söndag 28 februari 2016

10 000 i hallen när partiledare debatterar...


30 år sedan Olof Palme mördades. Nya böcker kommer ständigt ut. I dagarna levererade Sven Anér, på sitt ilsket engagerade sätt, sin nya bok Staten som tog Olofs liv. I åratal har den gamle DN-journalisten försökt bli stämd för förtal. Han envisas med att mördaren är en f.d. polis, rådman och nu moderat riksdagsledamot

Anér namnger honom, vilket han gjort i flera böcker.  Han söker en stämning, men blir inte stämd. Anér anser att Lisbeth Palme är inblandad på något sätt - något som också Lena Andersson funderar på i en av sina böcker.

Verkligheten triggar fantasin, fantasin triggar frågor, frågor triggar fantasin, fantasin triggar verkligheten. Som tycks vara en parodi på fantasin.

Under mina år i riksdagen ägnade jag faktiskt ett antal dagar och nätter åt att gräva lite i frågan och blev allt mer frågande. Tre kommissioner har lämnat tusentals sidor efter sig: juristkommissionen, parlamentariska kommissionen, granskningskommissionen... Känslan inavel smög sig på.

Jag minns att jag en natt i mitt riksdagsrum - på den tiden sov man i sitt arbetsrum utrustad med någon sorts bäddsoffa och en kaffebryggare - blev så frustrerad att jag inte kunde sitta still. Jag gick ut i sommarnatten genom ett tomt Stockholm. Det ledde fram till att jag med dåvarande justitieminister Laila Freivalds tog upp frågan om att låta någon utländsk utredare - ”fullständigt befriad från kopplingar till Sverige, svenska politiker, svensk polis och svenska etablissemanget över huvud taget” - få i uppdrag att gå igenom hela materialet kring mordet på Olof Palme.
  
Svaret från Freivalds blev att "en grundlig genomgång av i stort sett samtliga tips och spår av betydelse" redan hade gjorts. Det kändes inte trovärdigt. Vilket bland annat togs upp i SVT:s granskande program Striptease 1999.

Jag krävde också att man skulle offentliggöra de strukna delarna av obduktionsprotokollet, men fick nej också på den frågan.

Förresten avslutade frågan till Freivalds med följande mening: "Som i dag aktiv politiker vill jag inte tillhöra de som ställs till svars om 10-20 eller 30 år om varför man ingenting sade trots att så mycket i fallet verkat märkligt."

Nu är vi där. Trettio år har gått sedan mordet.
   
Det finns förmodligen en massa medborgare som idag inte har en aning om att svensk politisk debatt kunnat dra ett fyllt Scandinavium. Det vill säga 10 000 personer. Det känns långt från dagens svenska politikervärld där Löfven och Kinberg Batra knappast skulle fylla en lokal  med ens tusen stolar. 

Skall engagemanget hos människor bli lika stort som här nedan skulle det förmodligen krävas ideologisk motsättning av en helt annat kaliber än vad som är möjligt i dagens grådask. Vem, vilket parti, skulle berätta om en vision som får det att tända till? Tiden vi lever i skulle onekligen behöva visioner om något mer och större än fortsättning på det som redan är. Det känns som om flera partier borde börja om från början...

Det fulla Scandinavium finns här.

http://www.oppetarkiv.se/video/2303611/vem-kan-gora-ett-bra-land-battre

74 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 2. Palmes mördare talar finska och sitter
  i riksdagen för moderaterna och hans namn är Anti Avsan.
  Det är en stark anklagelse, för detta vill många åtala honom.
  Men det vill varken CIA, eller Polisen eller Säpo eller GW Persson
  eller någon Åklagare eller någon Militär.
  Två kvinnor A och A kände igen Avsan som stod utanför Dekorima och frågade honom på finska vad klockan var. Han vände sig då till sin kom. radio och frågade: "Jag är igenkänd, vad ska jag göra?"
  Svaret blev: "Gör vad du ska." En stund senare så small det !!
  Senare tog kvinnorna kontakt med Polisen, men blev illa bemötta.
  Efter sju år så hade de fått förtroende för journalisten Olle Alsen
  och berättade för honom, vad de hade varit med om .......
  Tillägg.
  Anti kändes alltså igen av två vittnen, "de finska flickorna". De hade frågat honom vad klockan var, och han svarade inte. Den ena flickan drog honom i armen och sa "-Men så svara då..."

  Mannen som stod vid Dekorimahörnet på mordplatsen hade en walkietalkie och pistol innanför rocken då flickorna hörde följande konversation i radion:

  "-Nu kommer dom" (finsk röst i walkietalkie-radion, ordväxlingen sker på finska)

  "-Jag är igenkänd, vad gör jag?" (Avsan)

  "-Skit i det du, gör vad du ska". (rösten, troligen Carl Östergren som också var medlem i Stockholms Försvarsskytteförening, och den ende förutom Avsan som kan föra ett samtal på finska)

  Privatspanaren Olle Alsén fick tipset om dessa kvinnor av deras bekanta först år 1993, sju år efter mordet. De var livrädda efter att de förstått att de talat med mördaren - ANTI AVSAN

  Nu har vi kommit till oktober 2005, tidpunkten för Moderata Samlingspartiets nominering av Anti Avsan till Riksdagen. Denna hade slutat vid polisen, börjat studera juridik och gjort en kometkarriär inom domstolsväsendet där han nu innehade posten som rådman. Han hamnade till slut som nr 12 på en riksdagslista, som toppades av ingen mindre än Fredrik Reinfeldt.

