lördag 21 november 2015

Det krävs ingen större hjärna att meja ner människor

Hur svårt kan det vara? Att a) inhandla automatvapen och sprängmedel b) välja ett antal platser att skjuta och spränga på och c) se till att ett gäng börjar skjuta och spränga vid samma tidpunkt. 

Får man tro analyser och kommentarer efter terrordåden i Paris så krävs "kapacitet att såväl planera som att utföra" dessa. Man talar uppjagat om "hjärnan" bakom. 

Men vänta nu lite. Att inhandla några av alla de tusentals automatvpen som florerar i Europa efter Jugoslaviens sammanbrott kan vilken MC-knutte som helst göra utan att förta sig. Att välja ut platser kräver inte mer än tillgång till ögon och en karta. Och att börja skjuta samtidigt kräver att man lärt sig klockan.

Att det skulle kräva en större hjärna - och någon större kapacitet - för detta är inte troligt.

Det förskräckande är inte att det skulle krävas en hjärna, det förskräckande är att snart sagt vilken dumskalle som helst skulle kunna "planera och utföra" terrordåden.

Varför i allsin dar håller journalister, ledarskribenter, kommentatorer och terroristanalytiker på och bygger upp en myt om "hjärna" och "kapacitet" istället för att konstatera att vilket idiot som helst skulle kunna ligga bakom? Det enda som krävs är avsaknad av empati.

Det må vara mer skrämmande att det är så illa, men det bygger i alla fall inte upp den myt som terrorister vill skall byggas kring dem.

68 kommentarer:

 1. Man kan inte undgå att fundera på om inte diverse särintressen tar chansen att skriva upp dåden allt vad det går.
  Både för att man har något att dölja, dvs den egna inkompetensen som håller gränserna vidöppna och samhället förlamat, men också för att man har chansen att införa ett 1984-Storebror-övervakningssamhälle som aldrig förr.
  Du glömde, förmodligen medvetet, en yrkeskår nämligen politikerna.Man kan möjligen skylla på viss närsynthet nu så här på gamla dagar men det är troligare att det mer handlar om att blunda.
  Never let a good crisis go to waste!

  SvaraRadera
 2. Ja politiker inte att förglömma. "Det enda som krävs är avsaknad av empati" Nja visst krävs det ett visst mått av kapacitet också. Och en väldigt stark Jagkänsla. Den som MP ville bygga upp? Hos alla?
  Vore/är inte det rent livsfarligt? Det finns högre och lägre känslor? Den frågan verkar stötande på många. Reaktionen blir ofta, det finns väl inga högre eller lägre känslor. Det är skitsnack. Men visst gör det, det. Det finns lägre känslor som hat. Och högre känslor av empati. Dessa högre känslor kan vi medvetet förfina.

  "Att det skulle krävas en större hjärna - och någon större kapacitet - för detta är inte troligt" Nej det är det inte.

  Att det krävs ett viss mått av kapacitet och en upplåst Jagkänsla av hat och brist på empati är mycket troligare.

  Är det floskler att nu säga att Europa måste hålla samman? Närhetsprincipen då? Danmark t.ex. säger skyll er själva, ni har själva satt er, i den båt ni nu sitter. Delvis sant... delvis falskt. Vi har tillsammans satt oss där. Vad är det som gör att politiker, journalister, ledarskribenter, kommentatorer, terroristanalytiker, ja vi de flesta av oss vill försöka rädda världen och därför ofta omedvetet, missar det närmaste? Vi var naiva, nu säger allt fler det.

  Roligt när människor byter yrke. MP:s partisekreterare sadlar om och blir polis. Det behövs fler poliser nu. Poliser med empati. Och en före detta MP:are borde ha gott om empati. Man bör inte stanna för länge inom politiken. Såg att det hånas och hatas kring hans val, att det dröjer inte länge, innan han blir en SD:are. Men så behöver det inte alls bli. Poliser hoppar nu av och han hoppar på. Fint!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 3. Neoliberal Agendalör nov. 21, 05:24:00 fm

  Finns mycket enklare sätt än att skaffa sig ett automatvapen. Tänker dock inte nämna de här.


  SvaraRadera
 4. Tvärtom, det krävs åratal av indoktrinering för att begå självmordsdåd vilket dåden i Paris i praktiken var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ju knappast det som den som upphöjts till hjärna ägnade sig åt.

