onsdag 3 februari 2016

Det kommer att göra ont


 På SVT-Opinion skrev jag häromdagen: 

"Miljöpartiets akuta problem, inför nästa valrörelse, är inte att man i praktisk handling gett upp den profilfråga där man lovat mest – frågan om människor på flykt. Eller ens att man sitter på det sluttande planet i en rad frågor.

Det akuta problemet är att man stuvat undan nästan alla andra profilfrågor, som såväl är djupt ideologiskt förankrade som skäl till att partiet existerar.

Sänkt arbetstid, grön skatteväxling, friår, konsumtionskritik, strävan efter ett ekonomiskt system som överlever även om man inte har något ekonomisk tillväxt.

Hela den systemkritik som MP byggt sin politik på har förvandlats till försvar av dagens system.
MP framstår som ett parti bland andra, såväl till politiskt språkbruk som till politiskt innehåll. Man har gjort en dygd av att detta. Att förändra detta med nuvarande partiledning är försent.

Inom socialdemokratin framförs krav på att man skall starta om. Den debatten bör hållas även inom MP. Den kommer att göra ont.

Men det kommer att göra värre ont, under mycket längre tid, om man undviker den debatten."

Hela artikeln finns här.

101 kommentarer:

 1. Jag tror du har helt rätt bortsett en liten invändning."MP framstår som ett parti bland andra".
  Faktum är att med MP:s tidigare så höga svansföring så framstår partiet i dag som osedvanligt skenheligt och hycklande.Tårar i ögonen,skitsnack och etter-värre-argumentet tar inte bort det intrycket.Det är rena förräderiet.Man har grymt svikit sina väljare på ett så uppenbart sätt att det krävs totala idioter för att inte upptäcka det.Den skada ledningen åsamkat partiet,och den gröna rörelsen,är så enorm att den måste vara medveten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grrreenline 1 och Grrreenline 2ons feb. 03, 08:03:00 fm

   Medveten eller inte, Anonym 07.22. Men visst var det länge sedan MP:s företrädare presenterade ett enda ideologiskt argument som är grönt, tvärtom har man, som skrivits på denna blogg, "reducerat" begreppet grönt till varande nästan ingenting. Men när språkrör Gustav Fridolin numera kallar sig liberal, där "grön" "reducerats till prefix", och samtidigt bedriver en politik som Löfven vill så blir det helt obegripligt. Börja om från början!

   Radera
  2. Man kan bara instämma med ovan.Men att börja om från början blir inte lätta.Själva namnet,eller varumärket som det heter på moderniska,är så fläckat,solkigt och smutsigt att det knappast går att använda mer.
   Det behövs ett nytt parti med nya ansikten som inte förknippas med det gamla.Jag har länge hoppats på Birger Schlaug men insett att han dragit sig tillbaka för gott.Jag är ju inte ensam så något slags alternativ dyker upp med tiden.Men innan det blir man tvungen att se mp sjunka som en sten.

   Radera
  3. Enligt mitt allra senaste tänkande bör ett parti med en trovärdig politisk inriktning heta Ekosocialliberaldemokratiska Arbetar- och Medborgarpartiet EkoSoLiD/EAM. Det ekologiska är måhända lite nertonat, men det bör väl vid det här laget vara ganska tydligt att man inte kommer någon vart med ett verkligt djupgrönt parti.

   Partiet kämpar givetvis för medborgarlöner i alla länder snarare än för öppna gränser.

   Radera
  4. Observera att om man har en överlägsen ideologi och därtill lyckas knyta an både till arbetare (i vid mening) och till medborgare i övrigt så kan man bli större än sossarna någonsin blivit. Schlaug verkar dock hellre vilja ligga och puttra vid fyraprocentsnivån i all framtid. Och miljöpartister i övrigt tror att man vinner folkets hjärta genom att vara heligare än Jesus och lika villiga att spika upp inte bara sig själv utan hela folket på ett kors.

   Radera
  5. Vad är en överlägsen ideologi? Den överlägsnaste ideologin är liberalkapitalistisk demokrati med lite sossiga inslag, de har producerat de mest välmående samhällena på jorden. Allt annat är, såvitt vi vet, sämre ur ett rent materialistiskt perspektiv. De enda som säger emot detta är toknationalister, kommunister och islamister.

   Radera
  6. Du glömde att man behöver bry sig om ekologisk hållbarhet också, vilket kapitalismen, liberalismen och socialismen är riktigt dåliga på. Lägger du till ekologiska hänsyn till det du nämnde så får du ekosocialliberaldemokrati. Bazinga!

   Radera
  7. Visst, men du kommer ju inte att vinna några röster på att utge dig för att vara sosse med en liten grön keps längst upp på toppen. Det hoppas jag du inser själv. Går det bra för dig kan ju sossarna bara skaffa sig en exakt likadan grön keps så vips försvinner ditt existensberättigande.

   FÖrdelning av befintliga resurser är ju allt som de etablerade partierna hållit på med i decennier, så att starta ett nytt parti med ekologisk hållbarhet som tilläggsgarnityr verkar som en riktigt dålig idé. Får vi ont om dricksvatten kan du lita på att sossarna är bättre på att fördela det än dig.

   Radera
  8. Visst kan sossarna sno ideer, men det är inget jag har mardrömmar över. Ju mer ideer de snor desto bättre är det. Dock behåller jag ensamrätten, typ, till namnet EkoSoLiD. Sossarna kommer ha ganska svårt att inkludera ordet liberal i sin ideologibeteckning. De kommer nog också ha ganska svårt att inkludera "eko", även fast Göran Persson talade en del om ett grönt folkhem. Enklast för dem är väl att också börja kalla sig för ett Medborgarparti. Det välkomnar jag. Det behövs. De har ju bestämt sig för att Sveriges medborgare inte är viktigare än någon taliban som lyckas ta sig till Sverige.

