tisdag 9 februari 2016

Kanske var det just då det vände

Kommer ni ihåg sossen i Årjäng som flög i taket? Det var den 9 oktober förra året. Precis 4 månader sedan. Jag befarade att det skulle bli vändpunkten på flyktingdebatten. En verklighet - den som existerar i ett materiellt rikt land som vårt - krockade så högljutt med en annan verklighet - den som människor på flykt lever i. 

Vi som lever i vår verklighet tål inte så mycket när cirklarna rubbas, de som lever i den andra verkligheten tycks tåla vad som helst. Så här skrev jag den 14 oktober:

Onsdag 14 oktober 2015
Om klockorna stannar och blommorna vissnar

När vi tittar tillbaka på just 2015 så tror jag att en händelse den 9 oktober kan komma att uppfattas som vägdelare. Ett socialdemokratiskt kommunalråd i Årjäng (Daniel Schützer) meddelade i panik och frustration att statsrådet och partikamraten  Morgan Johansson är så dum att klockan stannar och blommorna vissnar.

Anledningen till utbrottet var att statsrådet sagt att man får bygga nya skolor om de gamla inte räcker till nu när allt fler barn på flykt skall få undervisning. Kommunalrådet skrev på Facebook: "Det är för i h-e inte plank och tegelsten det är brist på utan lärare!!!!!"


Vardagens praktiska verklighet hade krockat med teorierna. 

Det är just detta - inte att kostnaderna akut blir högre än budgeterat eller att det finns brist på vilja eller att Åkesson värderingar skulle trängt undan empatin - som är den stora utmaningen. Det är just detta som kan komma att få de många, som arbetar konkret för att göra situationen så bra som möjligt, inte orkar.

Den stora utmaningen är att de system vi har - och de goda värderingar vi har om allas rätt till skola, sjukvård, rimligt boende - helt enkelt inte akut klarar en så snabb befolkningsökning som nu är fallet. Verkligheten, där såväl frivilliga som anställda gör ett fantastiskt arbete, blir liksom överfylld för ett land som, till skillnad från flera andra länder, har välfärdssystem av en art som kräver såväl långsiktig planering, byråkratisk ordning och reda -  och som har jämförelsevis mycket höga kvalitativa värden.

Lärare vars klasser växer snabbt, sjukvårds- och omsorgspersonal som helt enkelt inte hinner med, socialsekreterare som ser pappershögar som vecka efter vecka bara växer hur mycket man än jobbar, frivilliga vars ork sinar, asylmottagare som börjar känna panik, ansvariga som får allt svårare att sova på nätterna, alla som känner att de inte räcker till. 

Precis så som det blir när krigets effekter inte bara når våra teveapparater, utan står vid dörren. Då kommer till slut utbrotten. Som i Årjäng. Det rinner över. Jag har sett det på nära håll. Goda människor som inte orkar, som har dåligt samvete för att de så väl vet att den som flytt har all anledning att orka ännu mindre. De orkar lite till för att stå upp mot Åkesson och Söder vars retorik bottnar i något de inte alls kan dela.

Åsikten att det inte går längre börjar slå rot. Som i Årjäng. Känslan av att Sverige gjort mer än andra länder leder inte bara till stolthet utan också till viss uppgivenhet. Relativt små strömmar - av alla de som flyr - uppfattas som enorma. I vår lilla värld, här i Sverige, är de enorma. För vi är inte vana. Jag är övertygad om att statsråd börjat känna ångest. Jag vet att det finns statsråd som vill så mycket, som ser individer i kollektivet. Som inte ser strömmar av flyktingar, utan människor av kött och blod. Som ser varje ensamkommande barn, som ser sina egna barn i samma situation, som vet att de själva dragit en vinstlott som lika gärna hade kunnat vara en nitlott.

Här, just här, mitt i alla goda människors vardag, alla välvilliga människors känsla av kaos, kan något brista. Som för vardagens politiker i Årjäng. Teorier, som tar tid att genomföra, krockar med verklighet som inte har den tiden.

Det är här vi står. Våra välordnade system, anpassade för fred och hög standard, möter en verklighet som är vardag för de som känt sig tvingade att fly i hopp om en dräglig framtid.

Så låt oss fundera över vad vi gör när vi når det som allt fler kommer att uppfatta som vägs ände. Därifrån finns många stigar. Det finns förskräckliga stigar som leder ut i bruna träsk. Det finns bra stigar. Den allra vackraste stigen kanske inte självklart - även om möjligheten finns - leder till en plats där humanismen får näring, den kanske istället leder till en plats där empatin dör, till de bruna träsken trots att vägskylten lovade något annat. Det är väl detta som är några av de akuta - filosofiska såväl som sakpolitiska - frågor som de ledande politikerna analyserar. Antar jag.

Vi vet genom historien att empatin är skörare än vi så gärna vill tro, att den utmanas när vi känner att vi inte längre har kontroll. Det är den funderingen mogna beslutsfattare, som vill väl, lär grunna på. Och vad händer om något, som inte får hända här och nu, händer? Om en självmordsbombare av egoistiska skäl tar kål på sig själv och tar med sig andra in i döden? Var står politikerna då? Vad tar det kollektiva tyckandet vägen då?


Människor på flykt tycks orka det ofattbara. Människor i välstånd, hur mycket orkar de när cirklar rubbas? Själv har jag inga bra svar. Inga dåliga heller. Jag hoppas att jag haft något svar om jag varit politiker. Men är inte säker. Jag är oroad för att ingen politiker just nu har svar som de känner sig trygga med. För hur skulle de kunna det? 

Hur mycket vill medborgare som sitter vid väldukat bord dela med sig? Smulorna som ramlar ner, javisst. Det överflöd man inte orkar äta, javisst. Men därutöver? Var går gränsen för att man inte känner kontroll? Får avstå från sådant man tänkt sig? Hade vi inte varit utsatta för reklamens budskap om att vi aldrig skall vara nöjda, alltid vilja göra den längre semesterresan, alltid köpa mer, större, bättre - hade vi haft lättare att vara förnöjsamma då? Lättare att avstå för att göra livet drägligare för andra medlemmar i den art vi tillhör?

Och: Kanske hade system och strukturer varit mer förberedda för det som nu sker om fler hade förstått att vi - oavsett krig och fattigdom - hade att se fram emot stora folkvandringar i framtiden. Klimatförändringarna kommer att leda till det. Vi har ju vetat det i så många år.

Trots att vi som art är fantastiska på att uppfinna och greja så är vi också så dumma att - för att citera politikern i Årjäng - klockan ofta stannar och blommorna ofta vissnar. Det är inte plank och tegel som fattas oss - det är förmågan att tänka längre. Den togs nog bort, om den nu funnits, någonstans där kvartalsrapporter började styra världen. Kortsiktighetens förbannelse. Inom ekonomin. Inom politiken. Inom vår vardag. Eller?