   Radera
  2. Inte? Han har figurerat i propagandafilmer och säkert övertalat och coachat en del av gärningsmännen.

   Radera
  3. Indoktrineringen fortsätter i Sverige med regeringens goda minne. Imaner tillåts predika jihad i moskéer och på internet. Att alltid dra upp Breivik och en maskerad ungdom i Trollhättan som alibi till islamisterna fungerar inte längre. IS borde väl ha någon sorts intelligens eftersom de hållet stången mot det intelligenta USA i flera år.

   OT: vem köper IS-oljan? Putin säger sig ha listan på de G20 som köper. Kanske en anledning till att inte ha ihjäl IS....

   Radera
  4. Oljan köps i första hand av smugglare från t ex Turkiet. Vem som sedan köper den har nog inte Putin koll på, men han kan ju komma med lite lögner för att stödja sina argument som vanligt kanske.

   Radera
  5. Men håll med om att det är intressant att veta vem som köper rabatterad råolja för 8 miljoner USD i månaden från IS. Vilka raffinaderier förädlar oljan? Varför köper Sverige så stor del av sin olja från den ljugande Putin...

   Radera
  6. En hel del av oljan raffineras och konsumeras lokalt. Det är full möjligt att framställa fulbensin med rätt enkla grejer.

   Radera
  7. Turkiet är ett natoland där det skeppas in vapen till isis, belgien som exporterar flest europeiska jihadister huserar natohögkvarteret, saudi har flest isis-supporters på twitter och har ett försvars/dollaravtal med usa och är allierad, qatar som finansierar terrorister har usas Central Command’s Forward Headquarters & Combined Air Operations Center, Israel ger läkarvård och flygunderstöd till al qaeda.

   Hur är allt detta Putins ansvar?

   Radera
  8. Vem har sagt att det är det? Behöver du månne gå till optikern?

   Radera
 5. Men Kling & Klang har i alla fall kommit en terrorist på spåren.

  Gt

  SvaraRadera
 6. Terrorismen kostar världen 53 miljarder dollar, då ej inräknat försäkringspremier, säkerhetsvakter etc. Det är svindlande summor som kan användas till något betydligt bättre. Vad görs för att komma dit? Egypten stängde häromdan mer än 25.000 skumma kvartersmoskéer. De tvingar ut islam i dagsljus för att bli granskat. Danmark vill liksom Frankrike också stänga hatmoskéer. I Sverige däremot lägger man större vikt vid att få tyst på något som PK-eliten kallar för "näthat".

  Antalet offer för islamistisk terror är rekordhögt. En ökning med 80 procent. Sverige och Belgien har visat sig vara bästa myllan för islamistiska terrorister. I många år har Sverige inte haft någon koll på vilka som kommit in i landet. Då undrar man hur ska Säpo kunna ha det i dagsläget?

  Kanske är det en nödvändig åtgärd även att drogtesta svensk media och vissa politiker så de slutar förvirrat yra om det finns något sätt att ännu mer villkorslöst gå den muslimska världen till mötes?

  I vårt land har Islamiska staten värvat flest jihadister i förhållande till folkmängd. Vi kan bara sitta som åskådare och förfasas över hur passivt Sverige och EU varit och fortfarande är inför att utrota IS. I hur många år nu har svenska regeringar trott på fri rörlighet och att släppa in alla utan fungerande gränskontroller?

  Den stat som ligger närmast IS ideologiskt är EU:s främsta handelspartner i Mellanöstern, Saudiarabien. Även mycket viktig för Sverige som vi ser av diverse regeringsskandaler. Det är främst Saudiarabien som styr vilka tolkningar av islam som förekommer i Europa och i det landet har de inget inget rykte om sig att vara särskilt toleranta.

  Kanske dags göra som Japan har gjort; utge en enda laglig variant av koranen där jihadismen är bortcensurerad?

  Man MÅSTE börja prata om islams avigsidor för att hjälpa denna uråldriga religion att reformeras inifrån. Varannan muslim i väst vill ju inte att islam skal reformeras. De vill inte erkänna behovet. Men Islam upplever en kris, är i stort behov av självkritik och ett genomgripande serviceunderhåll. Att muslimska lärda påstår man inte kan ändra på vad som står i Koranen och det som profeten sagt till oss att göra, får inte stå oemotsagt.