   Radera
  9. Vi riskerar att få ont om alla möjliga resurser och det är precis så det kan gå när en idé om ekologisk hållbarhet inte är en integrerad del av ens idé-paket. Jag vill inte gå med i ett parti som inte tar ekologisk hållbarhet på största allvar. No-limits-sossarna har ju inte ens velat ta ekonomisk hållbarhet på allvar.

   Radera
  10. Såväl liberal som ekologisk är bara en beteckning, det är hur lätt som helst att klistra på i reklamsyfte och sen fylla med innehåll. Folkpartiet, numera liberalerna, kritiseras ofta för att vara just oliberala men det verkar inte röra dem i ryggen.

   Radera
  11. Frihet är ett väsentligt värde, men man kan ändå inte ha precis alla sorter av frihet. Liberaler vill gärna låtsas att de inskränker vissa friheter för att skydda andra väsentliga friheter, men i slutändan är det inte särskilt rimligt att hävda att allt av genuint värde är någon slags frihet.

   Om man tex tror att "lycka" är det högsta i livet så är det ändå tvivelaktigt att kalla lycka för en frihet. Jag har i alla fall inte sett någon liberal påstå att lycka och frihet är mer eller mindre överlappande begrepp.

   "Ekologi" handlar som jag ser det framförallt om hållbarhet, så i princip kunde jag istället använda ordet "hållbar", men ordet "eko" är förvisso mycket smidigare. Och så behöver man bara byta ut k:et mot ett c för att få engelska, medan engelska ordet sustainable är bra mycket jobbigare att konka omkring på.

   Flertalet ord har en mer eller mindre diffus och mångtydig karaktär, men man tvingas ändå försöka hitta de mest rätt-träffande av dem. Sedan får man förtydliga vilka innebörder man vill begränsa ordet till eller åtminstone vilka innebörder man inte vill inkludera.

   Radera
 2. Detta är så klart stödpartiernas eviga förbannelse, att man kohandlar så mycket att man tappar sin identitet.

  Carl Schmitt talade mycket om den politiska gränsdragningen mellan vän och fiende. Det är nödvändigt för politiken att peka ut en fiende, och den fienden behöver inte ens vara moraliskt förkastlig, bara annorlunda. Men man måste ändå utdefiniera sig som politiskt parti genom att kritisera andra.

  Eftersom MP delvis är liberaler så är det inte trovärdigt att de pekar ut alliansen som fiender. Sossarna samarbetar de redan med. Och det räcker inte heller att sju partier står och pekar på SD som en fiende.

  Släpper man sina kärnfrågor blir man som parti suddigt i kanterna och då fattar inte folk varför de ska rösta på en.

  SD däremot, de pekar ut hela j-a etablissemanget som fiende och är mycket duktiga på att odla sin offermyt. Och det går bra för dem i opinionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det har ju också visat sig att deras verklighets- och framtidsbeskrivning varit riktig och att alla andra ljugit i viktiga frågor om invandringen och dess följder. Under galgen låtsas M bry sig om Sverige och svenskarna. Mp är kulturmarxister och har ideologiskt ingen ära eller moral. De är inte heller smarta om nu inte allt går ut på att sitta på minister- och riksdagslöner så länge som möjligt. Det är dock ett mycket svårare spel än att stå för sin övertygelse. Tror inte de har någon annan övertygelse än kulturmarxism.

   Radera
  3. Det mest typiska partiet avbdenna modell måste vara Sossarna. De hade bönder och godsägare som sina främsta profilfiender, medan de lättare kunde samarbeta med industrikapitalet. Harpsundsandan kallat. När då bönderna var utplånade på 1990-talet som politisk grupp och deras partiledare funderade på att bli godsägare så hade den så nödvändige fienden försvunnit och partiets väljare kunde lika gärna bli moderater eller så...

   Radera
  4. Ja, sossarna är ytterligare ett exempel. Man får göra det som behövs, rent ideologiskt, för att hålla sig relevant. Jämställdhet och HBTQ är ju en sån sak, t ex. Samtidigt så tror jag många LO-medlemmar inte bryr sig SÅ mycket i det.

   När det gäller MP:s eventuella moral så tror jag man måste se det så att alla ideologier har sin egen moral. Kommunistens och liberalens moralsystem är uppenbart olika och de kan aldrig mötas. Nu handlar det ju snarare om att MP gjort våld på den egna moralen, dock.

   Radera
  5. Vi skulle behöva komma ifrån det att man behöver en politisk motståndare. Det tillhör politikens barnstadie. Vetenskapen har inte rätt för att kristendomen har fel. Jorden är inte rund för att den vare sig är kubformad eller pyramidformad. Politiken blir en tummelplats för idioter så länge som man måste söka sin politiska identitet i motsats till någon annan.

   Radera
  6. Ja, alltså enligt Schmitt kommer vi inte att göra det.

   Anledningen till det är att, till skillnad från naturlagarna, baserar sig politisk uppfattning till viss del på en närmast religiös tro. Ideologierna är slutna sfärer av olika moral som inte utan vidare går att sammansmälta.

