måndag 23 november 2015

Entreprenörsanda i MP, oljefartyg på havet och konsumistiska i bladen

Säga vad man vill, men miljöpartister är fortfarande trevliga figurer. Att så var fallet när jag härjade i partiet var solklart. Trevligheten finns kvar. Även om den politiska entreprenörsandan avtagit från högfrekvent till något sorts politiskt normalläge - det vill säga: mer av förvaltning och viss rädsla att sticka ut genom att leverera fräscha gröna idéer kring nya system, nya strukturer och nya normer. Allt det där som var så viktigt när entreprenörsandan gick på högvarv.

Detta konstaterat på väg hem från en helgkonferens där jag pratat om det fina med grön ideologi. Där liberalism och socialism saknar ideologiska svar på dagens frågor finns en guldgruva i den gröna ideologin. Synd att så få vågar gå ner i gruvan och hämta upp svaren. Mod, miljöpartister! Räta på ryggarna, stå för allt det där omvälvande som ni kan stå för bara ni finner tryggheten i gröna värderingar om människa, samhälle och samspelet mellan dessa och naturen.

För övrigt kan konstateras att oljekonsumtionen ökar och kommer att öka flera år framåt trots klimatdebatten. Nya tankfartyg - typ VLCC, Very Large Crude Carriers, som kan frakta  två miljoner fat olja - beställs i, som det tycks, aldrig sinande ström. Bara det saudiarabiska rederiet Bahri har beställt tio nya dylika skapelser. USA-baserade Gener8 Maritime kommer de närmaste åren att utöka med 21 stycken.

Vi får hoppas att såväl Bahri som Gener8 Maritime går i konkurs...

Glädjande är att den allmänna containerfrakten just nu inte ökar. I Singapore, som är världens näst största hamn, hanterade "bara" 2,5 miljoner containerenheter i oktober - en minskning med en halv miljon jämfört med förra året. "Pulsen är svag", meddelas i SvD. Hur fan ska det gå med ekonomin? frågar vän av ekonomismen på det språk som numera dominerar: konsumistiska.

Vi som nyttjar annat språk kan konstatera att ekonomin, som betyder hushållning, mår bra av färre containrar.

Äldre tiders gröna - läs slutet av förra seklet - gläds helt klart. En del av nya tiders gröna också. Men en del har hukande fastnat i ekonomismens träsk och låter sig luras av konsumistiskan...Istället för att räta på ryggarna. Gör det!


27 kommentarer:

 1. Man kan med fördel börja kalla traditionella ekonomer för ekonsunomer och deras "vetenskap" för ekonsumi. En snabb googling antyder att orden är okända hittills. Men håll till godo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Folkpartiet Liberalerna blev i helgen Liberalerna. Att inkludera något om ekologi (Ekoliberalerna) existerar förstås inte i deras föreställningsvärld. Bort det!

   Radera
  2. Än mindre vill man kalla sig Ekosocialliberaldemokrater. Det är ju enligt den liberala ideologin blott individens frihet som är viktigt. Det anser nog också våra "gröna liberaler" i mp och c. De egna jagen är det som allt skall kretsa kring.

   Radera
  3. Varför kalla sig "Liberalerna" när alla är nyliberaler? EU:s politik är ju nyliberal.

   Lisbeth

   Radera
 2. Oljepriset faller skriver SVD men oljekonsumtionen ökar. Rederierna beställer tankfartyg vilket visar framtidstro...hmmm. Dags omgruppera sina PPM-aktier? Det är alltid en själv som är sig närmast.

  SvaraRadera
 3. Då får vi för hushållningens skull hoppas att den där containerhanteringen inte bara flyttat till andra sidan sundet till Malaysia eller så. På andra sidan sundet i Johor Bahru byggdes, om jag inte minns fel, en konkurrerande containerhamn som stod helt öde och tom när jag var där.

  Singapore är annars ett ytterst tänkvärt land ur många aspekter, inte minst:
  -Hållbarhet och resurser
  -Kriser och försörjning
  -Demokrati
  -Integration och mångkultur
  -Kriminalpolitik
  ...etc.