  2006 bad 37 procent fem gånger om dagen, i dag är det 50 procent. Motsvarande anser en ökande andel – 77 procent – att Koranens anvisningar skall följas fullt ut, mot 62 procent i 2006.

  I Sverige och västvärlden måste vi inse att det finns en fara i, att enbart ett fåtal moskéer har imamer som talar landets språk. Många av de unga talar och förstår inte språket i sina föräldrars hemländer. Inte ens på detta området har våra regeringar genom åren brytt sig att säkerställa ordning och reda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det första har många muslimer - i samma mening som de flesta av oss i Sverige betraktats som kristna - flytt från muslimska länder därför att de inte är troende. Vilket trots allt skall noteras. Vidare är det allt annat än alla i andra och tredje generationens invandrare med muslimsk bakgrund som är praktiserande. Detta för att ge en mer kompletterande bild av hur det ser ut. I lokalsamhället där jag bor är det långt färre än hälften med muslimsk bakgrund som är praktiserande. För de svenskar som bor i lokalsamhället är cirka 15 procent sådana som kontinuerligt går i frikyrka eller på predikan i Sv kyrkan.
   Landsortsbo

   Radera
  2. Ja, i väst har vi kulturföreningar, där man kan träffa personer med samma intressen och bakgrund, som inspirerar mycket till att bli jihadresenär. Därför är det viktigt att imamer pratar flera språk så de kan göra sig förstådda av andra generationers invandrare. Samt även att staten har insyn i moskéernas verksamhet, framförallt källarmoskéernas. Ej heller ska internet glömmas bort, många får sin första kick till att åka på jihad där.

   Radera
  3. Det är dock en procentuellt mycket stor del av muslimerna som vill ha Sharia. Inofficiellt finns redan sharia i svenska förorter men det kanske inte gör något om man bor på landet. Tror du att sharia kan vara något för Sverige?

   Radera
  4. "Religionen används för att kontrollera den naive" Samma sak kan sägas om olika politiska ideologier. Även de kan användas i detta syfte. Vi bollas mellan höger eller vänster. Och får i stort sätt samma politik.

   Så om en person är praktiserande muslim eller kristen spelar ingen roll. Det finns exempel på flera muslimer, som åkt för ansluta sig och som inte varit praktiserande muslimer. Inom religionen finns även ett starkt kvinnoförakt. Radikaliserade kvinnor används för att föda så många barn som möjligt, som kan ta över. Detta sker även inom extremhögern. Breivik t.ex. ville upprätta ett statlig avelsinrättning för bruk av surrogatmödrar. Läs gärna Åsne Seierstads senaste krönika i DN.

   Lisbeth

   Radera
  5. Sjuklöverpartierna måste sluta blunda för att det i Sverige finns 55 områden i 22 städer där mindre nogräknade rättsskipare bedöms ha en negativ påverkan på lokalsamhället. Inte passivt åse att Hizb ut-Tahrir, vars mål är att skapa ett muslimskt kalifat styrt enligt sharialagar. har etablerat sig i Sverige.

   Radera
  6. Det går inte att jämföra en psykopat som Breivik med jihadisterna. Det är whataboutism i sitt esse, peka på något annat än det som diskuteras. Det går inte att utesluta islam från terroristproblemet för de hör ihop.

   Radera
  7. Jo det går faktiskt. Och det behövs göras. Det finns många likheter. Om man vill se dem. Inte endast ett stort barnafödande, för att bibehålla sin religion. Och det är bättre att våga se dem (likheterna), innan vi står inför ett fullskaligt religionskrig och då riskera att stå och se oförstående ut. Lyssna till radio Dalarna, hur det planeras och göms vapen. En rad skrämmande program. Dessa krafter kommer inte låta jihadisterna ta över utan kamp. Jag utesluter inte Islam från terroristproblemet. Men inte heller extrema högerkrafter. Innesluter dem båda. Det låter på en del, som om de extrema högerkrafterna och vänsterkrafterna med för den delen är rena lammen. Vi blundar "nog" lite till mans. Inte bara Sjuklöverpartierna.

   Lisbeth

   Radera
  8. Om man nu följer logiken till sin konsekvens hos folk som säger att "islam är problemet" vad är då det som ska göras enligt dessa religionkrigsförespråkare, ska man utrota 23% av jordens befolkning som råkar vara muslimer?