   Det är en väldigt postmodern tanke han framför, olika politiska moraluppfattningar går inte att döma som goda eller onda via någon absolut moral. Det är dock ett väldigt bra verktyg för att förstå olika ideologier. Såväl nazister som kommunister har ju faktiskt genuint trott att de begått goda välgärningar när de slaktat folk i tusental, på grund av att deras moralideologiska uppfattning fastslagit att det hela är nödvändigt. Det är snarare om man avfärdar andra ideologier som "omoraliska" eller "onda" som man befinner sig på barnstadiet, åtminstone om man inte förstår att man dömer dem utifrån sin egen subjektiva moral.

   Radera
  7. För det första tror jag att politisk polarisering beror mer på att media vill ha konflikter att skriva om, även om det är konflikter mellan idioter. Media jobbar i nöjesbranschen, inte i folkupplysningsbranschen. Media hatar sanningen eftersom det inte finns något mer att säga när man har sagt sanningen. Korkat käbbel kan man däremot köra runt i all evighet. Ju mer korkat det är desto högre underhållningsvärde får det, för de som inte har något vettigare att sysselsätta sig med.

   Radera
  8. Den som har en religiös tro på någon av de existerande ideologierna bör söka en psykolog. Det är som att tro att man har en bostad för att man spänt upp en plastpåse ovanför huvudet.

   Radera
  9. I själva verket är politik framförallt en kamp mellan plånböckerna. Man tar till sig vilka korkade argument som helst som gynnar den egna plånboken, eller något annat man har en osund fixering vid. So much for ideology, this far.

   Radera
  10. Jag är verkligen inte mycket för postmodernism. Postmodernister är generellt sett onda människor (sic!) som vill relativisera allt. Postmodernism är sambo med nihilism. Själv är jag mer värdeobjektivist, om än inte av Ayn-Rand-sort. Vissa värden är sanna, andra är falska. Pga den naturen människan har och den natur naturen har.

   Radera
  11. Att Sverige blivit ett så hopplöst land beror i hög grad på postmodernismen. Folk blir alldeles intellektuellt förslappade av den sortens idéer.

   Radera
  12. Det intellektuella moraset i det här landet beror också på den semi-intellektuella hedonistiska dynga om "den emotionella hjärnan" som har missionerats i det här landet. Känslohedonister är dömda av Darwin.

   Radera
  13. Det är inte känslohedonism att inse att människor inte är helt rationella. Det är realism.

   "Vetenskaplig metod" är ingen ideologi. Anledningen till att du håller vissa, politisk-moraliska saker för "sanna" kanske beror på just din ideologi?

   Radera
  14. Klart att människor inte är helt rationella, men vi har betydligt större potentialer att vara rationella än vi uppvisar för närvarande. Man börjar med att skaffa sig ett intelligent värderingssystem. Som är en del av en intelligent världsbild. Som måste inkludera idéer om naturens gränser. Visst finns det en chans att vi kan forcera naturens gränser med en massa smart teknik, men för närvarande anstränger vi dem verkligt hårt. Det är mycket farligt.

   Radera
  15. Jag har inte sagt något om "vetenskaplig metod" vad jag vet. Din fråga förefaller nästan tautologisk. Jag har inte påstått att mitt värderingssystem är vetenskapligt bevisat vara sann. Det finns knappast något som är svårare att bevisa som sanna än värderingar. Ändå kan det med tiden bli allt fler värderingar vi känner oss säkra på. Känslan kan dock ha fel. I Sverige har våra politiker varit sataniskt säkra på ett och annat, men de verkar lite stukade nu. Man kan behöva backa och skaffa sig andra, bättre värderingar. Det innebär inte att man inte till sist kan nå fram till värderingar som man aldrig behöver revidera, knappt ens komplettera.

   Radera
  16. Om ens värderingar avgör vad man antar vara sant så är man ute på farlig is. Våra politikers perceptioner har varit alldeles extremt värderingsstyrda. Man måste akta sig noga för att vissa inslag i ens tänkande får vrida om allt annat i ens upplevelsevärld på ett omotiverat sätt. Men man behöver också akta sig för att ha en alltför osammanhängande världsbild och för att bara se smala band av verkligheten.

   Radera
  17. Inom politiken är det ju värderingarna som avgör vad som är "sant". Libertarianen anser att det är sant att en effektiv fördelning kan ske genom marknaden. Kommunisten anser att fördelning skall ske via planekonomi och att en effektiv och bra fördelning i huvudsak sker genom att äga produktionsmedlen.

   Att jorden är rund är de nog båda överens om, men sådana fakta har ofta liten betydelse i politiken. Jag tycker inte det är så vanligt att politiker hävdar rent faktafelaktiga grejer, snarare att de väljer att ignorera fakta som inte stödjer dem.

   Radera
  18. Man kan naturligtvis bilda ett parti för att hävda att jorden är rund, men det blir nog föga attraktivt.

   Radera
  19. För övrigt tycker jag politikerna verkar lika tvärsäkra som vanligt. För ett år sen var det fascism att nämna ordet "volymer" och nu är det helt OK. Ytterst anpassligt, måste jag säga.

   Radera
  20. Politiker kan knappt förneka uppenbara verkligheter hur länge som helst. Till sist tvingas till och med en miljöpartist medge att volymerna blivit för stora. Fast gärna på ett sådant sätt att det knappt märks att de bytt linje. Det är en skam att man skall behöva slåss med politiker som envist hävdar uppenbara orimligheter. Hur lätt blir det att få ordning på världen om varenda politiker har en fet palett av lögner som hen vårdar ömt?

   Radera
 3. Miljöpartiet vet inte längre om vad det existerar för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där har du inte helt rätt.Miljöpartiets ledning,språkrören,vet exakt vad partiet existerar för och skrattar hela vägen till banken.

