måndag 25 januari 2016

Problemet i ett nötskal

Så kan hela läget sammanfattas - utifrån en enda världslig detalj, på 3 minuter och 2 sekunder, det är bara att översätta till nästan allt: här.

31 kommentarer:

 1. Varför inte ta fem minuters meditativt filosoferande över ämnet: varför, hur, vem, gott och ont, hälsa och ohälsa, rik och fattig, jag och vi, vi och dom, lösningar och icke-lösningar, humana eller icke-humana, vilka är vi?
  Stina och Lars någonstans i världen

  SvaraRadera
 2. Hörde också denna i morse. Märklig resignation från den där inköparen/odlaren angående problemet. Marknaden kanske inte löser riktigt allt ändå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå...
   Varför inte? Bara för att din mage börjar knorra? Är det för det som "marknaden" inte funkar? Låter som en dålig ursäkt bara....

   Radera
 3. Det blir lite sjukt när girigheten tar överhand. Men det är la inte direkt någon nyhet. Det började när vi gick ifrån jägar och samlarsamhället till att bli bofasta.

  SvaraRadera
 4. Berra, det handlar ju inte bara om girighet, det handlar om att vi snart är fler än 9 miljarder människor och att det innebär att även det vi menar är bra och fint, som vegomat, utgör ett problem. Tlll och med det som är bra är skadligt för vår planet och dess planetära processer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du menar att man genom att trycka truten full av mandlar från Kalifornien är man bra och duktig och hållbar? Du är allt lite rolig du. Problemet är att sådana som du inbillar människor att mandlar och sådan skitmat från tjottahejti är det rätta.

   Radera
 5. Om vi satsade lite mer på vår egen omgivning och försåg oss själva med mat skulle vi slippa en del skriverier om överutnyttjande. Vi har bara 50% självförsörjningsgrad nu mer. Dock lär just mandlar vara svårodlat i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 09:02
   Din självförsörjning handlar om värdet av livsmedlen i kronor, inte mängden livsmedel i kilo eller ton räknat. Det senare är det viktiga.
   Livsmedel Självförsörjningsgrad
   Spannmål 127 procent
   Kött (totalt) 82 procent
   Nötkött (exklusive kalv) 67 procent
   Griskött 90 procent
   Fjäderfäkött 85 procent
   Konsumtionsmjölk 98 procent
   Grädde 96 procent
   Smör 113 procent
   Ost 76 procent
   Den verkliga siffran för importen av livsmedel och foder (i ton räknat) är ca 18 procent av vår konsumtion
   /IQ

   Radera
  2. @IQ
   Intressant - var kan man skåda dessa siffror?

   Radera
 6. Man bör kanske börja odla mandel i sydostasien istället, eller något annat ställe där det finns gott om vatten. Det borde väl vara mer lönsamt att odla mandel än ris.

  SvaraRadera
 7. Temlorna riskerar att bli dyrare!

  SvaraRadera
 8. Neoliberal Agendamån jan. 25, 09:51:00 fm

  Brist på äganderätt, grundbulten i kapitalismen.

  Grundvatten är en gemensam resurs och då privat ägande inte finns så saknas incitament att hushålla för att få mer i framtiden. Om inte jag tar upp en liter vatten till så gör någon annan det. Likadant med utsläpp i luft och hav.

  Vad som behövs är system som efterliknar privat äganderätt.

  Kapitalismen kan frälsa. Tyvärr vill så få ta emot välsignelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I detta fall är det en alltför omfattande privat äganderätt som är problemet. Enligt amerikansk lag innebär ägande av ett stycke mark att man även äger alla resurser som finns under denna markbit, till obegränsat djup. Därför kan en markägare borra en sexhundra meter djup brunn och sälja det uppumpade vattnet till ett oljebolag som behöver det för fracking, eller använda det för att bevattna mandelträd, beroende på vem som betalar mest.

   Radera
  2. Neoliberal Agendamån jan. 25, 07:05:00 em

   Inget problem om man bara hade tagit sitt eget privata vatten, då man bara hade försämrat värdet på sin egen resurs. Det hade ungefär varit som att hälla cement i sin egen vattenbrunn.