   Radera
  9. FN verkar inte ha något emot att man utrotar IS i varje fall.Men det ska väl bara vara någon promille eller så.

   Radera
  10. IS/Daesh är en grupp gulf/västsponsrade proxyterrorister och islam är en religion. 23% av jordens befolkning är inte terrorister så därför haltar kraftigt logiken att det är islam som är problemet, terrorism är det som är problemet och speciellt gulf/cia-sponsrad sådan.

   Radera
  11. Hur många procent är då gulf/västsponsrade proxyterrorister som låtsas vara muslimer?

   Radera
  12. Kriget förs i Islams namn. Imamer predikar våld mot otrogna. Många muslimer vill ha lag baserat på Sharia. Hur kan man utesluta Islam? De flesta muslimer är som alla andra i världen och ska inte skuldbeläggas men det finns miljontal som stöder jihad och mord. Är Saudi ett drömsamhälle, vill du ha det i Sverige? Saudi stöder moskéer i vårt land och vad förväntar de sig i gengäld? Reformera Islam är det enda alternativet annars kan du räkna med stora problem framöver.

   Radera
 7. Vad är intelligens?

  Allt tänkande handlar om att bygga tankesystem, till den fakta man redan har läggs ny fakta. För att systemet ska bli rätt och riktigt hållbart måste fakta sättas in i rätt sammanhang.

  Hypoteser kan användas som viss förklaringsgrund tills det ersätts av bättre. Tro, gissning förmodan etc. kan sägas vara "utan värde" och vad gäller religion har de en förmåga att spåra ur till ren livsoduglighet. När olika religioner enas om att kärleken - utan tro och teori - är det enda väsentliga i all religion, då är religionen en och en enda religion.

  När kunskapssystemet överinstämer med upplevd verklighet och visar sig vara verkligt hållbart i levande livet, då har vi en fast grund att stå på.

  När det gäller intelligens kan en person anses vara intelligent då hen löser ett matematiskt problem, spekulerar ekonomiskt, förstår hur en bilmotor fungerar, utvecklar ett dataprogram/spel etc. Personen har kunskap inom ett speciellt område.

  En person som försöker förklara livets uppkomst, fortsatt existens, livets universella lagar, universell broderskap, livets mening etc. anses ofta som flummig och konstig.

  Vara intelligent kanske handlar om att inse sin egen begränsning?

  Christer

  SvaraRadera
 8. Mannen i Trollhättan - hur stor hjärna behövde han för att sprida förödelse?
  Alla attentat vid asylboenden - hur stor hjärna behövs för att planera och utföra dem?
  Dock var mannen som haffades i Boliden riktigt förslagen - en stor hjärna: han skyltade med sitt namn på dörren och hade ett öppet konto på Facebook.

  Fred Lane

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du jämför äpplen med päron. Det är en viss skillnad mellan 100 000-tal jihadister och ett förvirrat barn med darth-Wadermask och svärd. I jihadist fallet finns en världsreligion och imamer som predikar mord och våld. Ungdomen i Trollhättan som tittade på yuoutubefilmer från andra världskriget kan med otrolig mediafantasi kallas för nazist men han hade knappast några präster som uppmanade honom till dådet. Det krävs viss intelligens för att sprida jihad.

   Radera
  2. Fred, för den svenska polisens och SÄPO:s anseende får vi väl hoppas att de inte hamnat helt snett och att rättssystemet har förmåga nog att döma.

   Radera
  3. Styrbord, nja, det krävs inte så mycket intelligens att sprida en religiös uppfattning som saknar all förankring i vetenskap, det krävs bara att man, vilket religion det än är, matas med läran från barnsben och sedan lever i den kokong där de religiösa föreställningarna är norm.

   Radera
  4. Styrbord:
   - "Ungdomen i Trollhättan"? Var inte så pass gammal att han skulle - om han haft en annan hudfärg - ha kallats för "skäggbarn"?
   - "...knappast några präster som uppmanade honom till dådet..."? Präster är de nog inte, men det finns många som på sociala medier uppmanar till sådana dåd samt säger sig själva vilja utföra dem.
   Alla bränder vid asylboenden - vilka frammanar dem? Hur många har SÄPO och polisen satt dit för dem?
   Du har rätt på en punkt: det krävs nog viss intelligens för att sprida jihad, precis det gör för att sprida hat mot muslimer. För att utföra enskilda attentat, däremot, krävs inte övermycket intelligens.
   Det är väl inte så att du vill bagatellisera rasistattentatet i Trollhättan eller bränderna vid asylboenden?

