söndag 3 januari 2016

People's Choice

Här i tid för comeback mot Ken Norton.
Vad finns att säga en dag som denna? Möjligen kan det vara värt att notera att igår, för 44 år sedan, skänkte Elvis en morgonrock för 10 000 dollar - med inskriptionen "People's Choice" - som uppmuntran till Muhammad Ali.

Det var Elvis Presleys protest mot att Ali hade fråntagits världsmästartiteln 1967 för att han vägrade göra sin militärtjänst i Vietnam - han dömdes till just 10 000 dollar i böter förutom fängelse i fem år. Han menade att han inte hade någon anledning att vara med i USA:s krig i Vietnam. "Man, I ain't got no quarrel with them Viet Cong. No Vietcong ever called me nigger."

Domen ändrades senare till fem års avstängning från boxning i USA. Eftersom han blev fråntagen sitt pass kunde han inte  heller boxas i andra länder. Ali gick därför ingen match på tre år, innan han började ta stegen för att återta titeln.

15 kommentarer:

 1. En tid då Sverige hade en fredsrörelse och integritet nog att protestera på politisk nivå mot vietnamkriget. Amerikanska vietnamdesertörer beviljades politisk asyl i Sverige trots ilska från USA. Vi fick 40-timmarsveckan, 6-timmarsdagen och ekonomisk demokrati sågs som rimliga politiskt mål. Det är med viss oro jag önskar god fortsättning på nådens år 2016.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kom också brittiska desertörer som vägrade döda nordirländare, fast de fick humanitär - inte politisk - asyl.

   Fred Lane

   Radera
 2. Hoppas han eldade upp morgonrocken innan han åkte och boxades i Kinshasa och gjorde PR för Mobutu. Mobutu var jävlarimig inget people's choice.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Money talks. Ungefär som när vår kung gav sin kompis i Saudi en fin medalj och välkomnade honom som medlem i världens scouter.

   Radera
  2. Jepp. Mobutu la 10 miljoner dollar på den tiden på Rumble in the jungle. Hur met Ali fick vet jag inte men det var antagligen mer än dagersättningen I den där värnplikten han motsatte sig. Det täckte väl förmodligen hans 10 000 dollar i böter också.

   Radera
  3. Spekulation utan värde!

   Radera
 3. Har Birger fått tillstånd av PK-nämnden att skriva nigger?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man enligt PK-nämnden måste så ska man skriva "n-ordet" eller "n****r". Propagandaministeriets råd är att aldrig använda ordet. Nästa år kan det komma en lag efter utredningen som gör det straffbart att skriva eller yttra ord som inte är tillåtna. Listan över otillåtna ord kommer att publiceras varje kvartal i Aftonbladet och det är varje skattebetalares skyldighet att kunna listan utantill.

   Radera
 4. Än en gång visade Elvis att färgen på en människas hud inte spelade någon roll för honom. Vackert!

  Fred Lane

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Fred det var Elvis vandel vi snackade om, inte m. Alis!

   Radera
 5. "Vad finns det att säga en dag som denna" skriver du och hamnar någonstans i närheten av Elvis igen och det förgångna. Men herregud! Se världen i dag! Det är så nära ett storkrig i mellanöstern som det kan vara. Det har inte varit så nåra på 1400 år som det är nu. Saudiarabien avrättade en shiamuslim, en stor ledare och då är hela Iran i rörelse bl.a. Hela mellanöstern verkar vara en konflikt mellan shia- och sunnimuslimer ,något som för oss andra är fullständigt obegripligt men gravallvar för dem. Låt det stanna vid demonstrationerna vid ambassader. Jag är godeman åt en 16-årig shiamuslim så jag har fått lära mig vilka som skär av halsen, enligt dem. Så Elvis får nog ligga i fred i sin grav och Vietnamkriget var för ett halvt sekel sedan. Vakna ! Det kan smälla snart. Päivi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt inlägg, Päivi! Nittio procent på en blogg där bloggaren skriver varje dag handlar om aktuella frågor. Men vilket skäl klagar du på något som bloggat varje dag i åtta år? Har den personen inte rätt att titta bakåt lika väl som hen tittar framåt? Skriver du själv på en blogg varje dag om aktuella frågor?

   Radera
 6. Det skjuts varg, enligt media. Förlorade (mp) ännu en "stenhård politisk strid", fast man kämpade så svetten rann? Man ville "inte alls!" & gjorde allt för att undvika det, men till sist så kom den paternalistiska, jägar-gullande socialdemokratin tuffande, som en slags ångvält, & det blev game over? Eller var det så att gråben inte kunde erbjuda några salonger under kristallkronorna, och därmed var "förhandlingarna" avslutade efter typ 5 sekunder..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med i sakfrågan, men beslutsrätten ligger ju inte hos regeringen längre. Den tidigare regeringen flyttade beslutsrätten till länsstyrelser, vars beslut nu godkänts i domstol. Så i det här fallet är det inte rimligt att skälla på miljöministern. Vi har inte ministerstyre på det sättet i Sverige. Kritik bör vara underbyggd innan den formuleras!

   Radera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.