   Radera
  2. Partiets företrädare i Riksdagen tycks inte kunna de frågor som de själva borde kunna.
   Miljöfrågorna.
   Jag ansåg, till skillnad från många andra jag träffat, att det var bra att Mp kom med i regeringen. För då borde vi fått upp miljöfrågorna på bordet på ett seriöst sätt....
   Så blev det inte!
   De få små konkreta miljöfrågor som borde kunnat diskuteras i Riksdagen, som en teknisk biologisk fråga, blev hanterat av fullständigt okunniga socialdemokratiska riksdagledamöter och dessutom bara som en ekonomisk politisk fråga av skatteteknisk karaktär.
   Inte en bokstav om miljö på ett ärligt sätt.....
   Det innebär att miljöpartiets frågor är förrådda av partiets företrädare i Riksdagen.
   Men nu vet jag det. De som var rädda för att få Miljöpartiet i regeringen kan jag meddela att det var inget att vara rädd för. Och de som hoppades på en ärlig miljödebatt i politiken kan glömma Miljöpartiet i den frågan...

   Radera
 4. Det bör vara uppenbart att miljöpartiet behöver en ny ideologi och att det inte är exakt den ideologi som de förkastat (den från 1985). Det behöver också de andra partierna. De är vettlösa allihopa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kuckeliku och ni andra... "Tror" ni inte att de behöver slipa på sin gamla ideologi? Vässa den. Ta en debatt om vad arbete egentligen är... t.ex. lönearbete, kontra ideellt arbete. Grön ideologi som förespråkar medborgarlön, borde inte den mer titta på t.ex. om politik är ett arbete, som bör ge ekonomisk ersättning? Och dessutom ett arbete som ska ge hög inkomst. Många politiker hyllar nu ideella krafter, säger att de gör ett stort och fantastiskt jobb. De gör jobbet på jobbet? (som Batra säger)Och de gör det dessutom gratis.
   Arvodena kan de spela in? Det räcker liksom inte med att säga, att det är inte politikerna som sätter lönerna. De kan protestera mer. En och annan politiker säger, att politikernas löner är för höga. Men det är förståeligt, man sågar inte gärna av den gren man själv sitter på. Speciellt om man inte vet var nästa gren finns.

   Mycket ska man vara med om... tittar ibland in på "Avpixlat" man vill ju veta vad alla kritiserar. Och visst finns det mycket att kritisera. Där av alla ställen:) fanns en artikel om detta med föreningssamhället. Länk förbjuden;) Varför inte ta debatten, visa att det är inte endast migration och flyktingfrågor, som gör att politikerföraktet ökar. Motiv är olika. Och bör diskuteras ur olika perspektiv.

   MP skulle om de stod utanför regeringen, och om de hade vilja, kunna sätta fingret på, varför grön ideologi är lite "bättre". Naturen tar inte betalt för att kunna fungera? Vi är en del av naturen! Eller? Nu börjar de flesta se vikten av ideellt arbete. Och det är en bra början. Man bör tjäna andra inte tjäna pengar på andra? Och nej det går inte att lagstifta fram civilkurage...Civilsamhället gör det tyngsta jobbet nu. Inte politikerna. Varför ska t.ex. politiker och fritidspolitiker uppbära en hög lön då? Det kan säkert någon här på denna blogg belysa.

   Lisbeth

   Radera
  2. MP är ett för litet och långsamt parti för att kunna göra några helomvändningar på riktigt.Man har varken tid eller råd att tappa hälften av väljarna som sossarna.Dessutom ska mycket erkännas och många bytas ut så det är bara att börja nedräkningen.Man kommer låtsas som om det regnar och trampa vidare i språkrörens fotspår.
   MP finns snart inte längre i någon egentlig mening.

   Radera

 5. Det har ju också visat sig att SD:s verklighets- och framtidsbeskrivning varit riktig och att alla andra ljugit i viktiga frågor om invandringen och dess följder. Under galgen låtsas M bry sig om Sverige och svenskarna. Mp är kulturmarxister och har ideologiskt ingen ära eller moral. De är inte heller smarta om nu inte allt går ut på att sitta på minister- och riksdagslöner så länge som möjligt. Det är dock ett mycket svårare spel än att stå för sin övertygelse. Tror inte de har någon annan övertygelse än kulturmarxism.

  SvaraRadera

 6. Det har ju också visat sig att SD:s verklighets- och framtidsbeskrivning varit riktig och att alla andra ljugit i viktiga frågor om invandringen och dess följder. Under galgen låtsas M bry sig om Sverige och svenskarna. Mp är kulturmarxister och har ideologiskt ingen ära eller moral. De är inte heller smarta om nu inte allt går ut på att sitta på minister- och riksdagslöner så länge som möjligt. Det är dock ett mycket svårare spel än att stå för sin övertygelse. Tror inte de har någon annan övertygelse än kulturmarxism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ge dig rätt i så måtto att när politik inte längre kunde handla om att vara emot SD i allt så kraschade det rejält.Moderaterna var smarta nog att att sparka ledningen och politikutveckla.Alltså de slog runt 180 grader men gjorde det åtmindstone först.Mp och S kraschade desto mer eftersom man tydligen trodde att politik handlade om SD i all evighet.När verkligheten hann ifatt blev resultatet så
   kaotiskt att all trovärdighet försvann i dimman.