   Fred Lane

   Radera
  5. Nej, jag bagatelliserar inte Trollhättan. Det är dock en stor skillnad på 100 000 jihadister som mördade över 30000 muslimer förra året och en förvirrad psykiskt störd pojke.

   Sverige är ingen kokong. 100-tals nykonverterade jihadister har åkt för att mörda tillsammans med IS. Det är inte en man som står bakom det utan en stor rörelse som kallas Islam.

   Radera
  6. * Var inte han så pass gammal...

   * ...precis som det gör...

   Fred Lane

   Radera
  7. Det är väl inte så farligt med hundratusentals jihadister när Anders Breivik och Anton Pettersson Lundin...

   Radera
  8. Att en ensam galning utför ett attentat är inte speciellt krångligt. den personen lever i sin värld med sina demoner. Men att få en grupp att samverka där det dessutom är tänkt att dom ska offra sina liv är en helt annan sak.
   Om en person börjar tveka på att offra sitt liv för att någon annan säger att det är rätt, kan hela dådet sluta i ett fiasko.

   Radera
  9. Minns någon Stureplansmassakern?
   Två kriminella skithögar brassade på med AK4 mot en krog.
   AK:n var stulen och hämtades upp när behovet att skjuta uppstod.
   Hur svårt och avancerat var det?

   Radera
  10. Fred Lane, Är det inte olika anledningar och orsaker som frammanar bränder på våra asylboenden?
   Inte kan man skylla en grupp människor för dem? Såvitt jag hört, så har polisen satt dit en person i nuläget. En asylsökande kvinna som var påverkad, på ett asylboende i Boliden. Detta rapporterade SVT Västerbotten kort om. Inte många som verkar noterat det. Men Bert Karlsson var snabb med att fixa nattpersonal. För han vet att bränder kan starta även av asylboende.

   Hon fick två års fängelse och sedan utvisning. Bör vi ha förutfattade meningar om vilka som utför dessa hemska dåd? Bör vi inte kunna erkänna, att media rapporterat mer, om det inte hade varit en asylsökande? Kommunalarbetaren hotar nu med "Skyddsstopp" även för personalens skull. För de säger nu äntligen, att hot och våld mot flyktingar också drabbar personalen. Det finns ett problem med, att så många boenden öppnats. Det går inte att hitta alla medlemmar och få en överblick. Och de hotar inte med detta, för att göra det besvärligt för flyktingarna. Politiker och de som endast riktar in sig på flyktingar, nonchalerar de som arbetar med flyktingars säkerhet.

   Så snälla kan vi sluta upp med att peka ut syndabockar för allas skull. Peka på systemfel, på religionerna och på dem som gynnas av allt kaos i stället. Tyvärr så riskerar kanske nu helt oskyldiga, att fara illa i vårt rättssystem, för att polis och politiker vill sätta fast folk för att lugna ner den stora massan. Ta det lugnt var vaksam. Ja Halleluja alla sätter dit alla, är det dit vi riskerar att komma?

   Lisbeth

   Radera
  11. Styrbord:
   Det är intressant att du klänger dig fast vid "en förvirrad psykiskt störd pojke" och låter bli att svara på min fråga om vilka som kan ha frammanat detta hatbrott - eller, för den delen, frammanat alla bränder vid asylboenden.
   Jag förstår att du låter bli.
   För egen del fördömer jag alla de hatbrott som begås i Sverige - oavsett varifrån brottslingen kommer och vad denne har för eventuell tro (eller vem offret är). För övrigt avskyr jag daesh.
   Lisbeth:
   Hon bröt mot lagen och dömdes; rätt! Har inte du en aning om vem kan stå bakom övriga bränder? Har du inte sett hur det hetsas till hat och brott på diverse sajter? Det är klart att jag bryr mig om personalen - har jag med ett ord antytt att jag inte gör det?

   Fred Lane

   Radera
  12. "Dock var mannen som haffades i Boliden riktigt förslagen - en stor hjärna: han skyltade med sitt namn på dörren och hade ett öppet konto på Facebook."

   Så att han verkligen är någon terrorist kan man ju fråga sig. Vad som är underligt är att om någon visar ett bröst på facebook eller lägger upp copyright material på youtube så blir de snabbt spärrade och avstängda men av någon anledning verkar facebook, twitter och youtube inte ha något problem med att tusentals jihadister sprider heligtkrig-propaganda.

