tisdag 29 december 2015

Försvaret vill åter anfalla Vättern - nu den 11 januari

Det är förunderligt. Det sägs att vi har en försvarsmakt som skall skydda oss från angrepp. Likt förbannat fortsätter Försvarsmaktens intressesfär att angripa en av Sveriges viktigaste vattentäkter - i själva verket en av norra Europas största. Vättern. 

I vinter ägnar sig Försvarets Materielverk åt att spränga granater vid Trängagrundet där man normalt inte ens får sitta och meta eftersom det är ett viktigt lekgrund för rödingen (fisken alltså).

Nästkommande sprängperiod inleds den 11 januari. Då rödingens lekperiod pågår.

Den 21 december överklagade Aktion Rädda Vättern till Mark- och Miljödomstolen i Vänersborg - man krävde även inhibition av de planerade granatskjutningarna i januari. Allt annat än omedelbar inhibition vore absurt.

Försvarsmakt. Vad i h-e är det man försvarar egentligen? När man medvetet spränger inom viktiga naturområden, skjuter och dumpar i en dricksvattentäkt. I det aktuella fallet med 8,5 kg sprängämne i varje granat. Där man inte ens får sitta och meta eftersom det kan skada de förhållanden som uppfattas som så viktiga!

Under tidigare år har man lyckats spränga sönder Höjen, ett av Vätterns bästa lekgrund för just rödingen.

Försvarsmakten, Försvarets Materielverk (FMV) och inbjudna NATO spränger, skjuter och dumpar. En av de som ihärdigt påpekar det absurda i detta beteende uttrycker sig så här: "När ska det uppfattas lika idiotiskt och hopplöst förlegat som att bespruta jordgubbarna med DDT och röka i baksätet full med barn, etc."

"Det är ett trängande behov från Försvarsmakten", meddelar FMV.

Hur vore det om miljöminister Romson, som ändå är miljöpartist och som säger att man sitter i regeringen för att man skall få makt, på allvar tog tag i den lagstiftning som så uppenbart inte räcker till? Är detta en omöjlig uppgift i en regering ledd av socialdemokrater som Löfven? 

I Schweiz blev man förbannade för tio år sedan då det blev känt att deras krigsindustri och deras försvarsmakt dumpat tonvis med ammunition och granater i Genevesjön. Nu pågår ett forskningsprojekt om detta groteska beteende. De framtida forskningsprojekt - hur skulle man i framtiden kunna låta bli att forska kring hur man håller på att förstöra Vättern? - som kommer att granska hur Försvarsmakten och dess intressesfär agerat i Vättern kommer att bli en pinsam läsning, var så säker.

En rimlig önskan är att det egna landets Försvarsmakt inte skall förstöra värden i det egna landet. Kanske skulle de Stockholmsbaserade medierna intressera sig mer för vad som händer om dess journalister begrep att också Stockholmsområdet kan bli beroende av Vättern som vattentäkt.

Avsluta angreppen på Vättern!

Mer om Försvarsmakten och Vättern:
Man vill skjuta 10000 raketer och avlossa tiotusentals skott ut över Vätterns dricksvatten.
 "Vi lever i ofrid, anfallna av både svenska och utländska krigsmakter"
"Det behövs inte ryssar för att jävlas..."

47 kommentarer:

 1. Så vill du ge dem pengar att flytta övningsverksamheten till en annan plats? Eller vill du helt enkelt att de inte övar alls? Eller ville du bara gnälla lite för gnällandes skull?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Provskjutningarna brister i hänsyn till grundläggande miljökrav, är inte prövat mot Natura-2000 lagstiftningen. Varför skall man inte ifrågasätta det? Är det gnäll att vilja att lagen skall gälla lika?
   Blåing

   Radera
  2. Varför just när rödingen leker, när rommen läggs, när vi vet att denna tid är den sämsta möjliga!

   Radera
  3. Det är december nu.
   Skulle det bli mindre protester om det var i en period då fåglarna är mer aktva till exempel?
   Skulle också gärna vilja ha förslag på områden som ger mindre negativ miljöpåverkan, saknar det i Birgers inlägg. Det är en västentlig skillnad att föreslå en bättre lösning mot att bara säga stopp, vi ska inte ha något försvar alls.

   Radera
  4. Om vi går med i NATO t ex, kan vi öva på amerikanska eller kanadensiska övningsfält. Det lär inte vara gratis men det kommer rimligtvis inte påverka svenskt dricksvatten.

   Gnäller man bör man för trovärdighetens skull presentera ett alternativ. T ex öva utomlands, lägg ner försvaret eller flytta övningarna till Gotland, Villingsberg, Vidsel eller nåt.