   Radera
  2. SD har samma problem som Mp och Kd hade när de växte för snabbt. Partiet blir otydligt och öppet för övertagande från nya krafter. Partiet kommer inte att vara det samma efter nästa val som det har varit. Vi har nog gått alltför långt ut på den politiska plankan som Reinfeldt monterade på folkhemsbåten "Moder Svea"... Det finns nog ingen väg tillbaka för några politiker utan alla måste nog tänka om då vi alla seglat "Moder Svea" i bakvatten utan att vi insett det. Den som inte inser att vinden har vänt får nog allt hoppa...
   Frågan är bara vart vinden blåser.

   Radera
  3. Åkesson ska tydligen ta ansvar för partiets historia och inte den riktning han successivt tagit partiet. Men MP som först lurat hit folk, därmed tagit deras sista pengar och satt många i skuld, fått många att drunkna, kan tydligen massdeportera folk och sedan lite snyggt få vända blad?

   Radera
  4. Bra idé! Vi vänder blad!

   /mvh Cal XVI Gustf.

   Radera
  5. Jo vända blad. Den gamla goda tiden.

   Då det gick att fixa skolan på ett år. Då lärarna skulle få 10.000 extra i månaden. Då Fridolin gjorde youtubefilmer och pratade till lärarna som om de vore små barn. Öppna gränser, inget försvar.

   Snälla MP jag längtar tillbaka.

   Radera
 7. Jag tänkte skriva att dagens MP är "vänsterpartiet light". Men så insåg jag att dagens MP är vänsterpartiet. Vi lär knappast behöva två vänsterpartier.

  Man har helt och hållet struntat i miljöfrågorna som borde vara grunden för partiet. Istället har man satsat allt på migrationsfrågorna, och där har man förlorat i trovärdighet.

  Om något annat parti plockar upp miljöfrågorna på ett trovärdigt sätt kommer MP att få högst 2% i nästa val.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle tro att sigb Min tanke har lika svårt att se skillnad på höger och vänster som Löfven sade sig ha...

   Radera
  2. Jag har inga problem att skilja på höger och vänster. Men Anonym kanske vill vädra sina åsikter, eller gillar du bara att kasta ur dig floskler?

   Radera
 8. Ja visst gör det ont

  Ja visst gör det ont när knoppar brister.
  Varför skulle annars våren tveka?
  Varför skulle all vår heta längtan
  bindas i det frusna bitterbleka?
  Höljet var ju knoppen hela vintern.
  Vad är det för nytt, som tär och spränger?
  Ja visst gör det ont när knoppar brister,
  ont för det som växer
  och det som stänger.
  /KB
  /IQ

  SvaraRadera
 9. När det gäller flyktingfrågan är ju situationen den att Sverige inte, tillsammans med ett par andra EU-länder, kan bära hela bördan. Det vore att begära för mycket. Det är inte Sverige som sviker, långt därifrån, utan en lång rad övriga EU-länder. Vi ser nu också, för varje dag som går och inom alltfler områden, att Sverige inte var förberett för det stora antalet asylsökande det nu är frågan om. Bristerna i samhället finns överallt, och tålamodet hos befolkningen håller på att tryta. Tidningarna börjar fyllas med större och mindre notiser och artiklar om vad som utspelar sig på många håll idag. Idag läser jag t.ex. en stor artikel i Sydsvenska Dagbladet om sexuella trakasserier på Vårboskolan i Arlöv. Man har stora problem med pojkar i övre tonåren som antastar flickor i 13–14-årsåldern. Alla sådana händelser har starkt bidragit till att många människor nu tycker att det räcker med asylinvandring till Sverige. Vi håller på att helt tappa fotfästet och bland majoritetsbefolkningen sprider sig oro och rädsla. Detta är också huvudanledningen till MP:s kräftgång. MP har ju en i grunden totalt orealistisk migrationspolitik där man bortser från eller förminskar de problem som uppstår. De gröna väljarna vill se miljöpolitik, inte ett raserat Sverige. Den analys du gör när det gäller andra profilfrågor delar jag helt och fullt, eftersom jag själv sedan många år gör samma analys. MP är inte längre ett radikalt parti och vi bör sluta med att förvänta oss någonting annat än det som nu utspelar sig i socialdemokratins famn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Mp är inget radikalt parti längre. Jag undrar så hur MP:s ledning kunde hoppas på at det skulle gå lika bra i riksdagsvalet som i valet till EU-parlamentet?Varför skulle MP sitta iregeringen när de inte hade varit en valrörelse som tagit upp de ekonomiska teorierna som står i vägen för att komma åt roten till överutnyttjandet av vår jords resurser? Nu ska det var rådslag om ekonominden ekonomiska talespersonen ska resa runt landet i vår. Varför så baklänges?
   Tant Barbro

   Radera
  2. "De gröna väljarna vill se miljöpolitik, inte ett raserat Sverige." Amen!!

   Radera
 10. Det lever 40 svenska barn i IS-område. En dag kommer dessa terroristutbildade barn tillbaka till Sverige och ska kanske gå i samma skola som dina egna barn. En sådan drastisk verklighet kan faktiskt inträffa ifall vi röstar på miljöpartiet och flera andra partier som ännu inte deklarerat att de tagit sitt förnuft till fånga...

  SvaraRadera
 11. Mp:s track record är oöverträffat.Titta hur det gått för de partier som samarbetat!
  Snart är Mp en extrem paria som ingen vill ta i med tång.Lite ironiskt kan man nog tycka...
  Till och med Aftonbladet visar allt mer tydligt att Mp är en belastning sossarna borde göra sig av med.