   Radera
  13. Fred Lane, Jo jag har en aning om vilka som kan stå bakom en hel del bränder. Du skriver "övriga bränder" varför? Övriga betyder inte det alla andra? Gör du det för att det hetsas till hat brott på diverse sajter? Visst ser jag att det hetsas. Det är vidrigt! Du har inte med ett ord antytt att du inte bryr dig om personalen. Fast visst är det väl så, att fokuset mest har legat på flyktingarna i media? Nu går kommunal ut och tar ansvar för sina medlemmar, utan att för den skull inte ta ansvar för även flyktingarna. För det är bara en tidsfråga, innan ett flyktingboende med människor i brinner ner helt. Det säger man i senaste medlemstidningen kommunalarbetaren. Och det är inte svårt att begripa. Det är bra att de äntligen säger "Vi drar oss inte för att lägga skyddsstopp" De skärper nu kraven. Det har öppnats, så många nya boenden, privata alternativ inte minst. Och kommunal driver nu sedan några veckor en kampanj, för att ta reda på mer om arbetsvillkoren för dem som arbetar med ensamkommande flyktingar.

   Säger nu inte att du personligen fokuserar på hatarna. Men visst har det fokuserats mer på hat och brott på diverse sajter, än på personalen och även på flyktingarna. Risken är att man läser all kritik som hets och hat och missar nödropen bakom. För visst finns det en åsiktskorridor.

   Lisbeth

   Radera
  14. Vem eller vilka som står bakom bränderna på asylboenden = ?
   Hittade detta på nätet:

   "Åtta asylsökande greps efter ett bråk på ett asylboende i Garpenberg norr om Avesta på onsdagskvällen. De misstänks för olaga hot. - De har hotat varandra och hotat personalen. De har även hotat att bränna ner boendet, säger Anders Gustavsson, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna."

   Z:a


   Radera
 9. Christer skriver
  "...När kunskapssystemet överinstämer med upplevd verklighet och visar sig vara verkligt hållbart i levande livet, då har vi en fast grund att stå på."

  Kanske bör man lägga till en sats till de Abrahamitiska texternas urkunder
  Sju år i ladorna, o Faraoh av säd jämnar ut obalanserna.
  Edit 2015-11-21
  Även sju år av vattenreserver måste du ha oh ärevördige FN-delegat annars torkar människorna ut. Profeten vände sig mot folken och sade
  ni skola inte bli fler än att ni har sju års vatten i reserv annars skola ni dö torkdöden. Herren piskade er först med översvämningen vid tiden för Noahs båtfärd och nu straffar er herren med torka för ert odygdiga leverne.
  Ifrågasätt ej för detta är herrens påbud. Det är ingen människa som skrivit denna text, det är gud själv.
  Slut edit.

  Man kan sammankalla ett nytt religiöst kyrkomöte där de lärda kan lägga till ovanstående redigering och lägga till de senaste årens klimatdata som commentary.

  SvaraRadera
 10. Hur kan vi veta det? Att mannen som haffades i Boliden var riktigt förslagen? Han är skäligen misstänkt. Lägsta graden. Enligt SVT nyheter är mannens far chockad. "Jag trodde att det bara var vi som levde i ett rättslöst samhälle, jag är chockad. Varför låter ni ungdomar fly till er. Vore det inte bättre om ni låter dem stanna och lida i sitt hemland"

  Personligen så undrar jag, om fadern skulle bli mindre chockad, över vilka motiv, som anges från våra politiker. Ett av de främsta motiven, för att ha denna mycket generösa invandring har ju helt öppet varit, att vi tjänar på detta. Dessa människor kommer att bidra till vår tillväxt. Chockerande! Empatilöst!

  Lisbeth

  SvaraRadera
 11. Tyvärr är det också inte alltför svårt att såväl tillverka som sprida biologiska och kemiska stridsmedel i mindre skala. Mjältbrandsbakterier är bara en av alla medel som förhållandevis lätt kan anskaffas. Kanske ligger det något i att kunskapens träd skulle bli vår undergång!

