   vad är Ingves egentliga mandat`? Jo, att ljuga för att skapa förtroende som att inte bankrusningar uppstår! Ingves ska skapa ”trovärdighet” och ”finansiell stabilitet” genom att övertyga folk om att de har pengar, dvs kronor, på sina konton så att inte folk synar bluffen.

   Tänk vi alla skulle kunna göra som bankerna! Tänk om du kunde betala dina skulder med dina skulder då Riksbankschefen sagt att alla skulder är pengar. Bankerna blir mao ”rikare” ju mer de sätter sig i skuld och kan inbilla alla andra att bankens skulder är pengar, dvs kronor. Till slut brakar skiten då varken skuldslavar eller bankerna kan bära mer skuld samtidigt som lögnen att kundkontot kan innehålla pengar, dvs kronor, uppdagas. Då stänger bankerna luckorna till bankomaterna, såsom i Grekland senast (för, jo, Neo - det som skedde i Grekland hände faktiskt i verkligheten).

   Allt fler vet om att det är ovan som det funkar. Förutom du, Neo, som, som sagt, tror på dina egna hopdiktade sagor.

   Radera
 6. Den rikes lekstuga: aktier, fastigheter och kultur är undantagna normala skatter.

  SvaraRadera
 7. Neoliberal Agendamån feb. 01, 09:22:00 fm

  Såg att man idag ska lägga fram ett förslag om att bygga järnväg genom södra Sverige för 200-300 miljarder. Vilket vansinne!

  Tänk om man istället hade byggt kärnkraftverk så alla fossildrivna bilar hade kunnat ersättas med självkörande och eldrivna fordon.

  SvaraRadera
 8. Ett EU direktiv som innehåller 42 åtgärder för att upprätta en inre fungerande marknad för finansiella tjänster, kan upplevas som ett strikt förbud? Det gjorde direktivet 1999? Läste det någonstans länk förbjuden.
  Måhända var inte den förra regeringen intresserad. Nej man ska inte förminska svårigheterna, men heller inte försvåra dem. Ju mer komplext och ju mer svårtolkat, desto större risk för felaktiga beslut. Det lutar mer åt att det är svårt än lätt alltså. Kampen för att inte moms ska tas på ideell verksamhet minns vi? Den skulle föras ända in i kaklet av Borg. Många var upprörda.

  Läste idag länk förbjuden att "Svenskarna har dålig koll på EU" och att slutsatsen av det blir, ett demokratiskt underskott. Det är illa när som det skrivs beslutsfattare, lärare, forskare i statsvetenskap har dålig koll på EU:s politik, då det är vår politik. Enligt artikeln så påverkas de flesta beslut som tas i Sverige inom alla områden av EU direktiv.
  Och det borde ju vid detta laget, inte vara något nytt under solen, det borde få vem som helst som gillar politik, att mer diskutera EU som vår politik. I stället snurrar de flesta in sig på sina ideologier.

  Nu får väl SD och V som EU kritiska partier visa vad de går för. Är mycket tveksam till om SD vill sätta åt finansindustrin. Även om de kallar sig för EU kritiker.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. V och SD är ju inte partier som alla andra även om de kallar sig EU kritiker.
   Och inte sitter de i någon regering heller.

   Radera
  2. @Lisbeth
   SD är endast EU-kritiskt av populistiska skäl, tror jag, knappast realpolitiskt. De är för alla de borgerliga saker som även S och MP är för, ex. frihandel och Natohögvarter. Så att SD kommer sätta åt finansvalparna är nog ytterst tveksamt.

   Man kan inte ha frihandel med EU utan att vara med i EU. Det kan en tolvåring förstå. Tyvärr har SDs fotfolk en sekteristisk attityd till sin ledning ... men det är de inte ensamma om...

   För miljöpartister som vill ha öppna gränser för islamistisk invandring men samtidigt sätta åt finansindustrin lutar det åt V.

   Fär er med förmåga att tänka i flera steg långsiktigt finns det tyvärr bara ett parti idag.

   Radera
 9. Vad är det som gör att f.d. lagmannen utreder skatt på finansiella tjänster? Ett plötsligt uppvaknat intresse? Kan det vara ett EU direktiv. Kommissionen har väl lagt ett förslag 2011? Om det blir skatt på finansiella tjänster, så är det väl för att kommissionen, bett medlemsländerna titta på det. På EU språk brukar det kallas harmonisering. Varför försöka få det till så stor betydelse, vem som sitter i regeringsställning? Direktiv haglar oavsett. Och alla har lika svårt att förstå sig på dem. V och SD är väl representerade i EU parlamentet? Ja det finns en rad anledningar till, att de inte är "partier som alla andra" Deras EU kritiska hållning inte minst, gör inte direkt, att de blir inbjudna av de andra.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. EU-kritiska partier behöver hållas på en armlängds avstånd om inte freden i Europa ska riskeras!

