tisdag 26 januari 2016

Vegorätt

Snacka om att gå igång. Att flyga i taket. Att spy sin galla. Oj, vilken kritik SVT:s nya matprogram Vegorätt fått. Som om det var mer töntigt att se två unga tjejer sitta på en höbal och käka frukost än att se Per Morberg tvätta potatis med högtryckstvätten eller se Pluras kagge och hans hund utklädd till varm korv med bröd. Eller TV 4 egen vincharmör på småfyllan. 

Vegorätt är tydligen provocerande. Mot köttindustrin, mot kycklingmassaker, mot allt möjligt. Mot någon sorts gammalmanligt ideal kanske? Okej, fnissigt till gränsen för det uthärdliga, men det får man ta. Det är många matprogram - jag har kollat av en del inför det här blogginlägget - som ligger på gränsen till det uthärdliga om man är på sådant humör. Det fnissas i många matprogram, där allt avsmakas med orden ohhh-vad-gott.

Recepten i Vegorätt är lysande av två skäl: nya vinklingar för många såväl som lättlagade och fräscha. En del kritiserar att en del råvaror är importerade, istället för att recepten bygger på bara inhemska råvaror, men samma kritiker har vad jag vet aldrig kritiserat att man i matprogram ständigt recenserar importerat vin... Den som tror att vegomat rakt är fullfjädrad miljö- och klimatsmart mat är ute och surrar. Men när kritiken kommer från många icke-vegetarianer blir det bara löjligt hyckleri.

Andra kritiserar programmet för att det innehåller recept med ingredienser de inte har hemma, eller ens hört talas om. Men så bra då, vidga vyerna! Världen är större än kycklingfiléer (har ni förresten sett någon kyckling med så stora riktiga filéer??), så kallat "naturkött" från Brasilien eller fläsk som få skulle kunna sätta i sig om de tagit steget in i en "svinfabrik" och förstått hur fläsket kan vara så billigt...

Vegorätt må få några att spy sin galla. Men de kan väl återgå till högtryckstvättar och kaggar. Det är det som är frihet. Här finns recept på lättfixat knäcke, och här på pålägg. För den som vill pröva.

Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn gör sitt, och det gör ni förbannat rätt i. Heja! Låt surkarten sura! Ni är redan nominerade till ProVoka priset 2016 för årets bästa provokation.


PS!
Nej, jag är inte vegetarian, än mindre vegan, men sådana råvaror utgör en allt större del i hushållet - och jag skulle vilja se tevekockar recensera kålrot, vitkål, rödkål och bönor på samma sätt de recenserar vin, det är nämligen milsvid skillnad på vilka sorter de är, vilken jord och vilket klimat de växt i. En del är smakfattigt och trist, annat är precis tvärtom. Så ni bara vet. Att sedan ett KRAV-uppfött lamm tillhör frysens mest heliga råvaror förtar inte detta. Eller att vintergrytan helst skall pimpas med viltkött bland rotfrukterna Vilket förstås någon som kommenterar kommer att kritisera mig för, men det får väl kompensera kritik från det andra hållet. Ska bli kul att se om ni kan hålla er i skinnet :-)  Förresten skall entrecoten, som intages någon gång, numera vara well-done, yngre års perverterade matkultur med blodigt kött är förbi, tack och lov.

47 kommentarer:

 1. Det är utmärkt att riddaren Schlaug drar sin lans för SVT:s nya matprogram Vegorätt.Själv är jag urless på en svettig Morberg och en övergödd Plura.
  Men vad ska vi tycka om den nya norskan då?