Det är egentligen inte pengar som fattas - herregud, det finns mer pengar i samhället än någonsin - det är lärare, sjuksköterskor, tolkar, allt det där praktiska. Då hjälper det måttligt när statsministern lovar mer resurser till kommuner. För han kan inte lova fler lärare, fler sjuksköterskor, fler tolkar, allt det där praktiska. Han kan bara lova pengar. Men pengar står inte i kateder, pengar samtalar inte med patienter, pengar skriver inte ut recept, pengar håller inte i en hand som darrar av ångest, pengar tröstar inte ett barn som inte kan sova.


Konstigt nog är det första gången jag önskar att jag var kvar i politiken. Till och med önskar att jag varit något så främmande som statsråd. Trots att jag just nu inte har några bra svar på vad som bör göras och hur det bör göras. Det som oroar mig att ingen annan heller har det. Lika lite här i Sverige som i Europa och världen i övrigt. 

Det kanske vore bra om alla inblandade började med att erkänna det. Monterade ner de retoriska rustningar man förskansat sig bakom. Slutar prata om att man har kontroll, eller att kontroll funnits bara man själv suttit vid den formella makten. Eller att lösningen hade varit att för länge sedan stänga gränsen för att bli en ö i världen. 

Tidigare texter:
Om de som utnyttjar för att sko sig
Så blir det lättare att komma in på den svenska arbetsmarknaden. 
Vilka skatter bör höjas för att finansiera?
Funderingar kring nationalstater och öppna gränser. 
Tre system som borde omformats för länge sedan

78 kommentarer:

 1. En viktig del av lösning är att förstå att det finns lärare och andra personer som kan fylla viktiga arbeten bland de som precis kommit hit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst - bara vi inser att det kommer att ta tid innan de kan fylla dem, bara vi har tålamod nog.

   Fred Lane

   Radera
  2. Hur mycket tid det tar beror på hur mycket styrning, kvalitet och formalia som eftetsträvas.

   Uppskattar att kanske en tredjedel av vuxna svenskar skulle kunna ställa sig framför en högstadieklass efter en veckas förberedelser och bidra med nytta. Andelen bland tex Syrier är kanske lite lägre.

   Radera
  3. Iblandekonomi, du bortser från en hel massa saker! Du tror att vuxna är bättre än de är! Att de kan mer än de kan! Många av de som är arbetslösa är det av skäl, t ex att de inte är så smarta, inte vill så mycket, är sjuka, har missbrukarproblem, har råkat illa ut på olika sätt och inte orkar med en massa ungar i en gyttrig miljö.

   Radera
  4. Jaha Anonym, hur stor andel av svenskarna tror du skulle kunna ställa sig framför en högstadieklass och bidra med nytta då?

   Radera
 2. Herr Schlaug kanske skulle bege sig tillbaks till politiken?
  Någon sorts insikt presenterar han ju.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym 07:52 - du får dua mig och jag uppfattar det inte som vare sig kränkande eller oartigt om du skulle vara frimodig nog för att undvika prefix framför mitt namn. Så du inte känner dig alltför obekväm.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Suverän text, nog mer aktuell idag än när den skrevs.

  Jag brukar framföra liknande ståndpunkter. För jag anser att även gröna måste bidra till att få ner orosnivån i samhället runt migration/integration, annars riskerar den gröna rörelsen att bli marginaliserad under överskådlig tid.

  Men det är inte lätt att hävda något sådant bland gröna och de som är vänster. Många där tror att empati och mer pengar är lösningen. Men om man tror att det är mer komplicerat än så, ja då ses man som rasist, brun eller oempatisk i största allmänhet.

  Men Birger går kanske inte att avfärda lika lätt. Så jag sprider förstås texten på FB.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte den gröna rörelsen redan på väg att marginaliseras?
   Alternativt assimileras?

   Radera
 5. Det är inte så...
  Vi lever i en "lyxfälla" som nation.
  De mest elemntära funktionerna finns inte längre.
  Det krävs så ytterst litet för att allt skall stanna.
  "Någon Annan" - politiken har gjort att ingen längre tar ansvar för sitt eget liv.
  Vi förutsätter att pengarna rullar in. Och gör de inte det så lånar vi....
  Det behövs bara en liten justering för att svensk ekonomi hamnar i stora problem.

  SvaraRadera
 6. Vi bör inte se oss som en liten ö. Utan som det vi är, en liten del av EU. Och en väldigt liten del av världen. EU:s system och strukturer verkar vara dåligt anpassade, för att ta emot människor på flykt. De skiljer sig visserligen även åt. Men något vidare bra, är de inte överlag. Ändå harmoniseras systemen. Människor på flykt tycks inte orka det ofattbara. De är inga maskiner. Det ser och upplever de som verkligen tar sig an flyktingarna. Det är olika hur mycket "människor i välstånd" orkar. Var tog individaspekten vägen? Välståndet är också väldigt olika fördelat i Sverige. Klyftorna bara ökar och ökar.

  "bara vi har tålamod nog" skriver Fred Lane. Menar du att de som arbetar med flyktingar ska ha tålamod nog? Ditt och mitt tålamod är ganska oviktigt i sammanhanget. De är individer med olika kapacitet. Det finns en del lärare bland dem som kommit hit. Men de är inte vaccinerade mot ångest eller de trauman de genomgått. En religionspsykolog beskrev i en debatt hur dåligt många från t.ex. Syrien mår. Hur långt tålamod ska vi ha? två år eller mer innan stupstocken den bortre tidsgränsen tar vid?
  Debatten kring flyktingar liknar den kring de sjuka. Den är inte human.

  Det finns dem som vet lite mer och bättre. Tycker du har både rätt och fel Birger Schlaug. De larmar och de vill få andra att lyssna. Det är dem politikerna borde lyssna mer till. De politikerna borde montera ner sina retoriska rustningar och sluta upp med att kalla alla som larmat/larmar för bruna. De borde kunna svara på människors oro och inte retoriskt ge sina rabblande inlästa "svar" på frågor.

  Pengar måste alltid tas någon stans ifrån. Bör man lägga problemet först och främst i medborgarnas knä? Även i de medborgares som inte ser av något överflöd? Vet att du inte menar det. Men politiker lägger gärna problemen i civilsamhällets knä. Civilsamhället ska vara med visst. Men de politiska verktygen skapar politiker.

  Är det dags att politikerna monterar ner alla de retoriska rustningar de gömt sig bakom? Demokrati betyder folkstyre. Först när deras rustningar monterats ner kan de få folket och hela civilsamhället med sig.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Jag förstår inte varför lärare och sjukvårdspersonal bland flyktingar får vänta och vänta. Köa och utredas och sedan svensk språkutbildning och validering. Åratal när de behövs nu.

  Högre lön, tydlig uppskattning och avlastning från administration kan alltid locka tillbaka en del lärare som nu jobbar med annat eller blivit pensionärer.

