lördag 12 december 2015

Paris: Inte nu, vi tar det sen...

Ett förtvivlat mejl från en insider i Paris: "Det går åt helvete...". 
Vem? Inte vi. 
När? Inte nu. 
Var? Inte här.

 


TILLÄGG 15.00:  
Det har skrivits in, i avtalet, att 1,5 graders uppvärmning bör uppnås. Intressant, jag skrev om det målet för några veckor sedan. Skulle vi ta det på allvar, vilket ingen kommer att göra, innebär det en revolution - inte bara vad gäller teknisk utveckling utan även konsumtionsvanor. "I praktiken är målet omöjligt att uppnå", sa Johan Rockström häromdagen. Med "i praktiken" lär han mena i det tillväxtscenario som världens ledare samtidigt lever med. Vi kan ju börja med att:
 a) snabbutreda hur vi bygger socialt ansvarsfulla samhällen utan ekonomisk tillväxt i redan materiellt rika länder 
b) minska vurmen för ständigt ökande världshandel 
c) ta det där med "fördelning" på allvar och
d) gällande Sverige: sluta klanka på Indien och Kina när våra egna konsumtionsrelaterade utsläpp per capita är betydligt större trots att vi har så mycket lättare att minska dem och samtidigt leva goda liv.

18 kommentarer:

 1. För de flesta politiker och beslutsfattare är parollen arbeta, ta, tillverka, konsumera och släng. Med sådan paroll - sitta fast i rådande system - blir klimatmötet ett spel för galeriet. Ett fiasko!

  Christer


  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej den heliga kon ekonomisk tillväxt ger man sig inte på.

   Lisbeth

   Radera
  2. Ingen tillväxt, ingen pension.
   Ingen tillväxt, är lika med en sprucken fastighetsbubbla.
   Ingen tillväxt, är lika med högre ränta.
   Högre ränta är lika med konkurser, en masse, för företag och lantbrukare.
   Inga företag, inga skatteinkomster.
   Inga lantbrukare är lika med importerad mat, som skall betalas av en export som inte finns längre, än mindre när räntan stiger.

   Det är en omställning som är oundviklig, ju längre vi väntar, desto svårare blir omställningen.
   Tyvärr kommer de svaga att drabbas hårdast.
   Frågan är hur hårt, ju längre vi väntar desto värre blir det.

   Så, tillväxten är det ingen, som har gjort karriär på att vara generös med andras pengar, som frivilligt vågar utmana.

   Radera
 2. "Med pengar går allt att köpa!" Nej! JO, t.om 7 milliarder mänskors LIV + miljontals andra levande varelsers LIV!

  SvaraRadera
 3. Det finns alltid ett pris att betala.
  Priset vi måste betala, för den makalösa "välståndsökning" vi människor fått uppleva, under den tid vi lärt oss förbruka fossila bränslen, är förstås en varmare planet.
  En varmare planet med vad allt som föjer därav.
  Dessutom kommer vi med stor sannolikhet att förbruka alla fossila bränslen tills det är slut.
  Så mitt modesta förslag blir att:
  Sluta att tramsa med att tro att vi kan reglera temperaturen på jorden. Det kommer att bli varmare, och vi får leva med det bäst vi kan.
  Det bästa vi kan göra nu är att lägga energin (ideér + resterande fossila bränslen;-) på att förbereda oss så gott det går.

  Det kan kännas lite vemodigt att bara behöva acceptera faktum, men vi människor är inte bättre än så här.
  Vi människor är duktiga på mycket, men när det kommer till långsiktigt tänkande, så kommer vi till korta.

  /Håkan

  SvaraRadera
 4. "Kyotoprotokollet, har bara ett 40-tal länder åtaganden. Det är enbart utvecklade länder, men inte alla. Till exempel omfattas inte USA och Australien." (SvD)

  Varför är inte de med? Finns det någon mer djuplodande förklaring/analys på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett av skälen är att Kyoto-protokollet, samt även Köpenhamns- och Parisförhandlingarna, genomförs av FN. Dessa två demokratier vägrar helt enkelt underkasta sig beslut fattade av de mördande diktaturer som styr FN.

   Det är också huvudproblemet som leder till att dagens förhandlingar i Paris också kommer att misslyckas i aspekten att man inte kommer att komma överens om ett avtal som faktiskt har betydelse. FN, där bl a Kina sitter i det ytterst beslutande organet med vetorätt, länder som Kuba, Saudi Arabien och Libyen ges framträdande positioner i arbetet för "mänskliga rättigheter" kommer aldrig lyckas med de utmaningar jorden står inför. Detta beroende för att lyckas lösa mänsklighetens problem måste man älska just människan, inte hata den som länderna ovan gör.

   Enda sättet att lösa de problem jorden och mänskligheten står inför; klimatet, terror/krig, matbrist i vissa delar, är att demokratierna bryter sig loss ur sina bojor och tar ledning i arbetet att skapa en planet där mänskligheten i samklang med övrig flora och fauna ges livskraftiga förutsättning för överlevnad!

   Radera
 5. Förmodligen så blir det inget klimatavtal som innehåller skrivningar om jämställdhet och mänskliga rättigheter.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Dagens korta text och barnvisan. Ett koncist och överraskande sätt att framföra ett allvarligt budskap. Och att skoja till det lite, ja, varför inte. Just nu finns kanske inte något bättre alternativ.