  Nomineringen av Anti Avsan kommenterade Lars Krantz på följande sätt:

  "Nu knakar det i fogarna både här och där. Vid ett provval till Riksdagen hos Moderaterna för Stockholms län nominerades i helgen till valbar plats en person som vid tiden för MORDET PÅ OLOF PALME befann sig på Sveavägen 15 meter från mordplatsen vid nedgången till T-banan vid Tunnelgatan. Han var civilklädd polis och vittnen säger sig ha sett honom med vapen i handen. Han heter Anti Avsan och är numera rådman vid Stockholms Tingsrätt samt ordförande i moderaternas krets i Huddinge. Den gången var han polis på Norrmalm. Han skolades till rådman av professor Christian Diessen, ..."
  Gilla · Svara · 3 · 7 min · Har redigerats
  Sven-Erik Forslin
  Sven-Erik Forslin Detta stämmer nog till punkt å pricka, Roland! Avslöjades inte av pressen att denne finne hade lägenhet med ingång högst upp vid trappans slut, vill jag minnas.Polisspåret innefattar nog "Tunga" gubbar å kärringar högst uppei de oss styrande institutionerna, både inom politik, juridik, polis, säkerhetspolis och konstitutioner i övrigt, gissar jag!

  Roland Lidén Est. Enligt Wikipedia.
  Gilla · Svara · 1 ·

  Roland Lidén Sven-Erik. En liten invändning till.
  Jag minns inte säkert. Men skulle Avsan ha haft en
  lägenhet vid trappans slut så borde jag ha kommit ihåg det.
  Men jag tror att det fans en lokal där som Avsan hade tillträde till.
  Jag vantrivs med att inte komma ihåg säkert.
  Säkert är, att det finns någon annan som minns bättre.
  Så nu är det är fritt fram för Dig som har exaktare uppgifter ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har mejlat Anti Avsan tidigare men förstås aldrig fått svar. För mig är det inte viktigast vem som tryckte av utan konspirationen som ligger bakom det hela.
   Tur att en är ung men stackars Gw som kanske aldrig kommer få reda på sanningen. Eller Sven Aner.

   Radera
  2. Carl Östling hyrde vid tiden en kontorslokal, som inretts som lägenhet i hörnet av Regeringsgatan 85 och David Bagares gata, exakt där förföljaren tappade bort mördaren. "-Han liksom gick upp i rök där...."

   Radera
  3. Det ante mig att diverse konspirationsteoretiker skulle dra ut på privatspaning och hitta lämpliga gärningsmän trettio år senare.

   Radera
  4. Anonymsön feb. 28, 10:51:00 fm
   Du åsyftar på Skräpo som Ivan von Birchan sade. Han varnade
   Säpo före mordet men ingen tog någon notis om detta.
   Nu har två konspirationsteoretiker ifrån Säpo dragit ut på
   spaning för att hitta en lämplig gärningsman ifrån Ryssland
   30 år senare. Jag håller med dig. Visst är det märkligt tokigt!!!

   Radera
  5. The Truth is out there!

   Radera
  6. Sveriges statsminister underkänner i dag den svenska rättvisan och tror bestämt Christer Pettersson var skyldig.
   Det är allt tur att för Chrille att han är död och begraven sedan länge.Kanske är det tur för Stefan Löfven också eftersom han annars fått knalla iväg till KU för minissterstyre igen.
   Men vad tror kändisarna?
   Gina Dirawi?Martin Timell?Täppas Fogelberg?Abeba Aregawi?
   Leffe GW och statsministern har i varje fall sagt sitt.

   Radera
  7. Björn Johansson: "Tur att en är ung men stackars Gw som kanske aldrig kommer få reda på sanningen. Eller Sven Aner."

   Varför tror du att varken Leffe eller Sven redan vet sanningen?

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Extremt förvånande med borttagningen av kommentarerna. Mina kommentarer anknöt nära till inläggets sista stycke. Det var bara Björn Johanssons kommentar som spårade ut.

  SvaraRadera
 6. Vore tacksam om ni som inte förmår hålla er till ämnen, och/eller som idag visat sig sakna allt omdöme, ägnar er åt era funderingar någon annanstans än på den här bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, omdöme...
   Inlägget idag är faktiskt rekord i omdömeslöshet. Och lite grymt mot den gamle Anér, som hittade en konspiration tillräckligt stor för att blogga om i månader när ett telefonsamtal glömdes bort på en vårdcentral. Han är säkert en hedersman och envis journalist på alla sätt, men i fallet Palme har han inte ens ett indicium att stödja sin tes med.
   Det största problemet med en utredning som ligger öppen så länge är att den drar till sig tokstollar som har teorier som de känner sig kallade att torgföra i alla sammanhang.
   Inte sällan är det samma personer som har teorier om Palmemordet, Estonia mm mm.

   Radera
 7. Mina kommentarer anslöt inte bara till sista stycket utan var också mycket bra. Jag är extremt besviken på raderingen. Var god stäng ner hela kommentarsfältet för dagen och radera allt som skrivits.

  SvaraRadera
 8. Har Birger missat LUFs huvudlösa förslag? Förstår han inte att förslaget visar vad liberalismen går för? Har ideologikritik blivit inkorrekt här på bloggen? Om dagens enda tillåtna ämne var Palmemordet borde du nog inte avslutat inlägget som du gör, eftersom du öppnade upp för bredare diskussioner.