  Men hey, det är i alla fall rent på gatorna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om jag missuppfattat dig - är du ironisk eller menar du allvar när du meddelade att Singapore är ett "yttersts tänkvärt land ur" ur t ex hållbarhetssynpunkt? För säkerhets skull, om fler kan missuppfatta, så kan jag nämna att landet ligger på sjätte plats på listan över länder som gör största ekologisk avtryck per capita. För säkerhets skulle skall också nämnas att People´s Action Party inte bara har den politiska makten utan även styr massmedierna. Dödsstraff och spöstraff utdöms, om vi nu skall vara nogräknade. Frihetsberövande medges dessutom utan rättegång om så anses behövas, vilket det gör då och då...

   Radera
  2. Jag tror att du, Birger, svarade på frågan själv ;-)

   Radera
  3. Ytterst tänkvärt är det väl oavsett om det är positivt eller negativt?

   Allt är inte svart eller vitt, även om de sakerna Birger räknar upp är oerhört barbariska och inte hör hemma i ett civiliserat samhälle.

   Man har t ex ett starkt invasionsförsvar och noll integrationsproblem. Vem kan säga samma sak om Sverige? Och hur ligger de till i PISA jfrt med oss? I sanning ett paradoxalt land.

   Radera
  4. Man ska inte heller glömma det ytterst barbariska i s k "Mandatory death sentence" dvs att det saknas straffskala vid vissa brott. Man får inte ta hänsyn till förmildrande omständigheter, utan det enda straffet so mfinns på skalan är döden.

   Å andra sidan ska man inte glömma att Singapore kastades ut ur den malaysiska federationen år 1960-nånting, saknar naturresurser och har för lite av allt, men ändå är världens rikaste land i termer av BNP per capita.

   Är inte det tänkvärt?

   Radera
  5. Singapore har varit ekonomiskt framgångsrikt, kollektivistisk enpartistat där statens bolag Temasek Holdings är den dominerande aktören. 80 % bor i statskontrollerade allmännyttiga bostäder.
   Det hindrar förstås inte att Singapore brukar hamna högt på div nyliberala hittepå topplistor.
   Kommer ihåg när några svenska politiker på 80-talet åkte till Singapore för att studera deras bostadspolitik. Svenska journalister tycket de avslöjat mygel, det måste ha varit en ren nöjesresa på skattebetalarnas bekostnad för inte hade väl Singapore något att lära oss om bostadspolitik, typ där bodde de väl i bambuhyddor.
   Singapore var också sen 70-talet den stora reexportören av svenska vapen.

   Radera
 4. SCB spår befolkningsökning på 1 miljon till 2020

  Nyheter Idag, 11:07 Enligt SCB:s nya prognos kommer Sveriges befolkning att öka med 1 miljon personer fram till 2020. Det betyder en befolkningsökning på 10 procent under de kommande fem åren och skulle i sådana fall vara den största populationstillväxten på 250 år.

  Miljöpartiet och Centerpartiet har verkligen begripit det där med ekologi. Inte.

  SvaraRadera
 5. Angående att så få vågar gå ner i guldgruvan och hämta upp svaren. Guldgruvan och tillväxtmotorn är "skogens gröna guld". Lyssnade till Mikael Damberg, för inte allt för länge sedan. Jorå MP är med på båten svarade han på en fråga. De blir inget problem. De vill alltså använda skogen som vår nya tillväxtmotor. 25.000 nya jobb ska det ge sades det. Så trevliga är MP. Inga att köpa en begagnad bil av alltså. För i framtiden, kanske en snar sådan, kommer de gå på tallolja.

  De kan knappast ha gått en kurs i Trädets Qi Gong. Hade de gjort det, och fått en Aha upplevelse, hade de inte ens velat ha en äkta julgran. Visst skogen bör användas. Men mer respektfullt. Inga kulor i granen. Sätt dem på gubben! Tallolja nytt drivmedel för bilar, nya hus. Det behövs en omställning. Åsa Romsons säger sig föra ett snack med EU kommissionen. Inte får vi prioritera oss själva och gå före. Konkurrensregler. Men vänta bara tills allt sålts ut. Då går det nog bättre. Övriga länder inom EU räknar ett par träd som skog. Och de flesta skulle skaka på huvudet åt det jag skriver. Vi med våra oändliga skogar... och kalhyggen....Dem som turistbussarna kör omvägar kring. Bevara Sverige grönt!