  SvaraRadera
 12. DN:s kunniga journalist Marit Sundberg tror inte terroristen är terrorist eftersom han har för få vänner på Facebook som är terrorister.Jag är säker på att Marit Sundberg är journalist eftersom hennes vänner på Facebook och Södermalm är journalister.
  Huruvida hen är så kunnig är jag mer tveksam till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym, Han är skäligen misstänkt. Och vi har trots allt fortfarande ett rättssystem. Om du vill döma någon säger det mer om dig än om Marit Sundberg. Hennes personliga tro kring om han är skyldig eller inte, kunde hon dock hålla inne med. Journalister bör inte spekulera. Och även vi andra bör vara försiktiga med det.

   Lisbeth

   Radera
  2. Om du läser en gång till så ser du att det var Marit Sundberg det handlade om.

   Radera
  3. Anonym, Visst har du rätt i, att vi bör vara skeptiska till det hon säger. Hur kunnigt det egentligen är. En del journalister publicerar bland annat bilder, på det som de säger, är ensamkommande flyktingbarn. Utan att på något, sätt granska om det stämmer. Deras Facebook sidor säger ibland annat. Migrationsverket har nu strukit över den ålder som en del anger. För nu måste barnfamiljer få tak över huvudet först. Facebook har sina fördelar... Det går givetvis att luras där också. Så jag begriper vad du menar.

   Även om jag läser ännu en gång, så står jag fast vid det jag skrev. Det är bättre att trots allt säga att man inte tror att "inte terroristen är terrorist. Än att antyda att han är det. Det därför att han endast är skäligen misstänkt. Vi bör vara rädda om vårt rättssystem. Även om det har brister. Han har fått en försvarare och är oskyldig tills motsatsen är bevisad. Av vad jag utläser, så handlade ditt inlägg om mannen som är skäligen misstänkt och Marit Sundbergs personliga tro kring detta. Och jag menar, att hennes uppdrag som journalist, är inte att framföra sin personliga tro. Utan rena fakta.

   Ditt inlägg antyder att du inte litar till Facebook eller har jag fel i det? När du skriver kunniga så låter det som ironi. "kunniga journalisten" är i så fall tydligare att skriva. Om man inte vill bli missförstådd.

   Lisbeth

   Radera
  4. Kunniga journalister litar i allt högre grad på egna eller andras Twitter eller Facebook-undersökningar.
   I mycket är det vad det är att vara kunnig journalist på Södermalm i dag.
   Om terroristen är terrorist eller inte avgörs i Sverige i en domstol.
   Kunniga journalister bör avstå från att "hitta svaret" på Twitter eller Facebook om de vill framstå som seriösa.En kunnig journalist borde ju vara seriös.

   Radera
 13. Men vänta nu lite. Att inhandla några av alla de tusentals automatvpen som florerar i Europa efter Jugoslaviens sammanbrott kan vilken MC-knutte som helst göra utan att förta sig. Att välja ut platser kräver inte mer än tillgång till ögon och en karta. Och att börja skjuta samtidigt kräver att man lärt sig klockan.

  Att det skulle kräva en större hjärna - och någon större kapacitet - för detta är inte troligt.

  Det förskräckande är inte att det skulle krävas en hjärna, det förskräckande är att snart sagt vilken dumskalle som helst skulle kunna "planera och utföra" terrordåden.

  Ovanstående är skrivet av en Framträdande dumskalle.
  Visst skulle det Också kunna vara som han skriver.
  MEN då lyckas Han helt undvika att tala om de krafter som vill
  destabilisera världen och som strävar efter Total Dominans över den.
  Birger Schlaug som omedveten medlöpare, det är en ny erfarenhet !
  Men något pris får man betala för att vara gångbar i Sverige.

  Roland Lidén

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då är det ju tur att det finns sådana som du som tycks anse dig vara ett sant klokhuvud i sådan gigantisk form att du inte är gångbar i Sverige...;-)

   Radera
  2. Birger. Han som är i en gigantisk form har ett namn.

   Han heter Roland

   Radera
 14. Är det för att de skyldiga är araber som man anser det som avancerat att synka klockorna och komma överens om en tid att attackera?

  SvaraRadera
 15. Materielen och logistiken var nog inte så svår, jämfört med att skicka en grupp till USA för att ta flygcert ett år i förväg, för att ta ett exempel.
  Däremot är det nog inte lätt att, utan att avslöja komplotten, få tag i ett tiotal individer som man är säker på är tillräckligt rensade i skallarna för att verkligen vilja begå självmord och dra vanära över familjen osv. Nästan märkligt att inte planen läcker ut i förväg trots allt, även om terroristrobotarna kanske bara fick kännedom om målet de sista dagarna.