  Läkarsekreterare i mängd till sjukvården och en betydligt bättre städning på sjukhus skulle minska köandet och vårdtider.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 8. Folkvandringen har bara börjat är jag rädd för. Vi står inför stora förändringar och det vet politikereliten. Dom säger inget om problemet för att inte skapa hysteriska folkmassor och panik och upplopp. Hur allt ska lösas vet nog ingen när resurserna sinar på klotet. Framtiden blir dyster för dom som inte inser faktum och ställer om sitt liv till ett mer hållbart och självförsörjande alternativ av egen vilja. Någon annan kommer inte göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kommer naturligtvis att anpassas genom att befolkningsantalet anpassas till de tillgängliga resurserna, om de är/blir knappa. Fast det kan ju bli lite jobbigt på vägen dit.

   Radera
  2. Hur löser man det? Då,staten och samhället bara skickar fakturor och skatter även till den som inga inkomster har...
   Att bli självförsörjare är då inte möjligt.

   Radera
  3. Blir det ont om resurser blir det nog så småningom även slut på papper att skriva fakturor på. Så det löser sig självt, det. I sinom tid.

   Radera
 9. Nanotec, det är helt riktigt. Jag brukar hävda samma sak: varför skall t ex sjukvårdspersonal bland flyktingar få vänta och vänta. Det finns ett svar som de som själva arbetar inom sjukvården och som vårdlärare ger mig: det är inte okomplicerat att byta en "vårdkultur" mot en annan, det räcker inte med att visa ett betyg från läkarutbildning man måste också säkerställa att det är korrekt, "man vill gärna ha både hängslen och livrem så man inte hängs ut i Uppdrag Granskning för att man missat nåt" (som en uttryckt det), språket är dessutom viktigare än vi som är utanför kanske förstår, när tolkar behövs så måste tolken vara insatt i begrepp och sjukdomsförhållanden för att det skall bli rätt och missförstånd inte skall uppstå. Jag kan förstå argumenten. Samtidigt som jag är övertygad om att det på många sätt, i många roller, skulle fungera utmärkt, och bli en kvalitetshöjare, om fler kom in snabbare. Kanske är det största problemet för detta att pengar finns på fel konton...

  Men, och det är väl det som är problemet, våra system och strukturer är helt enkelt inte byggda för snabb befolkningsökning, ett sådant "fel" är att hög skatt och höga avgifter på långa inkomster gör att arbetstid är groteskt högbeskattat - vilket försvårar för bland annat invandrande att få tillgång till ett lönearbete. Att skatt på arbetstid skall utgöra den absolut största delen av skattebasen är höger och vänster överens om - det de är osams om är skattekvoten/skattetrycket skall vara, inte om vad som skall utgöra skattebasens kärna (arbete). Den enda ideologi som står för något helt annat är den gröna - men nu finns ju inget grönt ideologiskt grundat parti kvar i Sverige, om man ser till hur partiledningar fungerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack gode "Gud" för att du förstår argumenten! Pengar finns naturligtvis på fel konton.

   Lisbeth

   Radera
  2. Oftast, när man argumenterar för ett "Vettigt Grundavdrag" så får man svaret att då kommer ju inga skatter in.
   Ett lågt Grundavdrag ger bara en rundgång av pengar då alla människor behöver minst 10 000kr per månad för att överleva. Att först jaga in dem och sedan dela ut pengar till behövande är en onödig rundgång.
   Förövrigt så kläms de som vill försöka som småföretagare i detta system då skatt och arbetsgivaravgift skall fram även om det handlar en årsinkomst på 40-50 000kr, vilket inte är ocanligt i turbulenta näringar...
   Det innebär att småföretagande är förenat med stora risker, vilket många, inte minst immigranter, blivit varse och då söker sig till offentlig sektor.
   Denna helt avvikande beskattning inom EU måste någon gång ge effekt, det vore orimligt att tro att vi skulle kunna glida föbi detta utan att "köra på grund"!

   Radera
  3. Det handlar väl delvis om hur många läkare och sjuksystrar det är som har kommit. Vad jag läst handlar det om totalt 52 läkare och några hundra sjuksystrar. Det borde vara väldigt enkelt att få in dessa i verksaamheten. När dom är så få borde en person kunna validera deras kunskaper utan problem.

   Radera
 10. Ska man ha olika regler för lärare och sjukvårdspersonal beroende på var man kommer ifrån? Är de sjuka, barnen de äldre så lite värda, att det inte behövs grundliga utredningar, om lämplighet och kontroll, kring att en person är den som den utger sig för vara?
  Fram för fler Macchiarini? Och lägg ner Nobel priset? Skolan och mjuka värden kan ligga på en lägre nivå? Som FN rapporten sa... Vi halkar ner i mjuka värden. Hur långt är vi beredda att halka ner? Vissa yrken är lätta att nedvärdera. Alla dem som handlar om att ta hand om varandra. Det är dem man vill göra till låglöneyrken nu. Panikåtgärder kommer knappast att lösa något. Inte mängdrabatt heller.

  Vi är ju ett rikt land...? Då kan vi sitta lugnt i båten?

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa yrkesgrupper kan inledningsvis knytas till flyktingar för ge deras landsmän chans att råda bot på den resursbrist som finns. Med en kvalité som borde kunna överträffa motsvarande funktion i ett Turkiskt flyktingläger.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 11. Världsekonomin går inte att pumpa upp med särskilt mycket mer lån. När man inte kan öka skuldsättningen ytterligare riskerar vi att få en våldsam implosion i världsekonomin. Den förefaller vara på gång i detta nu. Allt färre arbetare behövs i ekonomin. I det läget skall vi klara av att integrera väldiga mängder människor uppfostrade med högst tvivelaktiga medeltida världsbilder och värderingar, människor som vare sig behärskar modern teknik eller vårat språk. Tillåt mig tvivla... Men väldigt många sossar och miljöpartister mm chansar väldigt gärna på att saker kommer gå fint om man bara anstränger sig ännu lite mer. De är nog just så dumma att klockorna stannar och blommorna vissnar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst Kuckeliku - kan jag se risken för en ny depression och de kommer då och då. Vår ekonomi går i lite oregelbundna vågor och bostadslånen hos många oförsiktiga enskilda kommer att ställa till det för dem. Men statsskulden är än obetydlig för Sverige. Klimatförändringarna och de snabba teknologiska förändringarna har större betydelse. Fast nu till dagens ämne.

   En djupt religiös lärare från Syrien som likt en viss amerikansk presidentkandidat tror att jorden skapades för 4000 år sedan kan säkert undervisa utmärkt i tex algebra, statistik och kemi om hans elever förstår vad han säger. Om denna lärare mot förmodan bara kan arabiska så skulle det gå utmärkt med att han undervisa elever som kan samma språk och därmed avlasta andra lärare.

   Visst har vi ett svårt läge på många håll i landet och vi har en i många fall väldigt stel och byråkratisk kultur. Men det finns ljusglimtar.

   Jag känner väl en lärare som undervisar i grundskolan och hen blev förvånad när plötsligt i december 2015 en elev kom utan förvarning och inte kunde någon svenska. Hen gav honom ett papper där hen skrev Jag heter xxx och var sedan tvungen att köra lektionen vidare. Han skrev då samma mening gång på gång på pappret utan att stoppa. Förmodligen en vana från äldre undervisning.