  Ang populationstillväxten det är skogen som ryker. Någon/något får alltid betala. Frågan är i vilka/vems fickor den hamnar. Och talloljan vilka som har råd att i framtiden ha bil och få del av den. Diesel på tallolja minskar koldioxidutsläppen. Men växter och träd binder koldioxid. Balans kan vi hoppas på det? Nej knappast. Snart är vi förmodligen ett mycket fattigt och ett helt utsålt land. Och kan jämföras med dem vi tidigare kallat U länder. I såväl hårda som mjuka värden som t.ex. skola, sjukvård. (Spekulation) Det var väl detta FN fattade i sin rapport, då de placerade oss långt ner. Och jämförde oss med U länder.

  Lisbeth

  SvaraRadera
 6. Schlaug, ett enkelt förslag: Ta med oss ner i gruvan ibland och peka ut guldet. På din blogg så står du på ytan och visar upp guld (som iofs oftast snarare ser ut som kattguld), men du kopplar det såvitt jag kan se sällan till gruvan. Du tar din filosofi för givet, men den kanske inte är given för alla andra. Det ser tvärtom ut som att du hela tiden bara tycker lite löst och idealistiskt/världsfrånvänt, eftersom du inte kopplar det du skriver till grundpelarna. På så sätt, om du nu vill skapa ideologisk medvetenhet, så misslyckas du.

  Apropå det, jag har funderat lite på att lägga till gröna i Arnold Klings politiska 3D-modell, så att det blir en 4D-modell. Modellen handlar om att konservativa främst diskuterar/tänker på axeln "civilisation-mot-barbari", liberaler på axeln "frihet-vs-tvång" och socialister på axeln "utnyttjad-vs-utnyttjare". Frågan är vad den gröna axeln kan sägas vara. Vad tycker du? "ekologi-vs-konsumism"? "Alarmism-vs-exploatörer"? Eller "miljö-vs-marknad"? Något annat? Vad tycker du skulle fånga grön diskussion bäst? (Alla ideologier vill förstås vara mångfasetterade och inte fångas av en alltför enkel modell, men det är lika för alla.)

  Jag skulle helst länka till min bloggpostning om 3D-modellen på nejdetkanviinte, men ni vill tydligen inte ha länkar, så jag låter bli. Men det går förstås lätt att googla upp den!

  SvaraRadera
 7. Möjligt att miljöpartister är trevliga rent privat. Överklassen brukar också vara väldigt TREVLIG. Men politiken de först nämnda driver/går med på, hur pass trivsam är den? Verkar mest handla om ett "samspel" med banker, östermalms-boende, ägare & jägare av olika slag..

  SvaraRadera
 8. MP är som andra partier. När de fått sina röster och kan sitta kvar i riksdagen, då struntar de i medborgarna. Maktmissbruket och egna gruppens värderingar breder ut sig.
  "Bredkäftade Grodan"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bredkäftade groda, vad menar du då att de skall göra, skall de inte arbeta efter egna värdering utan efter dina?? Du får väl själv se till att bli vald i så fall. Inte bara vara bredkäftad.

   Radera
 9. I utkanten av Borneos regnskog ligger en skola av det ovanligare slaget. Eleverna är mycket intelligenta men pratar inte på lektionerna. De är nämligen orangutanger

  Roland Lidén

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och herr Lidén kastar ur sig saker, igår kastade han ur sig oförskämdheter, blev ombedd att säga vad han egentligen bygde det på, men då hade han redan hoppat vidare till nästa kommentarsfält.

   Radera
  2. Till namnlös
   Du som livnär dig på ditt oförstånd
   Du är inte mottaglig för förstånd
   Som pensionär, så är det fritt
   att surra om datt och ditt

   Roland Lidén   Radera
  3. Det är viktigt med Borneos regnskog. Och det är viktigt med vår svenska skog. Närhetsprincipen... Många starka intressen vill åt den. Orangutangerna kör förmodligen med telepati. Och det kan vi också säkert göra mer och mer i framtiden. Men nu måste vi prata Roland och inte prata gallimatias.
   "Skogens gröna guld" Löfven har lovat lägst arbetslöshet i EU. Peter Eriksson MP och
   Jytte Guteland, är med och utformar en ny skogsstrategi på EU nivå. Att S "enbart" ser på skogen som virke, kan man förstå. Men MP...? År de "konsumistiska i bladen" som i Schlaugs rubrik? Är de lurade av "konsumistiskan" eller har MP bara fastnat tillfälligt i dess träsk? Som de flesta andra EU anpassade.