  SvaraRadera
 12. Att vara miljöpartist i dessa dagar är ledsamt. Å andra sidan lär socialdemokrater också deppa. Vänsterpartister väntar på lyftet som uteblir. Moderaterna reder sig måhända, medan den långsiktiga tendensen för centerpartister, kristdemokrater och liberaler stavas kräftgång. Bara Sverigedemokraterna har verkligen vinden i ryggen, fast de tar heder och ära av varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska det inte vara:
   Bara Sverigedemokraterna har verkligen vinden i ryggen, fast de tar heder och ära av andra. ?

   Radera
  2. Eller:
   Bara Sverigedemokraterna har verkligen vinden i ryggen, fast de fråntas heder och ära av andra. ?

   Radera
  3. Slående är framför allt hur Sverigedemokrater tar heder och ära av varandra. Partiets interna strider, med avsättningar och uteslutningar, är att se som normaltillståndet. Vilket annat parti som helst hade dukat under. Sverigedemokraterna, däremot, går ständigt en ny vår till mötes.

   Radera
  4. Slående är framför allt hur Sverigedemokrater blir fråntagna heder och ära av andra OCH hur utomordentligt dåligt det receptet hjälpt.
   Och inte blev det bättre när alla utom C och V tvingats ge SD rätt allteftersom.

   Radera
  5. Realpolitiskt spelar Sverigedemokraternas självmål större roll än kritiken från övriga partier. Främsta exemplet är landets fullmäktigeförsamlingar, där avhopp och uteslutningar leder till alltfler obesatta SD-mandat. Sverigedemokraternas riksdagsgrupp har börjat decimeras av samma skäl.

   Radera
  6. Lite som Lena Mellin på AB som sett en nedåtgående trend för SD sen 2002?
   Innan broiler-avlandet tog över helt drabbades också mp som nytt parti av liknande vill jag minnas.I princip kan Åkesson lugnt sitta och meta i någon ås grumliga vatten medans de andra sköter ruljangsen åt honom.
   Regeringen har stora problem och spricker snart på ettdera sättet.
   Alliansen har realpolitiskt enorma problem att återuppstå och ger AKB daglig huvudvärk.
   Journalisterna jobbar frenetiskt vidare men skulle jag satsa pengar på något så tror jag Åkessons teflonrustning håller över 2018!

   Radera
  7. Sydsvenskan, ganska så sosse, har en artikel om skolan i Arlöv i dag.
   Motvilligt men tvunget berättar tidningen om skolans problem.
   Jimmie Åkesson kan softa vidare.Väljarna kommer ändå.

   Radera
  8. Som nytt parti hade miljöpartiet fler uteslutningsärenden, liksom Kristdemokraterna på 1960-talet, men så många som i Sverigedemokraterna var de ändå inte. För övrigt kan de, efter åtta år i riksdagen, knappast längre betraktas nykomlingar. Trots återkommande brist på förtroendevalda fortsätter väljarna att strömma till. I praktiken lämnar de walkover till andra att styra.

   Radera
 13. Är väldigt orolig för islams utbredande. Det går snabbt, vi leker verkligen med elden det hoppas jag alla har klart för sig. Och vänstern har gått från att religion är ett opium för folket till att brännmärka kritiker till islam som rasister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Islam kommer naturligtvis att visa sig vara trams då teokratier inte visat sig kunna producera nåt av värde. Vilka teknologiska landvinningar görs i Saudiarabien, liksom?

   Islam har ingenting att erbjuda normala människor, däremot kan de suga åt sig en och annan vilsen, identitetssökande ungdom.

   Radera
  2. Va är du rasist Ben? Nej medeltida sekter har inget att erbjuda. Vi kommer aldrig behöva konvertera, men dra fram det några generationer med svensk invandringspolitik.

   Anta att de flesta som invandrade till Sverige i stället var nazister. Det kanske inte skulle påverka oss speciellt mycket just nu annat än att diskrimineringsombudsmannen ger nazisterna rätt att haila vid jobbsök och liknande. Men kommande generationer skulle få stora problem.

   Radera
  3. "De flesta" som invandrar är nog inte så pass extremistiska muslimer att de pga detta står i olöslig, potentiellt våldsam konflikt med den moderna demokratin. Men det finns säkert en del som är det. Och där kan man nog säga att det hade varit ungefär likadant om de varit nazister istället.

   Radera
  4. Det finns naturligtvis tre sätt att hantera folk som inte ställer upp på de demokratiska grundvärdena:

   1. Förpassa dem ut ur landet (eller in i finkan)
   2. Tvinga dem att anpassa sig genom nån slags organiserad, legal mobbing.
   3. Se till att de själva anpassar sig på ett eller annat sätt.

   Radera
  5. 4. Placera dem i delvis slutna subcommunities där de lever efter egna spelregler och lagar.

   jag tror att vi valde alternativ 4 för några år sedan.

   Radera
  6. Nä, det är så det blir om man undviker att göra ett val.

   Radera
  7. Ställa upp på de demokratiska grundvärdena gör man tills den dagen har kommit när man inte gör det. Då är det försent. Vi borde vara försiktiga och inte leka mer med elden. Inte för vår skull utan för kommande generationer i det här landet.

   Radera
  8. Det var ett märkligt argument, det kan man ju använda för att slänga vem som helst i fängelse. Man gör inte x tills man gör x kan ju sägas om sexuellt våld, bankrån, skattefusk eller vad som helst.

   Radera
 14. Starkt stöd för artikeln i Miljöpartiets ekonomisk-politiska nätverk tycks det, allt från en av partiets grundare Ralph Monö till unga partister.
  L.