   Redan samma kväll rådfrågade läraren en gammal SFI-lärare och kunde sedan ge bättre uppgifter till honom nästa dag. Vid nästa flykting var hen mer van och kan säga att de flyktingar hon har lär sig snabbt och är mycket duktiga. Skolan är viktig för barnen, både den ensamkommande och de med någon, några föräldrar. Ja den första var ensamkommande 11 år gammal.

   Efter en kort tid lyckades skolan anställa en vuxen som kan fungera som tolk och växlar lite mellan barnen i olika klasser. Inget av dessa flyktingbarn ställer till med något speciellt än att några gråter ibland när de tänker på vad de varit med om i kriget eller på väg hit. Alla lär sig snabbt och kommer mer och mer in i samhället.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 12. En påtvingad ekonomisk utjämning blir nog den självklara lösningen.
  En radikal socialisering av civilisationen måste till, långt innan vi besväras av mer än det att "klockor stannar och blommor vissnar".
  Aran

  SvaraRadera
 13. I ett land där "högerextrema" etc oftast är fredliga demonstranter och "svenskar" däremot är typ IS-krigare o kriminella. Där PK-media ännu inte insett ännu hur skadliga de varit genom att förvränga problematiken som verkligheten medfört. Där ingen debatt finns om fakta. Media framför ingen expertis, har bara tomma åsikter.
  Vi har haft två politiska mandatperioder i rad med statsministrar vars motto varit: -Att inte tänka så mycket framåt funkar för mig.

  Vi har blivit osolidariska och skurit ner i världens barns vaccinationsprogram för att ge till ensamkommande ungdomar som kostar en miljon var per år. Vi har förlorat åratal i utvecklandet av hållbara flyktingprogram istället för nuvarande kaos. Fortfarande lägger man 100–150 miljarder på väldigt få flyktingar medan man förvägrar tiotals miljoner någon hjälp alls.
  I Sverige har vi fått Skolkrisen, Bostadskrisen, Välfärdskrisen, Poliskrisen m fl samt därtill underskott i den offentliga sektorns finanser. Klimatkrisen som är den mest eftersatta har hamnat i utanförskap. Vart har konsekvensanalysen tagit vägen? När MP vandrade iväg på ytterligheternas väg så hyssjade de ner deras viktigaste uppfinning...

  Massinvandring håller ekonomin igång. Globalisterna IKEA och ICA m fl täljer guld på konsumtionsekonomin. Alltmedan vår skatt går till att ge helpension för prioriterade "nybyggare".
  Det behövs någon som ofta flyger över landsbygden i världen. Det finns oändliga fält och skogar och även öknar som kan bli frodiga. Den som hävdar att världen är full måste visa var det är fullt. Fortfarande behövs det nybyggare. Lagom utspridda.

  SvaraRadera
 14. Man kan alltså skriva ett inlägg om invandring och vara on-topic? Det torde glädja många.

  Är man liberal, vilket de flesta är, så torde ju insikten om att de flesta är beredda att arbeta för att förbättra sin arbetssituation vara grundläggande.

  Lönearbete åt alla! Det är så j-a lätt att inse, men sen kollar man på de skyttegravar som alliansen, LO m fl grävt åt sig själva under hela efterkrigstiden och de är kanske inte så lätta att överge alla gånger. Det måste bli avsevärt billigare att sätta folk i arbete, helt enkelt. Om vi når dit genom apartheid-anställningar eller ett höjt grundavdrag kan egentligen kvitta på det stora hela, det viktiga är att vi uppnår den önksvärda effekten.

  Sen orkar vi hur mycket som helst, det är bara en fråga om att successivt flytta gränsen för vad man står ut med. Man orkar mycket mer än man tror, det vet alla som läst eden gamla "Soldat i fält". Det är inte där knuten ligger utan i nationalstaten. Jag har full förståelse för att knegande farsor och morsor är j-igt misstänksamma mot att skolorna ska ta emot hundratals nyanlända elever. Man kan nog ha fog för att misstänka att detta kommer att minska resurserna till det egna barnet och försämra undervisningen.Och VARFÖR ska de stå ut med det. Det är där knuten ligger. Det krävs att man kommunicerar det på ett betydligt bättre sätt än tidigare. Det är liksom ingen slump att SD:S bästa väljarområde ligger i s k prekariat-områden, där det finns svenskar som med fingernaglarna klamrar sig fast vid manuella jobb som kan outsourcas när som helst. De ser invandrarna som konkurrenter på arbetsmarknaden, och en anledning till försämrade villkor på arbetsmarknaden. De ser till sitt eget, helt enkelt. Motivera inför dem varför vi ska förbilliga lönearbete och försämra deras villkor?

  Är man omotiverad är det mesta jobbigt. Är man motiverad är ingenting för svårt. Det är politikernas uppgift att motivera sin politik gentemot befolkningen. Funkar inte det, så finns det en brist i demokratin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den mänskliga naturen har sina begränsningar. Folk vill inte gärna slita livet ur sig för att få lite mat på ett bord i en liten bostad. Svenskar har en dröm om ett bättre liv än så och många av de som kommer utifrån vill inte heller slita ut sig. De vill ha snabba cash så de kan köpa en flott bil med vilken de kan ragga ytliga brudar. Det är därför så många unga män väljer att vara kriminella snarare än att skaffa sig ett oglamoröst kneg som ger dem ganska ynkligt med pengar efter skatt. Folk tar sig samman i krig, ja, men många dödar hellre än de sliter med något som ger föga status.

   Radera
  2. Ha ha, jag brukar inte direkt skräda orden om människans uselhet, men är man medveten om det är det ju bara att tydligt rigga samhället till fördel för lag och ordning.

   Det handlar ju om att beivra brott och belöna arbete. Bilar kan man köpa på avbetalning om man har en fast anställning, då verkar det ju onödigt att riskera långa fängelsestraff för att sälja kokain. Problemet är nog snarare att alternativet till kriminalitet är att baka pizza för svart lön utan nån som helst chans till förbättring eller avancemang.

   Radera
  3. Instämmer.
   Man kan ha invändningar mot synsättet att man identifieras för mycket med sitt arbete i Sverige, men det har onekligen ett enormt värde att nybyggarna faktiskt bygger något och inte hamnar direkt i total beroendeställning till staten. Här någonstans gick det totalt fel i alliansregeringen också ; man såg att antalet flyktingar skulle öka och fortsätta att öka, men inga instatser gjordes för att de skulle komma fram till något annat än förvaring. När sedan även förvaringen kollapsade under s-regeringen, först då blev det kris enligt politkerna.
   En chef för ett boende för ensamkommande barn sa häromdagen i en intervju att 30-40% procent av dem kommer det att gå bra för, de kommer att bli självförsörjande. Man kan ju bara gissa vad som händer med några tiotusentals ointegrerade sysslosösa 20-åringar.
   Har sagt det många gånger förut; de som kommer hit och tas emot måste man satsa på ordentligt, annars är det som en ny maskin som lämnas ute i regnet, totalt misslyckat och svindyrt. De måste komma i arbete och få en meningsfull tillvaro snabbt.
   Soldat i fält, där stod det något om att ditt befäl tror dig om 60% av din rätta kapacitet, och din mamma 20% har jag för mig. Lustigt nog känner ju din mamma till hela min kapacitet, det är väl märkligt?