  SvaraRadera
 2. Blev lite besviken på programmet. Men så är jag ju en "obotlig" dysterkvist. Sitter och muttrar vid teven. Elak och tvär. Bra val (ProVoka priset 2016)! Mycket bra! Många dysterkvistar där ute, som blev mer eller mindre provocerade. Själv blev jag provocerad av, vad jag ansåg vara för mycket fnissande och tramsande. Satt med pennan i högsta hugg och hängde inte riktigt med. Sedan förstod jag, att det var inte heller meningen. Är ju inte en ung kvinna mellan 18? och 35, till vilka programmet, sägs rikta sig till. Av någon märklig anledning...
  Har svårt för att hålla mig helt i skinnet:) inte ang. att en av frysens heliga råvaror, kan vara KRAV-uppfött lamm. En del kroppar behöver kött. Tror man eller så är det faktiskt så. Det märker man om håret eller naglarna trillar av. Men varför rikta in sig på en ras dvs lamm? Ska de offras heligt för klimatets skull? Nej nu ser jag... entrecoten som intas någon gång är en annan ras. Och viltköttet en annan. Det finns alltså många heliga raser lamm, entrecote, och viltkött! Jag som bara ser likdelar. Så dum jag är. Eget knäcke är inte dumt! Har ett liknande recept, som jag fått av en trevlig köttätare! Det tar några minuter att släcka ihop knäcket. Sedan kan man muttra vidare framför teven i c.a. en timme. Dvs ägna sig åt det som man är bäst på.

  Lisbeth


  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj det blev långdraget som alltid

   Lisbeth

   Radera
  2. "en del kroppar behöver kött" och "Det märker man om håret eller naglarna trillar av" Kan du inte utveckla det Lisbeth? Är det av egen erfarenhet?

   Radera
  3. Det låter på många, som om alla kroppar, kräver samma kost menade jag. Och så är det ju inte. Hår och naglar visar en hel del, om vi får i oss, det våra kroppar behöver. TV programmet riktar sig till unga kvinnor mellan 18? och 35 skrev jag. "Av någon märklig anledning..." skrev jag också. Bra med ett vegetariskt matprogram, som riktar sig främst till unga kvinnor. Lyrisk matglädje bland de unga, främst tjejer ser vi inte mycket av annars. Kroppsfixering och ätstörningar, hör vi desto mer om. Om att man ska vara smal. Birger skriver om Pluras kagge och Per Mobergs tvättade potatisar. Kanske inget som väcker en glöd till matglädje, hos alla grupper.
   Det var och är dags för ett program, som riktar sig till de unga. I detta fall främst tjejer. Säkert känner sig "en och annan" ung man sig lite lyrisk också. Kände även jag mig mer lyrisk efter andra avsnittet. Nu vet jag vad jag ska göra med min hemodlade stads zucchini (pasta). Nej har inte problem med naglar och hår dvs. ingen vitaminbrist. Minns barnaåren med fasa då jag blev itvingad strömming och kött som jag tuggade och aldrig förmådde svälja ner. Det var inte tal om någon vegetarisk kost som ett annat alternativ på den tiden. Dessutom ungdomen är vår framtid.

   Lisbeth

   Radera
 3. Svar
  1. Pålägget ska testas på knäcket! Mums. Det verkar gott.
   Ang mums... Vi mumsar på mycket vi "rika". I förhållande till fattiga bönder som utnyttjas, är de flesta av oss rika. "Vegorätt" faller det inom ramen för allas rätt? Eller tar vi oss rättigheter på böndernas bekostnad? Önskar det vore enkelt. Men det har visat sig, att vi tar oss rätt på deras bekostnad. Önskar att inte allt var så komplext. Att forskningen klargjort vilka livsformer, som har en själ eller inte. En del säger tomaten har också en själ, andra hänvisar till djurets själ. Tills det är enklare mer förståeligt och mer utforskat är det bra, att vi är olika. En del av oss är vegetarianer, andra köttätare, veganer osv. Det ger viss balans. Men vi kan aldrig frånta oss ansvaret för denna planet. Vi är den livsform på denna planet som är högst mentalt utvecklade. Även om vi kämpar med alla känslosvall. Vi får göra så gott vi kan och förmår. Jag tänker fortsätta med mitt knäcke och lägga till pålägget.

   Lisbeth

   Radera
 4. Det mest anmärkningsvärda är ju att varenda TV-kanal har ett eller flera matlagningsprogram och tydligen förljdriktigt ett antal programledare med gäster som skall avsmaka det som lagas inklusive vin till maten. Jag är innerligt trött på att se dem stå och snaska och äta och dricka i snart sagt varenda program. Och TV skulle naturligtvis försöka gjuta olja på vågorna med att man bara provsmakar! (Då undrar man ju om dom kastar både överbliven mat och vin efter programmet!) Det är ju faktiskt det vi ser som vi är less på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var min tanke också, att det här programmet (som jag inte sett...) hur provocerande det än månde vara (eller inte vara) bara är en piss i Nilen i vilket fall som helst.