   Ett parti som kallar sig för ett miljöparti, väntar man sig mera av, än att de accepterar i stort sätt allt, som de tidigare protesterat mot. Inte talade man om skogen förut som "vårt gröna guld" och som en tillväxtmotor. Tvärtom man var en bromskloss. Idag verkar man vara de privata markägarnas bästa vän. Fast jag har ju härinne förstått, att de flesta tror att man kan äga mark... även miljövänner.

   Även du Birger talade ju om timmer förut, när jag tog upp detta. Om gammelskog och vanligt timmer. Fast det är ju så, att det som en del ser som gammelskog, ser andra som timmer. MP brukar dock göra sitt bästa för att rädda gammelskog och arter i denna. Man kan alltid hoppas att de fortsätter att försöka göra det.

   Löfven har varit tydlig. "När vi går mot en grön tillväxt så är det inte hämmande utan påverkande för tillväxten" (TV 4) Löfven har lovat lägst arbetslöshet i EU. Och löften förpliktigar. Även om minnet är kort det glömmer ingen. Han är inte bara gammal metallare, utan nu även "timmerman"

   Och ser man som de flesta skogen enbart som timmer och plussar till, hur många som av nu driven politik, behöver tak över huvudet och jobb, så är det inte svårt att förstå, att den svenska skogen lever farligt. Så inte kan vi likt orangutangerna i utkanten av Borneos regnskog, inte prata "på lektionerna". Kan och kan. Det kan vi väl. Men hur intelligent är det?

   Lisbeth

   Radera
 10. Neoliberal Agendamån nov. 23, 10:59:00 em

  Liberalismen kan nog ge svar.

  Det mesta som kan anordnas av staten kan ske genom frivilliga föreningar. Istället för skatt betalar man medlemsavgift och istället för val så röstar man på årsmötet om hur man ska använda de gemensamma resurserna.

  Där det finns konflikter mellan individer, så som vid utsläpp, brott och strafflängd, så har staten en roll att fylla enligt liberal ideologi.

  SvaraRadera
 11. Orsakerna är inte svaren.
  Neoliberal Dum Skalle.
  RL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis orsakerna är inte svaren. Konsekvenserna är svaren. Och man kan inte lösa problem på samma sätt som de skapats. Det kan alltså inte lösas med mer nyliberal politik.
   Du kunde ha skippat det där med "Neoliberal Dum Skalle"
   Om man är stor vilket du tycker? Så bör man vara snäll.   Radera
  2. "För säkerhets skull, om fler kan missuppfatta, så kan jag nämna att landet ligger på sjätte plats på listan över länder som gör största ekologisk avtryck per capita."

   I en värld med slavägare och slavar som är medlöpare till slavägarna så
   så har samhällen där enskilda människor, för att få ingå i en gemenskap
   med andra människor och inte göra större ekoloska avtryck på Vår Jord,
   än vad den tål, numera ingen plats på Vår Jord. LÄS OM!

   Makt och Rätt är oupplösligt förbundna med varandra.
   Och efter skeppet hänger en liten Jolle. Förståndet.

   När Makt och Vansinne förbinds med varandra så följer Rätten med.
   Och när repet har gått av, så dansar Jollen runt i öppet hav.

   Kritiken ifrån er alla, tar jag åt mig.
   Mycket Förståndigt har jag hört och läst och sett under årens lopp.
   Medan Psykopaterna har blivit allt Mäktigare och Medlöparna allt flera.
   Total Dominans är Målet. Statsterrorism är Medlen.
   Opinionsbildare som fattar, får ett spännande men kort liv.
   Jag tror på Apan i somliga Människor. På Virisen tror jag.
   Många medlöpare, som gör så gott de kan, tror jag även på.
   För övrigt så går det på många ställen, snabbare och snabbare åt H-E!!!
   Mer än varna kan jag väl inte göra ???

   Roland Lidén

   P.S: Förståndet kretsar runt Jorden och söker landningstillstånd
   Israel nekar USA att ge Sverige ett sådant. Galenskapen är nära.


   Radera
 12. Finns det ingen orsak. Vad blir då konsekvensen?
  Frågar en "Dum Skalle"

  SvaraRadera
 13. @Birger
  Nya oljetankers genom ett nyutgrävt Suez och pipelines från Saudiarabien, genom Irak, Syrien och Turkiet till EU, eller pipelines från Ryssland, samt fred på jorden är något att fundera över när man tankar en rosa Caddilack....

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.