   Radera
  4. Sätt inte Ben Dover på din-mamma-spåret! Inte här hos Schlaug!

   Radera
  5. Jo, min mamma har berättat en del om din kapacitet, eller snarare brist på den.

   Radera
  6. Hela mamma-skämts-grejen är f ö en metakommentar från min sida till invandringsdebatten. Den svenska kulturen tar ganska lätt på folks mammor och heder och sånt. Jag har i åratal tänkt att nån SD:are skulle utbrista att sånt där tar han inte illa vid sig av för det är utländska normer och regler men det är inte en enda som tänkt så långt. Hittills i alla fall.

   Radera
 15. Kanske kunde vi enas om att politikerna dragit på oss problem som är betydligt större än vad som erkänts?
  Och att politikerna gör väldigt lite åt saken?
  Då kommer man till den viktiga frågan Varför?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Anonym 10:00. "Politiker dragit på oss problem", skriver du. Vilka är "oss"? Menar du oss som råkar vara födda i Sverige, eller menar du oss som människor rent generellt - inkluderat de som bor i Syrien och Afghanistan? De som dragit på "oss" problem är de som envisas med att se krig (inkl religiöst betingade) som lösningar på problem.

   Politiker som gör väldigt lite åt saken, skriver du också. Frågan är; vilka politiker menar du? De som anser att människor på flykt måste ge en hemvist - eller de som anser att hemvisten för människor skall bombas sönder?

   Du skriver: "den viktiga frågan Varför?" Kanske man öppnar gränser därför att man anser att människor på flykt måste få någonstans att börja sina nya liv. Kanske man inser att det kunde varit man själv som flytt, att man skall behandla andra på det sätt som man skulle vilja att andra behandlat en själv om man varit på flykt? Kanske för att man sett hopplösheten i flyktingläger trots att miljarder använts för att hålla människor vid liv där? Kanske för att man har en vision om människan som är större än stängda gränser för den som flyr? Kanske är det så den uppkomna situationen blivit till. Att vilja göra mer än man måste, bara därför att man känner att man som människa bör göra det...

   Allt beror på vilket perspektiv man har. Vi som lever i ett materiellt rikt land - fördelningen kunde sannerligen vara bättre - med en av världens högsta BNP per capita (för den som anser sådant mäta hur rik man är) - har svårt att inse att cirklar rubbas när krigets verkningar når oss.

   Som jag skrev i blogginlägget: förberedelserna hade varit större - både de praktiska och mentala - om fler förstått att vi kommer att få en värld med så stora flyktingströmmar att vi aldrig sett dess motsvarighet. Det är nämligen följden av de klimatförändringar som pågår. Kanske är det så att insikten om detta - och därmed ha den mentala beredskapen - gör att just gröna varit bland dem som längst försvarat öppenheten. Men, Anonym 10:00, risken är att det vi nu ser är en skärva av det som kommer. Människor kommer att flytta från områden som idag uppfattas som goda att bo på - till och med södra Europa kommer att bli outhärdligt att vistas i stora delar av året. Förstår vi inte det kommer vi inte heller att förbereda oss, bygga om samhället, så att vi klarar de folkvandringar som kommer. Svårare än så är det inte. Inte lättare heller. Nostalgi och drömmar om det som varit är meningslöst, rent av destruktivt. Det gör ont att erkänna, men det kommer att göra än mer ont, i än fler, under än längre tid, om vi inte inser det.

   Radera
  3. Du skönmålar en liten aning här Birger.
   Politikerna har i flera år gärna velat framstâlla sig som goda och hjälpande för människor på flykt. Men de har samtidigt inte velat ta tag i de praktiska frågor som behövs få fart på för att det ska fungera när människor kommer hit. Varför?
   Skolor, sjukvård, bostadssituationen, arbetsintegration har varit problematiska i några år, även i ditt absoluta närområde. Men först när sängplatserna tar slut blir det fart på politikerna. Jag har sagt det förr; inte så många politiker skulle passa som projektledare.   Radera
  4. Det känns ganska tvivelaktigt när du kopplar ihop klimatförändringar och nuvarande folkförflyttningar. Oljan och grundvattnet mm sinar i många länder även utan klimatförändringar. Även en massa andra förändringar kan orsaka folkförflyttningar. Att låtsas att det är klimatförändringarna som är orsaken till nuvarande folkförflyttningar förefaller inte särskilt trovärdigt. Och när folkförflyttningarna beror på klimatförändringar kommer vi klara av dem lika dåligt som vi gör nu. Man kan inte säga att "Vi måste klara av det här nu, för det kommer bli ännu värre i framtiden!" Det är som att säga att "Du måste klara av att lyfta 250 kilo för snart kommer det vara 1000 kilo!" Klimatflyktingar måste i allt väsentligt stanna i sina egna länder. Det är extremt mycket lättare att skicka mat än att flytta jättebefolkningar många hundra mil på ett snyggt sätt. Det verkar du dock ha lika svårt som "miljöpartiet" att förstå.

   Radera
  5. Som jag har förstått det så väljer vi politiker att representera oss?
   De får tveklöst ganska bra villkor för att göra det.
   Politikerna själva,tex Ygeman,slår fast att ca 60% av de du kallar flyktingar saknar giltiga skäl.Något som lägligt blivit tydligt allt eftersom..
   Väldigt länge sopades problemen in under en matta.Där de blev liggande utan att åtgärdas.Nu när frågan är hetare än någonsin saknas svaren fortfarande på frågor som borde ha ställts långt tidigare.Då kommer den lilla förskjutningen åt SD:s håll.Man har härtill blivit nödd och tvungen.Berättelsen behöver bara justeras lite.
   Kanske underskattar du effekterna av situationen?
   Kanske beror det på ditt perspektiv?
   Räcker det med goda visioner?

   Radera
  6. När det gäller klimatförändring har alla politiska system visat sig vara ohållbara, de förstår inte vad konsekvensen blir av egen förd politik.

   Landområden har i alla tider upplösts med förändring av landområden som följd och det spelar ingen som helst roll om det är det "Liberala Partiet" eller något annat parti som styr - Evolutionen har sin gång.

   När landområden förändras - till exempel läggs under vatten - kommer befolkningen att söka sig till andra landområden. Följden blir folkförflyttning. Hong Kongs "med världens friaste ekonomi" eller Liberala Partiet eller något annat parti, har inget att säga till om när det gäller materiens förändring.

   Christer

   Radera
  7. "Evolutionen har sin gång" Christer det tycker kanske inte de troende? Det verkar lättare att säga, att det är människan som har störst påverkan. Det är svårt att älska och hylla en evolution som har sin gång? En "Gud" skulle aldrig om hen var god låta klimatförändringar drabba oss? Så då är en "Gud avfärdad?