  SvaraRadera
 16. Vore intressant med Birger Schlaugs kommentar till Aftonbladets senaste!
  Ett undantagstillstånd diskuteras i S:s topp enligt läckor till tidningen.
  Är det grönt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undantagstillstånd är nog vare sig grönt, blått eller rött. Men kanske är det lättast att ta till, rent ideologiskt, för röda eftersom det är ett statligt hårt beslut. Grönas argument för att förhindra skador på miljön och de planetära processer, som gör det möjligt att bygga goda samhällen, är bland annat att undvika hot mot demokratins sammanbrott och sådant som just undantagstillstånd.

   Radera
  2. Den gröna delen av regeringen ställer sig då inte bakom den röda?

   Radera
  3. Anonym 05.00 tycks ha lite svårt att läsa innantill.

   Radera
  4. Tror frågan kvarstår..

   Radera
  5. Klarar Birger Romsons krav på licensierade bloggare?
   Allt på bloggen är ju inte godkänt grönt.

   Radera
 17. Svänger Sommarkavajen nu likt en "villig propeller" under kristall-kronorna & är mer ofattbart ja-sägande än man kunnat ana? Kanske han säger: "-jaaaa..!" till saker som han ännu inte tillfrågats om? Så "smidig" & & "flexibel" att inte ens en gummi-list skulle kunna uppvisa liknande töjbarhet..?

  SvaraRadera
 18. Vem kommunicerar egentlige en del kommentatorer med? Så mycket strunt som skrivs. Stackars människor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det är synd om människorna sa redan Strindberg.Kom med något orginellt!

   Radera
 19. Vad är det media - de stora drakarna - spyr ut? En massa negativ energi så som gottande i andras sorg och motgång, ständigt och långvarigt rotande i kriminalitet, mord etc. Det är motiverat med viss information.

  Media borde ha större inriktning på positiva relevanta förslag till lösningar som ger medborgarna kraft, mod och styrka till utveckling och skapande. Var och en av oss borde göra en analys av vad det är vi prioriterar. Bidrar vi genom att sprida negativa eller positiva tankar, idéer och energi? Nog borde vi inse att vi har nog av negativa handlingar som får styra över andra människor, annat liv och planeten.

  Det skulle vara intressant om vi som skriver här på Birgers blogg - under en dag - riktade in oss på enbart positiva lösningar utifrån det Birger lägger ut.

  Christer

  SvaraRadera
 20. Christer. Det låter riskabelt, det.

  Roland

  SvaraRadera
 21. Korrekt tänkt Birger! Tacksamhet för bidraget.

  Den glada nyheten är att förebyggande arbete sannolikt kan fylla en del tomma platser på våra mentalsjukhus med människor som deltager i våldsamma sekter.

  Striktare gränsregler kan stoppa invandringen eller till och med leda till arrestering av dessa individer. Detta kräver dock en hel del underrättelsearbete från olika myndigheter.

  Kanske kan du få några mindre naiva politiker i riksdagen att övertyga resten?

  SvaraRadera
 22. Kan ex. tro på Sharia anses vara mentalt sjukt i ett fritt demokratiskt samhälle och leda till mentalvård?

  SvaraRadera

KOMMENTERA GÄRNA DET AKTUELLA BLOGGINLÄGGET- MEN LÅT BLI KOMMENTARER OCH INLÄGG OM ANNAT.

LÄGG INTE IN LÄNKAR I KOMMENTARSFÄLTET.

MÅNGA SOM VELAT FÖRA EN KONSTRUKTIV SAKDEBATT HAR UNDER ÅRENS LOPP MEDDELAT ATT DE TRÖTTNAT PÅ ATT FÅ INVEKTIV OCH STRUNT TILL SVAR FRÅN ANDRA KOMMENTATORER.

VI SOM ADMINISTRERAR BLOGGEN HAR DESSUTOM TRÖTTNAT PÅ ATT RENSA UT RASISTISKA OCH GENTEMOT MEDKOMMENTATORER KRÄNKANDE INLÄGG.

DET ÄR SCHYSST OM DU TAR HÄNSYN. OCH HELST ANVÄNDER DITT NAMN.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.