  SvaraRadera
 15. Jag tror MP har en lysande framtid. Varför? Jo för att planet X, Niburu, är på väg in i solsystemet. Så räkna med mycket stormar om några månader. Kan man köpa aktier i MP?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja en börsnotering är nog inte aktuell..
   Men hittar du några kan du sälja dom dyrt till Kommunal!

   Radera
 16. En Stefan Torsell som utpekas som en av MP:s medgrundare ska ha deltagit i Folkets demonstration.Är det MP:s senaste allra nyaste linje som slår igenom när Media skriker om fascister/nazister/rasister för en gångs skull?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon centerpartist från Östergötland talade till och med.Nu blir det bassning i media!

   Radera
  2. Såg bilder på folksamlingen, såg ut som ett PRO möte för sossar. Men de är helt klart nazister under ytan eftersom mona säger det.

   Radera
  3. De flesta är nazister bortsett Mona förstås.Det har Arnstad bevisat!

   Radera
  4. Vad står Arnstads fascist-index på nu när MP/S kastar ut 80.000 pers?

   Radera
 17. Gustav Fridolin kan bli det dyraste politiska underbarn miljöpartiet någonsin har haft.Släkten är värst som vi säger här på landet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miljöpartiets reglerat frekventa byte av språkrör leder inte oväntat till en infantilisering. Folk under trettio år har inte förutsättningar för att hantera en så komplex värld som den vi lever i. Det är bara att se på Annie Lööf. Centern skulle sannolikt redan vara utanför riksdagen om partiet inte hade en miljardkassa att luta sig bakåt mot. Det är inte inteligent och moraliskt riktigt att bränna slut på politiska begåvningar genom att i förtid kasta dem in i verkligheter som är alldeles för komplexa för deras underutvecklade förstånd. Än värre är att de faktiskt får ett politiskt inflytande som inte står i proportion till deras intellektuella utvecklingsnivå.

   Radera
  2. Hmm, såg att Vattenfall rapporterade miljardförlust idag igen. Förre centerledaren Maud Olofsson (som borde ha rätt ålder för att fatta förståndiga beslut enligt ovanstående resonemang) är nog den politiker som kostat mest för svenska skattebetalare sedan Karl XII:s dagar.

   Radera
  3. Måste vara det påstått gröna inslaget...
   Immigrationshaveriet blir ju inte heller gratis liksom.

   Radera
 18. Det allra lustigaste är att C i tävlingen med MP om att vara mest grön kommer att hamna i samma soppa om/när det är dags för en Allians.
  Att man inte ska lånbytas svampar är en gammal regel som fortfarande gäller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående tredje statsmakten. S och MP har tvingats gå från fria fantasier till verklighet under tvång och gråt. Nu är det bara Centern kvar, totalt verklighetsfrånvända. Mitt tips är att journalisterna som är ovanligt korkade nu strömmar över till Centern från MP. Centern och Annie blir gulligull och tar MP:s väljargrupp.

   Radera
 19. Hillary slog Sanders sex ggr i att singla slant. Och Hillary skulle förlorat om hon inte just fick in alla sex. En på 65 i odds att lyckas med bedriften. Det slutar inte där, tidningarna i USA skriver om en mängd andra märkligheter.

  Sanders var innan valet orolig för att microsofts system och appar användes som mjukvara. Tror Sanders blev rakt av blåst.

  SvaraRadera
 20. Alla andra partier har väl frågor som är "icke förhandlingsbara" där man inte viker sig, (mp) verkar vara totalt befriade från den typen av "låsningar"? Man kan kompromissa om vad som helst med vilka resultat som helst, verkar det som. Därmed är man väl unika, man sticker ut från mängden? Inget parti i modern tid har väl varit så icke-politiskt & anpassningsbart..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror termen är grönt liberal eller möjligen liberalt grön?

   Radera
  2. termen är nog snarare "villigt opportun" när det gäller (mp)..

   Radera
 21. Jag tycker det är lite dålig stämning här inne i dag.Hur har ni det med värdegrunden egentligen?
  Vad tror ni om mellon då?
  Oproportionerligt många manliga låtskrivare verkar det?
  Och Charlotte Perelli sen,vad ska man säga om det egentligen?
  Var nu inte såna Dysterkvistare utan häng på med lite tjo och lite tjim!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ovanligt med en journalist som sköter sitt jobb.Trodde ni mest satt på Twitter o twittrade men även den bäste kan ju ha fel!

   Radera
 22. MP:vallåt för 2018 får bli "Det gör ont" med Lena PH.

  SvaraRadera
 23. Birger Schlaug talar om nyskapande inom partierna och att jag vill dela med mig av mina erfarenheter kring just nyskapande av partier.

  Jag startade upp Aktiv Demokrati tillsammans med tre andra individer. Idag heter partiet Direktdemokraterna.

  Direktdemokrati - En bra grundidé, i själva verket demokratins originalutförande som skapades i Grekland. ”Demos” betyder ”folket” och ”krati” betyder ”styre”, men demokratin behöver fler ingredienser för att fungera optimalt, något som många inte vill inse.

  Demokrati behöver deliberativ diskurs, en värdegrund, samt en vilja att resonera hypotetiskt deduktivt och framförallt att man är villig att lyssna på varann och undviker ad hominem-argument. Internetdemokrati behöver dessutom säkra system.

  Ett utbrytarparti ur Miljöpartiet, Gröna partiet valde istället konsensus-modellen, dvs. polsk riksdag. D.v.s. inget händer tills alla enats. Varför det partiet lagts ner behöver vi inte spekulera mer i. Naturligtvis hände inget.

  Ett fungerande parti måste givetvis kombinera strikt ledarskap med deliberativ diskurs, en vilja att nå konsensus och direktdemokratiska omröstningar då vägval måste göras.