   Evolutionen om man hyllar den och naturens alla under skulle inte heller ställa till med att landområden läggs under vatten. Det är inte förenligt med evolutionen? Varför hylla den något så gräsligt, i så fall? Alltså det är människans fel, eller bögarnas fel? Eller de partier som inget fattar.

   Anser likt dig att det spelar ingen roll vilken ideologi eller vilka partier som styr. Materiens förändring att saker föds, slits, omformas och till sist dör rår vi inte på. Det är hybris att tro det. Däremot så bör försiktighetsprincipen alltid gälla. Vår påverkan på klimatet, hur kan man påstå att den inte finns? Det blir "fel" beroende på vad vi vill uppnå, att använda sin ideologi och sin politiska uppfattning när man slår fast i vilken grad vi påverkar klimatet. Detta eviga trätande gör att miljöproblem inte åtgärdas.

   Lisbeth

   Lisbeth

   Radera
  8. Så jag undrar i vilken grad anser du Birger, att evolutionen bidrar till att landområden förändras. Att de läggs under vatten? Har aldrig hört dig nämna Evolutionen, då du berör att befolkningar i hög grad i framtiden kommer att tvingas till förflyttningar. Vad kan vi människor göra när det gäller materiens förändring? Vetenskapen talar också väldigt lite om det. Och politikerna.

   Lisbeth

   Radera
 16. Neoliberal Agendatis feb. 09, 11:48:00 fm

  "Klimatförändringarna kommer att leda till det. Vi har ju vetat det i så många år."

  Nä, det kommer inte bli några folkvandringar hit för temperaturen stiger 0.01 grad eller havet 0.5 cm per år. Människan kommer utan problem kunna anpassa sig på plats. Redan idag varierar temperaturen kraftigt över årstider eller under ett dygn.

  När det gäller kapacitet att ta emot folk som flyr så funkar planekonomi uselt. Jag menar, har ni under den här tiden någon gång hört klag på mat- eller klädbrist, för vi har blivit fler i landet? Nä, för sådant sköts av den privata marknaden och sådana system är mycket mer flexibla.

  Hong Kong med en befolkningen som var hälften så stor som Sverige tog i flera år emot dubbelt så många flyktingar som vi på ett år, utan att arbetslösheten någonsin steg över 2-3%. Hur kan det komma sig? Jo, de har haft världens friaste ekonomi.

  Inse, det är det politiska systemen som är problemet. Lösning, sluta rösta på de politiker som varit med och stöttat dem i alla år.

  Lägg din röst på Liberala Partiet 2018, så kastar vi ut byråkrater och planekonomer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Än idag finns det klimatförnekare som inte fattat ett jota. Tillhör du konspirationsteoretikerna som tror att jorden är platt också?? Neoliberal kanske bara driver med liberaler??

   Radera
  2. Neoliberal Agendatis feb. 09, 12:42:00 em

   Kom in i matchen. Att försöka koppla ihop mig med förintelseförnekare eller knäppgökar som tror jorden är platt, kanske känns bra inombords, men det är bara för du inte klarar debatten.

   Igen, temperaturen stiger ca 0.01 grad per år och havet ca 0.5 cm. Tror du på allvar det kommer skapa stora folkvandringar hit i framtiden?? Tänk efter nu.

   Radera
  3. Herregud, lägg av nu Neoliberal.

   FN:s kli­mat­pa­nel IPCC:s senaste rapport är skriven av 1800 experter, granskade av 2000 experter och bygger på 30 000 ve­ten­skap­li­ga artiklar.

   Jordens temperatur har ökat med i genomsnitt 0,85 grader sedan 1880. 90 procent av den ökade värmen har hamnat i havet. Atmosfären (luften) har bara tagit emot 1 procent av den ökade värmen, men trots det har atmosfären ändå blivit varmare.
   Isarna smälter och havet stiger. Grönland och Antarktis landis har minskat och minskningen har gått snabbare på 2000-talet. Glaciärer har fortsatt att krympa över nästan hela världen. Havsisen i Arktis har minskat. Havsisen vid Antarktis har ökat. Havsytan har stigit med 19 cm sedan 1901.

   Människan orsakar klimatförändringarna. Mängden av växthusgaserna koldioxid, metan och lustgas är högre än under de senaste 800 000 åren. FN:s klimatpanel skriver att "det är extremt sannolikt att människans utsläpp av växthusgaser är den största anledningen till den globala uppvärmningen."

   Den största ökningen av människans utsläpp av växthusgaser har skett under 2000-talet. Den ökade mängden koldioxid har gjort att havet har blivit 26 procent surare sedan människan började använda fossila bränslen.

   Varma temperaturer har redan blivit vanliga och antalet värmeböljor har fördubblats på en del platser. Oväder med mycket nederbörd har blivit vanligare. Klimatförändringarna riskerar att bli oåterkalleliga. Om temperaturen stiger med 4 grader eller mer från och med slutet av 1900-talet så finns det en stor risk att klimatförändringarna skapar en allvarlig brist på mat.

   Klimatförändringarna riskerar även att skapa ännu mer vattenbrist i redan torra områden, och kan dessutom öka risken för våldsamma konflikter. Det är mycket sannolikt att antal oväder ökar, och många djur och växtarter riskerar att utrotas på grund av klimatförändringarna.

   De mesta av de mänskliga utsläppen av växthusgaser kommer att vara kvar i hundratals till tusentals år. Om uppvärmningen ökar med 1 grad (den har redan ökat med 0,85 grader) så riskerar Grönlands is att börja kollapsa vilket skulle kunna höja havsytan med 7 meter på tusen år. Klimatrisker som extremt väder kan vara höga vid en uppvärmning på 1-2 grader.

   Om vi inte gör mer för att minska utsläppen så kommer vi troligen att ha ökat jordens medeltemperatur med cirka fyra grader till år 2100 och i värsta fall så riskerar vi att öka jordens medeltemperatur med 7,8 grader till år 2100. Om temperaturökningen inte ska bli mer än 1,5 grader så måste utsläppen minska med 70-95 procent till 2050 jämfört med 2010.

   Radera
  4. Neoliberal Agendatis feb. 09, 05:08:00 em

   Massa text, men du berör inte det centrala. dvs Birgers tro att vi ska få stora folkvandringar hit.

   "Den största ökningen av människans utsläpp av växthusgaser har skett under 2000-talet."

   Och hur mycket har temperaturen ökat under denna period... per år?

   Ge mig siffran, så kan vi jämföra den med dina projektioner. Att tro att jordens temperatur ska stiga 7.8 grader på 84 år (dvs nästan 0.1 grader per år) är ren galimatias.

   Lägg sen till att solenergi kommer vara konkurrenskraftig i stora delar av världen inom ett årtionde, om kostnadsminskningar fortsätter som de gjort i 30 år. Lägg sen till utvecklingen av elbilar, för att inte tala om att oljan kommer "ta slut" (bli dyr). Fusionsenergi.