  Jag rekommenderar bloggens läsare att ägna sig åt något annat idag än denna haveristdiskussion. Jag loggar ur för idag och hoppas på en bättre morgondag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer också.Stäng ner bloggen om bara konspirationsteorier får serveras.

   Radera
 9. Vilken underbar titel på debatten "Vem kan göra ett bra land bättre?". Tänkte om Kindberg Batra och Löven möttes och diskuterade det. Kanske skulle bli fler deltagare

  SvaraRadera
 10. Bra att Schlaug äntligen tar tag i kommentarerna.Radera alla inlägg som inte håller sig till ämnet eller behandlar det på fel sätt så får vi som är intresserade av gröna frågor diskutera i fred.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karl Mikael Fredrik Anderssonsön feb. 28, 10:07:00 fm

   Palmemordet är väl ingen grön fråga? Slutet av inlägget lyfter diskussionen långt bortom Palmemordet. Hur skall man veta att man inte får nappa på de avslutande två styckena? En eller flera personer återkommer om och om igen med anonyma yttrandefientliga kommentarer. Nog har Schlaug en del mörkermän som läsare, som är extremt angelägna om att samtalen som förs ansluter sig nära till någon form av grön eller Schlaugisk ortodoxi. Man anar verkligen den latenta stalinismen. Om Schlaug lyssnar till dessa sirener blir svenskt intellektuellt klimat än mörkare än det är.

   Ett tips: det går ganska bra att låta bli att läsa kommentarer av folk vars åsikter man inte gillar. Med undantag för de anonyma kommentarerna. Men de som vill ha lägre i tak skriver själva anonymt, vilket säger något om deras moraliska kvaliteter. Det handlar om folk som älskar förljugna "berättelser" mer än de älskar rationalitet och sanning och aktivt gör vad de kan för att få slut på öppensinnade diskussioner. Skämmes, dödgrävare!

   Radera
  2. En anonym efterlyser en grön echo chamber.Finns det inte tillräckligt med sådana redan?

   Radera
 11. Tack för dagens intressanta inlägg! Utan att spekulera alltför mycket, märkligt att Sven A inte blir stämd för förtal, trots att han ilsket bara ber om en stämning, genom namnge en person. Det är ju förtal och dessutom av en riksdagsledamot. Och nu i dagarna kommer ännu en bok "Staten som tog Olofs liv" som pekar ut hela staten. Högst allvarligt. Det innefattar ju oss alla mer eller mindre... Vilken hemsk tanke. Vad har vi missat? I alla våra känslomässiga funderingar.

  Ett ilsket engagerat sätt kan man fnysa åt? Vilken galning. Så är man av med hen. Ett engagerat mer envetet/envist sätt är bättre. Men inte ens det hjälper alltid.

  "Det känns som om fler partier behöver börja om från början" Inte bara känns? De borde det? Den oblodiga statskupp, som du tidigare skrivit om visar väl på det? Partier bör inte sitta ihop som siamesiska tvillingar och hålla varandra om ryggen. Utåt sätt, låter det som, det finns stora skillnader. Men alltfler säger, att skillnaderna egentligen är minimala. Varför vill inte partierna föra sin egen politik? Handlar det bara om att vilja? Handlar det inte även om att kunna?

  Ja känslan triggar fantasin, och en mer, känslan färgar tanken. Genast är spekulationerna igång. De ena värre än de andra. Och ännu värre, de fortsätter ännu. 30 år efter mordet. Nu går det att lämna in tips. Så nu kan vi ringa mellan klockan 14 och 22 och ventilera våra känslor. Vi kan slåss om att spekulera bort verkligheten och glömma att det finns spår som aldrig velat utredas...
  Är det inte först när något rasar helt, man kan börja om från början?
  Om ens då. Ser som mänsklighetens för närvarande största uppgift, att förfina känslan. Och inte låta den helt styra det som kallas förnuftet. Vi drar till och med till med ytterligheter, kallar det för det sunda förnuftet. Det finns inte mycket sunt i hur utredningen av mordet Palme gått till. Eller så mycket sunt i världen. Politiken är för känslostyrd. Vi är alla känslostyrda mer eller mindre förstås. Det kan vi jobba bort. Låt oss kalla det för arbetslinjen. Snacka om att det finns arbete åt alla.

  Kan begripa att du var sömnlös Birger Schlaug. Att gå genom ett tomt Stockholm i natten, kan rensa tankarna.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att gå i Gamla Stan på morgonen innan folk klivit upp ur sina sängar är en höjdare. Åtminstone sommartid.

   Radera
  2. Nej det är inte konstigt att han inte blir stämd. Om man stämmer honom blir man tvungen att låta honom sprida sina stollerier i tingsrätten med media på plats, det skulle troligen göra mer skada än hans lilla konspirationsblogg.

   Radera
 12. Dagens partier lever på statligt partistöd och behöver inte sina medlemmar. Antalet medlemmar i politiska partier sjunker stadigt.

  Partierna fyller inga islador därför folket känner att deras åsikter inte representeras och varför stödja något med sin närvaro som uppenbart inte representerar ens intressen i vardagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt.Samtidigt försöker media spela upp en dramaturgi som påminner om landskamp i hockey eller fotboll.Det röda laget mot det blåa laget.Allt för att hålla "spänningen"vid liv.Det är inte för inte presstödet är viktigt för media.
   De senaste åren borde leda till någon slags eftertanke.Men icke.
   För den som följer debatten i nu-läget är just de tydliga och krampaktiga försöken att väcka vänster-högerskalan, röda och blåa laget,till liv hysteriskt pinsamma.
   Klart är dock att det ligger i någons intresse..