   Radera
  2. Det finns få saker som är mer provocerande än matlagningsprogram på tv.Varenda kanal med självaktning bakar och steker och kokar.
   Man förstår vilken impact ämnet har när självaste Birger Schlaug bloggar i ämnet.

   Radera
  3. Ska man ha någon behållning av ett program som heter "Vegorätt" så bör de ta upp det Birger var inne på, "recension av grönsaker" framför olika finurliga tillagningssätt och mer eller mindre ostensivt moraliserande.
   För att ta ett konkret exempel ur verkligheten:
   Varför finns det 30x fler chipssorter än potatissorter i butiken? (jag talar om ett ICA MAXI här i min närhet).
   När det gäller frukt och grönt är det fortfarande en sort i taget som gäller medan allsköns raffinerade matprodukter (hej palmolja!) växer över hyllorna.

   Radera
  4. Arne. Låt dom hållas. Bättre att ta en sväng till matkällaren, plocka fram en morot att gnaga på till innehållet i en givande bok. En kopp honungsvatten är heller inte dumt.
   Z/

   Radera
 5. Kan det vara så att alkoholbranschen passar på att placera sina produkter i matprogrammen, kanske mot någon favör? I varje fall står alkoholen (mig som tittare) upp i halsen. Någon gång, men väldigt sällan, kan samma tevekanal ha inslag där man ojar sig över alkoholrelaterade sjukdomar och vårdkostnader, dvs följder som delvis är resultat av marknadsföringen, där teve är med och bidrar. Med den genomslagskraft som televisionen har, vore det märkligt om inte några kämpande nyktra alkoholister skulle falla för frestelsen. Eller, kan alkoholbranschen vara så cynisk, att den räknar med den möjligheten?

  Angående maten, så är det väldigt glädjande att så många unga människor väljer den gröna linjen. Kossan tackar, likaså grisen, för att inte tala om Gullefjun som får leva, och fisken som slipper få en krok genom gommen.

  Synd att man inte får lägga ut länkar. Annars hade jag tipsat om vegan.se ☺ Men det går ju inte.

  Gt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har dessutom hört att det röks mellan tagningarna.Maken till hyckleri har sällan skådats!

   Radera
  2. Tackar grisen? För att den inte kommer att finnas?

   Radera
  3. Jag vill tacka grisen, som gett mig så mycket.

   Radera
 6. En av de mindre pricksäkra inläggen. Programmet blev nu nedsablat av i synnerhet veganer och vegetarianer, därför att de visade vegetarianer som extrema, och anför att det är väldigt, väldigt komplicerat att laga vegetarisk mat.
  Ni måste ha sett olika program, var det kannske café Sundsvall du såg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så mycket har det väl aldrig skrivits om vegetarisk mat på nätet som efter det här programmet. Jättebra. Och inte gav det intryck av att vara komplicerat? Vem följer förresten recept annat än som idéinförskaffning och inspiration att göra ungefär likadant, eller ta efter någon grej.

   Radera
 7. Schlaug kom något på spåren med att jämföra Vegorätt med Per Morbergs och Plura Jonssons matlagningsprogram. Töntigheten ingår alltmer i genren. ("Solens mat" höll avgjort högre nivå)

  SvaraRadera
 8. Vad jag har sett är även perspektivet på programmet ett problem. Hela programmet handlar om att det ska vara nyttigt och hälsosamt och att alla endast fokuserar på det. Det blir liksom lite som en trend. Just nu är det inne att vara hälsosam så då ska man äta vegetariskt. Inte för att djurindustrin är en hemsk industri och att man inte anser att djur ska bli behandlade som produkter.

  Även om man kan se det som ett vettigt argument som tilltalar många som inte skulle bry sig överdrivet mycket om djurens rättigheter. Men det är väl inte sällan just på grund av djurens välbefinnande som man blir vegetarian och är nog ofta därför man fortsätter att vara vegetarian oavsett.

  Det som är risken med hälsoperspektivet är att när trenden ändras försvinner argumentet för att äta vegetariskt. Så försöker man förändra människors matvanor på riktigt är programmet antagligen lite fel ute.