   Nej, det kommer inte bli några stora folkvandringar hit. Det är fria fantasier.

   Radera
  5. Neoliberal Agenda, Hur kan du tro att vi inte får stora folkvandringar hit? Människor har goda mentala inre bilder av Sverige, ända från Palmes tid. Detta tog en religionspsykolog upp. Han undrade också, varför Sverige signalerat välkomna och sedan tvärvänder, så gott som direkt. De mentala inre bilderna kommer inte att förändras, för att vi signalerar stopp kom inte hit säger han. Mänsklig psykologi fungerar inte så, säger han också. Och det är inte utan, att det är lätt att instämma i det. "Det är fria fantasier" att tro att inte människor kommer att försöka ta sig hit.

   Lisbeth

   Radera
  6. Nu är det väl iofs så att det går att hitta religionspsykologer som säger ungefär vad som helst.Precis som det går att hitta ekonomer som sa att Sandviken tjänade 500 miljoner på flyktingmottandet.Eller varför inte en Hans Rosling som var så käck,rolig,intressant och bra tills han sa fel saker.
   Experter går i dag att hitta tretton på dussinet.

   Radera
  7. Nja ett dussin är tolv. Så det går inte. Sverige har haft ett gott rykte utomlands. Palme bidrog för många till detta goda rykte. Ett land som värnar demokratin och mänskliga rättigheter. Vad slår detta? Bilden börjar förändras. Men det tar längre tid för människors inre mentala bilder att förändras. Många tänker på kungahuset sa han. De står för positivt laddade bilder. Lustigt! med tanke på hur många som vill byta ut dem... och märkligt man vet vad man har, men inte vad man får. Ingen försiktighetsprincip där inte. Den gäller tydligen bara ibland. Då det passar ens ideologi och stärker identifieringen med den. Vårt sätt att signalera kom hit har också bidragit till, att folk vill till Sverige sa han. Han var inte heller vidare käck och rolig. Men det han sa var desto intressantare. Det är inte så att många kommer till Sverige av en slump. Den må vara berömd, slumpen alltså, lika berömd som den käcke, roliga Hans Rosling. Och ändå så existerar den inte. Den är åtminstone väldigt svår att vetenskapligt fastställa.

   Lisbeth

   Radera
  8. Lisbeth Lisbeth Lisbeth

   Tretton på dussinet är ett talesätt och betyder att något är väldigt vanligt och tämligen värdelöst.(länk förbjuden)
   Palme var en svensk statsminister och inte religionspsykolog.(länk förbjuden)
   Sverige hånas rätt skapligt i europeiska tidningar pga den misslyckade Immigrationspolitiken.(länk förbjuden)
   Du kan resonera i termer av sannolikhet istället om du vill vara vetenskaplig.(länk förbjuden)

   Radera
  9. Har inte påstått att Palme var religionspsykolog. Sannolikheten att jag skulle göra det är väldigt liten ja t.om. obefintlig.

   Lisbeth

   Radera
  10. Ok,my bad.Tappade nog den röda tråden.

   Radera
 17. I mitt Europa bygger vi inga murar så Löfven straxt innan han och Åsa stängde gränserna.I Löfvens Europa rullas taggtrådsstängslen ut under tiden den gode Löfven mässar vidare om de andras ansvar.
  Det är rätt lustigt att en föreställning om att folkvandringar kommer att bemötas med enbart fredliga medel råder bland förespråkarna.
  Ge det ett år eller två och korsriddare och saraceer är på modet igen.
  Lika ofrånkomligt som allt annat.

  SvaraRadera
 18. Vad är då problemen i olje/mineral-rika ökenländer där en liten klick inreder sina hem med rent guld? Jaså, bara en liten klick som äger allt har det så? Aha, tänkte inte på det. SAMMA RESONOMANG ÄR VÄL PRECIS LIKA GILTIGT HÄR? ATT EN KLICK AKTIEÄGARE ÄGER ALLT GÖR INTE "LANDET RIKT"! Hur ska svenska låginkomsttagare kunna konkurrera med mängder nyanlända om välfärden utan att sjunka ännu djupare ner i botten? Massinvandringen är slutet på välfärdsstaten för den sämst ställda halvan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välfärden är: medel och låginkomsttagare. Utan dessa, ingen välfärd. Spelar man korten rätt innebär fler låg och medelinkomsttagare, mer välfärd.

   Radera
  2. ?? Välfärden är väl statens begränsade penningpåse som kommer från beskattning. Om det då väller in folk över gränserna som ska dela på denna penningpåse: blir då välfärden per person större eller mindre? Ett ganska enkelt räkneexempel.

   Radera
  3. Nej, utan människor som utför arbetet finns det ingen välfärd. Statens penningpåse är finansieringen av välfärden. Man kan förstås hävda att båda behövs, men av de två är det utförarna som är viktigast.

   Radera
 19. @Birger
  Någonstans finns det en politiskt framkomlig balans.

  Det finns en skillnad på riktig barn utan föräldrar och skäggiga män utan flyktingskäl.

  Det finns en stor skillnad mellan extrema islamister som gift sig med minderåriga och sekulära/ateister.

  Det är en stor skillnad på öppna gränser som skapar brunhet hos befolkningen och på att skapa en politik som hjälper flest människor med mest behov.

  Meditera Birger och finn balansen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska vi skilja ut islamisterna vid gränsen, och i så fall hur? Vad menar du egentligen?

   Radera
 20. Ja det är ju inte så att mänskligheten lider brist på experter direkt.
  Många knäcker extra för Aftonbladet och Expressen dessutom.

  SvaraRadera
 21. En miljöpartist besökte ett slott som var öppet för visning, han följde guiden genom salar med gnistrande kristallkronor. När han åter stod vid porten, efter visningen, utbrast han: "-Sverige är ett välmående land!".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fenomenet påminner lite om när "söder-journalistiken" tar temperaturen på välfärden genom att observera aktiviteten på krogarna i närområdet: hög aktivitet= "landet" går som tåget, ett kvitto på detta.

   Radera
  2. Är inte det samma ena?

   Radera
  3. Vad ska vi mäta? Sverige ligger bland de tio främsta länderna nä'r det gäller BNP/capita, har faktiskt, trots bostadsbrist, en av världens största bostadsytor per capita, har välfärdsystem som trors bristerna tillhör världens bästa, har en handelspolitik med ständiga överskott, betalar nästan mest till EU per capita eftersom ekonomin jämfört med andra EU-länder tillhör de bästa... kan det möjligen vara så att fördelningen blivit allt mer ojämn de senaste åren, och att vi därför vår svårare att finansiera välfärden trots att vi blir rikare och rikare?

   Radera
  4. Under den borgerliga framgångsregeringen stod BNP per capita i princip stilla.I takt med en ökad befolkning kommer den att falla,Löfvens löften till trots.
   Någonstans finns en marknad som vill ha betalt av Sverige för att ta risken att låna ut mer pengar.Men det skiter väl vi i?