   Radera
 13. "offentliggöra de strukna delarna av obduktionsprotokollet"
  Nu är det verkligen dags att de släpper allt. Rubbet. MP kunde väl göra någonting bra i regeringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att göra en koppling, vid mordförsöket på Ronald Reagan så hemligstämplades en bild som visar en andra pistolman. Eller rättare sagt en bild beskars där den bortskurna bilden visade en man på en balkong med pistol. Hela bilden har nyss publicerats i en bestseller bok, totalt nedtystat av msm media, eftersom författaren hänger ut både Clinton och Bush i andra avseenden.

   Radera
  2. Lyssnade lite på rättegången. Lisbeth gick från att i första förhören inte sett mördaren öht till att sedan peka ut Crille. Märkligt?

   Radera
 14. Grrreenline2 (Sara Johansson, Stockholm)sön feb. 28, 11:07:00 fm

  En fantastisk debatt mellan Palme och Fälldin. Långa inlägg tilläts! Kul att se hur de olika debattörerna mötte varandra. Det sägs att Palme vann i radion, medan Fälldin vann i teven beroende på att han inte såg spydig och överlägsen ut, utan tvärtom såg lyssnade ut. Retoriskt vann förstås Palme, men mänskligt vann Fälldin. Socialdemokraterna har aldrig försökt återuppväcka löntagarfonderna i den där centrala form man talade om, men vad hade hänt om MP fått igenom sitt krav vid avvecklingen, nämligen att pengarna skulle användas för att bygga upp lokala "närfonder" som bland annat skulle ge löntagare förmånliga lån och förköpsrätt när deras företag skulle läggas ner eller säljas till större bolag. Skriv gärna mer om MP:s förslag och vad som hände med det, varför Centern inte gillade det (trots att det ju verkade vara exakt det som Fälldin var ute efter i den här debatten!). MP drev förut en decentraliseringslinje som byggde på att vare sig stat eller kapital skulle ha ökande makt. Vad hände med den biten av grön politik? Försvann de sista resterna när de förra språkrören kovände och plötsligt älskade vinster i välfärden och de därmed allt större kapitalägda bolag som köpte upp allt mer inom omsorg och skola? Står Birgerfortfarande för decentralisering??

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Försvann de sista resterna när de förra språkrören kovände och plötsligt älskade vinster i välfärden och de därmed allt större kapitalägda bolag som köpte upp allt mer inom omsorg och skola?"

   Varför kovände de? Behöver vi inte ställa oss den frågan? Inte bara säga ATT de kovände. Det finns väl alltid en orsak och en verkan? Insåg man, att man skulle ha noll inflytande, att påverka, med sin egen politik, vid sidan om EU:s politik? Eller finns det andra anledningar, som är viktigare till, att man kovände? I så fall vilka?

   Vad jag minns, så gick tongångarna som att man ville hellre vara med och påverka, än att stå utanför och titta på. Men hur har det blivit i vilken grad kan MP påverka? De säger samma sak idag vi vill hellre vara med och påverka. De säger t.om. det blir värre utan vår medverkan.
   Och det kan man tycka olika om.

   Jag är en av dem, som röstade ja till, att ta bort utträdeskravet. Skämmes tammefan! Trodde på tramset att MP skulle få större inflytande kring miljöfrågor. Som jag har skämts! och som jag har försökt att göra det ogjort. Inget kan dessvärre göras ogjort. Men vi kan göra vad vi kan för att göra annorlunda.

   Hur har det kunnat blivit så här? Vi måste våga rannsaka oss själva. Har vi gjort något mindre bra, så bör vi vara hederliga nog, att erkänna det åtminstone för oss själva, till att börja med. Om den som mördat Olof Palme valde att träda fram frivilligt, om hen lever, så skulle det vara en bra början. Som starkt misstänkt tänker man "nog" en hel del. Alltså hela samhällskroppen är sjuk, när en riksdagsledamot är så starkt misstänkt och pekas ut med namn och allt. Vad för gott växer ur lögner? Önskar att hen frivilligt, valde att låta sig granskas.

   Är du miljöpartist Sara Johansson? Eller före detta, som t.ex. jag. Finns det något du ångrar och önskar att du gjort annorlunda? "Tror" att det är där det börjar, med var och en. Individen är till för kollektivet och kollektivet är till för individen. Palme lär ha sagt "Gör vad ni vill för jag begriper ändå inget" kanske har han sagt det, kanske inte. Påstår jag att han sagt det spekulerar jag. Men en sak vet jag, vi gör säger många gånger saker, vi inte begriper och ännu mindre förstår. När vi väl börjar begripa, så kan det plötsligt hända att poletten trillar ner och vi verkligen förstår. Det svenska folket vet inte mycket om vår politik EU:s. Personligen är jag glad för att det tas upp i SVT forum. Samtidigt så är det ju så ledsamt, vi har varit med så länge och vet så lite. Och många t.om. de som anser sig vara högt bildade, vet inte ens, vilka de två högst beslutande organen i EU heter. Och hur ska man då kunna begripa, att de flesta lagar som gäller i Sverige stiftas i EU?