   Radera
  2. Så bra då! Då fixar de andra att freden i Europa inte riskeras. Det ser ju bra ut hittills OBS! ironi

   Lisbeth

   Radera
  3. Svar till Anonym 10:38 Vaddå? EU är uppbygtt för att gynna handel. Det gick att handla mellan de Europiska länderna innan EU bildades. Problemet är nu att om klimat målet ska hålla så ska vi konsumera mindre och då blir det mindre handel eftersom produktionen måste minska. Det är därför som bakerna måste få lagar att följa som gör det möjligt att skriva ner lånen eller skriva av dem eftersom värdet på många produktions enheter kommer att sjunka. Export och import ska bara göras där det finns komperativa fördelar. Inte som nu när nästan lika grejor skickas fram och tillbaka över gränserna. Naturligtvis ska finasiella tjänster beskattas. Eller förbjud dem helt. Det är väldigt få som tjänar på att det finns folk som jobbar med att placera pengar i fonder och sälja diverse försäkringar på det. Det som verkligen behövs är godemän och att det finns bemanning på postkontor och bankkontor så man slipper sitta i telefonkö då ens bankkort krånglar. Tycker Tant Barbro

   Radera
 10. Thorsten Schüttemån feb. 01, 10:39:00 fm

  För vissa tjänster är det omvänt, de utsätts för en straffskatt. Värsta exemplet ät alliansens skvader trafikförsäkringsskatten!

  SvaraRadera
 11. Nu ska regeringen jaga utsatta EU-migranter, även kända som tiggare, också enligt förslag.Men det kunde ha varit etter värre.

  SvaraRadera
 12. Antiziganismen är djupt rotad. Hittar man inte de marockanska gatubarnen så kan man ju visa alltid visa, att man kan göra något åt de fattiga EU migranterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det var väl inte regeringen som jagade marockaner i varje fall?
   Någon måtta får det väl vara på kommenatrerna också!

   Radera
  2. Det var väl marockanerna som jagade regeringen för att de inte skulle erkänna Väst-Sahara om det ska vara rätt!?

   Radera
  3. @Anonym (fegt)
   Det finns i princip ingen anti-ziganism. Folk är emot den fria rörligheten av de sociala problem som andra länder i EU skapat i sina egna länder.

   Hela världens sociala problem är inte fattiga svenska pensionärers ansvar och de ska faniej inte behöva utsättas för dem! De byggde Sverige och vi ska visa dem respekt! Vet hut!

   Radera
 13. Herregud, kommentatorer som alltid kommer in på samma ämne i vilkens kommentarsfält de än skriver är så erbarmligt trasiga som människor känns det som. Tragiskt att följa faktiskt! Och sen Martin med sitt enmannaparti och sin självbild som vetenskapens företrädare. Vad är det vår bloggare brukar skriva?? "Jisses!"
  L.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En förklaring till att samma ämne dyker upp är att det i alla undersökningar som görs också anses som den viktigaste frågan av en majoritet.Tydligen tillhör du en avvikande minoritet.

   Radera
  2. Ber om ursäkt! Skulle inte ha slängt in kommentaren 11:25:00. Antiziganism det är känsligt! Och inte hörde det hemma här!Intressant inlägg idag av Birger. Tycker dock att det "lilla" PS:et var mest intressant. Det är väldigt viktigt vems förtjänst det är att frågan aktualiseras.

   Lisbeth

   Radera
  3. @Anonyme L-fegis

   Peka på ett enda anti-ziganism-parti! Det finns inte. Svenska zigenare med motivation att integreras är i stort sett integrerade i Sverige.

   Vad vi svenskar i allmänhet är emot är tiggeri och människohandel i Sverige, oavsett nationalitet. EUs problemländer och världens islam-länders extremreligiositet och kriminalitet är inte endast Sveriges ansvar.

   F.ö. Tror du på fullaste allvar att ett vetenskapligt parti som uteslutit två medlemmar pga. religiösa fantasier och en pga. icke-konstruktivt beteende är ett enmansparti? Koppla om i hjärnkontoret eller besök gärna en psykolog eller en kyrka där blind tro är välkomen!

   Radera
  4. L och Lisbeth är två olika skribenter. Som sagt ber om ursäkt! inlägget 11:25:00 hör inte alls hemma här. Det "lilla" PS:et som rör EU var som sagt mest intressant.

   Med vänlig hälsning Lisbeth

   Radera
 14. Att fler inte ska skrivas in i FAS3-systemet betyder tydligen INTE ALLS att inte fler arbetslösa ska "få del av" FAS3-platser? En rödgrön ordlek som nog kommer förvåna många..

  SvaraRadera
 15. Varför skulle en moderat-topp läcka till Aftonbladet av alla tidningar?
  Verkar det troligt?
  Det sannolikaste är naturligtvis att Aftonbladet och LO vill att Löfven dumpar MP och säger: tack för kaffet,vi ses väl nån gång om ni finns kvar?

  SvaraRadera
 16. Gratulerar alla långtidsarbetslösa hjon, ni slipper FAS:en! Gissa vad ni ska få göra istället? Arbetsträning på arbetsplatser! Visst låter det som en enorm skillnad mot FAS3? Tacka miljöpartisterna för denna gåva, de har säkert gråtit över arbetslösas villkor & kämpat hårt politiskt med att äta smörgåsb..eh, med att hjälpa de sämst ställda!

  Frågvis unge: "-Pappa, kan man arbetsträna?"
  Pappa: "-Nej det är en omskrivning"
  frågvis unge: "Omskrivning för vadå, pappa?
  Pappa: "Ett annat ord för slavarbete."

  SvaraRadera
 17. När L med kvasten sopar rent
  hon håller idogt på till sent
  En annan L och en vetenskapare
  De klassas båda som ena gapare
  Ingen vet väl vad en annan vill
  Huvudsaken inte kvasten är still
  På sanningar får man inte tulla
  Vare sig man är mas eller kulla
  /NaVet


  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.