   Radera
  5. 2013 var det dricksvattnet och "buller". I år är det rödingen. Liknar mer en klappjakt på försvaret. Lite som sd:are som utan att skämmas kan hävda att invandrare både snor jobben och inte gör rätt för sig. Trovärdigheten är också ungefär samma.

   Radera
  6. Klappjakt? Det är fortfarande dricksvattnet. Också. Själva tanken att agera som man gör i, kring och över ett vattentäkt är på något sätt absurt. Att en fientlig militärmakt skulle bära sig åt så skulle jag begripa vitsen med, eller när en diktaturs militärmakt bär sig åt, men när vår egen försvarsmakt bär sig åt så är det djupt olustigt.

   Radera
  7. Så nu är det dricksvattnet och inte rödingen som är problemet? Har vi bestämt det?

   Försvarsmakten ansöker dock I laga ordning, hotas dricksvattenkvaliteten får väl länsstyrelsen göra sitt jobb och säga nej. De har sagt ja antar jag, därav överklagan.

   Vad är alternativet enligt dig?

   Radera
  8. Är det provocerande Ben Dover?
   Går det inte hålla två tankar i huvudet, kanske det både är dricksvattnet och rödingen som är hotad. Låter rimligt i mina öron.

   Radera
  9. Nej, det är väl sällsynt o-provocerande eftersom det genomgår en laga prövning tycker jag. Inklusive överklagande. Det som däremot kanske kan provocera är att viss militär verksamhet anses som riksintresse. Det kan säkert förvåna en del i dessa särintressenas tidevarv.

   Radera
  10. Apropå ditt flitiga kommenterande så fort ordet militär nämns på denna blogg så misstänker man provokation, men mer troligt är väl förstås att du är en av militärindustriellakomplexets alla betalda nättroll.

   Radera
  11. Ja, eller så föredrar jag att till skillnad från dig och Birger främst debattera saker jag begriper.

   Radera
  12. Följande från aktivisternas hemsida torde eliminera åtminstone vattenkvalitén som anledning:

   "I drygt sextio år har försvaret haft Vättern som övningsfält med omfattande skjutövningsverksamhet men också rena dumpningar av ammunition. Det rör sig om flera tusen ton som ligger på Vätterns botten och varje år tillför försvaret drygt sex ton ammunition ytterligare.

   Radera
  13. Så Ben, hur mycket måste en förstå innan en bör uttala sig. Finns det en tröskel en ska komma över annars ska en hålla tyst? Om det är på det viset gissar jag att världen skulle bli ganska tyst. Och finns det grader att den som vet mest ska uttala sig flest gånger?
   Och förresten så finns det väl en anledning att trollen är betalda-just för att de är pålästa.

   Radera
  14. Vätterns dricksvatten måste till varje pris skyddas! Varje människa med något så när sunt förnuft borde ju begripa detta! Men när alternativ, som exempelvis skjutfältet i Älvsdalen föreslås,då är det inte någon som verkar som om alternativet finns! Här har ju skjutningar redan skett tidigare!

   Radera
 2. Om inte miljöminister Åsa Romson satt i Stefan Löfvens regering skulle allt bli etter värre.Nu är det mest skit bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skulle bli värre? Skulle miljöskatternas andel av ekonomin sjunka ännu mer? Skulle ännu mer pengar till djurskyddet dras in? Skulle fler vargar skjutas? Skulle Förbifart Stockholm byggas på ett ännu värre sätt? Inte ens fallet med Ojnareskogen tycks slutgiltigt.

   Radera
  2. Anonymtis dec. 29, 08:08:00 fm
   På dig låter det som om miljöpartiet är miljöfarligt eller nåt?

   Radera
  3. Anonym 09:51
   (mp) är utan tvekan det parti i Riksdagen som skulle påverka miljön mest negativt om de fick igenom sitt program.
   Konsekvenserna skulle bli snabbnedläggning av relativt miljövänligt jordbruk, som skulle ersättas med polskt och ukrainskt något mindre miljövänligt dito.
   Samma sak med industrin, nedläggning i stor skala och ersättning av utländsk industri med, i många fall, mindre gedigna miljölagar.
   Vidare nedläggning av relativt miljövänlig elproduktion som ersätts med utländsk kolkraft bland annat.
   Så ja, (mp) är utan någon tvekan alls Riksdagens mest miljöfarliga parti, även om de ser näpna ut och vill handla kravmärkt.

   Radera
  4. Fridolin var ju för övrigt förebilden för Joffrey Lannister i Game of Thrones.