   Det begrep givetvis MP:s förra språkrör och man kan inte lasta dem för att ha begripit det. Men de borde vara mer tydliga. Det finns som sagt tid för eftertanke och som politiker borde man inte bara erkänna för sig själv när det blir fel. Man har en skyldighet, att erkänna det för sina uppdragsgivare dvs. folket.

   Lisbeth

   Radera
  2. Och så kom den då så klart.Detta eviga hackande på MP i alla sammanhang på den här bloggen!Varför aktiverar ni inte er själva då?Det är fullt möjligt att göra något på riktigt och inte bara sitta och gnälla som bortskämda småbarn på en blogg!

   Radera
  3. Det känns ganska hopplöst att gå med i miljöpartiet för att förändra partiets hållningar. Man blir bara impopulär om man ifrågasätter partiets hållningar. Miljöpartiet lär väl inte ha något nätforum med högt i tak? Annars säger det sig självt att man måste ställa upp på 90 procent av partiets politik för att få ifrågasätta de sista 10 procenten utan att hamna ute i kylan.

   Radera
  4. Om man inte håller med om 90% av det partiet säger att sig göra och sedan gör 100% tvärtemot så har man antingen det väldigt lätt eller så svårt att man lika gärna kan avstå.

   Radera
  5. Anonym ditt inlägg står under mitt. Tycker nog jag "hackar" även på mig själv. Skrev om eget ansvar. Har hittills inte sett någon annan skriva "Skämmes tammefan" till sig själv. Tyckte det var på tiden. Vi gräsrötter får börja titta på vår egen del, lika mycket som andras. Annars sker inget. Varför inte prova anonym 12:30:00. Det ökar chansen till en snabbare omställning.

   Lisbeth

   Radera
  6. Vad har en Lisbeth gjort för miljöpartiet?Mer än att hacka?

   Radera
  7. Grrreenline2 (Sara Johansson, Stockholm)sön feb. 28, 06:57:00 em

   ANONYM 12.30 Jag har varit med i MP, jag har gjort min politiska värnplikt, jag har försökt få partiet att hålla fast vid sina värderingar, men kunde inte längre vara aktiv då partiets ledning drev en annan politik än kongresserna beslutat. Röstar? Ja, i brist på bättre, Besviken? Ja, skulle vilja så mycket mer av mitt parti.

   Radera
  8. Hur mycket man än försöker få ett politiskt parti, att hålla fast vid sina värderingar, så kan de inte föra en helt annan politik än vår och det är EU:s. Det är fakta. Det gäller givetvis alla partier. 80 procent av de lagar som stiftas här hemma är beslutade i Bryssel. Personligen så gick jag ut ur MP, då jag förstod det. Det var en pollett som trillade ner. Arg och besviken visst, mest på mig själv. Nu är jag mest besviken på gräsrötterna. Som inte verkar förstå under vilken press de nya språkrören är. Talar man aldrig om EU direktiv på kongresserna? Handlar det bara om visioner och gröna drömmar? Varför skulle inte språkrören vilja följa de beslut som tas på kongressen? Om de kunde. Partiet ville vara med för att kunna påverka politiken. Jublet då det gick bra i EU valet visste inga gränser. Besvikelsen då det gick dåligt här hemma, gick att ta på. Människor trodde givetvis att de kunde påverka i EU mer än de kan. Aktiv i ett parti, är man så länge man röstar på ett parti och kallar det sitt. Varför inte titta mer på MP:s parlamentariker i EU? På alla parlamentariker hur de röstar. Om man vill så mycket mer av sitt parti. Är övertygad om att snart får vi en kurs i vad EU är. För det har konstaterats att svenskar är urusla på politik. I andra medlemsländer hänger man mer med. Det är politikerna som kommer att berätta. Ingen kan väl ha undgått att snart är EU det enda vi talar om. Och då gäller det att lärarna är bättre än eleverna. Hoppas att Romson och Gustav Fridolin ger sina gräsrötter, en kurs i hur det är att befinna sig i verkligheten. Det har varit alldeles för mycket kritik riktat mot språkrören. Och för lite mot gräsrötternas eget ansvar.
   Hoppas på en kurs i vår politik dvs EU här på bloggen snart.

   Lisbeth

   Lisbeth

   Lisbeth

   Radera
  9. Ursäkta det borde stått EU tre gånger. Kan ingen börja tala politik jag är less. Då slipper ni mig. Så jäkla kul är det inte att skriva om EU i åtta år. Man behöver inte vara mot eller för. Bara inse att vi är EU medborgare och har varit det rätt länge.

   Radera
  10. Jag har också gjort min politiska värnplikt. Jag uppfattade rätt tidigt att prata EU inte behövdes trots att det för mig var tydligt att EU:s lagar tog över våra egna. Vi var rätt många som blev förvånade av att Maria och Peter inställning tog över. Hur gick det till när vi inte var EU motståndare längre ? Det fanns liten eller inget miljötänk i EU. Samarbetet var för handel oberoende om det var nyttigt för miljön. Den fria gränsöverskridandet var endast till för de som hade pengar och eller jobb. Jag har haft uppdrag internt och i kommunen i 25 år. Nu bor jag så illa till och i min nuvarnde kommun fungerar inte lokalpartiet. Jag har tjatat om livstecken i tre år. Nu har jag fått en kallelse. Jag har talat om var jag står. Jag säger Nej till EU, Kärnkraft, NATO,Snabbtåg. Jag säger ja till dubbelspår och många stopp i hela Sverige, Räntefri ekonomi, bas inkomst och Dela på jobben ja. Fri skola nej: Där ångrar jag mig. Jag drev på om friskolor och skolpoäng. Jag förstod inte att svenska föräldra var för privatskolor som det blev i många fall. Men många lärare var duktiga i skolan och trivdes i den organisations som fanns och kan fortfarnde inte förstå att olika pedagogik behövs för att alla sk knäcka koden för att tillgodogöra sig kunskap, Läroplanen för grundskolan innehåll då på 1960-talet att eleven skulle utvecklas till aktiv men kritisk samhällsmedborgare. Jag var för gammal för grundskolan men jag har inte träffat på så många som har utvecklats i den riktningen. Tant Barbro

   Radera
  11. Uppskattar dina inlägg väldigt mycket tant Barbro.

