måndag 18 januari 2016

Västsahara

Sverige erkänner inte Västsahara, meddelade utrikesdepartementet när de flesta gått hem i fredags. Tänk så det kan bli. Jag som trodde att vi hade en rödgrön regering vars partier mopsat när borgarregeringen inte ville erkänna Västsahara.

Skall sägas: politik är inte lätt. Den som tror det kan ju själv bli politiker. Det är efterfrågan på sådana. Den som vill sätta sig in i ämnen innan orden skvalar och innan voteringsknappen skall tryckas på kommer inte ha besvär med sådant som att umgås med vänner och släkt - eller fundera över vad man skall göra på kvällen eller till helgen. Beslutsunderlagen ligger alltid metertjocka, om man nu väljer att ha dem i pappersform. Ett alternativ är förstås att som politiker bli som dem man klagat på innan man blev det.

Här finns en del beslutsunderlag i frågan om Västsahara.


17 kommentarer:

 1. Först slipade MP av sina skarpaste frågor för att bli dockningsbart med S. Vi fick det nya, S-anpassade, MP. Nu finns inte ens det kvar, eller?
  Gt

  SvaraRadera
 2. Idag känner sig kommentatorerna påhoppade för de sitter mest vid köksbordet och tycker saker... Härligt med provokationer,

  SvaraRadera
 3. Lättare att vid köksbordet erkänna fjärran öknars nomader
  än att erkänna härvarande samelands självklara rättigheter.
  IQ

  SvaraRadera
 4. Undrar just om Västsahara tillhör landets största problem för närvarande? Landets kvinnor verkar ha fått stora problem när de besöker badhus..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem har påstått att det skulle bara landets största problem?

   Radera
 5. Men om man nu bestämmer sig för att bli proffspolitiker, kan man vara säker på att man garanteras billigt boende i centrala Stockholm efter allt som hänt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag vet har inga vänster-eller miljöpartister haft synpunkter i media på "adels-privilegier" med lyxbostäder utan bostadskö åt en liten röd makt-klick? Så då får man väl gissa att de anser detta vara "värdefulla resurser" att behålla?

   Radera
  2. De flesta politiker är inte proffspolitiker utan sköter uppdraget på sin fritid, när de som klagar på politiker sitter vid köksbordet och dricker bärs. I övrigt är det väl rimligt att ett statsråd, som vanligen bor långt från Stockholm, har ett boende - alternativ är att de själva söker sådant eller att regeringen skaffar sig bostäder. Det sistnämnda blir i så fall som riksdagen, vilket ju även det gnälls på. Men det var inte så himla lätt att vara riksdagsledamot förr då sådana hystes in i ett litet kombinerat kontor/övernattningsrum med en kaffebryggare men utan ens dusch. Så var det för inte alltför många år sedan. Kom man från Norrland, och ville vara miljöschysst genom att inte flyga (för då fick man gnäll för det)levde man i den där miljön både två och tre veckor i sträck med dessa buntar av beslutsunderlag som bloggaren så riktigt beskriver.

   Radera
  3. Men om man nu bestämmer sig för att bli proffspolitiker
   vem vill bli fritidspolitiker utan centralt boende?

   Radera
 6. De enkla jobben blir bara fler & fler. Det är inte bekymret.

  SvaraRadera
 7. Konstigt att politiker oftast är rätt överviktiga. Rent av bukstinna. Tyder inte det på att dom mest sitter och fikar och mular kakor om dagarna? En liten fundering jag fick i vebon under dagens vedbärning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur vore det om Berra besökte riksdagen eller tittade på teve? Vilka är bukstinna? Sjöstedt? Fridolin? Kinberg-Batra? Lööf? Björklund? Ebba Busch Thor? Vilka "de flesta" menas? Bara för att man har en vedbod behöver man inte vara dum, Berra.

   Radera
  2. Berra, varför ägna dig åt den där typen av politikerförakt? Kritisera gärna politiska beslut, politiska ställningstagande och politisk retorik (bäst är om du vet vad du talar om och inte bara rassar på med svingar)men vi får inte bättre politiker med din attityd till dem.

   Radera
  3. Det är inte alla jubelholtar som äter pilsnerkorv och sjunger tillsammans. :-) ...likt väl är de jubelidioter när man betraktar den politik de skapat.

   Radera
 8. Att sitta i FN:s säkerhetsråd smäller "spekulation" högt.
  Marocko som handelspartner också. Och de ensamkommande barnen i våra städer... Man kan inte göra sig ovän med hela Mellanöstern, om man vill att de ska ha en vilja, att ta tillbaka sina medborgare. För vi vill ju inte ha dem? Handen på hjärtat.

  Det är väl inte många som tror, att det är lätt att bli politiker. Vi ser och hör att opposition och "avdankade" politiker, klagar på dem som nu har "makten" De klagas från alla hål. Inte konstigt att det klagas. Vem sjutton ska i framtiden vilja bli politiker? Eller polis? Eller ambulansförare Eller gammal...?

  Inte behöver vi bli politiker eller metertjocka beslutsunderlag, för att anse att tänk globalt handla lokalt gäller;) Här hemma håller det på att gå åt pipsvängen. Rejält åt pipsvängen.

  Ska vi försvara åratal av kvinnokamp och kamp för mänskliga rättigheter, så kan vi inte låta den kampen raseras helt. Nej inte ens delvis. Demokrati är svår att bygga, men lätt att rasera. Regeringen får inte svika. Politikerna får inte glömma sina uppdragsgivare här hemma. Eller dem som flytt hit. Jan Björklund är väl ingen favoritpolitiker. Men det spelar ingen roll vem som säger vad. "Socialpolitiskt haveri" ja det kan man väl kalla den senaste tidens händelser. Att t.ex. kommuner tillåter barnäktenskap, genom att låta unga barn/tjejer bo med sina män, är väl att betrakta som ett svenskt haveri.
  Inte så enkelt, säger man ute i kommunerna. Nej säkert inte. Det är ju kommunpolitikerna, som ska förverkliga politiska beslut och få dem att fungera i verkligheten. "Tänk så det kan bli". Ja vi kanske lär oss äntligen vad tänk globalt, handla lokalt betyder.
  Det vore bra för oss alla (globalt tänk). När ska politiker sluta upp med att hellre vara inne och rota i andra länders angelägenheter, än att ta sig an det närmaste först? Det som sker är lärorikt. Förhoppningsvis.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 9. Alice Bah Kuhnke (MP) ska slå in bollen i öppet mål men lyckas istället stoppa in foten i hela munnen.
  Står att läsa i Expressen(länk förbjuden)

  SvaraRadera
 10. "Tänk så det kan bli" Ja tänk. Ofta kommer svar någon dag eller en kort tid efter. Politik är som att lägga ett mycket svårt pussel. Bitarna ska passa.
  Inget erkännande av Västsahara. En viktig bit är som sagt gatubarnen som befinner sig här. Nu vill Marocko plötsligt samarbeta. Inte speciellt förvånande. Och vi kan, om vi hittar dem, skicka tillbaka hundratals gatubarn. Kan ha fel det var nog "slumpen" som gjorde att regeringen inte erkände Västsahara.
  Eller inte. ETT av skälen till att man inte erkände Västsahara var naturligtvis att man tidigare vägrade att ta hem sina medborgare. Och givetvis att man inte ville stöta sig med andra som också vill skicka hem gatubarn. Och det står nog inte i beslutsunderlaget om Västsahara.

  Lisbeth

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.