  SvaraRadera
 9. Men vad ska vi säga om Jamie Oliver om vi nu tittar utanför ankdammen Sveriges gränser?
  Och det ska vi väl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En sympatisk kille som tyvärr blivit ilurad att fettfri yoghurt m.m. är nyttigt. Pinsamt för honom och hans hälsoimage så småningom, när moderna insikter om kost och hälsa blir mer spridda.

   Radera
 10. Jo tyvärr är hälsoperspektivet ingen storsäljare. Det är häftigt att leva lite farligt. Och att röka är ju en privatsak?

  Ja, en privatsak ända fram till operationsbordet. Notan blir då samhällets sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Hälsoperspektivet" är ingen storsäljare, skriver 11:26. Vilket förstås är riktigt på många sätt, men ändå finns skäl att påpeka att "hälsoperspektivet" nyttjas grovt för att sälja all möjlig skit i form av trender och piller och enögd läsning av forskningsrapporter där var och en - inte minst kvällspressen - hittar några meningar som ligger i linje med ens egen föreställningar eller råkar bekräfta det sätt man lever på eller för företag och mindre seriösa tidningar är lönsamma. Bara för att köttbranschen på många sätt är vedervärdig så innebär det inte att vegobranschen är vit som snö, bara för att läkemedelsindustrin kan vara cynisk och helt vinstjagande så behöver inte alternativsidan vara vit som snö.

   Radera
  2. Fast det ÄR ju svårt i vissa fall. Nötter är vegetariskt och nyttigt - fast inte om dom möglat, då blir de cancerframkallande. Frukt och grönsaker är bra - fast inte om de är besprutade. Osv i alla oändlighet.

   Man bör nog rikta in sig på att följa några ganska enkla regler som man kan hålla i huvudet när man handlar, både när det gäller hälsa och miljö.

   Mindre kött kan vara en bra sån idé. Närproducerat en annan.

   Forskningsrapporter och kvällspress är nog inte lika lönt.

   Radera
 11. Även om programmet inte var en höjdare så kan det nog fylla sin funktion för en del. Det blir lite av en dubbelmoral om man först säger sig värna om livet och sedan i nästa andetag sätter i sig en lammbiff.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, där kom den, 12:28 - du kunde inte hålla dig i skinnet...:-)

   Radera
 12. Visst är det väl så att allt vegetariskt inte per definition är nyttigt för både hälsa och miljö. Den som fortfarande lever i en svart/vit värld har nog en bit till att upptäcka. Det är dock inte ett bra argument emot vegetariskt. Om man jämför all köttproduktion mot all vegetarisk produktion kommer det vegetariska vara en självklar vinnare. Det är väl en nödvändig förenkling för att man ska orka ändra på sina vanor istället för att leka detektiv inför varenda ny vara man tänker testa. När sen väl vanan har ändrats kan man gå djupare och även sålla ut det värsta i sin nya livsstil.

  SvaraRadera
 13. Vad tror vi om nya Idol-juryn då?

  SvaraRadera
 14. 01:59 - ja, du, jag förstår att det tillhör en rimlig allmänbildning att åtminstone sett Idol. Tyvärr är jag inte så allmänbildad, vilket möjligen kan bero på fördomar formade av rubriker om just juryn i kvällspressen. Den verkar inte klok.

  Vilket säkert är en korkad uppfattning - intervjuade Alexander Bard om en av hans böcker om kroppen och hjärnan - han var intressant och betydligt mer än en tom nyliberal i kortbrallor. Även om jag tycker att han inte riktigt kunde reda ut hur kan kunde hävda att hjärnan kan lura "oss", eftersom vi liksom är hjärnan... Nåja, den frågeställningen tog jag upp i åtminstone fem boksamtal (en bok, en författare, kunskapskanalen)och lyckades nog inte riktigt få fram goda svar av vare sig filosofer eller naturvetare eller hjärnforskare...

  Hur som helst: min hjärna lurar mig säkert vad gäller Idol. Ska försöka övertala den att få mig att kika på något program...:-)

  SvaraRadera
 15. Så alla dessa auktoriteter "filosofer, naturvetare eller hjärnforskare lyckades inte ge dig riktigt goda svar. Det lutar åt att att vi liksom inte är hjärnan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller inte har nån.