   Lisbeth

   Radera
 15. Vedervärdigt när en kommentarstråd, som nu tack och lov är borta, började försvara samlag med lik i samband med dagens blogg som handlar om ett mord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Observera att det var Björn Johansson som började försvara nekrofili. Ingen annan.

   Radera
  2. Asch då,det är bara extremisterna i grönhögern som vill ha lite uppmärksamhet mellan kapitlen i Ayn Rands tegelsten.Snorungarna har i varje fall lärt sig vilka knappar dom ska trycka på.Det blir just inga väljare av det men journalisterna kommer i varje fall springande.Det är väl kul så långt?!

   Radera
  3. Det handlar inte om "grönhögern". Det handlar om "liberaler". Folk blir knäppa i huvudet av den liberala ideologin. Och det verkar finnas gott om liberaler i mp, så den här sortens diskussioner förekommer alldeles säkert i Grön Ungdom.

   Radera
  4. Liberaler vare sig de kallar sig vänster,höger,social eller gröna leder till fördärv?

   Radera
 16. Palmes ande verkar leva vidare & den apatiska, samtida socialdemokratin verkar vara stendöd & bortglömd? Så kan det gå.

  SvaraRadera
 17. För övrigt blir väl mord-utredningar med hög "prestige-profil" ganska hopplösa i ett genompolitiserat land, där man "kommer överens" i slutna rum om s.k. sanningar av olika slag? Där lever fakta & verkligheten som akut utrotningshotade djur..

  SvaraRadera
  Svar
  1. När statsministern anser att Pettersson var skyldig så får man väla förutsätta att språkrören gör detsamma.Kanske byter man till PKK-spåret senare om det behövs och är tvunget.

   Radera
 18. Många teorier... men vad skulle motivet till att skjuta Palme vara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns en bok som heter Bombmannens Testamente..

   Radera
  2. Vi har tur som har privatspanare och författare som kan klara ur det som polis och rättsväsende inte fixade.

   Radera
  3. Den första polis som förhörde Lisbet pratar ut, Åke Rimborn i Expressen. Lisbet ändrade storyn helt klart.

   Radera
  4. Ja det gjorde hon "helt" klart. Mycket tyder på det. Fast hon rår ju inte för att Åke Rimborn om det nu stämmer, teg i trettio år. Han kände sig som ett villebråd berättar han i Expressen. Och om han gjorde det, hur ska då Lisbeth Palme ha känt sig och känna sig fortfarande? Människans främsta uppgift kan aldrig vara att få andra att känna sig som villebråd? Ogillade Lena Anderssons spekulerande kring Lisbet Palmes fönstershopping. Det är en fundering som borde ha stannat på kammaren. För det är inte relevant i sammanhanget. Man kan gilla att titta i skyltfönster ibland, även om man inte direkt kan anklagas för att vara ett modefreak. Det vet jag av egen erfarenhet. Och hur det än är alla behöver vi kläder på kroppen.

   Kanske borde denna fundering också stanna på kammaren? jag kollade länken. "Svaret" från Freivalds

   Undrar över Laila Freivalds ståndpunkt. Hon tyckte inte det behövdes någon ny utredning. Men hur tänker du Birger Schlaug kring, "Birger Schlaug har inte pekat ut någon omständighet, som talar för att det skulle finnas skäl för att på nytt gå genom materialet i polisutredningen"

   Var du för otydlig? Fast personligen så tycker jag inte det.

   För jag kan inte låta bli att undra, är det inte alltid viktigt med oberoende utredningar vid stora händelser. Att man bör kalla in oberoende experter. Så att inte tvivel och spekulationer uppstår. Speciellt då ett lands statsminister mördas på öppen gata, så borde man kalla in oberoende experter från ett annat land? Hur oberoende nu de kan tänkas vara förstås...Säg den som inte går att köpa bara priset är rätt. (Ett ordspråk)
   Men visst borde man vänt på alla stenar gjort allt för att vi inte står och stampar på samma fläck 30 år senare?

   Lisbeth

   Radera
  5. "så har den gamle IB-03 (Krigs-IB) agenten Donald Forsberg bekräftat det han redan i somras råkade nämna på Radio Gotland att Stay Behind/Barbrogruppen varit ute på stan i Stockholms city samtidigt som Palme mördades! Något som varit hemligt i 30 år och något som Holmér inte fick utreda, förmodligen på order av Ingvar Carlsson." från Anders Jallai blogg

   Radera
  6. Lisbeth om du står och stampar så vem rår för det?
   För de som vill finns det 100 steg att ta.
   Här får du c:a fem!