   Radera
  5. Man kan bara instämma med Kingedward24.
   Att ett litet ytterlighetsparti kidnappat ordet miljö betyder bara att de gjort just det.Ingenting annat.
   För att tala med Tove Janssons ord så handlar det om hattifnattar helt enkelt.Det blir särskilt tydligt nu när de sitter vid rodret i knät på Löfven.
   Man kan bara hoppas att de glesnande skaror som finns kvar i partiet insiktsfullt väljer att lägga sin röst på hemulerna nästa gång?

   Radera
  6. Neoliberal, jag är förvisso kritisk till mycket som MP gör just nu, men din uppfattning anser jag vara befängd. Det är ingen tvekan om att MP - om man ser till partiprogram etc - har det absolut bästa förslagen och analyserna för att komma till rätta med miljöproblemen. Det du påstår är struntprat.

   Radera
  7. Nu är jag inte talesman för Neoliberal, det får du ta med honom. Jag är definitivt inte nyliberal, om det var det du menade.
   Ska man tolka (mp):s förslag som struntprat? Om de har ett jättetrevligt program som lovar allt åt alla, liksom (sd) för övrigt, men förslagen de lägger skulle leda till ruin och miljökrasch, är det då ett miljövänligt parti? Blir partiet miljövänligt därför att deras riksdagsledamöter VILL vara föregångare, eller ska de bedömas utifrån vad de faktiskt gör och föreslår? Om man vill höja dieselskatten och gödselskatten ensidigt från svensk sida, är det säkert lovvärt i vissas ögon, men konsekvenserna blir ju negativa rakt igenom. Detta fattar dock inte (mp):are tror jag, de ser det som mindre utsläpp punkt. I alla fall i Sverige. Och i synnerhet i Stockholm.


   Radera
  8. Bra exempel på (mp)-politik från deras hemsida:

   "Nya jobb inom välfärden

   Fungerande skola, vård och äldreomsorg är en förutsättning för ett fungerande samhälle. Vi vill att fler människor ska arbeta i och för en bättre välfärd.

   Nya jobb i småföretag och tjänstesektorn

   Vi föreslår att arbetsgivaravgiften ska sänkas med 10 procent och vi vill att företagen ska slippa ha ansvar för sjuklön. De förändringarna skulle ge upp till 100 000 kr/år mindre i skatt att betala för ett företag med 10 anställda. Egenföretagare får motsvarande sänkning av egenavgiften. Dessutom vill vi att alla företag med 11-49 anställda får en ersättning som motsvarar vad företag med 10 anställda får, så att ingen företagare ska behöva tveka på att anställa medarbetare nummer 11."


   Fler personer i offentlig sektor och lägre skatter. Samt investeringar i alla tänkbara områden. Det går ju inte att tycka illa om. (Sd) hade ett liknande upplägg inför valet; utbyggnad av alla offentliga system och tjänster som finns, och inga skattehöjningar. Dvs inga skattehöjningar man ville diskutera innan valet.


   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Och sedan det som skulle ge mig sparken om det genomfördes:

   Miljöpartiet vill
   • investera i kollektivtrafik, moderna bostäder och förnybar energi,
   • att småföretagen ska kunna anställa billigare,
   • modernisera industrin och satsa på grön teknik.


   Jag arbetar i ett världsledande företag, som har utvecklat mer och mer miljövänlig teknik i betydligt mer än 100 år. Givetvis ska jag omeldebart ta in Miljöpartiet och "modernisera" oss lite.
   På något vis har jag svårt att se vad (mp) ska hjälpa mig med i mitt jobb med att utveckla nya mer miljövänliga och uthålliga saker. Har de någon historik att falla tillbaka på?
   Om de ska in aktivt och modernisera hos oss behöver de nog hjälp med en mer diktaturinspirerad lagstiftning, risken är väl annars att vi inte skulle låta de ta kontrollen över vår utveckling. Antagligen blir det våldsamt, som det brukar bli när politiska partier baserade på daterade doktriner går in och anpassar verkligheten efter deras pergamentkarta

   Radera
  11. Till skillnad från övriga partier kräver miljöpartiet att man värderas efter en annan skala.
   Vad man lovar och säger sig vilja är det som gäller.
   Det är när någon kollar vilka löften man håller och vad man faktiskt åstadkommer allt blir jobbigt för ansträngda känslosträngarna.

   Radera
  12. Det finns inte löften eftersom inget parti kan få egen majoritet, det måste man väl ändå begripa. Däremot bör man inte i praktiken, som regeringsparti, arbete tvärtemot vad man sagt. Intressant var den förhandling som mp, fp, kd och c höll på med 2002 och som gick så bra att Maud Olofsson blev livrädd och hoppade av (vilket gjorde både Alf Svensson och Leijonborg rasande). Då utgick man från att alla partier fick sina frågor, om inget annat parti hade ideologiskt motstånd. Frågor där man inte kom fram på detta sätt lät man vara - det vill säga man förändrade inte något i den politik som S tidigare fört. Men det blev ändå stora förändringar för småföretag, även i energipolitik och faktiskt även i fördelningspolitik på ett för fattiga bra sätt. Detta var då innan C , fp och kd dragit långt till höger.