   Tyvärr är det inte så grundvatten fungerar. Man stjäl av andra, ungefär som skatt.

   Radera
  3. @Neoliberal
   Exakt. För vattentillgångar fungerar det inte med bara privat ägande. Någon typ av samhällelig kontroll måste till.

   Radera
  4. Jamen, snälla nån, kan ni inte bara googla "agricultural water subsidies california"

   De som drabbas värst framöver är förstås de som har satsat pengar på odlingarna.
   Ja plus miljön och skattebetalarna.
   Men de som egentligen har ställt till det bli troligen omvalda.

   Radera
 9. Oavsett mandelodlingar behöver Kalifornien mer regn. Därför var fredagens TT-meddelande om "regnchock i Kalifornien", trots olägenheter, en positiv nyhet.

  SvaraRadera
 10. Produktmärkningen kan bli mycket bättre och tydligare. Det finns väl massor med svenska organisationer som har bra koll på allt sådant här, för jag gissar att kaliforniens mandlar inte är det enda som är av dålig miljöpåverkan. På samma sätt som cigaretter har varningstexter på sig för ens egna hälsårisker så borde alla produkter kunna ha en lätttillgänglig informationsruta för olika miljöaspekter mm. Jag hade ingen aning om detta förrens imorse. Kanske till och med förenklat med en graf på hur miljövänlig produkten är (Blå-grön-gul-röd).

  SvaraRadera
 11. ICA:s julnötter, 400gr, kostade 40 kronor och var från Kalifornien. COOP:S variant köptes för 25 kronor och kom från Frankrike. Konstigt nog strunar svensken att de grundluras av ICA, inte enbart pga gammal köttfärs som blir ommärkt med ny bäst före datum...

  SvaraRadera
 12. Mandelodlingen sägs förbruka 10% av Kaliforniens odlingar. Ingen verkar fråga sig vart de övriga 90% går...

  Vattenåtgång:
  Mandel 4 000 liter per Kg.
  Biff 15 000 liter per Kg.

  Och tro mig: Det äts betydligt mer biff än mandel! http://www.svd.se/vattenforbrukningen-ofta-dold

  /Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja då är det väl bättre om vi "odlar" biffen här och bojkottar mandeln.

   Radera
  2. Ja då är det väl bättre om vi "odlar" biffen här och bojkottar mandeln.

   Radera
  3. Och då är mandeln 5-6 ggr så energirikt som köttet, mycket protein men inte riktigt lika mycket som i köttet men betydligt fetare.

   Radera
  4. Ja det är synd att fettet ratas från djur i sådan utsträckning.

   Radera
  5. Ja det är synd att fettet ratas från djur i sådan utsträckning.

   Radera
 13. Problemet i ett nötskal är nötskalet.
  Själv är jag grön och skön.

  SvaraRadera
 14. Nog får USA som vill härska över hela jorden, själv ta ansvar för vattnet i sin rikaste delstat. Lägg inte det på svenska konsumenter. Ju snabbare det går åt helvete för vattenförsörjningen i Kalifornien desto bättre, eftersom verkliga åtgärder då kommer sättas in. Förhoppningsvis till nytta för alla. Varför det hela tider läggs på svenska konsumenter att bojkotta det ena och det andra är för att Sverige är politiskt korrupt och antipatriotiskt och ingen politiker vill göra något för Sverige som kan skada politikerns korrupta plånbok. Patriotism och respekt för andra är det bästa för alla folk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev inte partipolitiskt aktiv för att vänta och se. Jag tänkte att meningen med MP var att göra det möjligt att lindra katastrofer beroende på att redan för över 30 år sedan så var det klar att den så kallade utvecklingen gick åt fel håll om det togs hänsyn till att naturresuerna var hårt ansträngda. Vad jag förstår så kommer det i Sverige bli kamp mellan kommunerna om rätten till grundvatten. Tänk också på hur mycket vatten Spanien exporterar til oss med sin billiga gurka. Är det verkligen rimmligt att vi efterfrågar denna grönsak året runt ? Undrar Tant Barbro

   Radera
 15. Det finns helt klart för många nötter här i världen, inte bara i Kalifornien även här finns det nötter.

  SvaraRadera
 16. Nötter i alla länder förenen eder!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.