   Radera
  5. Sverige slår väl numera ojämlikhets-rekord i europa, stället där skillnaden mellan rika & fattiga ökar med hög hastighet? Låter det som stället där man plötsligt tänker börja omfördela resurser till nyanlända skatte & bidrags-vägen? KNAPPAST.

   Radera
 22. Det finns tjogtals med goda argument mot den invandringspolitik som våra svagsinta politiker fört, men de och deras lakejer - som sossezombien iblandekonomi - tycker att de bara behöver komma med klena invändningar mot ett fåtal av dem för att sedan fortsätta den vansinniga, ohållbara politiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt fint argument du för fram... nej fel av mig, det var ju tjogtals. Misstänker att i dem mån de finns har jag hört och bemött dem förut, även jag inte får höra dem här.

   Radera
 23. @Ben Dover
  Hur exakt man måste göra för att nå balans är inte poängen.
  Att ha barn som drunknar i medelhavet är givetvis obalanserat och fel. Detta är konsekvensen av Miljöpartiets obalanserade hållning. Att vissa av Miljöpartiets politiker varit för NATO-krig och NATO-högkvarter är också beklagligt.

  Man ska kanske inte kalla MP för nazister, fascister eller rasister p.g.a. detta, eftersom deras politik bygger på inkompetens, men konsekvensen av nuvarande flyktingpolitik är de facto mer krig, fler drunknade utlänningar, i synnerhet barn,

  I min värld är balansen ungefär följande:
  Visum vid Sveriges gränser förutom för de medborgare från de av EU-länderna som har rimlig socialpolitik i nivå med Sveriges. Resten måste söka visum för inresa i Sverige. Utlänningar som tigger eller begår brott i Sverige transporteras till gränsen efter avtjänat straff eller böter. Så gör de flesta länder i världen. Det kan vi också göra.

  Vi fastställer i stor enighet i riksdagen en kvot per vecka som väljs ut via ambassad där de mest behövande, typ riktiga föräldralösa barn eller författare med fatwor på huvudet givetvis får företräde framför fullvuxna män med helskägg eller grov skäggstubb.

  Underrättelsetjänsten kan undersöka vilka av de ansökande som är sannolika extremislamister och porta dessa. De som har mer kompatibel tro kan dessutom ges företräde framför de med mer våldsam historisk kulturbakgrund. På så vis kommer även den berömda integrationen fungera betydligt bättre.

  De som tidigare vällt in över de öppna gränserna som saknar flyktingskäl eller inte lyckats integrera sig p.g.a. sin bakgrund kan rimligen häktas och avvisas med miljövänlig transport (jag föreslår båt, helst segelbåt givetvis) till det land där de hör hemma eller till det EU-land som vill ha mer extremreligiös invandring, typ Tyskland.

  Då landet i fråga inte vill ha sina egna medborgare kan dessa släppas i gott väder i gummibåtar på internationellt vatten i närheten av sina egna länder med flytvästar, vatten, mat för 10 dagar, fiskelinor, fiskekrokar och beten samt en kompassriktning mot hemlandet.

  För mig vore detta en bra balans, som jag tror skulle uppfattas som schysst av de allra flesta. Ingen dör. De med verkliga behov kommer i första rummet.

  SvaraRadera
 24. Är det bara småfolket som begriper att en "ansträngd socialbidragstagar-budget" sällan tillförs mera pengar? Då löses saker oftast på "andra sätt". Landet kan vara hur framgångsrikt som helst & slå nya rekord i miljardärer: allt detta berör inte samhällets nedre regioner. Det pågår ingen integration i Sverige, sådant har man löst med billig "förvaring". Den som tror att vi kommer att få se integration framöver borde börja leta efter en naiv person & sedan titta i närmsta spegel. Men den som vet med säkerhet att en fattig skuggtillvaro i marginalen mycket snabbt kan komma att förvandlas till halv-misär, han har hittat en realist (om han kollar i närmsta spegel)..

  SvaraRadera
 25. tjatig sosse: "-Vi avvecklar minsann FAS3 nu!"
  skeptikern: "-Allt rullar ju på som förr, rent konkret?"
  tjatig sosse: "-Men det heter inte längre FAS3!"
  skeptikern: "-Skäms ni inte över denna ljugar-bluff?"

  SvaraRadera
 26. Alltid är det socialdemokraternas fel i dina analyser. Det var faktiskt både Fridolin och Pertoft som har argumenterat om det orimliga i skolsituationen. Vi skulle ju hjälpa de krigsdrabbade syrierna, inte 16-åriga afganska pojkar eller ensamkommande irakiska män och män från norra Afrika. Men mängden växte och växte till all orimlighet för att bara Sverige skall ta hand om alla hur rika svenskarna än är. Då vände debatten. Men du gör gärna om historien. Jag som är godeman åt en ensamkommande afghanpojke kan tycka att det börja lägga sig ett löjes skimmer över allt "hjälpande". Vet ej hur många hjälpare det finns runt pojken som ställer samma frågor och gör samma saker. Ett tiotal från vårdpersonal, fem från psykosocialt håll, föreningar som tävlar om bidrag och aktiviteter. Boendepersonal, skolpersonal, myndigheter, administratörer. Sedan skall dessa pojkar utvisas med chartrade flygplan, ges ett bidrag att ta med sig hem till familjen så de inte kommer tomhänta, och börja leva i Kabul i en annan verklighet. Bye, bye gullelandet.! Flyktingar eller ungdomar på äventyr?

  SvaraRadera
 27. Problemet kvarstår: Varför ska vi försörja folk som vill komma hit för att få en bättre framtid? De flesta är inte flyktingar, utan lycksökare. Varför ska vi plötsligt försörja dem? Det har liksom aldrig varit aktuellt tidigare.

  SvaraRadera
 28. Jag tycker inte heller att vi skall försörja dem som vill bara ha en bättre framtid. De får lov att försöka själva. De får komma som arbetskraftinvandrare och hela lagstiftningen med olika stöd till dem är överflödig. Det är något sjukt i det svenska hjälpandet, ngt narcissistiskt. "se mig vad god jag är". Men det måste gå att hjälpa dem på olika sätt som flyr Aleppo och Syrien. Jag tänker ofta på min pojke som jag är godeman för att han är som fattiga europeiska ungdomar som sökte sig till USA i vinst och förlust. Som DiCaprio i Titanic, anonym fortfarande fr 9.08 i går

  SvaraRadera
 29. Detta för att informera allmänheten om att vi ger för närvarande ut lån till låg ränta på 2%. Om du är intresserad av att ansöka om ett lån, fylla i ansökan nedan. För ytterligare information kontakta oss via e-post: filmmarkworldloancompany@gmail.com

  LÅNTAGARE INFORMATION SOM KRÄVS

  Namn:
  Sex:
  Ålder:
  Civilstånd:
  Adress:
  Ange:
  Land:
  Mobilnummer:
  Lånebelopp:
  Lån Varaktighet:
  Månadsinkomst:
  Ockupation:


  Hälsningar.

  Mr Hill Anderson

  filmmarkworldloancompany@gmail.com

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.