  Det är dock märkligt att så många sätter sin tillit till de internationella klimatförhandlingarna. Enkel förhandlingspsykologi säger att ska en mängd länder enas om ett avtal, och länderna är rädda för att drabbas av åtgärder som riskerar att försämra ekonomin i landet på kort sikt, så blir det framförhandlade slutresultatet otillräckligt. Det kan inte bli på annat vis.

  Blir dock intressant att höra vad superoptimisten Rockström (utmärkt i många avseenden) ska säga nu.

  SvaraRadera
 7. Barnvisan var/är fin. Sätter klimatfrågan i ett barnperspektiv. (Kanske inte meningen) Läser i pressen, om Romsons desperata förhandlingar. Och om att "inget annat hot har någonsin satt mänskligheten på spel på detta sätt förut" och hon menar klimatet. Det vet vi inte. Eller hur? Länder världsdelar kan ha gått under förut, på grund av klimatförändringar. Men hon har ju rätt ändå, ett varmare klimat gör redan, att människor flyr och fler kommer att behöva fly, på grund av klimatförändringarna. Samtidigt täpper alla igen... Dags att vi kopplar samman mänskliga rättigheter och jämställdhet med klimatfrågan. Kommer vi att få se länder likt Kanada, som under ordnade former flyger in flyktingar? dvs små barn, kvinnor, män, ensamma unga och vuxna. En mix. Så att inte de flesta som lyckas komma, stängda gränser till trots, är unga/vuxna starka män. Det är förhoppningsvis inte, en ännu mer ojämställd värld vi vill se. Med nästan enbart kvinnor i vissa länder och ett stort överskott av män i andra. Och väldigt många döda små barn.

  Lisbeth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanada har å andra sidan dragit sig ur Kyotoavtalet.

   Radera
  2. En del frågor som skaver är.
   Hur kommer det sig att vi har en klimatkatastrof i Syrien men inte i Israel?
   En annan är att Syriens regering länge har varit medlemmar i socialistinternationalen, hur kommer det sig att just dessa medlemsländer oftast drabbas av klimatkatastrofer?
   Zimbabwe och Nordkorea är två länder som länge har haft "otur" med missväxt.

   Lisbeth, om du undersöker vad det är som gör att länder har gått under eller är på väg att gå under kanske du kommer att se ett samband med ett kollapsat jordbruk.
   Ett land där ingen är villig att arbeta som jordbrukare längre kommer att få problem, förr eller senare.

   Det som händer i Molstaberg nu, kommer att få oanade konsekvenser.
   Främst drabbas de som vill ha ekologisk odling
   Molstaberg som för övrigt ligger nära Ytterjärna, försvinner djuren där gör att det kommer vara svårt att visa att man kan odla biodynamiskt också.

   Radera
 8. Fördelen är väl att MP kan lämna regeringen nu när Åsa fått sitt klimatmöte?

  SvaraRadera
 9. Något slags avtal verkar vara på plats nu. Oklart vad innehållet är tills översättningarna är klara, eller vad det nu är vi väntar på. Kanske bedömare är alltför pessimistiska över innehållet?

  SvaraRadera
 10. Kanske var det "sommar-kavajerna"
  flygandes i midnattstimmen
  likt kamrerer av rent damm
  som till sist hittade
  det sista att svika
  och svek det med
  med käck uppsyn

  SvaraRadera
 11. "Mamseller" tunga av vin
  gled i penning-strömmen
  fördes av kapital-vinden
  på Mammons lena rygg
  till slut-destinationen
  Glufsar-ön


  SvaraRadera
 12. @Birger

  Tips:
  Prova att använda ordet "nedväxt", Birger! Ett vacert ord. Hur får vi nedväxt?

  a) Du vill ha nedväxt i redan materiellt rika länder så att de blir fattigare och samtidigt ska dessa individer bli fler genom mer invandring?

  b) Du vill skapa nationella eller lokala gränser med skyddstullar/miljötullar som gynnar lokalproducerat.

  c) Bra. "fördelning" är ett positivt ord. Här bör du ange om du menar nationellt eller internationellt, typ ge halva Sveriges budget till barnavelstävlande hinduer och muslimer i Indien eller fördela resurserna mellan människor som är med och skapar nedväxt i världen, typ kvinnor som väljer att enbart skaffa ett eller noll barn.

  d) Här bör du rimligen ange hur konsumtionsrelaterade utsläpp per capita kommer bli lägre genom invandring i Sverige, annars givetvis förespråka utvandring till länder med lägre förbrukning per capita!

  Om det är så lätt att minska konsumtionsrelaterade utsläpp och samtidigt leva goda liv, beskriv då gärna hur politikerna kan hjälpa till med detta genom rimliga beslut! Ex. Ut ur EU för att minska transporterna etc.

  Välj ut ex. tre frågor som du anser är de viktigaste för att lyckas! Ange vilket parti som verkar för dina frågor! Väv sedan in detta i dina poster här och där!

  SvaraRadera
 13. "År 2000 hämtade sig världen från milleniefirandet, såg Gladiator på bio och förundrades över att Birger Schlaug fortfarande var språkrör för Miljöpartiet." (SvD)

  Uppriktigt sagt så anser jag att skribenten är närmast oförskämd. Skäms!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.