   Radera
  13. Och det betyder att du är mer än nöjd med MP:s insatser som sittande regeringsparti?
   Vi är annars rätt många som inte är det.Det borde man kunna begripa!

   Radera
  14. Nej, det betyder det inte- Men jag ogillar den sorts resonemang som du för eftersom det bygger på idén om att det bara finns två partier och därmed alltid kan bli ett parti som regerar och därmed kan uppfylla sina löften.

   Radera
 3. Ännu ett steg närmare samhällskollaps. Som sagt, innan 2050 är vi 6 miljoner färre invånare i Sverige.

  Tjing

  SvaraRadera
 4. Thorsten Schüttetis dec. 29, 10:56:00 fm

  Det här är fullständigt vansinnigt. Redan som barn i Tyskland fascinerades jag av det två stora sjöarna Vänern och Vättern i Sverige. Fascinationen har inte avtagit. Att inte se land på andra sidan av en sjö (inte bara på Vänerns, även åt vissa håll från Vätterns strand) är storartat. Sverige borda vara lika rädd om dessa två juveler som om öarna Gotland och Öland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har det tydligen flyttat in vargar på truppubungsplatz Bergen-Hohne. Du anser att man bör stänga den också antar jag? Och istället öva, ja,vardå?

   Radera
  2. Thorsten Schüttetis dec. 29, 12:11:00 em

   Goddag Yxskaft!

   Radera
  3. Thorsten Schüttetis dec. 29, 01:46:00 em

   Men allvarligt talat, vad har vargar på en tysk truppövningsplats att göra med att nöjesbomba Sveriges näststörsta insjö? Ortogonala frågor!

   Radera
  4. Så om det är vansinnigt nu borde det ha varit lika vansinnigt förra året, och året dess förinnan och alla övriga 58 åren som det har pågått?

   Radera
 5. "-Framtiden är inställd" sade Framtids-partiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aftonblasket tror arbetslöshetens lösning heter praktik & konstgjorda "hitte-på" åtgärder. Framtids-partiet håller med: "-FAS3 är här för att stanna, i kommuner & föreningar."

   Radera
 6. @Kingedward24
  Jag håller med dig. Frågan är då vilket riksdagsparti som kan utgöra ett trovärdigare miljöalternativ. - Mitt svar är Vänsterpartiet

  Vad gäller ett nytt Miljöparti som är riktigt grönt är svaret för mig Vetenskapliga partiet. ("Gröna partiet" verkar f.ö. vara nedlagt.)

  SvaraRadera
 7. @Birger
  Jag misstänker inte att försvarets granater som detonerar i vatten har någon större effekt på undervattenslivet, men det beror givetvis också på innehållet i själva granaten. Vatten absorberar snabbt tryckvågen. Att alltför många människor metar upp fiskar har säkert betydligt större effekt på undervattenslivet, tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thorsten Schütteons dec. 30, 10:48:00 em

   Vattnet absorberar inte alls tryckvågen. Den utbreder sig med mycket lite dämpning, simblåsorna hos fiskar sprängs.

   Radera
  2. Fel av mig. Har helt missuppfattat saken. Du har rätt. Vatten absorberar inte tryckvågen, tvärtom.

   Radera
 8. Stick ditt svärd tillbaka i skidan: ty alla som taga till svärd skola förgöras genom svärd.

  SvaraRadera
 9. Jag vill inte att några NATO-övningar tillåts där man övar krigföring i Sverige. NATO-länderna tackar väl och tar emot när de får komma hit och öva, men om politiker talar om att bilismen är ett stort miljöhot är det konstigt att man inte ser militärövningarna som ett miljöhot. NATO-övningarna här är inte alls till någon nytta för oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vara med i NATO kan vara livsfarligt för Sverige då Washingtons mentalt sjuka neocons startar sitt "pre-emtive nuclear war" Källa: Paul Craig Roberts

   Det bästa för Sverige i det läget är att vara neutrala på riktigt. Jag anser att de som förespråkar NATO-medlemskap, oavsett politisk färg, är landsförrädare som arbetar för främmande makt.

   Radera
 10. bara det att man i Stockholm kallt verkar räkna med att en dag behöva dra ledningar från Vättern för att få drickbart vatten tycker jag tyder på en ganska allvarlig form av vansinne. vad sägs om att sanera Mälaren istället?

  att låta militären bomba detta eftertraktade dricksvatten är bortom tragiskt.

  hallå? Sverige?!

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.