   Radera
  2. Nu ska man inte lita på andras hjärnor om de inte sitter i regeringen.

   Radera
 16. Om man nu anser att misshushållandet av de fossila bränslen är det stora problemet.
  Eller om man anser att eran med de fossila bränslen snart är slut.
  Är det då så smart att satsa på vegomat som ska transporteras hit från andra kontinenter?
  Eller spannmål som man nu odlar med hjälp av maskiner som behöver flera hundra hästkrafter för att kunna hinna plöja, så och skörda på tillräckligt kort tid.
  Utbudet av energirika vegetariska grödor som vi kan odla här är inte så stort.
  Alternativen bland växtoljor är ännu mindre, om vi ens har några vettiga.
  Det vi kan odla är örter, gräs, träd och ett fåtal rotfrukter här.
  Hur ska vi kunna förädla dessa grödor på ett fossilminimalt sätt?
  Hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På sikt får vi sluta förädla grödor. Vi får äta grödorna som dom är. Det kommer bli lite ensidigt kanske. Men mätt blir man allt. Torrstekt potatis med kokta bönor. Mums :)

   Radera
  2. Ajabaja,
   Inte koka bönorna då förbrukar du vatten;-)

   Som väl är finns det alternativ där man kan förädla gräs till något väldigt näringsrikt för oss och till nya växter.
   Dessutom, på lämpliga plater, så gott som fossilfritt.

   Radera
 17. Tommy & Annika var ute & gick. Plötsligt såg de ett främmande föremål: verkligheten. Annika gick fram & kände på det, hon tyckte de var läskigt. Tommy gick lillgammalt myndigt fram & skulle inspektera...men drog sig sedan hastigt undan. De började sakta gå bakåt, steglängden ökade & till sist vände sig både om & sprang. När det främmande föremålet hade försvunnit utom synhåll pustade de ut & lovade, lovade!, varandra att aldrig vara så dumdristiga igen..

  SvaraRadera
 18. Blir inte köttätarna provocerade för att det faktiskt är ohyggligt svårt att argumentera för att vi MÅSTE äta kött? Men blir provocerad då nån säger det som är rätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Växtätare har oftast fyra magar för att dom ska överleva på sikt. Människan har bara en av någon konstig anledning.

   Radera
 19. Väl hemma igen såg Annika ett "ufo": en svensk precis vid fattigdoms-strecket. "-Kolla Tommy" skrek hon "är det utomjordiskt liv??" Tommy stirrade vanmäktig på den främmande skepnaden, den typen av "yttringar" gjorde honom stel, lite som om han oavsiktligt trampat på en orm. "-Nej då Annika, det är bara brevbäraren" ljög han skonsamt. Den fattiga svensken försvann & båda tittade lättade på varandra. De skulle skydda varandra genom att aldrig nämna denna incident igen, om någon frågade så skulle de säga att de sett en fågelskrämma & låtit fantasin skena iväg..

  SvaraRadera
 20. @SL
  För att rädda livet på en och annan individ i miljörörelsen...

  B12 är ofta ett problem för veganer som inte äter tillskott under en längre tid.

  För den som fördjupar sig i forskningen är det alls ingen enkel sak att vara vegan utan kost-tillskottet B12. Alla andra vitaminer och mineraler tycks gå fin fint förrutom just B12.

  Vissa dieter, speciellt för diabetiker går ut på att äta stenålderskost. LCHF (low carb, high fat), dvs, det människan anpassats för under miljoner av år innan jordbruket uppfanns.

  Människor som äter LCHF äter oftast mindre mängd mat och håller sig mätta bättre eftersom insulinet hålls lågt. Ekologiska kor som betar gräs verkar dessutom skapa jordar som binder näringsämnena bättre och motverkar övergödning av våra hav.

  Det finns även hypoteser om att rätt mängd friströvande växtätare skulle kunna radera ut hela den försurning som orsakas av högre CO2-halter.

  Det skulle kunna föda miljoner människor med mat av högsta kvalitet. Och dessutom skulle vilda djur såsom bufflar, zebror och gnuer kunna bli miljö-hjältar.