   Anti kändes alltså igen av två vittnen, "de finska flickorna". De hade frågat honom vad klockan var, och han svarade inte. Den ena flickan drog honom i armen och sa "-Men så svara då..."

   Mannen som stod vid Dekorimahörnet på mordplatsen hade en walkietalkie och pistol innanför rocken då flickorna hörde följande konversation i radion:

   "-Nu kommer dom" (finsk röst i walkietalkie-radion, ordväxlingen sker på finska)

   "-Jag är igenkänd, vad gör jag?" (Avsan)

   "-Skit i det du, gör vad du ska". (rösten, troligen Carl Östergren som också var medlem i Stockholms Försvarsskytteförening, och den ende förutom Avsan som kan föra ett samtal på finska)

   Privatspanaren Olle Alsén fick tipset om dessa kvinnor av deras bekanta först år 1993, sju år efter mordet. De var livrädda efter att de förstått att de talat med mördaren - ANTI AVSAN

   Radera
  7. Vi är många som står och stampar.

   Lisbeth

   Radera
  8. Carl Östling hyrde vid denna tid en kontorslokal,
   som inretts som lägenhet, i hörnet av Regeringsgatan 85 och
   David Bagares gata, exakt där förföljaren tappade bort mördaren. "-Han liksom gick upp i rök där...."

   Sven-Erik Forslin Ok, snackade han finska?

   Roland Lidén Ja han var en av två. En modest spekulation
   är att det var Östling som satt i sin hyrda lägenhet
   nyss blintarmsopererad och inte så rörlig som Avsan var
   och som vidareförde till Avsan: "Dom är på väg o.s.v."
   Och att Östling strax efter mordet fick besök av Avsan.
   Det finns även en uppgift om att Östling och en person
   till lämnade närheten av den förmodade flyktvägen 4-5
   min efter mordet i en taxi och klev av en liten bit ifrån Östlings
   ordinarie bostad.

   Sven-Erik Forslin Mycket troligt!!! Var det inte lägenhetsägaren som var nyoppererad men stack iväg från sjukan trots sängläge, just denna kväll? Joo, vill minnas att dedt rapporterades så ...

   Roland Lidén Men vi behåller detta för oss själva,
   så att vi inte blir förärade foliehattar. Emoji wink

   Roland Lidén Ja Östling avvek från sjukan mot läkarens uttalade råd.

   Om vi bara kunde byta ut alla vargar som sitter på alla viktiga och mäktiga poster i världen emot människor, så skulle det bli bra.
   Man kan leda elefanter till vattenhål, men att tvinga dem att dricka
   det är ofta som lögn i helvetet.
   VI ÄR MÅNGA + EN SOM STÅR OCH STAMPAR.

   Roland

   världen mot

   Radera
  9. Ja det skulle bli bättre i alla fall! Men nya vargar skulle ta över. Hungriga på makt.
   "VI ÄR MÅNGA+ EN SOM STÅR OCH STAMPAR" nästan stampar... t.om. bakterierna utvecklas. Mycket nu om TBC. Det är nästan som evolutionen, hörde jag en person säga idag. Snart säger vi det ÄR evolutionen. Vi är en del av den och vi kommer att förstå mer.
   Finner det inte så märkligt att så många inte hörts, det dyker upp fler och fler vittnen, som inte finns med i utredningen. Hur ska vi som står och stampar, kunna klara ut vem som mördade Palme? Men det kanske får en lösning till sist. Det vore skönt om vi kunde gå vidare. Intressanta inlägg av dig Roland! Du och jag skulle ju delta i ett matuppror. Vi möts på...har glömt var. Undrar om inte de vittnen, som nu träder fram och säger att de inte finns med i utredningen, också har glömt en hel del.


   Radera
 19. Men vad tror vi om chemtrails då egentligen?

  SvaraRadera
 20. P.M. Nilsson har idag en bra ledare i DI om "Problemet med mp" där han bland annat påpekar:

  "Nato är en viktig fråga, men varför har motståndet mot västdemokratiernas försvarsallians blivit en kärnfråga för ett miljöparti? Varför måste ett grönt parti försöka skada sin koalitionskollega i just denna fråga? Migrationen är den uppenbara klyftan och det är plågsamt utmanande att språkrören i fredags meddelade att de vill inrikta politiken på att åter ta emot 150.000 asylsökande i ett läge när ansvariga S-ministrar har sagt att politiken måste inriktas på att hålla antalet under 70.000. S har kompromissat med sina egna ideal och accepterat att det finns gränser för hur många Sverige kan ta emot, men inte MP. Migrationen är en viktig fråga, men varför ska den vara den viktigaste frågan för ett grönt parti? MP har inte utkämpat en enda bred, viktig och offentlig strid som rört miljön. Eventuella regeringskriser har inte handlat om klimatmål inför Paris, nationell cykelplanering, höghastighetsbanor eller kraftigt utbyggd solkraft. Ytterst få svenskar känner att Sverige för första gången i historien har ett regeringsparti med miljön i centrum. Minnet av MP som regeringsparti riskerar att bli en karikatyr av Miljöpartihatarnas nidbild."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte en kärnfråga längre Det var bara 4 av nuvarande riksdagsledamöter som skriv under debattartikeln vad jag såg. Men för mig handlar upprustning om Krig o Krig är miljöförstörande i alla aspekter. Fredrörelsen har så länge jag minns alltid sagt att det går för mycket pengar till armen. Det skulle räcka med några procent för att mätta de hungria i stället för att satsa på vapen. Ja jag är mycket besviken för att det är så lite miljöanpassade förslag på gång MP:s hemsida har en uppräkning. Tant Barbro