  Partiet får heller inte sluta under 4%, men ta sig in antingen genom ex. Valsamverkanspartiet eller för egen maskin. Hybris är inget argument som håller det har ex. KD bittert fått under många långa år ute i kylan, så även Fi.

  Vad gäller flyktingfrågan är inte problemet i MP grundvärderingen att vara snäll mot andra folk. Även Sverigedemokrater är i allmänhet snälla.

  Problemet är istället att MP aldrig diskuterar frågan om hur man allra bäst hjälper riktiga flyktingar med den budget som folket är enigt om att de vill använda för att hjälpa. Det är tydligen tabu och sådan tabu är absolut inte snäll mot riktiga flyktingar. Tvärtom. Sådan tabu är en vidrig tabu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Talar inte Birger i denna tråd om att MP behöver hålla sig till sin gröna ideologi? Att de övergett den? Det vore bra om de inte höll sig till den helt. Det vore bättre, om de vässade den ytterligare. Och rättade till vissa bitar. Framförallt vore det bra, om de nu antog Sanders linje. Rättfärdigt krig kan vara vid pennan, men också att stötta reformerande krafter. Han ser vikten av att bevara asylrätten att länder har en skyldighet att hjälpa människor dvs. de som verkligen är på flykt från krig. Han ser USA:s skyldighet att nu inte svika.

   Sanders vill stötta de reformerande krafterna. Säger han i alla fall... Vad han skulle göra, om han kom till makten, vet vi inte. Det är för tidigt att ropa hallelujah, Politiker backas upp av pengar. Men det första han säger sig vilja göra, är att bereda väg för att IS ska krossas, men inte av oss, utan av muslimska krafter. Han använder ord som list. List måste till i politiken. List övervinner hat. Om inte listen är repellerande (full av hat). Det vi kallar godhet, har hittills inte övervunnit hatet. Godhet kan lika gärna vara naivitet.

   Det är alltså de reformerande krafterna vi bör stötta. Det kritiseras regeringen för att inte göra. De kritiseras av reformerande krafter för att ekonomiskt stötta islamism. Och för att de är naiva.
   Ett problem är att MP i sin "snällhet" väljer att tro, att det är en fungerande väg. Vilket det visat sig att inte vara.

   Har hela tiden tjatat om, att vi bör stötta de reformerande krafterna. Är nu glad över att Sanders går på den linjen. Att USA kan komma att gå på den. Det är viktigt att se vilka de reformerande krafterna är. I detta fall är det muslimer, som inte gillar att IS kapat deras religion. Och det är viktigt att muslimer, visar vilka de stöttar. Med vårt stöd. De bör inte tyst iaktta vad som händer. Vi som inte är muslimer varken kan eller bör, reformera deras religion. Det är betrakta som religion dvs. att TRO att det fungerar. De måste själva göra jobbet på jobbet (Batra igen) dvs. på plats.

   Heja Sanders måtte han inte stå kvar med en trumpen Trump. Ja Jisses!
   Sanders kritiserar Clinton för att hon tyckte det var rätt att gå in i Irak och därmed var med och skapade terrorism. Det är bra att han vill belysa grogrunden till terrorism och att han gillar att jobbet ska göras på jobbet. Tänk om Batra förstod innebörden av jobbet på jobbet lika bra som Sanders. Uttrycket har ju blivit hennes favoritmantra. Nu kapar jag det medvetet och gör det till mitt och jag hoppas att det blir vårt.

   Lisbeth
   ...


   Radera
  2. Tydligen 1.56% chans att få i sex i rad när man singlar slant som Hillary behövde för att vinna över Sanders. De jämför det i usa med att få en vinst på powerball, men har det öht nämnts i svenska medier? Sanders måste tuffa till sig och ha lite bättre koll annars blir han överkörd av myglare.

   Radera
 24. Lisbeth. Du återger ett påstående, att regeringen skulle ekonomiskt stötta islam? Jag minns inte vilka som har sagt så. Men om man tänker på att svenska medborgare deltar i kriget på IS´ sida, och de har barnen med sig, så kan man lätt tro att barnbidragen hamnar i krigskassan. Men hur bevisa sånt?
  Gt

  SvaraRadera
 25. Det finns flera stycken. Människor som själva är muslimer. Som är oroliga.
  Det får de bevisa. Men de talar väl för döva öron.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 26. @ Lisbeth

  Nystart kan vara viktigt när ett parti havererat, vilket helt uppenbarligen MP gjort. Det går inte att ändra här och där. De människor som styr partiet är problemet. Nystarten måste alltså ske utan dessa människor och man måste göra ett försök att bilda ett riktigt miljöparti så som det var tänkt att vara, samt ordna det så att den linjen behålls.

  Vad är förresten en "muslim"?
  De som tror på islams skrifter?
  Vad innehåller de skrifterna?

  Nämen ojsan, Det var våldsamma strofer... Glömde visst kolla upp den saken... (länk förbjuden)

  Kan det vara vettigt att ge asylrätt till människor som inte tror på våldsmma skrifter, kanske t.o.m. flyr resultatet av dem? DET är frågan!

  Salman Rushdie är ateist och har ett pris på sitt huvud. Fatwa kallas det.

  SvaraRadera
 27. "Länk förbjuden" ser man då och då i denna spalt. Men med länk menas väl en fullständig sådan, en som man kan klicka på? Om man istället utesluter www och skriver enbart resten, så är det ingen länk, inget förbjudet. Ändå kan den användas för att komma vidare.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.