  SvaraRadera
 21. Allt är relativt. I jämförelse med slaktkulturen är vegokulturen riktigt vit, ja snövit. Huruvida företagen som säljer varorna är snövita eller kolsvarta i sin marknadsföring är en annan sak.

  Gt

  SvaraRadera
 22. Vad många reagerar mot är sannolikt att Public Service (som borde vara politiskt neutralt) bedriver uppfostrings-TV. Och uppfostringen kommer alltid från vänsterhåll. Det är ingen slump att MP och V är extremt överrepresenterade bland Public Services anställda och att det görs uppfostringsprogram i frågor som MP och V brinner för.

  SvaraRadera
 23. Erik. Verkar som din iakttagelse stämmer. Förr var medias uppgift att förmedla det olika aktörer höll på med. Nu tycks media se sig själva som aktörer. Det är dock något paradoxalt i detta. Ty samtidigt som vänstern tydligen är dominant hos våra "regim-medier", så ser den till att inte oroa CIA och andra västliga krafter. Det mesta som media säger om exv Putin vänder udden mot honom, medan Obama framställs som ett föredöme. Det kapitalistiska väst som förr var vänsterns spottkopp! En förklaring är kanske att Rysslands regim gått åt höger, medan USA:s regim tagit några steg åt vänster. Vad tror du om detta försök till förklaring? / Gt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gt, du tar upp en intressant sak.

   Man kan tala om två olika "axlar": en klassiskt höger-vänster som handlar om ekonomi (skatter, löner, bidrag). Här bryr sig media inte så mycket och engagemanget för fattigpensionärer, svenska uteliggare, arbetslösa, långtidssjuka och lågavlönade är relativt svalt jämfört med tidigare.

   Den andra axeln är den postmarxistiska kontra konservativa axeln. Här är media oerhört aktiva. Identitetspolitiken, där det ska räknas kön eller hudfärg eller sexuell läggning, ges stort uppfostringsutrymme. Allt som andas konservatism misstänkligörs eller förlöjligas.

   En betydande del av sossarnas väljarbas är jordnära människor med relativt konservativa värderingar ("blue labour" kallas de i Storbrittannien). Nu när sossarna har ansvaret och presterar tämligen undermåligt gör spänningarna mellan dessa och kulturmarxisterna som ofta sitter på partiets toppositioner att de får svårt att hålla ihop partiet. Jag är förvånad att de inte varit under 20 % i någon mätning än.

   Jag är ingen expert på USA:s politik, men mitt intryck är att Obama gått ganska långt till vänster på den andra axeln och Putin långt till höger på samma axel. Sedan är det väl också en faktor att många svenskar är uppfödda på hollywoodkultur och medieeliten på Södermalm gillar sina weekendresor till NY. Så identifikationen med USA är mycket starkare och därför är kritiken inte så stark.

   Radera
 24. @Erik, Sthlm

  Olof Palme var en politiker som styrde en nationell demokratisk socialism som stod upp för andra folk internationellt.

  Idag har vi internationell odemokratisk extremkapitalism som förstör natonen och miljön.

  Miljö är den viktigaste aspekten inom politiken långsiktigt, men hur får den ens andrum i detta naiva kaos? Vad är det för "grönt" med invandring av extremreligiösa och våldsamma kulturer/religioner? Vad är det för "grönt" med överbefolkning av Sverige? Vad är "grönt" med EU-medlemskapet och frihandel? Allt detta leder bevisligen till raka motsatsen.

  Är det konstigt att folk röstar på SD i ren panik trots att SD är lika tok-borgerliga som MP?

  Sveriges politiker lider av dårpippi. Birger Schlaug slår ett tafatt slag för veganismen, trots att vi vet att det inte löser någonting på lång sikt om vi inte får ordning på politiken som helhet.

  Tillväxtvurmande veganer är precis lika illa som tillväxtvurmande köttätare. Det är ingen åsikt men ett klart faktum.

  SvaraRadera
 25. Birger, du fattar väl att KRAV-märkt kött bara har uppfunnits för att stilla människors samvete när de äter kött. De må leva ett hur kravmärkt liv som helst, men de går samma hemska slut till mötes. I Sverige har dessutom flera slakterier lagts ner under de senaste åren. De stackars liven transporteras till Tyskland för att slaktas av rumänska offer för job traficking.

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.