   Radera
 21. Den granskning som Lars Borgnäs med flera har bedrivit i teveprogram som Norra Magasinet, Striptease och Uppdrag granskning – tycker jag är beaktningsvärd. Det är närmast provocerande att se hur spår och vittnesuppgifter som leder in mot SÄPO försvinner, lämnats åt sidan eller ges felaktiga förklaringar, flertalet på så lätta grunder att journalisterna kan motbevisa dessa i en handvändning. Tidigare spaningsledare för Palmegruppen dribblar bort fakta som journalisterna grävt fram med påståenden som "det där var ju sekretessbelagt, det har jag aldrig sagt i offentligheten" och man tycks mest vara intresserade av att utredningen förblir hemlig än att faktiskt lösa mordgåtan, i alla fall inte offentligt. Preskriptionstiden för mord ändrades ju också framhastat året innan Palmearkivet skulle behövt offentliggöras.

  Din motion som du lämnade in 1998 är ju det enda värdiga alternativet om man faktiskt står för demokratin. Det finns ju en till känd politiker som yrkade på samma sak, att man faktiskt skulle göra en grundlig utredning av mordet. Det var Kjell Olof Feldt som 1995 gick ut med en artikel i DN med rubriken "Vem lita på om inte sina egna?" med efterföljande tv-inslag och uppmärksamhet i media. Dagen efter avgår Ingvar Carlsson som en blixt från klar himmel, inte ens hans sekreterare visste något på förhand enligt hennes utsaga till media. Var det några som började svettas ordentligt i riksdagshuset? Har du några minnen från denna händelse Birger?

  Två år senare kommer du med en motion till riksdagen – men vad har hänt? Ingenting. På trettioårsdagen yrar vår statsminister fortfarande om Christer Pettersson trots frikänd dom.

  Den här lägga-locket-på-mentaliteten som verkar vara så rådande i Sverige tycker jag är ganska skrämmande. Jag som är alldeles för ung för att ha upplevt Palme och tiden runt denne personligen, vill ändå ha svar på vad som har tagit Sverige till vad det är idag, vad som hänt på vägen. Det är trist att se hur lite vi lär oss om vår egen nutidshistoria och politiska händelser i skolan. Jag läste någonstans att Sverige är ett av de länder som är flitigast med att hemligstämpla och det håller jag inte för osannolikt nu efter att ha fått perspektiv och bott i Tyskland i tre år. Där har jag verkligen fått se motsatsen, dels genom medias breda granskande journalistik, öppenheten kring arkiv och samhällshistorien som man förstod var så viktig efter andra världskrigets följder, det har ingen motsvarighet i Sverige. Det känns ganska snopet att behöva gå på informationsutställningar i Tyskland för att få lära sig att Säpo startades upp med hjälp av Gestapo och att de hade ett ganska omfattande informationsutbyte – något den svenska skolan inte lyckats nämna under långa 16 år. Detta trots det stora fokus vi har på andra världskriget i undervisningen – och vad Tyskland gjorde – just det, vad alla andra gjorde, kanske är det just där felet ligger.

  Men som sagt, en oberoende granskning utan koppling till Sverige vore det enda rätta – oavsett om man kommer fram till att det var en ensam galning eller något som skulle skaka Sverige i dess grundvalar.

  /Samuel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med! Polisen ska inte utreda mordet på Palme. Det är så att Polisen inte hinner med sina ordinarie utredningar sedan länge. Det är helt fel att polisen utreder polisen. men svensken ser inte koruption när hen ser det. Louise Brown har skrivit en bok. Den skenhelige svensken:koruption utan konsekvenser. Mp hade faktiskt i valplattformen. Arbete mot korruption minns Tant barbro

   Radera
  2. Hamnade en gång i en diskussion där en kamrat stod och förklarade för en tysk att "Sverige har ingen korruption" med vidare hänvisning till den statistik som placerar Sverige långt ner på listan i jämförelse med andra länder. Det känns som en uppfattning många svenskar tycks dela. Jag menade dock att detta känns som en väldigt farlig inställning. Syns det inte så finns det inte. Är inte detta i själva verket en utmärkt tankegrund för just korruption att gro på – utan att någon går och plockar ogräset dessutom. Tack för boktipset! /Samuel

   Radera
  3. Anonym 46:00
   Alla dessa listor, klart vi har korruption, men på ett helt annat plan än att vi måste stoppat till offentliga tjänsteandar en slant för att vi ska få vad det nu är, inte heller kan vi stoppa till polisen en slant och slippa böter. Vår korruption är mycket värre än den sorten. Vi har ett litet inavlat etablissemang är nog så korrupt.

   Radera
 22. VAD (s)tretar de på med? Att behålla borgerlig skattepolitik? När politik blev att vilja avlönas.

  SvaraRadera
 23. Hur var det med regeringsskiftet gick det rätt till?
  Vi har som bekant inga vice statsministrar utan de som kallas vice är endast ersättare för innevarande levande statsministrar. Dör statsministern ska talmannen entlediga regeringen och ge den mandat som expeditionsministär tills talmannen utsett ny statsministerkandidat som riksdagen ska rösta om. Den som tar över ledningen i expeditionsministären är den som varit med längst är äldst eller hur det nu var. Alltså inte Ingvar Carlsson när Palme mördades.
  Visst är det här ett korrupt land.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.